O kişiyi kötü insan demek için yeterli midir?
Ya da tam tersi..
Yaptığı iyilik onu iyi bir insan mı yapar?

İnsanın yaptığı kötülük yanlış davranıştır. Bu kötülüğe hata denmez. Hata istemeden yapılır. Günahta bir yanlış davranıştır, bilerek ve isteyerek yapılıyorsa. İnsan kötü değildir. Çünkü böyle olsa Yaradan yaratmaz. İnsan sadece kötülük sahibi olur.
Hatalar kimseyi kötülük sahibi yapmaz. İyilikleri de göze göstere göstere yapmak kimseyi iyilik sahibi yapmaz.
Bence bir davranışın kişide sıfat olabilmesi için o kişinin benzer davranışları ne sıklıkta, hangi koşullarda yaptığına bakmak gerekir. Bir duruma, ortama veya kişiye bir tepki olabileceği gibi farklı bir niyet de söz konusu olabilir, iyi-kötü algısı farklılığı olabilir. Misal: Üzgün olduğumda yalnız kalmayı iyi gördüğüm için arkadaşımın da bunu isteyeceğini düşünerek uzaklaşmam onun gözünde kötülük olabilir.
Bir iki davranış ile kişiyi etiketlemek de büyük hatadır çünkü kişi farkında olmayabilir, pişman olmuş olabilir, o anın şartlarına bağlı olabilir ve kendini sonradan düzeltebilir. İnsan hata yapar ve hatalar ile öğrenerek olgunlaşır, değişir, kendine çeki düzen verir. Ama aynı tip hataları çoğaltıp pekiştirerek kişiliğine ekledikçe o hata o kişide sıfatlaşır. İyilik için de durum aynı.
Bence bir insanın kötü olması için zalim olması gerek merhametten yoksun olması gerek. Allah c. c insani zayıf yarattı hiç bir mahlukatın yaratılmışın kabul etmeye cesaret edemediği nefsi insan aldı nefis kötülüğü emreder Allahi ve Rasulunü devamli anmak hatırda tutmak nefis ile savaşta en büyük yardımcıdır. İnsan hata da yapar yapmazsa zaten fıtrata aykırı gunah da işler ama tövbe kapısı açık. Önemli olan insanın hatasını görüp ondan ders alması gunah islersede tövbe etmesi. Zaten estauzibillah Allahu Teala Kurani kerimde buyuruyor : Eger sizler günah islemeseydiniz sizleri helak eder yerine gunah işleyen ve tövbe eden kavimler yaratirdim. O yüzden kimin neye hangi pencereden ve nasıl baktığı önemli
Sadece tek bir davranışa göre bakmamak lazım bence. İyi diye adlandırdığımız insanların bir kötü huyu olur tüm benliğini kaybeder. Aynı şekilde kötü bir insan olur öyle bir iyilik yapar ki tüm kötü huyları bu iyilik karşısın da yok olur. Benim görüşüm bu
Teşekkür ederim ✨
Rica ederim.
Cevap
15Cevap
neye göre iyi kime göre iyi
yapılan kime göre hata kime göre yapılması gereken şey
Genel ahlak kuralları içerisinde yapılan her şey kötü olarak algılanabileceği gibi uzun vadede kötü olan iyi olabilir ahlak algısı değişebilir..
Dolayısıyla yaptıkları kötülükler onu kötü yapmaz tamamen iyilikler de iyi yapmaz
Süreklilik sanırım burada.. önemli olan
Bu duruma göre farklılık gösterir bence... hata muhtemel , olası bi durum fakat yanlış farklı bi durumdur... kötü bir insan iyilik yapamaz ; altında birsey mutlaka vardır
İyi bir. insan da kotuluk yapamaz ; altında mutlaka geçerli bir sebep vardır...
Bu yüzden iyiye kötü, kötüye de iyi diyemeyiz...
Şahsi fikrim budur..
Kötülük yapmak hata değildir kötü olduğu için yapmıştır ya da kıskançtır zarar vermek hoşuna gidiyordur bellide onunla besleniyordur kimbilir kendini iyi zanneden ruh hastası dolu ortalık her türlü kötülüğü yapar sonra amin ecmain der
İnsanoğlu tamamıyle nankör bir varlıktır bir insanı 40 gün sırtında taşırsın o kadar iyilik yaparsın seni çok sevdiğini söyler sana değer verdiğini söyler ama en küçük bir hatada iyiliklerini görmezden gelir.
Yaptığı şeyden pişman olup olmadığına ya da gurur duyup duymadığına göre değişir. O an ki hissi farklı olabilir ama şu an ne hissettiği ve ne düşündüğü önemli benim için.
Bana çok gaddarsın diyor çevremdeki herkes özellikle ailem la arkadaş yolda dilenci geliyor para istiyor niye vermedin yolda genç bi çocuk birşey taşıyor niye yardim etmedin la allah allah ben de yük taşıdım bana kimse yardım etti mi yemin ediyorum 7 8 km yol gittim 10 kilo yükle bir allah'ın kulu da nereye gidiyon gel atayım nereye gideceksin demedi ve beni biraz duygusuz biri yaptı ama pişman değilim bundan önce coook büyük kazıklar yedim hem madd hem de manevi
Ya bir atasözü vardı tam buna cevap aslında tam hatırlayamadım da 'iyi bir adam meyhanede bozulmaz, Kötü bir adam kilisede düzelmez' sanki açıklayıcı oldu
Kişi hata yapa bilir ama kişi yaptığından dolayı karakterini değiştirmez ne ise odur kötü biri bir iyilikle iyi olmaz iyi biri de bir hata ile kötü olmaz.
Çok klasik olacak ama.. her kötünün içinde bir iyilik, her iyinin içinde bir kötülük vardır. Çok doğru
Tek bir hata ya da iyiliğe göre karar verilemez ama sürekli oluyorsa ve kişi kendine gelmiyorsa burada bir yanlış var demektir...
Genel olarak son yapılan esas alınır insanlar gözünde. Bin iyilik yapsan yaptığın 1 kötülükle anılır insan...
Her iyiliğin içinde kötülük, her kötülüğün içinde iyilik saklıdır. İnsalık hali herkes bilerek ya da bilmeyerek her ikisine de sebep olabilir.
O kişiyi benim nezdimde iyi ya da kötü yapan davranışları değil niyetidir.
Zaman içinde bunları tekrarlarsa evet gözümde kötüdür
Bunu alışkanlık haline getirip getirmediği onemli bence
Tek bir olay tek şey üzerinden değerlendirip kesip atmamak lazım
Ne ekersen onu biçersin iyilik eden iyilik kötülük eden kötülük bulur mutlaka
Yapar, kimisi iyilikten beslenir kimisi de yaptığı kötülüklerden
sing me a song you're a singer
do me a wrong, you're a bringer of evil
Hayır, iyilik yapıyorsa iyi biridir. Kötülük yapıyorsa kötü birisidir.
onu bilmem ama iyilik ya da kötülük yapmış olur.
İstikrarlı eylem gerekir.
Kötülüğe/iyiliğe bağlı birşey bence.
Fikrin neyse zikrinde o'dur...👍
Bu bizim neye iyi/kötü dediğimize göre değişir
evet yapar
Etkiler
Evet
Yapar
Niyeti önemli
tabi
Kötüyü evet
Tabiki hayır.