Hic yapmamakta bir tercih ama bence düğün olmalı. Şaşalı yerine mutevazi olabilir. Torenimsi gibi bir sey olabilir. Kisiler masrafi en aza indirilebilir. Ben dugun salonlarini sevmem mesela. Dugun salonu parasi cepte kaldı bak mesela. Acik havada, bir bahcede falan olabilir.
Dedemin geniş guzel bir bahcesi var. Hayalimde orasi var aslında. Ama bakalim. Orayi güzelce süsleriz. Isiklar takilir. Sandalyeler konur. Sandalye falan yetmezse belki sandalye, masa kiralama durumu olabilir. Komsulardan alınır falan.
Muzik icin davulcu yerine bilgisayar,1-2 hoparlör attık mi tamam. Bunun masrafi da yok. Evde erkek kardesimden dolayi bu hoparlör falan yani teknik ekipman var. Yine kardesim foto cekmeyi falan sever, kurslara gitti. Ilgisi var. Dugun fotografcisi olarakta kardesimi bedavaya kapatırım😁 bir ara kuaförlük yapan bir arkadasim var. Saçımı falan o yapar. Normal kuaföre 1000 lira vereceksem. Arkadaslik hatrina falan bununda fiyatini da düşürürüm. Kendisi israr ederse bedavaya da yapabilir😅😂 derim yani senden olsun falan diye.
Yani istedikten sonra bu masraf, bu paranin miktari iner. Yeterki dogru hamleler yapılsın. Dogru yerlere para harcansin. Zaten mutevazi bir dugun olsa bile o altinlar, paralar takilacak. Bu sekilde kâr bile edilir. Adamlar bu dugun luks degil deyip takmayacak hali yok. O yuzden dugun masrafi oldukca az, komsu, akraba, arkadaş mumkun oldugunca çağırılmalı.
Birde bazilari yarışta oluyor. Ay kiz melahat tam takmış, ben altta kalamam bende tam takayım gibi. Bu yarıştan nasiplenmemek olmaz.😊 bahcede muziklerle herkes eglenir, gobegini atar, gelin damat ilk dansını da yapar. Masraflar akilli çözümlerle makul duzeylere indirilebilir demek istedigim bu.
Şöyle söyleyeyim biz düğün yapmadık nişanı evde yaptık nişan elbisesi olarak evdeki elbisemi giydim çiçek çikolata ve organizasyon masrafı oldu bin TL gitmiştir yani nişan için. Evlenirken nikah salonuna bin TL 600 TL fotoğraf çekimine verdik gelinliğim 5bin lira damatlık 3 bin liraydı kuaföre de 1.500 verdik araba süsleme falan gibi masraflar da bin desek 12 bin gitmiş. Kına masrafım yok kına gecesi yapmadım arkadaşlarla evde yaptım yine evde kendi elbisemi giydim. Eve de eşya sadece buzdolabı aldık gerisini eşimin evindeki eşyaları kullanmış olduk yani 13 bine evlenmişim aklıma gelmeyen şeylerle yüzük parası falanla 20 bine yakın para gitmiştir bence her şeyim de çok güzel oldu hiçbir şeyim eksik değildi ev eşyası olmayan mecbur alacak ama düğün için o kadar masraf çok saçma ben sonra Maldivlere balayına gittim o bile 10 bin tuttu yani düğün salonu masrafından az
Yakın zamanda evlendim.. Ben de çok gereksiz vs. diyenlerdenim. Ev eşyası alırken bile minimalist davrandım. Ancak aile büyükleri senin gibi düşünmüyor, onlara ''düğün yapmayalım'' dedim bana garip garip baktılar. EE sonra şansıma pandemi dönemi denk geldi :)) hahah , Allah kalbime göre verdi , ne kına gecesi ne düğün yaptık. Tabi yine masraflar oldu ama en azından salon parasıdır, elaleme yemek yedirme parasıdır harcamadık. Ben bir kız tarafı olarak evleneceğim kişinin bu şeylere para harcamasını kabul etmesem de aile büyükleri çok fazla sizi dinlemiyor doğrusu.. O yüzden yorumlarda bazen görüyorum yapanlara cahil, geri kafalılık diyorlar ama malesef geleneklerin getirdiği alışkanlıklar sebebiyle çevrende garip karşılanmamak için elimahkum yapıyorsunuz bazı şeyleri..
