Teori nedir, ne değildir? Evrim teorisi sizde neler çağrıştırıyor?

Maalesef eğitim sistemimiz bu yanlış bilgiyi zihinlerimize kazıdı ve kazımaya devam ediyor. Teori, gözlemlediğimiz bir olguyu, yani doğa kanunlarını açıklama amacı güden ve kanıtlarla desteklenebilen açıklamalar bütünüdür. Yani "benim bir fikrim var, bence..." ortaya atılan temelsiz, araştırmasız sadece düşünceden ibaret değildir. Evrim denilince millet kirpi gibi oluyor ve akıllarınca "teori", onunda anlamını eğitim sisteminin vasatlığı yüzünden sadece düşünce olarak gördüğünden "onun düşüncesi beni bağlamaz" diyor.🤷🏼‍♀️ Ve bundan daha beter bir grup vardır ki "teori bu ya kanıt yok deney yok" diyip kendi aklınca nasılda mat ettim ama diye gülüyor. En çokta evrim gerçekse araform yok örnek ver diyenler ile çekilmez bir yola giriyor konu, kedicik eğitici Adnan Oktar'ın papağanlığını yaparlar. Dersin ki araforma örnek mesela ornitorenk, o ne ki der?🤦🏼‍♀️ Ben Maymundan gelmedim ben maymun değilim diye at gözlüğü ile gezen bir insana ortak ata nasıl anlatabilir ki🥲Gözlemlenen, bilinen bir 'gerçek'. deneylerle, deneyler sonucu elde edilen formüllerle veya yöntemlerle yarılanma süresi hesaplanabiliyor. yani deney formatı, düşündüğünüz gibi anlık-kısa süreli testlerden ibaret değil.
Uzun vadede gözlemi, hesaplamaları, genetik analizleri yapılan/yapılabilen bir teoridir evrim. Buna benzer sallapati yaklaşımlarla sarsılmayacak kadar da bilimsel, gözlemlenebilir ve gerçektir.
Canlıların akrabalık derecelerinin belirlenmesinde büyük rolü olan dna analizleri nerelerde yapılıyor, deney değilse bunun adı nedir?