İyi akşamlar arkadaşlar anlaşmalı boşanma gerçekleşti cuma mahkeme bitti temyiz süresi ne kadar sürer e devlette karara çıkmış yazıyor kaç gün sonra nüfustan düşer?
Arkadaşlara sordum kimi 4-5 gün diyo kimisi 15 gün diyo. Yakın zamanda başından geçen varsa cevaplar mısınız?
Arkadaşlara sordum kimi 4-5 gün diyo kimisi 15 gün diyo. Yakın zamanda başından geçen varsa cevaplar mısınız?
Merhabalar,
Önemle belirtmek gerekir ki, boşanma kararının duruşmada verilmiş olmasından yaklaşık 20 - 40 gün sonra gerekçeli karar yazılır. Bu kararın taraflardan birinin talebi ile tebliğ ettirilmesi gerekir. Bu tebliğ yaklaşık 1 ay sürer ancak daha kısa zamanda bu işlemi gerçekleştirmek tebligatı mahkemeden almak suretiyle mümkündür.
Karar tebliğinden sonra 2 haftalık itiraz süresi vardır.
Bu süre de mahkemeye itirazdan feragat dilekçesi verilerek kısaltılabilir. Bu süre geçtikten sonra (karara itiraz edilmemişse) karar kesinleşir ve genelde 4 - 5 gün içinde boşanma kararı nüfusa geçer.
Boşandıktan sonra nüfus cüzdanının, kimliğin değiştirilmesi için istenilen nüfus müdürlüğüne, yurt dışında konsolosluğa başvurulabilir. Nüfus cüzdanının aynı gün değişmesi mümkün olabilmektedir. Nüfus cüzdanının, kimliğin değişmesi ile kadının soyadı da bu kimlikte yeni hali ile yer alacaktır.
Aile mahkemesi boşanma kararı vermesi üzerine gerekçeli karar eşlere tebliğ edilir. Eşler 2 hafta içinde yani 14 gün içerisinde anlaşmalı boşanmaktan vazgeçer ve verilen kararı temyiz etmek isterse 14 gün içerisinde istinaf mahkemesine itiraz edebilir.
Anlaşmalı boşanmada temyizden feragat dilekçesi, boşanma gerekçeli kararın yazılması üzerine aile mahkemesine iki tarafında dilekçe vererek temyizden feragat edebilirler.
Taraflar arasında anlaşma sağlandı ise her iki taraf temyizden feragat ederek kararın kesinleşme sürecini hızlandırabilir. Sürecin hızlı işlemesi ve hak kaybına uğramamanız açısından avukat desteği almanızı tavsiye ederim.
Gerekçeli karar yazılmış fakat ben duruşma yapılan yerde değilim. bunu bulunduğum yerden halledebilir miyim?