Bir de eklemek istiyorum. Bazı kızlar görüyorum.. ''Yaa düğün çok banel, onun yerine tatil yaparım , eski tip '' bilmem ne diyip sözde düğünün kapitalist masraflarına karşıymış gibi görünüp bir yandan da erkek tarafından binlerce liralık altın falan beklerler.. Bir duruşunuz olsun. Ben ev eşyası alırken yarıya böldük , yatak odası benim salon onun. Mutfak benim beyaz eşya onun. Altın en az düzeyde istedim.. Yani özetle bazı kızlara bakıyorum bir öyleler bir böyle.. Yeri gelmişken değinesim geldi bu konuya da :))
Listenin güncelini bul, para kaybı değil diyen bir Allah'ın kulu kalmaz görüşlerde.
Çiçek + Çikolata = 300 lira mı? :D
Tamamen zaman, para, enerji kaybı.
Neyin var neyin yok harca, üzerine kredi çek, yüzüne hasretmişsin gibi tüm akrabalar gelsin, oynasın, eğlensin, gitsin, sen 3 sene borç öde. Saçmalık...
para kaybıdır tabi 150 200 bın lıra dıyosun bu para nakıt olarak olamıcana gore normal bır calısanda %90 kredı cekıcek 10 15 sene bunu odemek ıcınmı ugrasssın adam daha bunun ev kredısı var araba kredısı var bunlarıda ıstıyor gelen kadın kıra evıne her kadın gelmez bu ev araba dugun kredısı en kotu 500 bın lıra tutucak oda en düşüğü diyorum evler olmus 400 500 bın lıra arabalar 150 den baslıyor varsayalım 500 e kapattı gerı odemes 700 bın lıra bunun dıle kolay 700 bın her ay 2 bın kredıye versen 2x12 24 24x30 720 bın lıra tutuyor suraya bak adam 30 sene her ay 2 bın lıra kredı vererek borcları kapatmya calısıcak bırakın abıcım yuklenmeyın adamlara varsa anasından babasından kalma evı guze maaşlı bi işi durumu iyiyse yap ama krediyle bu işlere giricek birine bunu yaptırmayın yarın bır gun kavga edersın aılenın evıne gelırsın bu adam 10 20 sene oducek bu kredıyı uzerıne kalcak
Kiz ve ailesi akıllıysa erkegin durumuna oldukca dikkat ederler ve israftan kaçınırlar. Kizlar mal değil, evlendikten sonra cocugunun basina ne gelirse gelsin önemli değil yeter ki bir gece için bizi mutlu etsin diyen kizlardan uzak durulmali.
Ulkemizde hemen hemen tüm evlilikler de borçlanmaya gidiliyor , bu borç çoğunlukla kredi çekilerek oluyor. Helal olan o kadar güzel ve önemli bir meseleye haram ile başlamak, inandigini inkâr etmektir. Borç ayrica ailede sıkıntılara, mutsuzluklara, strese neden olur, yani borca girdirerek evlenenler aslinda kendi ayaklarina sıkmış oluyorlar.
Kesinlikle para kaybıdır diye düşünüyorum. Düğüne verilen parayla tatil veya evin ihtiyaçları giderilebilir. Millet oynayacak diye 3 saat için onca paranın heba edilmesi bana hiç mantıklı gelmiyor. Sade bir nikahta iş görebilir. Çok istenirse yakın akraba ve arkadaşlarla eğlence tertip edilebilir. Hem o zaman eğlencenin tadı daha iyi çıkar.
