Merhabalar, Bugün beni derinden sarsan bir olayı öğrendim. Çok sevdiğim bir akrabamın kızının işe girmesinde, halk arasında torpil diyerek küçülttüğümüz aslında çok da günah olan kul hakkına girerek rakiplerinin önüne geçmesini sağladığını tevafuk eseri öğrendim. üstelik girdiği iş tamamen örnek olması gereken, din kültürü öğretmenliği.. bu kişi helallik almak istese tüm Türkiye'de ki gençlerden nasıl helallik alabilir ki. Üzüldüğüm asıl nokta ise, dini yaşadığını zannedip basite indirgemeleri, çevrelerine örnek olmaları. Benim de saf gibi atandığını duyunca yemek ısmarlamamı, sevincini paylaşmamı söylemek bile istemezdim. Gerçekten üzücü, Müslümanlar ne ara bu hale geldi.. Hz. Peygamber (s. a. v.), üzerinde kul hakkı bulunan kişilerin, hak sahibi olan mazlumlardan helallik almalarını öğütlemiştir. Bunun yapılmaması durumunda hesap gününde haksızlık yapan kişinin salih amellerinin, haksızlığı ölçüsünde alınarak hak sahibine verileceğini, eğer verilecek salih amel bulunamazsa o zaman da mazlumun günahlarının zâlime yükleneceğini belirtir (Buhârî, Mezâlim, )
Allah göstermesin bu tür konulara çok dikkat ederim Şu an hatırlamıyorum yapıp yapmadığımı ancak buraya yazdığının aynısı birini duydum hiç kpssye girmeden torpille işe alınan birini hatta , allah böylelerine akıl fikir versin
Sizin ki daha vahimmiş, Allah böylelerini ıslah etsin. Onlarca genç ne hayallerle masa başında dirsek çürütsün, kimileri de tanıdıkları sayesinde çalışmadan bir yerlere gelsin. Gerçekten üzücü.
Kul hakkı, İslam'ın çok farklı yaklaştığı bir durumdur. Birinin kul hakkına girersek eğer yani bu zaten vebal almak oluyor, Allah'ın bizlere ilettiği durum aynen şöyledir :
"Bir kimse kardeşinin haysiyetine yahut malına haksız olarak taarruz etmişse, iltimas olarak verilebilecek altın ve gümüşün bulunmadığı günden (kıyamet) önce helâlleşsin. Aksi halde, yaptığı haksızlık nisbetinde onun iyi amellerinden alınıp hak sahibine verilir. İyiliği yoksa, hak sahibinin günahından alınıp haksızlık eden adama verilir."Ama burada da kıstaslar vardır, çünkü insanlar görüyorum ki, '' kendince '' haklı olduğu hususta helallik vermiyor. Ama sen o konuda haksızlığa '' helalik boyutunda '' uğramadın ki, nasıl helal etmezsin can yakmak için? Buna Yüce Allah izin verir mi? Elhamdülillah, ahiret vardır ve herkese tek tek hesap sorulacaktır. O, o kadar büyüktür ki ve adaletin kaynağıdır ki, kimseyi mağdur etmez evelAllah.
Öte yandan, insanlar sanar ki kul hakkı ancak iki kişiyle sınırlıdır. Olur mu öyle şey? Bakın verdiğiniz örneğe, topluma örnek olacak zat, kalkmış binlerin, milyonların hakkına giriyor, yetmediği gibi ömrünce artık kaç yıl yaşayacaksa kendi ve kuracağı aileye de haram yediriyor. '' Haram yediriyor '' ne kadar ağır bir lafzdır? Bunu düşündüklerini de sanmıyorum.
