Pasta imalathanesinde işe başlamıştım sürekli enseme spatulayla vuruyor ve küfür ediyordu 15 gün sonra istifa ettim onun yüzünden aradan 1.5 ay geçti hala dava açabilir miyim?
İş yerindeki üstlerden biri bana şiddet uyguladı. Dava açmak ne kadara mal olur?

Merhaba,
Sorunun cevabını verebilmek için öncelikle sorunuzdaki anlatım ışığında, size karşı işlendiğini iddia ettiğiniz suçların tespitini yapalım isterseniz.
1. Ensenize spatula ile vurulması TCK 86/2. maddede yer alan basit yaralama suçunu oluşturacaktır. Zira anlatımınıza göre ciddi bir yaralanmanız söz konusu olmayıp,
basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif bir yaralama söz konusu. Basit yaralama suçu şikayete tabidir.
Ancak TCK 86/3-e maddesine göre, yaralama fiilinin silahla işlenmesi halinde şikayet aranmaksızın verilecek ceza yarı oranında artırılacaktır. olayda spatula silah olarak sayılabilecektir. Zira TCK 6/1-f maddesine göre "Saldırı ve savunma amacıyla yapılmış olmasa bile fiilen saldırı ve savunmada kullanılmaya elverişli diğer şeyler" silah olarak kabul edilmiştir.
Özetle bu fiil silahla basit yaralama suçunu oluşturabilecek olup şikayete tabi değildir. Dolayısı ile bu konuda savcılığa suç duyurusunda bulunabilirsiniz.
2. Size küfür etmesi ise TCK 125/1 maddesi gereğince hakaret suçunun basit halini oluşturacaktır. Zira bu maddede yer alan düzenlemeye göre "sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır."
Söz konusu hakaret suçu şikayete tabi olup, TCK 73/1 maddesi gereğince, kendisine karşı şikayete tabi bir suç işlenen kimse altı ay içinde şikayette bulunmadığı takdirde soruşturma ve kovuşturma yapılamaz. Olayın üzerinden henüz bir buçuk ay geçtiği için henüz şikayet süresini geçirmemiş olmanız nedeni ile hakaret suçu açısından şikayette bulunabilirsiniz.
Elbette her iki suç açısından da, failin cezalandırılması için iddialarınızı ispatlamanız gerekecektir. İddialarınızı, tanık güvenlik kamerası kayıtları gibi her türlü yasal delille ispatlayabilirsiniz.
Son olarak, ceza soruşturması yapılması amacı ile yapılan müracaatlarda harç ve masraf alınmamaktadır.
Sağlıklı günler dilerim.
Peki bunun için baro ücretsiz avukat desteği veriyor mu?
Hayır vermez. Ancak müracaat eden burada bir dava açmamakta sadece şikayet dilekçesini savcılığa vermektedir. Savcı gerekli araştırmayı yapar ve ifadeleri aldıktan sonra şartları oluşmuşsa dava açar