İki doğru insan allahın emanetini almış üstüne bence sade bi nikahla da olabilir biraz toplum baskısı bunlar yok ben o ne demiş bu ne demiş takılmıyorum bizim hayalimiz buydu hayaller başta bi servetse ilerleyen zaman da şaşırmamak gerekiyor ee sen çok para harcıyorsun ay sonunu getiremiyoruz eee bu baştan yaptığın masraftan belli zaten aslın da sen bnu başta yapıyorsun mitevazi sade karınca kararınca olsa şükür ile besmeleyle başlasak aslın da tadından yenmez o zaman gör bak sen huzuru elller cebe değil önce gönle değmeli 😇
Bence nikahtan sonra ailelerle yemeğe çıkmak en mantıklısı ne gerek var o kadar masrafa. Düğün en gereksiz organizasyonlardan biri. Akrabalar gelip göbek atsın diye yapılan bir etkin. Bence en temizi ne biliyor musun pandemide evlen ne düğün yaptırırlar ne de başka bir şey. :D
Yani sırf millet ne der vs diye her şeyin en pahalısını alanlar var. (Kendi zevkine uymasa bile) Yeni evlenen çift 2-3 yıl (belki de daha fazla) düğün borcu ödüyor. Evliliklerinin belkide en güzel yıllarını borç ödeyerek geçirmek bana pek anlamlı gelmiyor. Borç almadan biriktirilen paranın üstüne kredi çekerek düğün yapmaktansa, kredi çekmeden biriktirilmiş parayı düğün yerine balayı için kullanmak daha güzel olur. Milleti 3 saat eğlendirmek için 3 yıl borç ödemek bence aptallık.
Boşa harcanan paradır amaaaaaaa İtibardan tasarruf olmaz Kaç aile kabul eder düğünsüz evlendirmeyi Çok meraklıysan git sade bir nikah töreni yap, çok samimi arkadaşların ve akrabaların ile bir restoranda eğlen, yetmez mi? Belki hayatında bir daha görmeyeceğin kişi için para harcamak ne demekse artık? Bir de yapmaya çalışırsın o kişi gelir yaptığını da beğenmez🤣🤣🤣
Gördüklerim kadarıyla evlenenler evlenene kadar parayı har vuruyor harman savuruyor ancak iş bitince yani akrabalar evlerine çeklip borçlarla başbaşa kalınca ne gerek vardı deniyor sadece 2 gün kına ve düğun masrafı 100 bini geçiyor. Boşa para kaybı cidden..
Kırk yılda bir göreceğin gereksiz akrabalar için bu kadar borca girmeye gerek yok bence. Aileler ikna edilirse sade bir nikah yapılır, tercih edilirse aile ve arkadaşlarla yemek yenir. Düğünde telaştan eğlenemiyor bile evlenen insanlar. Gelenler de gelinle damadın dedikodusunu yapıp "ıyy pasta da güzel değil, gelin de şöyleymiş, damat böyleymiş" diyecekler nasıl olsa. Büyük bir yükten kurtulursunuz işte.
Bu listede yazan çoğu şey gereksiz ve anlamsız. Mesela Nişan yapmak büyük bi salonda. Aile arası da yapılabilir. Bohça da gereksiz. Düğünde yakın akraba kıyafetleri almak şart değildir. Bu gibi şeyleri sade ve küçükte yapılabilir ben öyle isterim.
Bence çoğu boşuna masraf. Bir tane gelinlik damatlık ve bir fotoğrafçı yeter. Gerek yok salonlara konseptlere. Kırk yılda bir gördüğüm çoğunu tanımadigim akrabalarım için hiç gerek yok gerçekten. Ama anne babalarımiz Bizim gibi düşünmüyorlar işin içine karışmaya çalıyorlar illa düğün diye tutturuyorlar. Şu pandemi de evlenenler yaşadı ailelerinin öyle şeyler diyemezlerde
Düğün aile büyüklerinin hayali çiftin en az 5 yıllık kredi taksiti ev peşinatı olacak paranın halayda tepilmesi gösteriş yapmanın diğer adıdır. Amaçbevlendiğini duyurmaksa nikah yap oraya çağır ya da nikah yap instadan canlı yayın yap. Emin ol düğün için yapılan masrafı takılar karşılamıyor. Takı alma nikah yap en azından evlenince sana kitlenmiş kredi borcuyla başlamazsın evlilik hayatına...
maddi olarak zorlanmaya gerek yok bir kere evleniyorsun diye de o kadar büyük bir para saçma o para başka güzel şeyler için kullanılır çok içinde kalıyorsa ve maddi olarak çok zorlamayacak şekilde bir cafe veya mekan kapatılır ufak eğlence yapılır anı kalır
Dünya üzerindeki en saçma geleneklerden biri ve tamamen toplumsal dayatma kaynaklı. İnsanlar bir düğüne yığınla para harcayıp balayı için bir otelde bir hafta geçirmeyi ve sonrasında gezemediği ve göremediği yerlere iç geçiriyor. Oysa o düğüne harcanacak para ile eşsiz bir balayı yapabilirler. Ama ailelerin saçma istekleri ve toplumsal normların dayatması buna sebep oluyor.
