yakın arkadasım yakında dugunu var ve gelin cikarirken kırmızı kusagi sacma buldugunu soyluyor baglatmak istemediigni soyluyor. işte kizin bekareti war anlamındaymıs kadınlari kucuk dusurucu bir durummus
Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılHâlâ takan var mı zaten o kurdeleyi? Gelenek ve kültürlere sahip çıkılması gerektiğini düşünen bir insanım ama bizde o kadar saçma sapan gelenekler var ki birçoğunun tamamen tarihin tozlu raflarına kaldırılmasını istiyorum. Kırmızı kurdele ve sünnet düğünleri bunlardan birkaçı.
214 Yorumla- +1 yıl
ben takmadım
En İyi Cevaplar
+1 yılNekadar farklı yorumlar gelmiş. evet anlamı hoş değil. o benimle eşim arasında. Sadece beni ilgilendirir diyen kadınlara da katılmıyorum. Ama beyaz gelinlikte saflık temizlik anlamına geliyor. Takılma yap gitsin. Bi sünnet bide düğün saçma geliyor bana. İki saat sonra olacakları herkesin bilmesi çok sinir bozucu
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılEski anlamıyla şu an ki anlamı değiştirilmiş, başka yöne çevrilmiş bence. Eskiden eşinin koruduğu geline babası gibi koruyacağı anlamına gelirdi bence ama şimdi bekaret gibi şeyleri temsil etmesi çok üzücü tercih meselesi diyelim. Bu arada mutluluklar arkadaşına🙏
00 Yorumla
Aile & Toplum konusunda 6,4b cevap paylaştı. Evet haklı. Bende bağlatmayacağım.
Namusu, bekareti sadece kadına yükleyen iğrenç geleneklerden biri..
Kurdeleyi alsın da erkekler bağlasın bi taraflarına. Hangisi bakir evleniyor? Onlarda namus yok mu?20 Yorumla
AI Persona’ya Sor
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
51
Cevap
45Cevap
Aile & Toplum konusunda 17,9b cevap paylaştı. Gelin, gelen demektir; güvey ise bekleyen anlamına gelir. Eskiler güvey (damadın Türkçesi) derdi, damat dilimize sonradan (Farsça) girmiştir ve düğün sahibi demektir. Güvey kelimesi tarihte bilinen ilk kez küdegü "düğün sahibi, damat" Uygurca (1000 yılından önce) güyegü [ TDK, Tarama Sözlüğü (1400-1680) ]küδegü [ Divan-i Lugat-it Türk (1070) ] eserinde yer almıştır.
Gelen ve bekleyen..
Bu tamamen gelenek ve görenekle alakalı bir durum. Bazı şeyler sadece yapılmak için vardır her şeye anlam yüklenmez.
Mesela işte bir medreseye gittik sınıfça ve hocalarla birlikte. Kapının boyu düşük. Eğilerek girilmesi gerekiyor. İşte biz "hocam saygıdan dolayı kapı boyunu böyle düşük yapmışlar. Ne kadar güzel bir tevazu örneği "demiştik. Hoca da " belki de döşeme doldurulmuş o yüzden kapının boyu azalmıştır" demişti. Yani o sadece bir gelenek. Gelinlik de bir gelenektir. Ona da anlam yüklenirse onu da giymesin o zaman.50 Yorumla
+1 yılNe sacma ya bende istemem evlencek olsam resmen ağac dalına kurdele asmak gibi bakireligi temsil etme hikayesi de iyice sacmalik kimseye bir sey kanitlama zorunlulugum yok hele aptal akraba sürüsüne katlanmak hiiic isim degil bide baglayinca ağlıuolar cenazede gibi🤮🤮🤮
20 Yorumla
+1 yıldamgalı inek gibi, insanlar niye kadınların üstüne bu kadar gider hiç anlamam garipte bulurum bu olayı erkekler bir şeyleri ispatlamak zorunda değilken kadınlara yapılan bu psikolojik baskı... arkadaşının haklılık oranı max. tebrik eder düşüncelerinin devamını dilerim
80 Yorumla
+1 yılYahu aslında onun asıl anlamı baba evinden çıkıp namusunun eşine verilmesi, yani artık eşi sorumlu gibi bişey anlamına geliyor, aslında tamamen iyi niyetle düşünülmüş güzel bir adet ama kendini eşya olarak da görüyorsan o da senin düşüncen bişey diyemem
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKadınlardan ne güzel yorumlar gelirken erkeklerin bir çoğundan alçkça yorumlar gelmiş. Bir kadının bekareti ne sizi nede başkasını ilgilendirmez. Evlenmeden önce önünüze gelenle yatıp kalkıyorsunuz ondan sonra kurdele takmak istemeyen kişiyi elestiriyorsunuz. Siz sanki el değmemiş namuslu çok temiz biriymişsiniz gibi kurdele takmayan bakire değildir diyorsunuz. Bakire ya da değil sizi ilgilendirmez. Bu kişi evleneceğiniz kişi dahi olsa sizi ilgilendirmez. Herkesin geçmişi kendini bağlar.
