Bence eskiye kıyasla şimdiki durum sanki daha vahim... Evlenince zaten ortak bir hayat kuracağız, senin paran benim param olmaması gerekiyor, mutlu bir evlilik için BİZ olabilmeliyiz. O zaman, evlenmeden önce erkek tarafından istenen bu kadar şey neden? Bir çok şey istenerek, daha evlenmeden borç bataklığına sokulur insanlar, Neden?
Önceden başlık parası vardı, şimdi bir ton şey isteniyor ( altın, bilezik, yüz görümlüğü... vs.)... Ne düşünüyorsunuz?
'O zaman, evlenmeden önce erkek tarafından istenen bu kadar şey neden?' - korkudan. toplumuzda erkek güvenilir değil çünkü yarın aldatır ya da döver ya da maddesi kumarı içkisi olur ya da kaçar boşanır ee kadın da garanti istiyor ortada kalırım kafasıyla. Dullara da nasıl bakıldığı ortada yani hiç değilse param olsun diyorlardır. Ama elbette borca girip evlenmek kötü birşey baştan konuşulmalı hepsi. Zatn boşanılırsa çocuk varsa nafaka ödenilir ya da malları yarıya bölünür. Hem gençler bu yüzden evlenmekten korkuyor. Aslında erkeğe yüklenmek bu doğru. Ama boşanmayıp kaçanlar da var.
hepsini geçtim. düğünler çok korkunc ortamlar değil mi? göz yoran abiyeler, o makyajlar, erkeklerin bir köşede durup etrafi kesmesi. aniden "oturmaya mı geldik hadi kalk" diyerek yanına gelen o arkadaş. kolunu çekiştiredek gülmesi falan. kalktığın an milletin devamlı gözlerini üzerine dikmesinin verdiği huzursuzluk. lavaboda tek bir tuvalette 3 kişinin sigara içmesi. sigara için düğünden kaçan arabaların arkasına saklanan tuhaf canlılar. beni tanıdınmıcı teyzeler. çocuğunu birden size emanet eden yabancı. ve devamlı çığıran bebek ve çocuklar. kapı önünde ellerde yanıcı aletlerle kapıda çifti beklemek. ve kimseyi yakmamak için özellikle dikkat etmek. hep olan kızlar arası oluşan kavgalar ve"kimse peşimden gelmesinci" o herkesin bildiği arkadaş. düğünlere yıllarca bu yüzden gitmedim. pek ortamın değiştiğini düşünmüyorum.
Hepsi özenti, hepsi desinler, herşey elalem için. Evleneceğiniz insanı iyi seçin, mezara götüremeyeceği şeyleri önemsemeyen biri olsun, evlendikten sonra borç ödemekten hayallerinizi ertelemek istemeyen biri olmalı
Benim yaşadığım bölgede olay şu: Kız istemese bile anne - baba kesinlikle fazla fazla altın istiyo sebep ise ileride eşine bi şey olur ya da ayrılsınız senin geleceğini garantiye alıyoruz.. gibi sebeplerle haddinden fazla isteniyor.
Evleneceği adam o altınları borçla aldığı için o altınların hepsi tekrardan adama gidiyo, borcu ödemek için, işte bunu unutuyorlar.
Aynen yaa yakında herkes kendi yemek parasını felan ödemeye başlar herhalde. Araba, ev parasını yarı yarıya verirler. Birbirlerinden borç da isterler. Evlilik değil para anlaşması aw.🤦♀️
@AwazeCiyahpg terbiyesizlik yapanların sorularımda yeri yoktur. Bir daha sorularıma istesende gelemeyeceksin zaten... @seymabasu1 yapılan terbiyesizlik özür dilerim, kusura bakmayın... yazamayacak bir daha...
İşin içinde eşyalar da var, onlar zorunludur.. Ama, zorunlu olmayan şeylerle evlenecek insanları daha evlenmeden borç bataklığına sürüklemenin bir anlamı yok 🙂
Evlenecek çift düz nikahtan gidelim dese bile dünürler sırf altın ve para takılsın diye düğüne çevirirler yani bu düğün olayı tamamiyle maddiyata dayanıyor artık geleneğinde dışına çıktı 🤣
Maddi gücün varsa , yapılmalı, sonuç olarak verilen değeri, bizler az da olsa böyle gösterebiliriz, kadının yüz gorumlugu, ve mehir hakkı vardır, biz böyle gördük ecdadımız dan , atamizdan
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Önceden başlık parası vardı, şimdi bir ton şey isteniyor ( altın, bilezik, yüz görümlüğü... vs.)... Ne düşünüyorsunuz?