Çocuğunuzu okul tatillerinde iyi bir esnafın yanına çırak olarak verip de hayat mücadelesini öğrenmesine, para kazanmanın ne demek olduğunu anlamasına, insanları tanımasına , sosyalleşmesine yardımcı olmak için destek olur musunuz?
Yoksa benim çocuğum gözümün önünde olsun mu dersiniz?Çaylaarrrğğ
Çocuğunuza tatilde hayatı öğrenmesi için çıraklık yaptırır mısınız?
Nerelerdesin ruudcum. kerimi vermek isterdim ama ben hayatımda öyle canı tatlı çocuk görmedim. Adam 6 yaşına kadar çocuk arabasında gezdi. Hala yürümemek için dışarı çıkmaktan hoşlanmaz. Öyle yani 🤷🏻♀️
Eğitimi dışında iyi bir zanaat ve ya sanat edinmesini isterim. Aslında gerçek hayatı da öğrenir. Ben de öyle öğrendim. Belki de bilmeseydim, yaşama bakış açım da o çerçeve de olabilirdi. Bunun faydası olduğunu yaşıtlarıma baktığımda, hayat tecrübesi, cesaret ve birikim, bilgi den net anlıyorum. Tarifsiz bir tatmin. Çünkü, hayat tek bir şey den oluşmuyor... Bu kısa veya uzun süreçte ne olacağımızı da bilmiyoruz. Bu nedenle birden fazla mesleği, yeteneği, becerisi, müzik kabiliyeti, olan insanları seviyorum... Konuşmaya, paylaşmaya değer buluyorum. Evet, insanları da ayırıyorum mekanlarına, yerlerine, samimiyetlerine göre. Bu platformda dahi bunu yaptığım için bana kırılanlar var... Ancak diğer türlü bunu hak eden, ile etmeyenin ne farkı kalır ki...
Eskiden beri kulturumuzde olan bir sey di mi , cocuklari cirak olarak bir yere vermek. Ben galiba kiyamam ya sabahin korunde uyandirip ise gondermeye. Belki yaslari 15 in ustunde olursa , olabilir ama. Hayati ogretici olduguna inaniyorum.
Bizim kuşak hep çalıştı :) Ben 13 yaşında başladım, paspas çektim, ustama çay taşıdım, ayak işleri yaptım. Ama o zaman insanlar kaliteliydi, saygılıydı sevgiliydi, şimdi ortam çok belirsiz ve tehlikeli.
Ne kadan ayıp sözler, amcanıza kuruyemiş satarken yardımcı olacağınıza bir de bayatları bize satardı diye söyleniyorsunuz. Hem beleş mal olsun hem taze, ee çocuğu çırak ver deyince yok istemezük. Bu ne bencillik yahu, yok yaa akrabalık ölmüş bitmiş
Kaç yaşına gelmiş amcam bu saatten sonra dükkan beklemezki kesin kıskanç, fesat, cimri kuzenlerimin eline bırakır orayı ah amcam ah bir kilo taze kaju vermeden devrettin dükkanı.
Kajunun kilosu kaç lira haberin yok tabii, 5 liralık ayçekirdeği verse laf edersin hemen. Amca yıllarca geceyi gündüze katsın, müşteriyle uğraş, esnafla dükkan önünde tavla oyna derken kendini yıpratsın adamcağız. Siz hemen kaju hesabı yapın. Gel dükkanın önünde leblebi kavur dese gelmezsin, gel fındık üzüm karıştır daha pahalı kaptıralım dese kaçarsın. Ama kajuları da lap lap götürürsün. İyi ki amcan açmamış dükkanı
Napcaktık ya... Koskoca kuruyemişçi amcamız verken aycekirdegi mi çitlicektik. Amcaysa amcalığını bilsin bi kajuyu çok görmesin. Baba yarısıyım demesini biliyor ama. Nalet olsun onun açacagı kuruyemişciye.
Yek yeeaa, baba yarısı diye dükkana mı çökecektiniz akbabalar. Adamın alın teri var o dükkanda, her gelen bir avuç kaju alsa bu dükkan nasıl dönecek. Siz baba/2 olan amcanıza destek olmak içi boş zamanlarda neden dükkanda çalışmıyorsunuz da bir de benim emekçi amca laf ediyorsunuz ha. Hadi ordan hadi ordan
Kajuları da bademleri de onların olsun. Çekirdek yiyecek olsam gider alırım amcamız var diye güvendik o da hain çıktı. Bir avuç kajuya koca dükkan temizletecekler bana, yok anam yok bişey istenmez bunlardan.
Hala kahu diyor yahu, ne aç gözlüsünüz. Ay çekirdeği (bol tuzlu) neyinize yetmiyor? Kaju bahçesinde mi doğdunuz sanki, sizin gareziniz amcamın başarısı, sizin amcamın dükkanında gözünüz var. Yok iyi kazanıyor, yok paylaşmıyor, yok bana 20 bin lira vermedi, yok ev aldım yardım etmedi diye diye söğüşleme peşindesiniz güzel insanı
Devir gereği evet ama hayat gereği maalesef bu çocuklar eninde sonunda bir birey olarak sokağa çıkacaklar ve o an hayata çok geç kaldıklarını anlayacaklar...
Hayati yaşaması, tanıması için sirf tatil döneminde olsa dahi çocuk işçisi olmasına gerek yok. Başta ben karşı çıkarım. Bunu farklı yollarda Yaşına uygun tecrübeler ve deneyimler kazanarak da yapabilir
Yok canım olur mu dedim ya emeği karşılığında diye😊mesela bisiklet istedi çalışıp kazansın alsın. Hiç unutmam kayseriye arkadaşın yanına girmiştik, bizi gezdirecekti babasından para istemeye gitti, tâbi biz de beraber gittik. Baba bana biraz para ver dedi. Arkadaşlar ile gezcez ne parası çalış öyle çalışmayana para yok. Bula bula üç tane mi hamal buldun kömürü yıkmak için aşağıya inin orada tulum, maske ve eldiven var giyinin doğru hangara çalışın paranız hazır dedi. Lan oğlum sen bizi hamal olarak mı tanıttın dedim.😅