31 Yorumla
Cevap sahibi+1 yılEksileyen erkekler beyin bekaretine baktırsın
Gizli Üye(25-29)+1 yılEskiden beyaz gelinlik yerine kırmızı kaftanlık giyerlerdi baştan aşağı kırmızı olurdu herşeyleri kırmızı kuşak ise bekareti değil doğurganlığı ve sağlığı temsil ederdi ama kırmızı kuşağı evirip çevirdiler bekaret kuşağı dediler takar takmaz onun kararı ama herkesin kafasında bekaret kuşağı varken takmaması daha doğru olur
20 YorumlaKesinlikle çok haklı. Saçma ve gereksiz bir gelenek. Düğününde hamile olmasına rağmen kuşak bağlatanı gördüm. 🙂
70 Yorumla
+1 yılGünümüzde gayri meşru iliski yasayarak bekareti degersizleştirdikleri için böyle bir algı oluşuyor halbuki ilkdefa evlenen bir kız için gurur verici bir durum olarak görüyorum.
51 Yorumla- +1 yıl
Valla ben hiçbişe yaşamadım. Ama bağlayacak olan abim. Abimlede aram iyi değil. O yüzden o anın düşüncesi bile işkence geliyor. Ama milletin ağzına laf veremem yapacaz mecbur tabi o günleri görürsek😒😅
- Aile & Toplum konusunda 24,5b cevap paylaştı.
+1 yılKendisi bilir. Feministlerin damga koyduğu kuşak meselesinin özünü bilmeyip sürüyle hareket edecekse, onları dinlemeyip geleneksel sürüyle de hareket edecekse kendi bilir.
Ama şunu unutmasın ki, kuşak değil beyaz gelinlik bakireliği sembolize ediyor24 Yorumla- +1 yıl
Evet. Kırmızı kuşak eskilerden göz nazardan koruma için takılırdı. Mor renk takan bile var.
Gelinlik ise beyaz renk olması temizlği el değmemişliği sembolize ediyor.
Siyah ve renkli gelinlik taraftarlarının isyanından haberin yok herhalde - +1 yıl
Batıl inanç işte. Ağaca çaput bağlayanlarla aynı şey. Şaman adeti
Kötü birşey degil namusuna kefilim demek çok eskilere dayanıyo adetimiz olmuş öyle öyle götürüyoruz sadece bu degil gene bazı geleneklerimiz var bu ayıp kötü bişey degil bunu ıykk kötü diyorsunuz ulu orta öpüşüp gizli kaçamak sevişmeleri onaylayan zihniyetler çogalıyor
30 Yorumla
+1 yıl
Gjj Kırmızı kurdelanın anlamını bilmiyorum. Ama bu gelinliğin üstüne yakışmayaz gibi
11 Yorumla
+1 yılBazı gereksiz adetler can sıkıcı... Misal ; Ben ramazanda da içiyorum. Yine de kapımı çalan davulcuya bahşiş veriyorum.. Oruç tutan kişi davulcuyu görünce kapısını açmıyor... Ama ona 'Bu devirde davulculuk çok saçma " desem saldırıya geçiyor!
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 6,6b cevap paylaştı.
+1 yılbekaretini çoktan birine evlenmeden verdiği için haliyle o kuşak zoruna gidiyordur.
e malum herkes bu onuru şerefi kaldıramaz40 Yorumla
+1 yılHaklı. Bir de hediye paketi gibi duruyor. Ben de sevmiyordum. Nefret ediyordum böyle şeylerden. Hep tepki alıyordum ama dile getirince..
40 Yorumla
+1 yılTabii ki küçük düşürücü, hediye paketi gibi ayni. Kızın babası paketliyor, açmak damada kalıyor gibi 😄
40 Yorumla
+1 yılAy bu hâlâ yapılıyor mu ya? Kendine saygısızlık resmen. Kırmızı kuşak bağlatınca mı kanıtlanıyor bakirelik? Gerekirse evlenmem, yine de o küçük düşürücü şeyi bağlatmam kendime.
