Osmanlı padişahları neden hep yabancı kadınlarla evlenmiştir?
Osmanlı padişahları neden hep yabancı kadınlarla evlenmiştir?

Sanırım hak iddia etmesin diye. Kesin bilmiyorum ama. Ailesiyle falan devletten, devletin hazinesinde vs hak sahibi olmasin diye. Yabanci kadinlarla evlenir ama o yabanci kadinlarin aileleri de olmazdi. Ailelerinden koparlardi. Ha baska sebepleri vardir, hakli sebepleri de vardir belki ama ben yanlis buluyorum bunu. Yani kimse geldigi yeri unutmaz. Dogdugu vatani unutmaz. Beni, seni bu topraklardan koparip baska yere koysalar kendimizi yine turk görür, yine ulkemiz icin bir seylere caba harcardik. En azindan ben oyle yapardim. O yuzden o yabanci kadınlar da bence geldikleri yeri hicbir zaman unutmadılar. Bir de insan ister ismemez kin duyar. Ailemden kopardilar, beni köle, cariye olarak bu ulkeye getirdiler, ben size sorarım bunun hesabini vs gibi durumlarda olmustur belki. Istedikleri kadar egitim alsınlar. Bazi seyler degismez. Ki o yabanci kadinlarda osmanli da cok cirit attilar. Onemli yerlerde karar değişmesini, benim oglum tahta gecsin diye devletin akıbetini dusunmeden hareket eden cok oldu. Belki dedigim gibi devleti düşünen olmadi bile. Icinde kin olanlar ve devletin aleyhine bir seyler yapan hatunlar illaki olmuştur. Keske kendi kadinlarimizla evlenselermis. Dedigim gibi sebebi vardir belki ama devlet turk devleti, padisah turk, padisahin hanimi da turk desek, haliyle cocuklarda da kan full turk kanı. O zaman daha iyi olurdu gibime geliyor benim.
Tek devlet altında birleşmiş olsalarda boylar vardı. Bir boydan kadınla evlenirse bu o boyu diğerlerinden çok güçlü yapardı bu boyun ileride tahttı ele geçirme ihtimali de kuvvetli. Bu yüzden tanınmayan genelde esir olan yabancı kölelerden evlilik yapılırdı.
Cevap
16Cevap
Gittikleri yerlerden aldıkları erkek çocukları asker olarak büyütüyorlar himayelerinde, kadınlarlada cariye olarak evleniyorlar alıyorlar haremlerine aslında açık denizlere açılıp kaynaşıcaz diyede kaybolmoya benziyor. Aslında ilk Osmandan sonra 6. padişah olan 2. Murattan sonra başlıyor bu olay ya da Fatih Sultan Mehmet ile pek emin değilim ama FSM Romalılarla çok içli dışlı bir adam (bu arada İlber Ortaylı çok zeki diye över hep?) Romalılarda devlet adamları kızlarını yaptıkları ortaklıklarda bir bedel niyetine alıp vermek böylece ilişkileri sağlamlaştırmak diye bir şey var bu yüzden Osmanlıda evlatları bu anlamda kullanma gözükmesede Romadan öğrenmiş olduğu ve teslim aldığı bu anlayışı bünyesine cariye alarak devam ettirmeyi uygun görmüş sanırım burada bazı arkadaşlar değişik cevap verebilirler fakat FSM'in İstanbulu fethetmesinden tutunda dehasının hepsi aslında Romalılar ile yapmış olduğu birtakım özel ilişkilere dayandığı gerçeğine bağlı gibi ve belliki oradan devir alınan politikalar ile aslında bir yenilenmeye uğruyor farklı bir yüzle ve bu şekilde birçok Romalı devlet adamıda müslüman olarak ilişkilerini devam ettiriyor bu yüzden bize çok garip gelsede aslında Osmanlıya özel bir durum değil bu Osmanlı bunun sadece görünen yenilenmiş yüzü gibi duruyor.
türk kadınları özgür oldugu için sarayda cariye olamıyorlar cariye olanlar yabancı ülkelerden gelmiş köleler. diğerleri başka beylerin, hükümdarların kızları ya da kardeşleri oluyor. onlarla siyasi açıdan mantık evliliği yapıyorlar. yani türk kadınlarıyla evleniyorlar yabancı kadınlarla değil. ama osmanlı tarihinde bazı padişahlar bazı yabancı uyruklu kadınlarla da evlenmişlerdir. tamamen kendi istekleri sayesinde olan bi şey.
Osmanlı'da Türklerden korkuyorlardı. Hanedanlar bu korku yüzünden sarayda Türklere asla görev vermemiştir zaten Osmanlı ismi türk değil aile ismidir. Yabancı kadınlarla evlenmelerinde ki neden de bu! Evlendikleri kadınların babası abisi kardeşi olmasın ki devlette veya tahta söz hakkı bulamasinlar.
