Kendimizi korumak adına birine zarar verdiğimizde bu durum nefsi müdafaa sayılıyor mu? Bunu çok duyuyorum etraftan ama emin de olamıyorum, çünkü haksız yere ceza alanlar, boşuna suçlananlar var maalesef, ben de Allah korusun ama biri saldırsa ve kendimi korumak için zarar versem geçerli sayılacak mı merak ediyorum doğrusu, var mı bilgisi olan?
Nefsi müdafaa hangi durumlarda geçerli sayılır?

Merhaba. Ben Adana Barosuna kayıtlı Avukat Gizem Gül Uzun Kutlay.
Meşru müdafaa, diğer bir deyişle meşru savunma, kendisine veya başkasına yönelmiş haksız bir saldırıya karşı o anki durum ve imkanlarla saldırı ile ORANTILI bir şekilde saldırıyı engellemek için işlenen fiildir. Ceza hukukunda meşru savunma, bir hukuka uygunluk nedeni olarak kabul edilmektedir (TCK m.25). Saldırıyı defetmek için orantılı karşı güç kullanan kimse, meşru müdafaa hükümleri gereği cezalandırılmaktan kurtulur. Maruz kaldığı haksız saldırının etkisi altında, “heyecan, korku ve paniğe” kapılarak meşru müdafaa sınırlarının aşılması halinde dahi faile ceza verilmez (TCK m.27).
Meşru müdafaada saldırıya dair şartlar nelerdir?
Meşru müdafaada savunmaya dair şartlar nelerdir?
Örnek verecek olursak; saldıran kişinin başına vurup bayıltma seçeneği varken altına ateş edip öldürmek orantısız bir durumdur ve meşru müdafaa kapsamında sayılmaz.
YARGITAY 3. CEZA DAİRESİ
2020/16234 E. 2021/1981 K.
YARGITAY 2. CEZA DAİRESİ
2004/17156 E. 2005/29224 K.
YARGITAY 1. CEZA DAİRESİ
2014/6547 E. 2014/3884 K.
YARGITAY H. G. K. 2017/2-2723 E. 2020/880 K.
Burada saldırının ORANTILI olması konusunda önemli bir karara değinmek isterim. Yargıtay Ceza Genel Kurulu, yıllardır dayak yediği kocasını tülbentle boğarak öldüren kadına 'meşru müdafaa' nedeniyle verilen beraat kararını bozdu. Zira kadının kocasını öldürmesini Yargıtay orantısız bir savunma olarak nitelendirdi. Son dönemde yaşanan bir olaydan bahsedeceğim. Antalya'da kendisine işkence yapıp ölümle tehdit ettiği iddiasıyla eşi Ramazan İpek'i av tüfeğiyle öldüren iki çocuk annesi Melek İpek tahliye edildi.
Sonuç olarak hukuka uygunluk hallerinde işlenen fiiller suç değildir. Bu hallerde kişiye ceza verilmez ve güvenlik tedbiri uygulanmaz, dava açılmış ise beraat kararı verilir. Bu nedenler objektiftir. Kişiye bağlı nedenler değildir.