20 Yorumla
+1 yılBence haklı ya gerçekten anlam veremiyorum bu saçma sapan adetlerimiz nereden geliyor? Hangi kitapta yazıyor saçma sapan şeyler birde insanları eğlendirmek uğruna dünya kadar para israf ediliyor
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 918 cevap paylaştı. Bence haklı.. Bir kadının bekaretini koruyup korumadığı sadece onu ilgilendirir.. Bunu böyle şeylerle düğüne gelen tüm eş dost akrabaya ilan etmesine gerek yok bence..
20 YorumlaBu saçma geliyor ama baska şeyler normal geliyor degil mi bunun anlamını biliyor ama diger sacmaliklarin anlamlarını bilmiyor bakire degil o yüzden takmak istemiyor umarim kendini yalanlarla çocuğa kakalamaya çalışmamıştır
00 Yorumla
+1 yılBence haklı sevdim bu tutumunu :) Ayrıca haksız olsaydı da kendi düğünü kendi kararı. Kimsenin laf etmeye hakkı yok.
30 Yorumla
+1 yılBence kırmızı kuşakta bir problem yokk kırmızı kuşağın tek bir anlamı bekaretlik değildir. Asıl saçma olan çarşafını görmek isteyen insanlardır ya da gösteren insanlardır. İnsanın özeline saygı duyma gibi bir geleneğimiz yok. Ve bazı yörelerde ya da bazı ailelerde kadının çarsafına su döküp gerçekten kız mı diyen bakan insanlar var
11 YorumlaAile & Toplum konusunda 11,8b cevap paylaştı. Arkadaşın haklı. Bunlar degismesi gereken ahlaksız gelenekler.
Evlenirken eşime de bunu yapmak istemişlerdi ama ben izin vermedim buna.24 Yorumla- +1 yıl
Tebrik ediyorum sizi👍👍
- +1 yıl
Beyaz gelinlikte giymesin. Ne alaka o da temizlik simgesi
+1 yılmsrjinal olsun diye fosfor sarısı falan bağlatabilir. az kırıttı ama bakire anlamına gelir belki 🤷♀️
10 Yorumla
+1 yılGelinlik te giymesin, o da termitemiz anlamındadır, yine bekarete bağlıdır.
Arkadaşın takıntılı21 Yorumla- +1 yıl
*tertemiz
+1 yılBence kadınlara karate öğretilip siyah kuşak bağlanmalı. Kadına şiddete karşı kendilerini korumaları için.
40 Yorumla
+1 yılBende olsam bağlatmam nefret ediyorum bole adetlerden
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 548 cevap paylaştı. Bayaa hakli, çünkü yapilan şey saçmalıktan başka birşey değil, erkege de taksinlar o zaman hala bunlar kaldi mi ya 😒 sacma sapan gelenekler
00 Yorumla
+1 yılHeryerde öyle bir adet yok. Bence düşünceleri gayet mantıklı istediği gibi yapar kendi düğünü kimse karışamaz
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 1,7b cevap paylaştı.
+1 yılBencede öyle. Eşimin bakire olup olmadığı beni bağlar başkasını değil
34 Yorumla- +1 yıl
Sen konuyu çok özelimize ediyorsun. Sonuçta eş oluyorlar ya.
- +1 yıl
Ohoo soru ve konu farklı yere gidiyor. Soruyla şimdiki sorun farklı. Ama cevabını istiyorsan ben doğumundan şimdiki yaşına herşeyi öğrenmek isterim. Tamam tanıştık kafamızda uydu bu tarihi atalım bundan sonrasına bakalım demem ben. Sonradan konuşacağına flört döneminde kişiler sorabilir birbirine önceleri de. Ciddi düiünüyorlarsa tabi. Kötü bişey yok bunda. Tabi aradaki güvene bağlı
+1 yılUla siz törelerimizi de unutmuşsunuz heyvan oğlu heyvanlar. toreler
10 Yorumla
+1 yılTabii ki haklı. Sene olmuş 2021 millet hala daha zar derdinde
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 10,1b cevap paylaştı.
+1 yılHaklı tabi ki. Kırmızı kuşak kadar gereksiz ve saçma bir gelenek görmedim. Aslında çoğu şey gereksiz de neyse onlara değinmek istemiyorum.
00 Yorumla
+1 yılValla çok saçma bir düşünce ne alaka kırmızı kulakla bunun
10 Yorumla
+1 yılGereksiz bir gelenek doğrusunu tercih etmiş arkadaşın
10 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 706 cevap paylaştı.