Nişan düğün her genç kızın hayalidir. Sonuçta 1 kere yaşıyor bunu saygı duyuyorum. Lakin baktığın zaman sadece insanları eğlendirmeye yönelik bı durum gibi geliyor bana. Belki yanlış düşünüyorsun diyenler olabilir Ama Günümüzde yeni bir yuva kuran insanlar genelde bu evliliğe borç yaparak başlıyor ve ileride bu borçları öderken sıkıntıya düştüğünde evliliklerde zarar görebiliyor.
Bana sorarsanız o kadar Nisan düğün masrafı yerine borçsuz bir evliliğe hayata adım atmak daha mantıklı.
Eğer ki durumunuzda müsaitse benim şahsi fikrim tabi bu. Yine de Nisan dugun yapmaktansa ülkemizde ve dünyada milyonlarca açlıkla savas veren insanlar var. Onlara yardımcı olmayı tercih ederdim. Hemde evliliğe yeni bir hayata hayırla başlamış olursunuz.
Zaten türk geleneklerinden nefret eden biriyim. Hele bir de düğün falan hiç girişemem öyle işlere. Benim amcamın oğlu içip içip gelip düğünde eğlenecek de zahmet olmazsa bi çeyrek takacak diye o kadar masrafa giremem. O parayı giderim eşimle çatır çatır yerim istediği yerde.
100.000 çok para. Erkek kardeşimin sade bir nikahı oldu yemek verdik güzel bir yerde. 50 bini bulmamıştır. Abartmaya gerek yok. Gelinlik 3000 demişsin 10 bine gelinlik isteyenler var sen düşün artık. Tabi bu millet bekar kalır.
Evet bence de para kaybi. Şöyle bir nikah yeterli. Ama tabi insan bir kere düğün yapiyor , cok heves varsa yapilmali. Ben yapmayacağim mesela, arkadaslarimla ve deger verdiklerimle bir eglence duzenlerim orda gobek atarim 😄😄😄
Hahahaah kıcımla gülüyorum gerçekten bu yalan yanlıs bilgilere. Bir düğün nerde 100-150 bin lira ya beyaz saraydamı yapıyosunuz düğünü. 20-30 bine halledilen bir şey bu kadar büyütmeyin gözünüzde.
Gelinlik, damatlık, gelin saçı ve damat tıraşı, dış çekim, düğün salonu ve ev mobilyaları ile altın alışverişinin olduğu bir düğünün maliyeti en az 80 bin lirayı buluyor.
Mobilya ve beyaz eşya zaten gerekli boş evde mi oturacaksinz? Altın da zaten size kalıyor. Normal bir düğün ise 20-30 bi tutar. Düğünde de takılan para ve altınlar da var unutma
neyi 30 .000 tl hallediyorsun. sen nerede yaşıyorsun? sadece çamaşır makinesi, süprüge, buzdolabı, ve ufak bir mutfak eşyası alamassın 30.000 tl. he şeyi geç. kadın kabul eder mi?
Burada para kaybıdır, gereksiz, ne gerek var diye yorum yazan ergen kızlarımız varya; Düğün konusu başlarına geldiğinde, en başta onlar telli duvaklı , davullu zurnalı düğün isteyecek olanlar... sevgili iken ne gerek var, boşa masraf sevgilim derler, düğün zamanı geldiğinde ama budamı olmasın hayatta 1 defa evleniyoruz bahanesi ile herşeyi isterler...
Tabii ki öyledir. Millet iki göbek atıp zkkmlanacak diye o kadar para harcamaya, borca girmeye, kredi çekip senelerce ödemeye ne gerek var. Yaşadığın yoğun stres, sıkıntı, yorgunluk da cabası. O parayla mis gibi balayını da yapar, evini istediğin şekilde düzenler, birikim için kenara bile ayırırsın
Göreceli bir durum bu, neden dersen zengin adamın çevresi zengin bir davet verse takı merasimde herkes bir biri ile yarışır. Ama fakir öylemi garibanın gözü kuyrukta 200 tl mi çeyrek mi takılır diye ya da düğüne gelirler mi diye düşünür. Bence durumu olana Düğün olmayana Nikah..