Osmanlı padişahlarının yabancı kadınlar ile evlenmesinin temel nedeni devletin topraklarını korumak ya da daha da genişletmek diyebiliriz. Bu evliliklerin neredeyse tamamı siyasi amaçlıydı. Ama yine de padişahların evlendiği kadınların çoğunluğu Türk kökenli olduğunu bilmekteyiz.
bu osmanlıyı yıkma politikalarından biriydi ve nispeten başarılı olmuşlardır
şu an türkiyeyi yıkma politikaları var amaç aynı taktik farklı ve bu gidişle başarılı olacaklar
Doğucu takılıp duyar kasıp Batılılara hayranlık duydukları için. Aynı şekilde Doğu kadınlarını övüp aslında Batı kadınlarına aşık oldukları için. Çelişkili Ortadoğu erkeği kafası işte😅
Yabancı kadınların ırkları ve kültürleri güzel olduğu için ayrıca Osmanlı kadınları hep kapatılıyordu
Demek ki yabancılara olan sevdaniz taaa Osmanlıdan geliyor
Bu kadar basit mi başka sebepleride vardır
Bi padisah musluman bi kadinla birlikte olamaz diye biliyorum bu bi kural gibi bi sey dusmanlik olmasin gibisinden hür kadin alamiyorlar ama yabancilari ailelerinden kolratip zorla alabiliyorlsr
Nedeni siyasidir. Türk bir aileden biriyle evlense padişah için genelde sıkıntı olur. Torpil adam kayırma olayları falan oluyormuş. Ve Türk ailenin güçlenip taht için tehlike yaratma durumu var.
Osmanlı padişahları (bazıları hariç) evlilik yapmamış cariye almıştır. Türk kadınları hir olduğu ve türkleri cariye olarak alamayacağı için tercihleri yabancılar olmuştur
Hir değil hür olucak kusura bakmayın
Musluman olmalari icin belki.. ya da o ulkeyle baglantilari olsun diye.. ya da kadinlar guzel diye..
cevabı ıcınde kardesım. osmanlı neden coktu. onu arastır cevabıda ıcınde zaten. ahh bu yabancı kadınlar yokmu ahhh. :)))
Mutlaka haklı bir gerekçeleri olmuştur. Türk ailesinden kız alsa o aile devlet yönetiminde hak iddia ederdi muhtemelen.
genelde cariyeleriyle evleniyolar diye biliyoeum hareme de köle diye müslüman bir kadın alamazlar yasak cariye olacaksa yabancı olması gerekir
Cünkü yabancı kadınlar daha güzel hangi turkiyede yasayan erkek vatandas bir avrupalı kiza hayır diyebilir? Hicbiri
Çünkü hiçbir Osmanlı kadınını cariye olarak nikahsız bir şekilde haremde tutmazlardı kısaca türk kadınına verilen değerden dolayı
TÜRKİYEDEKİLER 1İNCİ ÇOCUKTA HAMUR İŞİ GİBİ OLDUGU İÇİN
Tek dertleri koltuk ve kadın ilişkisiydi muhtemelen
Türk kadınların korkusu onların içini sardığı için
Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturan hükümdarlar "Kuruluş Devri" diye tanımlanan tarihlerde mevcut siyasi durum göz önüne alınarak Türk-İslâm hanedanlarının kızlarıyla evlenmişlerdir.
Bununla birlikte Paleologos Hanedanı'nından ve bu hanedan ile akraba olan diğer bazı hanedanlardan da kız almışlardır. Dolayısıyla bunlar siyasi ve diplomatik evlilikler olmuştur. Tıpkı Avrupa hanedanlarının daima kendi aralarında yaptığı evlilikler gibi... Bu usul doğru zamanda doğru bir hamle ile devletler arası ilişkilerde oldukça büyük bir ehemmiyeti arz edebilirdi. Osmanoğlu Hanedanı da bunu akıllıca kullanmayı başardı.
Elbette ki bunda diğer Anadolu beylikleri ne nazaran bir uç beyliği olması yani Bizans sınırında bulunmasının tesiri büyüktü. 15. yüzyılın ikinci yarısından sonra ise imparatorluğun kabuk değiştirmesi padişah ve ailesinin de gelişimini etkilemiştir. Saray mektebi olan Enderun'da devşirme usulünün sıkı sıkıya tatbik edilmesine bağlı olarak Harem'de de bu paralellikte bir işleyiş görülür. Önce zekâ ardından da güzelliklerine göre seçilip eğitilen yabancı uyruklu cariyeler zamanla padişahlara eş olamaya başlarlar. Müslüman kadının cariye olması İslam hukukuna aykırı olduğu için cariye usulü ile savaş esiri olan yabancı pek çok kadın zamanla Harem'de yer bulur. Dahası nikah zorunluluğu da bulunmamaktadır. Birkaç şehzade annesi haricinde diğerleri daima nikahsız olmuşlardır. Nikahın akd edilmemesinin sebebi Yıldırım Bayezid'in 1402'de Emir Timur'a esir düşmesi ve eşinin de beraberinde bulunması iddiası ile karşılık veriliyor ise de bu bilgi henüz kaynaklarla doğrulanamamıştır. Yine bu işleyişin ardında ana hanedanın paralelinde güçlü, zengin ve akraba bir hanedan oluşturmasına engel olmak fikri olduğu da açıktır. Son olarak 19. Yüzyılda, bilhassa ikinci yarısında artık hanedanın Çerkes kadınlarla birliktelik kurdukları görülmektedir. Bu gelişme imparatorluk topraklarının küçülmesi, savaş sistemlerinin değişmesi gibi pek çok hususun bir getirisi olmuştur.
Meseleyi daha pek çok noktaya temas ederek derinlemesine açıklamak pekâlâ mümkün ise de sanırım şimdilik birkaç cümle ile durumu bu şekilde özetlemek yeterli gelecektir 🙏🙏☘️🍀🤗