+1 yılBakire değilse zaten yapılmaması gerekiyor ben öyle biliyorum.
20 Yorumla kırmızı kuşak mı kaldı ya hediye paketi gibi
çok saçma ve gereksiz adetlerimiz var cidden00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 5,8b cevap paylaştı.
+1 yılKemeri bağlayan kızın ne boklar yediğini nerden bilecek. Ne kadar saçma adetdir
00 Yorumla
+1 yılYa aslında bağlatmaya bilir kuşağı gelenek olmuş sadece
00 Yorumla
+1 yılKirmi kuşakbağlatmak bakireyim demek bağlatmazsa bekareti gitmiş demek olarak algilanir
00 Yorumla
+1 yılTabii ki küçük düşürücü ama kadının yalan söyleme ihtimali de var. Erkek bakir ise eşi de bakire bir kadın ister en doğal hakkı
01 YorumlaAile & Toplum konusunda 856 cevap paylaştı. Bi bu mu küçük düşürücüymüş yani.
Erkeği soyup soğana çevirmek küçük düşürmüyo aynen bu düşürür.110 Yorumla- +1 yıl
Evleneceğin kişiyle konuşursun ortak yaparlar düğün de istemezsin. Kimsenin para istediği yok varsa da yanaşma zaten öylesine.
- +1 yıl
Gösteriş budalasindan başka bir şey değildir o kişi , her şeyin en iyisi olsunmus en güzeli olsunmus bilmem ne. Para havadan yağıyor çünkü , mantiksizlar
- +1 yıl
Verilen eksiler benim gibi düşündükleri için , yanlis düşünüyorsun çünkü.. bir de ben eksileyeyim
- +1 yıl
Ya he , seni engelleyeyim de bı görüşlerine maruz kalmayayim
- +1 yıl
Yazık sana.
- +1 yıl
Sen işine bak Türk kızlarına kurban ol
Haklı düğünümde onu takcsklarını söyleseler evlenmem gene takmam onu
50 YorumlaGelinlik de saflığın, bozulmamışlığın simgesi; onu da giymeyin o zaman.
30 Yorumla
+1 yılBen de takmayacağım şahsen kimisi anlamı öyle değil diyor öyle olmasa dahi hediye paketler gibi kuşak bağlamak çok anlamsız.
00 YorumlaAraplarda, kızın bekareti var demektir. Türklerde baba evinin gücü ve güveni yanındadır demektir. Gelenek görenek diye iyice araplaşmayın.
00 Yorumlayarası olan gocunur , demekki o kuşağın şerefini kendinde görmüyor
12 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılawk her sey zaten kadinlari kucuk dusuruyor her sey kadin olup bekaretinizi koruyun korumayanda ortada namuslu ayagina yatmasin
21 Yorumla
Cevap sahibi+1 yıl8 dislike almisim arkqdaslr bu adet en eskilerden beri geliyor soylenen sacma sapan herseye inanmayin
Gizli Üye(25-29)+1 yılSacma bir gelenek bizimkiler de zorla taktiracaklar eminim.
Ama ben aninda cikarip atcam o sacmaligi20 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılEvet öyle tabi ki de ama annesi babası üzülmesin diye bunu yapmalı
00 Yorumla
+1 yılSaçma bir ortadoğu geleneği.
20 YorumlaAile & Toplum konusunda 1,8b cevap paylaştı. Kesinlikle çok aşağılayıcı iğrenç
20 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 4,5b cevap paylaştı.
+1 yılHerkesin kendi tercihi oldu artık buda.
20 Yorumla Anlamdım mk kırmızı kuşağı niye saçma buluyorsun
10 Yorumla
+1 yılBakire kız mı kaldı ki.
11 Yorumla- +1 yıl
Var tabi
+1 yılIy igrenc bisey bence
10 YorumlaAile & Toplum konusunda 5b cevap paylaştı. Bencede sacma. Kimse bakire gitmiyor nasilsa
10 YorumlaBencede saçma bakire olmayanlar da takıyor
10 Yorumla
+1 yılBakireliği temsil ettiği için bence de mantıklı
00 Yorumlatabi haklı hediye paketi miyiz biz?
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 2,9b cevap paylaştı.
+1 yılzorla değildir sanırım takmasın
00 Yorumla - Devamını Gör (36)
Devamını Gör(81)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Yakın arkadaşım kırmızı kuşak bağlatmak istemiyor düğününde, haklı mı sizce?
"{0}" için yorum yaz
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
Gündem
Güzellik & Bakım
Özel Gün & Sürprizler
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne