Kadın ve erkeğin "eşit" olduğu yalanına gerçekten inanan kimse var mı?
Kadın ve erkek biyolojik, mental, zihinsel ve fiziksel olarak ayrılık gösteren canlılardır. Örnek vermek gerekirse ; Bir kadın renkleri farklı tonajlara ayırırken, bir erkek o rengin yalnızca "Mavi" olduğunu söyleyecek kadar sığ düşünecektir. Bununla birlikte, genelde erkekler daha ideal yöneticilerdir. Çünkü kadınlar, duygularının, düşüncelerini etkilemesine erkeklere nazaran daha fazla izin verirler. Her şeyin yanında, fiziksel olarak da, erkekler kadınlardan daha güçlü, daha dayanıklılardır. 16-20 yaş arası olan erkekler bile, hemen hemen tüm yaş düzeyindeki kadınlara, fiziksel düzeyde üstün gelecektir ki, bu da oldukça normaldir. Keza kadınlar dayanıklılık kapsamında da erkeklerden geridedirler ; bir erkek elindeki tuğlayla 5km yürüyebiliyorsa, kadın 2-3 kilometrede tıkanacaktır... Genel olarak kadın ve erkeğin büyüdükleri çevreler dahi farklıdır. Bir insan kültüler olarak farklı büyüdüğünde, temelleri de bu kültüre göre şekillenir. Bu nedenden ötürü, düşünce farklılıklarının varlığı da muhtemel olacaktır...
Çok standart bir örnek vermek gerekirse, çocuklar büyürken hep "Bulaşığı bırak, ablan yıkar" der, yardım etmek isteyen erkek çocuğu kapıdan dışarı itelerlerdi. Evde temizlik yapılacak ise, tüm kadınlar seferber olurdu ve koltuk çekme gibi işler olmadığı müddetçe erkekler evden çoğunlukla kovulurdu. Bunun değişik bir örneğini de ortaya atabilirim ; "Evimizin direği" sözü... Yine büyüme sürecimizde gördüğümüz bir başka şey ise, erkeklerin çalışmak zorunda olduğu görüşüdür. Neredeyse her evlilikte erkek çalışıp para getirmek zorunda kalırdı. Süreç değiştiğinde, iki cinsiyetin de çalışması gerekmeye başladı. Ancak yine de çalışan kadınların çoğu "Şunu şunu yapsak da ben de evimde oturup çocuklarımla zaman geçirsem" sözünü benimsemeye başladı ve çalışma düzenlerinden şikayetçi oldular.... Verdiğim örneklerin yanında, kendi düşüncelerimi alttaki "Bence" sayfamda belirttim... Size, kadın ile erkek eşit mi?Kadın ve Erkek eşit değildir!
Şimdi belki bunu dedim diye hemen yanlış anlayıp saldıranlar olacak ama bu pandemide kamuda çalışan 10 yaş altı çocuğu olan kadınlar idari izinli sayılıyor. Peki erkek boşanmış ve çocuğa kendisi bakıyorsa niye idari izinli sayılmıyor? Neden genelde sadece kadın yazıyor. Yani hiçbir zaman eşit değil
Günümüzde kadın erkek eşit algısi adı altında kadınlara çok büyük saygısızlık ayrımcılık yapıldığının farkındayım. Kadınin ekonomik özgürlüğü adı altında çalışan kadınlara değerli üreten kadın ; çalışmayan kadınlara muhtaç, koca eline bakan;değersiz, yük gibi hissettiren düşünceler ve kadının parasına göz diken sorumluluk sahibi almayan çalışmayan kadınla evlenmeyen erkekler ve eril ile dışil dengesinin bozulmasına sebep olan ve bunu sonucu boşanmalara neden olan sonuçlar doğdu. Kadın eşine yemek yapmak istemedi koca kadının sorumluluğunu yük bildi. Haliyle eril ve dışıl dengeler bozuldu ve herkes doğamızdan gelen sorumluluklardan uzaklaşarak boşanmalara bozulan ilişkilere neden oldu. Kadına şiddete hayır derken aslında psikolojik şiddeti unuttuk. Kadına şiddet psikolojik ile başlayıp travmatoljik olarak sonuçlara neden olacak sebeplerin farkına varamadık kadınları yetersiz görmek, bir yarış haline sokmak yerine kadınlar arasında eşitlik sağlanmaaşı gerektiğini düşünüyorum
Kadın ve erkek eşit derken kast edilen şey zaten eşit haklara sahip olmak, cinsiyet ayrımı yapmadan herkesin toplum önünde eşit olmasıdır. Yoksa biyolojik açıdan aynı olmadığımızı ve yaratılmadığımızı bilmeyen kimse yok :d
Türkiye'deki pozitif ayrımcılık hakkında ne düşünüyorsun peki? Hani bir erkek sokakta bir kadına küfür ederse dövüldüğü, bir kadın ederse yine erkeğin dövüldüğü vs. durumlara?
Fiziksel olarak gözle görünür bi şekilde erkeklerle eşit sayılmazlar ama kadın erkek eşitliği konusunda yaşama, fikir ve düşüncelerini beyan edebilmede, özgür olmada ve kendileri nasıl karar alıyorlarsa o şekilde yaşamalarını savunuyorum. Bazı konularda eşitliğin olmaması hiç bir konuda eşitliğin olmadığı anlamına gelmiyor.
Kadın ve erkek dediğin gibi farklı canlılardır buna katılıyorum sonuçta bir inek ile bir dana eşit değil.. Değşik bir örnek oldu neyse takmayın😅 Benim eşitten kastım şu, bir erkeğin insan olarak görülüp bir kadının başka bir canlıymış gibi görülmesi.. Mesela kadının işi evdir algısı v. b. Tabi aynı şey erkekler içinde geçerli. Erkek ev işi yapamaz şunu yapamaz falan falan.. Bu saçma sapan algılar benim sinir olduğum..
Yukarıda da öyle söylüyor gibi ama? Yine de... Kadın ve erkeğin "eşit" olması gereken bir nokta vardır... Hukuk ve adalet bakımından kadın ve erkek, koşulsuz şartsız "Eşit" olmalıdır. Çünkü iki cinsiyet de "İnsan" olarak adlandırılan canlı türünün içerisinde bulunmaktadır.
Feministlik ve eşitlik kavramları ne kadar yanlış anlaşılıyor. Eşit haklar sahibi olmak bahsedilen eşitlik. Feministlik ise kadın haklarının eşitliğinin savunuculuğu...
Eşitlikten ziyade toplumsal hayat kadın ve erkeğe adil mi diye sorulmalı. Kadın/erkek eşit ama toplumsal hayat kafın ve erkeğe adalet terazisinde eşit davranmıyor.