Sorunuzu okurken '' acı bir gülümseme '' aldı yüzümü. Zira çok yakın bir akrabam, aynı şekilde din kültürü öğretmeni ve '' birden atanıverdi ''. Aldığı puan ile atandığı puan arasında insanın 18 puan mı olur? Evet oluyormuş. Kendi ve kuracağı aile adına üzüldüm, açıkçası İslamiyet hususunda topluma örnek olacak bir kişinin de kalkıştığı bu durum vahim düşüncelere sevk etti beni. Öte yandan, neredeyse benim akranım olup da mesleğini edinen kuzenlerimin neredeyse tamamı torpille yerleşti. Açıkçası soğudum ben, yani insanlıktan mı, o kişilerden mi, Müslüman görünüp da haramı besmeleyle yiyişlerinden mi bilemiyorum ama soğudum...
Torpil konusunda hak'ka girmekten, öyle biriyle hayatını birleştirmek ve yakın olmaktan da Allah korusun, benim kırmızı çizgilerimdendir bu konu.
Çok haklısınız, insan bir yerden sonra hiç mi düzgün insan kalmadı diye üzülüyor. Daha acısı da nedir söyleyeyim mi, bu arkadaşın babası imam. Genelleme yapmam asla, mesleğinin hakkını veren çok iyi imamlarımız vardır. Ama amcam demeye utandığım bu adam kızına bu şekilde örnek olup, milyonlarca gencin hayalini çalıp da, öteki gün cemaate kul hakkıyla ilgili vaaz verir. Gerçekten dini gösterişe yaşar olmuşuz. Bir de en sinirlendiğim nokta, bana da korkma seni de atıycaz inşAllah demesi. Şok oldum. Babam benim huyumu bildiği için, konuyu kapattı. Yoksa vallahi mesleğinden utandırmasını da bilirdim..
Her şeye rağmen İnşallah hakkıyla mesleğini yapabilenlerden olursunuz, oluruz 😊
Bahsettiğim üzere, kul hakkını iki kişi arasında olabileceğini düşünüp, onu da kendimize göre yorumluyoruz biz. Ben bu konuda çok sancılı insanlar gördüm, çünkü birisi kalkmış demiş ki '' sana hayatta hakkımı helal etmiyorum, git konuşmuyoruz. '' Tamam da, hak konusunda bunu o kişiye deme durumunda da değil, ama neden böyle yapıyor? Dini kullanarak; haşa ; birilerine daha ölmeden vicdan azabı çektirme derdinde. İnsanlığın dışında tanımları hak ediyor bu duruş...
Öte yandan, zaten bizim aslen problemimiz ki topluma ahlak ve İslam hakkında örnek olması gerekenlerin çoğunun o duruşu sergileyemeyip de değerleri yerle yeksan etmesi. Hayır, en üzüldüğüm nokta da bu bahsettiğiniz durumu birinin fark etmesi ve '' Al işte, bunlar bide imam yahu, ilahiyatçı, bunlar da böyle yaparsa, pehhh '' demesi, çok çok can acıtan bir durum.
Bilhassa topluma her manada örnek olması gereken eğitimcilerimizin bu durumlarını duymak ancak ve ancak vahim hüzünlere gark eder kalplerimizi. İnşaAllah bizler mesleğini hakkıyla elde edip de hakkıyla yapan ve en önemlisi feyz alınanlardan oluruz, bundan öte utku ferahlatmaz yüreklerimizi...
Kul hakkı dediğimiz mesele aslında o kadar da küçük bir şey değil. Biz çok basite indirgemişiz. Efendimiz sallallahu aleyhi ve sellem bu konuda bizleri çokça uyarmış. Bunun için bile tekrar tekrar düşünmeliyiz kul hakkına girdim mi acaba diye... Çok ufak bir örnek vereyim. Misal kendi zevkimiz için açtığımız müziğin sesi bir komşumuzu rahatsız ediyorsa işte biz o insanın hakkına giriyoruz ve zulmediyoruz. O yüzden gerçekten çok çok önemli bir husus...
