birine sosyal medyadan küfür etmiştim, sonra seni dava edicem dedi bende git... yere kadar yolun var dedim. 1 saaqt sonra bana şikayet dilekçesini attı işte üstünde İstanbul başsavcılığı yazıyordu. Şu kullanıcı bana bunu bunu dedi tck bilmem ne maddeleri vardı.
Dava açar mı açarsa bulunur muym
Dava açar mı açarsa bulunur muym
Merhaba, öncelikle son dönemde benzer mahiyette soruların arttığını gözlemlediğimi belirtmek isterim. Bu nedenle benzer mahiyette cevaplar vermek durumunda kalıyorum normal olarak.
Şunun bilinmesi gerekir ki, aşağıda yazılı açıklamalar uygulama ismi önemli olmaksızın tüm sosyal medya mecraları için geçerli olup, sosyal medyadan işlenen hakaret fiilleri cezalandırılmaktadır. Sorunun cevabına gelecek olursak,
Hakaret suçu 5237 sayılı TCK'nın 125. maddesinde düzenlenmiştir. 125 maddenin birinci fıkrasının birinci cümlesinde hakaret suçu tanımlanmış ve basit halindeki temel ceza belirlenmiştir. Maddenin ilk cümlesi şu şekildedir;
"Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır.”
Yine TCK 125/2 de "Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur." şeklindeki düzenleme ile iletişim araçları ile işlenen hakaret suçu düzenlenmiştir. Görüldüğü gibi sosyal medya uygulamaları üzerinden mesaj atmak sureti ile hakaret edilmesi durumunda TCK 125/2 de yazılı hakaret suçu oluşacaktır.
Yukarıdan da anlaşılacağı üzere mesajları gönderdiğiniz kişi hakaret suçu nedeni ile cumhuriyet savcılığına sizin hakkınızda son mesajı gönderdiğiniz tarihten itibaren 6 ay içerisinde suç duyurusunda bulunabilir.
Sorudan anlaşıldığı kadarı ile mesaj gönderdiğiniz uygulamaları, kişisel cihaz ve internet servis sağlayıcınız üzerinden kullanıyorsunuz ya da kullandınız. Tüm bunlar birlikte değerlendirildiğinde şikayet edilmeniz durumunda size ulaşmalarının mümkün olduğunu söyleyebilirim.
Sağlıklı günler dilerim.
hocam iyi demişsin ama anayasada açıklar var mesela ben birine x kişisi olsun sen onun çocuğusun dersem bu hakaret olur ama senin onun çocuğu olduğunu düşünüyorum dersem bu suç olmaz düşünce özgürlüğünden dolayı cezai işleme maaruz kalmayacağımı düşünüyorum siz bu konuda bana bir açıklama yaparmısınız teşekkür ederim
Bir yanlışlığı düzelterek başlayayım isterseniz sorunuzun cevabına. İçinde “düşünüyorum” kelimesi geçen her cümleyi düşünce özgürlüğü olarak değerlendiremeyiz. Hakaret ve küfür de aslı itibari ile bir düşünce açıklaması olsa da bütün toplumlarda cezalandırılan bir fiil olarak karşımıza çıkmaktadır.
Düşünce özgürlüğü gerek AİHS ve gerekse de anayasamızda düzenlenmiş olup, sınırları olmayan bir özgürlük değildir. Zira AİHS 10/2 de yer alan “ Görev ve sorumluluklar da yükleyen bu özgürlüklerin kullanılması, yasayla öngörülen ve demokratik bir toplum- da ulusal güvenliğin, toprak bütünlüğünün veya kamu gü- venliğinin korunması, kamu düzeninin sağlanması ve suç işlenmesinin önlenmesi, sağlığın veya ahlakın, başkalarının şöhret ve haklarının korunması, gizli bilgilerin yayılmasının önlenmesi veya yargı erkinin yetki ve tarafsızlığının güvence altına alınması için gerekli olan bazı formaliteler, koşullar, sı- nırlamalar veya yaptırımlara tabi tutulabilir.” Fıkradan da anlaşılacağı üzere kişilerin şöhret ve haklarının korunması ve suç işlenmesinin önlenmesi amaçları İle sınırlanabilen bir haktır.
Bu anlamda kişilerin onur ve haysiyetlerine yönelik saldırılar anayasamız ve ceza kanunlarımızda korunmamaktadır.
Son olarak, soruşturma ve kovuşturma aşamasında her olayın özelliğine göre savcı ve hakim değerlendirme yapar ve kullanılan ifadelerin anlamları yanında kullanım yeri amacı gibi tüm durumları birlikte değerlendirerek fiilin hakaret suçunu oluşturup oluşturmayacağına karar verecektir.
İyi günler