Hıdırellez 5 Mayıs Çarşamba akşamı başlayacak, 6 Mayıs Perşembe ikindi ezanında bitecek. Hıdırellez yapılanlar arasından en yaygın olanı gül ağacı altına dilek dilemektir.Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır’ın kendilerine yardım edeceğine inanırlar
Bugün Hıdırellez Bayramı. Bugüne özel neler dileyeceksiniz?
Her zaman olduğu gibi kaselere kağıtlardan kestiğimiz bileklikleri minik kağıt evleri kağıt arabaları dileyeceğiz. Bunun yanı sıra şu sıralar çok ihtiyacımız olan iki şeyi, sağlığı ve parayı dileyeceğiz. Gül ayağımıza asip sabah erkenden toplayacağız. Ateş üstünden atlayıp, dileklerimizi denize atamayacağız ama elimizden gelen şekilde kutlayacağız. Birde sanırım kırmızı yumurta denilen bisey varmış kaynarken suya doğan kabuğu atılıyormuş kırmızı yumurta oluyormuş onu da yiyecekmisiz onu ilk kez duydum. Herkesin dileği kabul olsun inşallah 🙈🌺
Hz. Hızır ile hz. İlyas aleyhisselamın buluşup, sohbet ettikleri ve ALLAHı andıkları gün olarak biliyoruz biz.
Hızır aleyhisselamın gelip geçtiği yerleri yeşerttiği, canlandırdığı, berekete vesile olduğu bilinir. Hatta evlerimizde yemek bereketlenince "buradan Hızır geçmiş" denir. Hıdırellezde dilekler 'yeşersin' ve kabul olsun diye farkı uygulamalar yaparlar lakin bunlar batıl uygulamalardır.
Bizim için bir özelliği yok bu günün. Zaten biz dilek dilemeyiz, dua ederiz. ALLAH da gül ağacı altında mısın, elma ağacı altında mısın yoksa evinde misin diye bakmaz duamıza icabet ederken.🌺
Aaaaa bahar geliyoorrr, bugün kapıya gelen çocuklara “şivrilik” verip gönüllerini alacağız desene. Bizim çocukluğumuz muhteşem şenlikliyi. Gece de Gül ağacı altına, sakinle, kordon da dalga kıran vs. duvarlar üzerine isteklerimizin minik taşlardan gravitilerini yapıp dua edip istekte bulunacağız. Temiz güzel pozitif duygular bınlar. Türkün töresinde var. Kutlu olsun Hıdırellez gümümüz. 😃🌸😎👋🌺🤗
Hıdırellez bayramının inançsal olarak mantıklı bulmuyorum, o yüzden hiç kutlamadım da bilmem de anlamam da, her şeyi Allah'tan dilemek lazım sırf o güne özel diye dilemem aynı yılbaşı gibi, benim düşüncem bu yönde aksi de oluşmaz zaten.
Unutmusum yaa 😢😢 yoksa gülümüz vardı altına çiZerdik dolarları😂😂
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Çingene bayrami mi hıdırellezi sadece cingenler kutlardi ben hep öyle gördüm ateş filan yakıyorlar benim için sıradan bir gün bir anlamı yok sadece eski mahllem aklıma geldi
Çingene lakabını bile siz taktınız bak bizim şehidimiz şehit bile sayılmıyor haberlere bile verilmiyor o sadece bizim değil Türkiye'nin şehidi ama neden çingene çünkü o yüzden bu zihniyetle devam edin alkışlıyorum sizin gibi insanları
O şehit haberini her yerde gördüm. Ben doğumluyum ama doğulu bir çok akrabam onu paylasmis ve sen şimdi kalkipta ordan boş konusamazsin. Çingene lafının kötü bi kelime olduğunu düşünmüyorum ya da ezmiuorum boş konuşma şimdi sanki iğrenç insanlar boş jnsanlar gibi şeyler demişim
Aynn görürsün tabi çünkü bizim milettimizi salak sandılar ama susmayinca herkes paylaştı çingene diyerek eziyosunuz farkında değilsiniz ben seni sadece uyarıyorum roman demek daha mantıklı ama bizim işimizde zor çekemeyen çingene diyo neyse alaha emanet