Lan biz 45 sene evvel bu hadisi anladık ve evlendik.
Sizin beyninize ne olduda anlamamaya çalışıyorsunuz?

burada diyanetin mahrem kelimesini kullanması konuyu bilmeyen insanlar için gayet de yanlış anlaşılabilir bir durum üniversite mevzunu birisi bu hatayı yapması ultra komik bir durum ayrıca hatırladığım bir iki hadis var birtanesinde Peygamberimiz yüzüne iyice baktın mı diye soruyor evlenecek kişi için , başka bir hadiste de evlenecek adam kadının topuğunu göstermesini istemiş yani İslamın en iyi yaşandığı çağlarda mahrem kelimesinin karşılığı yüz ve ayak ki zaten buralar mahrem bölge değil kimse kimseyi anadan üryan soyup bakmamış
Dİyanetin de hatası var burada.. Art niyetli insanların veya ilim sahibi olmayan insanların , çarpıtmayacağı veya yanlış anlamayacağı şekilde , anlaşılır bir şekilde izah etmesi de lazım.. Ne demek istediğini..
Bunun haricinde, bir fetvayı kötü niyetli şekilde dinleyen bir insan , altından da kötü anlamlar çıkaracaktır..
Aklı başında olan bir insan zaten böyle bir fetvanın altında ahlaka aykırı şeyler aramaz..
Ben anlamıyorum bu insanları gerçekten.. fllört eden iki insan, açık saçık kıyafetlerle birbirlerini rahatça görüp buna göre karar verirken ve bunu kimse ayıplamazken , evlenmek isteyen iki insanın, birbirlerinin yüzünü görmesi veya genel fizik yapıları hakkında fikre sahip olacak kadar birbirlerine bakması i ki soyunmadan etmeden , neden problem oluyor?
..
Burada yine diyanet işlerini eleştireceğim.. Madem fetva yayınlıyorsun.. güzelce izah et , ne demek istiyorsun.. ki sonra her kafadan bir ses çıkmasın böyle.. ilim sahibi olanlar anlar ne demek istediklerini, ama ilimsiz veya art niyetli kesim, istediği yere çeker ve ona göre saçmalar.. vay efendim ne oluyor diyanet sapık vs vs diye..
Daha araştırmadım. Belki Diyanet bu şekilde fetva vermemiş olabilir. Yalan makinaları her zaman oldugu gibi bunuda çarpıtmış olabilirler.
islama göre yüzüne ve genel fizik yapısına bakabilir. fıkıhta bunu gördüm ama işte oranı dön buranı dön şuranı aç falan gibi bir şey söz konusu değil. fıkıhtanbahsediyoruz sonuçta. alimlere de danışmak lazım ayrıntısını. hoş bu kaidelerle kız isteyen çok çok az sayıda insan var günümüzde. o yine ayrı bir konu.
Sözüm meclisten dışarı neyse soylemeyim o kelimeyi biraz ağır olacak. Tabiri biraz yumuşaktıýım. Akli fikri belden aşağı çalışanlar ve sırf eleştiri olsun diye eleştiriye kalkanlar kendileriyle nasilda çelişiyor. Birbirlerine nude atanlar evlilik dışı hamile kalıp çocuk aldıranlar bile bu açıklama öyle değil diyanet saçmalamış diyor. Şu çelişkiye bakar mısınız. Nikahsiz ilişkiye karşı olanları örümcek kafalı olmakla ve yobazlikla suclayanlar burdan ahlak dersi vermeye kalkıyor. Mahremiyet kavramı nedir onu bile bilmiyorlar. Diyanetin bu konu üzerine paylaştığı ve başka taraflara çekenler istediği yere çekebilir. Nede olsa onlar kuran ı bile istediği yine çekiyorlar. Amac doğruyu öğrenmek isteyenlere bildirilmiş.
Diyanet İşleri Başkanlığımızın dijital arşivinde bulunan kitaplarla ilgili, bugün bazı medya organlarında çıkan haberler üzerine aşağıdaki açıklamanın yapılmasında fayda mülahaza edilmiştir.
