Selam herkese..15 kişilik bir grup, yerin metrelerce altında 40 gün boyunca dış dünyayla hiç bağlantı kurmadan yaşarsa ne olur? Bilim insanları bu sorunun yanıtını Fransa'da bulmuş..Yerin altında bir mağaradasınız. Yanınızda sizin gibi 14 kişi daha var, yani yalnız değilsiniz. Yiyecek, içecek, ilaç, rahat bir yatak vb. her türlü ihtiyacınız karşılanıyor. Mağarada sadece şunlar yok:
Güneş ışığı, saat ve dışarıyla bağlantı kurmanızı sağlayacak iletişim araçları. Yani gündüz mü gece mi olduğunu ya da haftanın hangi günü, saatin kaç olduğunu anlamanız mümkün değil. Böyle bir ortamda kalmak ister misiniz? Haydi kaldınız diyelim, buna ne kadar dayanabilirsiniz?Fransa'da tam da bu koşullarda bir deney yapıldı. Sekiz erkek ve yedi kadın gönüllüden oluşan 15 kişilik bir grup, 40 gün boyunca ülkenin güneybatısındaki Lombrives Mağarası'nda yaşadı. Grubun yanlarında saatleri, telefonları ve diğer kitle iletişim araçları yoktu. Deep Time (derin zaman) adı verilen deneyin amacı ise bu koşulların insanın zaman algısını etkileyip etkilemediğini anlamaktı.
Deneydeki kadınlardan biri olan Marina Lançon, Associated Press'e yaptığı açıklamada, "Hayatı duraklatmak gibiydi" derken, başka bir şey yapmak için acelesi olmadığını ve birkaç gün daha mağarada kalmak istediğini söylemiş..1.2 milyon euroluk bu çok ilginç deneyin bir parçası olmak ve bu koşullarda 40 gün o mağarada yaşamak ister miydin?
Çok isterdim bunu deneyimleyebilmeyi. Bireysel ve toplumsal zaman algısı insanı çok değiştirir. Bu zaman algılarından soyutlanmak harika olurdu. Toplum, mantık, algı, bilinç ve bilinçaltı zaman kavramına göre değil de biyolojik zamana göre denge oluşturmak insanı daha planlı yapar. İnsanı tazeler. Yepyeni ve daha sağlıklı bir zaman algısı çıkarır ortaya. Yalnız olunmadığı için mental olarak da çok iyi gelir. Çok çok çok isterdim böyle bir şeyi deneyimleyebilmeyi.
15 gönüllüden birisi olmak isterdim şartlar çokda zor değil aslında. Teknolojik aletleri ihtiyacım dışında pek kullanmıyorum zaten önemli olan benim için zaman fakat oraya dinlenmeye gittigim için zamanında benim için bir önemi kalmaz gibi. Huzurlu ve eğlenceli bir tatil olurdu bence. 😊
Ben denemek isterdim. Söylenen şartlar dayanılmayacak gibi değil. Yanında 14 kişi daha var. Eğlenceli ve güzel bir deneyim olurdu. Hatta bunu yaşamak için para verebilecek salaklardan olabilirim (!) 😅
Deney devam ediyorsa beni en başa yazabilirler hiç düşünmeden giderim harika bir deneyim fırsatı olur. Kafana takılan tek şey temizlik. Nasıl duş alıcaz nasıl temizlenicez ama ona da göz yumulur bu deneyimi yaşamak için
şu an gerçeğini yapasam da sanal da "Forest" isimli bir oyun oynuyorum. Bir hayatta kalma oyunudur. Mağaralardayız kaç gün, inanılmaz gerilimli geçiyor. Tavsiye ederim.
Tam bana göre bir şeymiş. İkinci turu olursa katılırım. Beden, gerçek yaşam tarzını bu şekilde bulabilir. Çünkü zorla kontrol altına alınmayan beden, biyolojik sistemini yeniden kurgulayacaktır.
Ana Sayfa > Aile & Toplum > Sorular > Dünya bu 15 kişiyi konuşuyor. Deep Time (derin zaman) deneyi için mağarada 40 gün kalan 15 gönüllüden biri olmak ister miydin?