Hem maddi hem manevi anlamda sizce insanı yaşatan hangisisdir? Okadar otopsi izlemiştim ki bir ara beyin ile kalp arasında hep seçim yapabilmek için. Ama şuna vardım insanı , insan yapan içindeki ruhtur. Ruh beyin ve kalbi senkronize şekilde idare eder. Fi diyen var can diyen var enerji diyen var... Anı her ne olursa olsun o var olan şey ile oluyor bütün insanlık.Tabiki bu fikirler bence🙂, sence nasıl?
Bence insanı beyni temsil eder. Aklın ve mantığın kontrolü kaybedildiği anda hem biz hemde karşı taraf zarar görebilir. Bu sebeple kalp, beynin ardından yürümeli.
Kalp için duygunun temsilcisi diyeceksek, eliyorum. Çünkü kalp bir şeyi hissettirmez. Duyguyu hissettirende beyindir, beynin EQ bölgesi sevgi, aşk gibi duyguları bize hissettirir. Bu sebepten kalbi eledim. Fakat gel gelelim insanı ne temsil eder dersek, bence de ruhudur. Çünkü beyin de kolay Hacklenir. Yani istediğin gibi yönlendirebilirsin, ruh öyle kolay Hacklenmez. Ancak bozulabilir.
Ruh ve nefs kavramini islama sokan ibni sinadir turkce karsiligi candir, kurana gore insan kalbiyle dusunur bugun beyinle dusunuldugunu soyleyen olsada aslinda bana gore hepsi yanlis. Yani beynimle dusunuyorum demek akcigerimle dusunuyorum demekten bir farki yok. İste bu yuzden akıl nedir sorusu felsefenin 2500 yildir vazgecilmez bir sorusudur. Farabi de allahin adi allah degildir ilk akıldır. Belkide ilk aklin ruhundan bize ufledigide akildir ha? Gizemli birsey sonucta :)