Eşimle anlaşmalı boşanmanın eşiğindeyiz, 4 yaşında oğlumuz var, oğlum benimle yaşayacak olsa dahil boşanmayı velayeti alırsam kabul ederim dediği için ona verebilirim diye düşünüyorum, sadece hukuken onda görünecek. Peki velayeti ona resmen verirsem benim yasal haklarım neler olacak?
Velayeti eşime versem ne gibi yasal haklarım olur?

Merhabalar,
Velayet, çağdaş hukuk sistemlerinde anne ile babaya tek başlarına yahut birlikte kullanabilecekleri bir hak ve görev olarak verilmiştir. Soybağına dayanan velayet, ergin olmayan çocuklar üzerinde veyahut ergin olup kısıtlananlar üzerinde hem kişisel hakları hem malvarlığı hakları üzerinde kullanılan yetkileri kapsamaktadır. Boşanma davalarında en çok karşılaştığımız soru velayetin kime verileceğidir.
Velayete ilişkin karar tesis edilirken çocuğun birlikte yaşadığı ebeveyni ile anlaşıp anlaşamadığı, şiddet olgusunun bulunup bulunmadığı, barındığı evde kendine ait bir odasının/yaşam alanının bulunup bulunmadığı, birlikte kalınan aile üyeleri var ise anneanne babaanne dede gibi onlarla anlaşıp anlaşmadığı, eğitim hayatının gidişatı, giyinme-sağlık gibi ihtiyaçlarının karşılanıp karşılanmadığı hususlarında inceleme yapılarak kanaate varılmaktadır. Bu sebeple eğer müşterek çocuk anne ile kalmaktan mutlu ise ve bu onun sosyal gelişimini olumlu yönde etkiliyor ise geçici velayet ile velayetin anneye verilmesi mümkün olacaktır.
Müşterek çocuğun sosyal görüşmeci/psikolog/pedagog ile görüşmesi neticesinde elde edilecek rapor ile anne ve babanın sosyal ve ekonomik durumu değerlendirilerek çocuğun üstün yararı gözetilerek hakim tarafından velayete ilişkin karar verilecektir.
Anlaşmalı boşanma davalarında tarafların velayet hususunda karar vermeleri gerekmektedir. Burada yine hakim tarafından müşterek çocuğun üstün yararı gözetilecek olup ayrıca duruşmada taraflara her konuda anlaşıp anlaşmadıkları, iradeleri ile protokolü imzalayıp imzalamadıkları sorulabilecektir. Müşterek çocuğunuzun yaşı küçük olup anneye bağımlı olması, anne şeftaline muhtaç olması gibi hususlarda gözetilerek bu hususta tarafınıza soru yöneltilebilecektir. Eğer müşterek çocuğunuzun velayetini eşinize bırakır iseniz müşterek çocuk ile ilgili konularda temsil yetkisini eşinize vermiş olursunuz. Mahkeme kararı ile sizin müşterek çocukla kişisel ilişki kurmanıza karar verilecek olup belirli gün ve saatlerde hukuki olarak çocuğunuzu görme hakkına sahip olacaksınız. Bu şekilde bir baskı ile müşterek çocuğunuzun velayetini vererek boşanma davasını sürdürmenizdense hukuku dolanmadan çekişmeli boşanma davası açmanızı öneririm. Velayeti vermek zorunda değilsiniz.
Ablam boşandı 17 aydır nafaka alamıyor 2015 de boşandı da 2-3 ay ara İle yatırıyordu son 17 aydır tek kuruş yatırmadı
Avukatlara gidiyoruz bi şey edemeyiz diyorlar
Hani 3 ay nafaka ödemeyen hapise giriyor du? 17 ay ödemedi bi şey olmuyor daha düğünde altınları anlamadık mahkeme bize verdi
@burhandeja15 nafaka yükümlülüğünü ihlalden suç duyurusunda bulunabilir, birikmiş nafaka alacağı için icra takibi başlatabilirsiniz.