Bahsettiğiniz mesele ise gerçekten içler acısı. On binlerce gencin hayallerini ve umutlarını çalıyor bu insanlar. Ve bütün ömürleri boyunca bunu telafi etmenin imkanı yok. Hem de "din" kültürü öğretmeni diyeceğimiz kişiler bunu yapıyorsa diğer insanlar neler neler yapar... Benim de yakinen başıma geldi bu olay. Genç bir imam arkadaşımıza torpil yapalım, seni memur edelim diye teklif edildi ama o kabul etmedi. Çok şükür ki bilincindeydi. Fakat ne oldu biliyor musunuz? Ailesi ve yakın çevresi onun istemediği torpili ona yaptılar fakat hala o kişinin bundan haberi yok. Belki burada o imam kardeşimizin bir suçu yok fakat ailesi maalesef çok büyük vebal altındalar. En çok da muhafazakar kesimden görünüp de dinin içini oyan bu insanlar beni hayal kırıklığına uğratıyor. Ne diyelim... Rabbim ıslah etsin ☘️
muhafazakar kesimden görünüp de dinin içini oyanlar cümlesi gerçekten çok doğru bir ifade. Dünya da s belki de 30 yıl para kazanmak için ( ki Allah ömür verirse) giriştikleri bu yol, sonsuz ahiret hayatlarını yakacak haberleri yok. Ve bunu o kadar olağan bir şeymiş gibi yapıyorlar ki.. Söylediğiniz gencin bir suçu yok tabi ki, araştırmalarıma göre kazandığı para haram da olmuyormuş, onu bu yola itenler hesabını tek başına verir umarım. Duruşu örnek alınması gereken bir duruş kesinlikle. Allah böyle imamların sayısını artırsın 😊
Amin amin. Evet kendisinin vebali yok ama çevresindeki kişilerin var tabi. Maalesef artık ahiret bilinci kalmadığı için bu tarz şeylerde insanların umrumda olmuyor. Dünya hayatlarini kurtaranlar ahiretini yakabiliyor maalesef...
Benim kuzenim de çok çalıştı ve atanamadı, 4. girişiydi. Böyle olaylar duyunca insan boşuna kürek çekiyor gibi hissediyor. sınava çalışan biri miydi en azından?
Böyle düşünmeyin bence. Çünkü, çok çalışana Allah karşılığını veriyor. Biz elimizden geleni yapalım da atanamazsak da nasip kısmet, dünyanın sonu değil.. Bizim ki de çok çalıştı. Ancak torpil kullanmayı kabul ederek yazık etti o çalışmaya. Belki de Allah nasip edecekti, kim bilir. Günaha girerek meslek sahibi olmayı seçti.
Çok doğru söylediniz, günah işleyen kalpler katılaştığı gibi normalleşiyor, ve ilk gün ki gibi rahatsız hissetmiyorsunuz. Ailenizin helal edeceğini umuyorum 🙂
babam şimdiden haram etmeye başladı, ne helali 😂😂 Ondan endişe ediyorum, kimseye bir zararım yok, tam tersine hep iyi niyetliyim. Kimsenin malında, namusunda gözüm yok, Allah daha iyi etsin diye dua ederim ama sınav işte, sabretmek gerek.
Amin amin, sanada. Benden sana ciddi bir öğüt, babana bile güvenme. Hakkını alır, vermez. Ömür boyu onun yüzünden çeker durursun. Akıllı ol, darbe almamaya çalış.
evet, istemeyerek de olsa kul hakkına girebiliyoruz. Birinin yanlışını insan içinde söylerken o kişiyi incitmek bile kul hakkı. Fark ettiğimiz vakit gönül almak gerekir.
İçki içmek ne için günah peki Allah senin ictigime bakmiyorki umuma zarar verirsin ailene zarar verirsin sarhoş olupta diye yasaklamış. senin sağlığın Allah için bir önem arz ediyor. buda umuma karşı yapılmış bir suçtur hiçbir farkı yoktur