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Sade olsanız ölür müsünüz ya bu İnsanlar neden hep her şeyin en iyisini ister ki sade bir düğün yapın illa herkese hava atacaksınız kır düğünü en güzeli o yoksa mecbur salonda yaparsın ama her şeyin de en süslüsünü almayıverin ne gerek var 1 gece için bu kadar masrafa bizim İnsanımız kadar şatafat meraklısı bir toplum daha yok buna eminim. Fakir bile gücü yetmediği halde iphone alır modriç iphone 4s kullanıyordu parası olmasına rağmen ama bizim fakirimiz bile havalı.
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Bu fiyatlar güncelse yine uygun çıkarmışlar. Hemcinslerimi ve kendimi düşündüğüm zaman gerçekten üzülüyorum, ancak ülkemizde belli dinamikler gelenek görenekler var. Neresinden tutsan elinde kalıyor. Yapsan bir dert yapmasan ayrı bir dert. Bir düğün yapmayı ister tabi her insan özel bir an ve hayatında eşinle birbirine bağlı isen bir kere yaşayabileceğin bir durum. Her ne kadar aşk ve sevgi önemli olsa da maddiyatın daha ağır bastığı konular bunlar.
Bazı masraflar var ki, hakikaten israf. Ama bazısı var ki, kaçınılmaz. Örneğin, beyaz eşya. Evlenmeyip ayrı eve çıksan yine alacağın birşey bulaşık makinesi, çamaşır makinesi. Ama salon paraları, kuaför paraları, bunlara bu gün olmuş hala üzülürüm.
Gelenek görenek meselesi olmuş bence bu devirde gereksiz oturup konuşulup dahada iyi vede az masraflı bir şekilde olabilir. Bu kadar meblağ bir yıkım oluyor artık bazı tabuların gitmesi gerek diye düşünüyorum.
Tamamen israf... en azindan madem illa para harcayacaksin bi git yurt disina ya da git fakir bi mahalleye tanimadigin insanlari yedir icir sevaba gir obur turlu durumu olan insanlar icin bi kac saatlik yapilan keyfi bi organizasyona karsiyim
Düğün gereksiz masraf, saçmalık işte.. Yok takı takılır borç olarak sonra senin durumun kötü halde bile takmak zorunda kalırsın falan.. bir dünya sacmalik
Kesinlikle öyledir iki tane yaşlı kör kokona beni eleştirecek diye milyarlar harcamak bizden başka kimin adetinde var zaten taktıkları 20 TL ahaha, nikah en iyisiii
Valla düğünü kız ister. Neymiş beyaz gelinlik. Arkadaş tüm hayatı evlenene kadar o beyaz tül örtü. :). Cezamız çekeriz. ( yeminle ben düğün yapmadım. İkimizin ilk evliliğimiz )
Sence aptallık değil mi? bir sürü insana bir sürü para harcayacğına otur evine destek ol. ne bilim paran varsa ev al eşinle rahat et. ne bilim? gerçi doğru düzgün bir ilişki mi yaşadım ki? bilemem kadıları dinlemek lazım.
Ben düğün yapmak istemem o düğün parasıyla yurtdışına tatile giderim bu hayatta düğünüme gelip 2 çerez yiyecek hiç bir şeylerden memnun kalmYacak teyzeleri memnun etmeye çalışarak gecirmicem
Burada ki kadınlar şart değil dese de kazın ayağı öyle değil işte. Daha sonra evleneceğimiz kadının ailesinden mırın kırın eden illaki oluyor. Yapsan bir türlü yapmasan bir türlü
Şimdi bu tartışılır herkes bütçesine göre düğün yapıyor asanlarda kendine zarar ve zaten hicbiseyin tadı kalmadı da
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Düğün yapmadık nikahtan sonra aile büyükleriyle ve dostlarla yemek yedik 2 buçuk sene oldu iyikide yapmamışız o parayla gelecekteki çocuğumuza yatırım yaptık yapmaya da devam ediyoruz sadece fotoğraf çekimi oldu pars ödediğimiz şey.
arkadaşım erkeğin çükü en fazla 1000 tl gider. zenginler var yok değil. Ama bir düğün istersen de istmezsen de anadolu da en az 100000 tl. aylık asgari ücret kazanan birisi düşün.