Mahremiyet, insanlar arasındaki sınırları ve dokunulmazlıklarla ilgili hakları ifade eden dini bir kavramdır. İslam dini, birbirleriyle evlenmelerine engel olmayan yetişkin kadın ve erkeğin beden mahremiyeti sınırlarına dikkat edecek şekilde davranmalarını öngörmüştür. Muhatabı rahatsız edecek ölçüdeki söz ve bakışların yasak olması da bu sınırlar arasında yer alır. Bu bağlamda “mahrem” ifadesi, İslam hukukuna ait bir terim olup, günlük dildeki kullanımıyla karıştırılmamalıdır.
İslam âlimleri, günlük hayatta muhatapların haklarına saygı açısından dikkat edilmesi gereken mahremiyet sınırlarının, evlenme niyeti taşıyan kadın ve erkek arasında da geçerli olduğunu belirtir. Diğer yandan Hz. Peygamber, evlenme kararı alan bazı sahabilerden eş adaylarını görmelerini istemiştir ve buna dayanarak İslam âlimleri helal-haram sınırlarına riayet edilecek biçimde görmeyi ve görüşmeyi tavsiye etmiştir.
Dolayısıyla söz konusu haberlerde geçen “fikir verecek ölçüde mahrem yerlerine bakmak” ifadesi, günlük kullanımın aksine, birbirlerini yakından görebilirler anlamına gelmekte, kesinlikle sınır aşımı manası taşımamakta, aksine dini ölçüleri hatırlatmaktadır. Birbirini görmeden ve gönül rızası oluşmadan yapılacak bir evliliğin olumsuz sonuçları dikkate alındığında, maksat rahatlıkla anlaşılacaktır.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur.
Bir kadının saçı nikah düşen kişiye bile mahremdir
Diyanetin varlığına, nedense ya ateistler ya da işit kafalılar hep karşı çıkıyorlar. Yahu insan bedenine bakıp fikir edinmekten daha doğal ne olabilir ki, soyup soğana çevirin diyenmi olmuş, amaç bozuk.
Cevap
6Cevap
Zaten bakan bakıyor fetvaya gerek mi var ki atı alan üsküdarı geçti bile
Mahrem yerlerine diyor. Fikir verecek ölçüde diyor. Tesettür üzerindeyken mahrem yerlere nasıl bakılacak?
Biz erkeklerin normalde bir tesettürlü kadının sokakta yürürken arkasından bakmamız haram degilmi?
Karşılaştıgımızda dudaklarına bakmamız haram degilmi?
Sizin gibilere başka cevap gerekmez.
ya bir insanın vücuduna fikir verecek şekilde bakmak ne demek, neyin fikri bu abi ben mi çok salağım nasıl fikir verebilir bu, üstelik çaktırmadan bakmak ne oluyor Allah aşkına o kadar saçma ki
Skne bakmadan evlenmem abi cücük kadarsa nabcam ben onla halay mı çekcem
Burda mahrem diyor, öyle tesettür üstünden diye birşey demiyor. Diyanet ne derse iman ediyor adamlar olaya bak.
Biz erkeklerin normalde bir tesettürlü kadının sokakta yürürken arkasından bakmamız haram degilmi?
Karşılaştıgımızda dudaklarına bakmamız haram degilmi?
Siz nesiniz ya? Alnınız seçde görüyor mu , iki dakikada Şeriatçi kesildiniz?
Acaba mahrem yere ne fikir verilebilir? 'Aşkım göğsün küçük silikon taktır' falan mı nedir yani. d?
Mahrem yerine çaktırmadan nasıl bakılıyor
Gereken açıklamayı yaptım. Siz illada anlamıyacagım derseniz bilemem.
Bazıları insanları dinden soğutmaya çalışıyor işte
Bazıları mahrem yerlerine direk bakmaya okadar alışmışki göz ucuyla fikir verecek ölçüde bakılabileceğini kabul etmiyorlar
Pazardan meyve seçiyoruz sanki mk şslflflg
Bu diyanet kadar boş şey yok ya
Var bende duydum ama zayıf olabilir
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?