''Nerelisin'' ''Coğrafya kaderdir.'' der İbn-i Haldun, 1389 senesinde. Arz-ı kürenin en ihtişamlı, en gerçek lafıdır. Mukaddime'de geçer.
Yani der ki, ırk diye, milliyet diye bir şey yoktur. Coğrafya vardır.
Yani der ki; güneş kime daha çok vurursa o kavruk olur, güneşi az gören beyaz kalır.
Yani der ki; başka diyardan birini yargılamadan, onun coğrafyasında kendiniz doğmuş gibi düşünün.
İbn-i Haldun bunu beyan ettikten yaklaşık 400 yıl sonra ademoğlu farklı diyarlarda doğduğu için, evet sadece farklı diyarlarda doğduğu için birbirini katletmeye başladı. Farklı diyarlarda doğduğu için diğerlerini hor görmeye, kendini üstün tutmaya başladı.
''Nerelisin'' sorusu literatüre girmiş en ayrılıkçı, en bedbaht sorudur. Ha soran olursa ben, dünyalıyım...
Alıntı
"Coğrafya kaderdir.'' sözünden siz ne anlıyorsunuz?
Bunu ben aile yapısı gibi düşünüyorum. Mesela aklını kullanmış sorumluluk sahibi anne baba çocuklarına iyi bir gelecek sunmak için elinden gelen gayreti gösterir. Onlar için bir şeyler biriktirir. Bazı toplumlarda bu bilinç toplumsaldır. Hep gelecek nesillere daha iyi bir gelecek sunmak için gayret eder. Bazıları ise ekonomisini, başka devletleri yağmalarak elde ettikleriyle şekillendirir. Sadece anı yaşar. İlerki kuşaklara bunun nasıl dönüş yapacağını düşünmez. Yeterki haremime bir şey olmasın, der. Gelecek kuşaklarının zamanı geldiğinde ise hem etnik kimlikten dolayı dışlanır hem başka ulkelerin kuklasi olur hem de geçmisine lanet eder. Cografya kaderdir, bu kader de o toplumun elindedir.
Japonlar için deprem, Karayipliler için tayfunlar, İsveçliler için soğuklar, Afrikalılar için de sıcaklar kaderdir. Bunlar haricindeki tüm insana dayalı etkenler değişebilir, gelişebilir. Millet 40-50 yılda koca ülke inşa ediyor çalışarak yapamayacağımız şey yok.
Ben o kadere meydan okuyan insanım! İnsan olmak ve olmamak kişinin kaderidir... İnsan kılıklı yaratıkların kötülük yapmak için uydurduğu en iyi bahanedir o laf..
Mukaddime iber tarihine önsoz olarak yazmistir. Mukaddime zaten önsoz demek. Ve cografya kaderdir, iber tarihinde karektere kadarda anlatmistir. Diyojen de ben dunyaliyim demis ama ulus devlet modelinde sinirlar cizilmis bir kere. Ahlak kultur orf anane aile ekonomi din bakis acilari cinsiyet ayrimlari vb. Hepsi farkli.
Ben coğrafya kaderdir lafına çok gıcık oluyorum, daima kader sebebiyle o coğrafya denk gelir, o coğrafya denk geldi diye o kader olmaz ve insan azmederek herşeyi değiştirebilir😃😃
en basitinden söyleyim, iç anadolu'da yasiyorum ben ve asla acik giyinemiyorum tişört olarak bile. Cünkü tecavüz olaylari cok artti, iceriye de atilmiyorlar. Ama gelişmiş bir ülkeye bakarsan durum tam tersi.