Çöp kirliliği yönünden dünyanın en temiz ülkesi İsviçre'dir. Onu Kanada, Norveç, Avustralya, Yeni Zelanda, İsveç ve İzlanda takip eder. İnsanlarının bilinçli olmasının yanı sıra, ülkelerin çöp politikaları da bunda etkilidir ve İsviçre çöplerin %70'ini geri dönüştürebilmektedir.
Bir strafor malzemesi 2 milyon yıldan önce doğada çözülmemektedir. Plastik torbalar 1000, pet şişeler 400, çakmak 100, kutu kola 10 yıl boyunca doğada kalmaktadır.
Türkiye'de ise kıyı ve denizler yoğun evsel kirlenme baskısı altındadır. Suların sadece %16,7'si temizdir. Geriye kalan %83,3'lük kısım kirli, %38,9'luk kısmı ise aşırı kirlenmiştir.
Referans: TUDAV
Peki siz, yere çöp atmama konusunda ne kadar titiz davranıyorsunuz?
Yere çöp atmama konusunda ne kadar titiz davranıyorsunuz?
Liseye giderken otobüste kapının önünde duran bi adam durakta kapı açılınca elindeki şişeyi dışarı atmıştı. Görür görmez cinlerim tepeme çıktı. Gittim adama söyledim inip alır mısınız diye. Daha neler, sana ne falan yaptı önce sonra ben sağlam kavga çıkardım. Tabii otobüs gidiyor bu sırada. 2-3 durak sonra adamı yaka paça aşağı indirdim kendim de indim attığı yere gittik adam yerden aldı ve çöpe attı. Bu konuda takıntılıyım. Yakın arkadaşlarımdan kime sorarsanız sorun bu konuda beni psikopat bile bulduklarını söylerler.
Ciddi konu, örnek teşkil ederim ve bir tık ötesi olarak, çantamda eldiven taşır, kızımı oynamak için götürdüğüm okulun bahçesindeki çöpleri toplar, kutuya atarım. Henüz bana katılan bir yetişkin görmedim, hatta ne uğraşıyorsun yarın aynısı olacak diyen çok. Hatta çocuklar anneee ben deeee diye ağlıyorlar diye bana tepki gösteriliyor. Terlikle dövülesi yetişkinler var!
Çöpü evime kadar getirdiğim günler var ama beni en çok mutlu eden şey bunu çocuklarıma da aşılayabilmiş olmam. Ceplerinden ambalaj paketleri çıkıyor sorduğumda çöp kutusu yoktu diyorlar. Ballar.
Maşsalla herkes birbirinden titiz mükemmel yine kurban. Bazen atıyom kurban, cebimde taşıyamıyom yakında olmasa çöp kutusu, koyver gitsin. Ama burdaki yalançılar gibi demiyim de, yinede çoğundan titizimdir hani
Of eski erkek arkadaşım geldi aklıma gene sinirlendim 😂 Denize gitmiştik çekirdek istedi canı marketten aldık kumlara atmaya başladı ben şok ksjjs Çok kızmıştım tek tek poşede koydurmuştum😂 Belki benden sonra yine atmaya devam ediyordur 😏
Mümkün mertebe atmamaya özen gösteriyorum elimde tutup çöpe atarım çöp denk gelmezse cebime koyuyorum keşke herkes öyle olsa ama imkansız pandemide heryerde maske ve eldiven de gormeye başladık malesef
Toplumdan topluma değişiyor. Her toplumun kültür birikimi aynı seviyede değil. İsviçre, Norveç dediğimiz yerlerde değişime ve yeniliğe açık bir toplum yaşıyor. Aydınlık günler bu topraklara da uğrayabilir. Umudumu kesmiyorum.
Titiz davrandığımı düşünüyorum. Geziye çıktığımızda atacak yer bulana kadar çok boş paket taşımışımdır elimde, onu bile yere atmak hafif bir vicdanıma dokunuyor. 😄
Her konuda titiz bir insanım. Kıyafetlerim, odam, evim, sokağım, yaşadığım şehir, ve gezegen temiz olmalı. Yere çöp atan insan kendine ve çevresine saygı duymuyordur benim için.
Aklım başında olduğundan beri hiçbir zaman yere çöp atmadım. İsterse çöp kutusu 10 kilometre ilerde olsun yinede onu elimde taşırım. Yanımda olan kişi de ben varken yere atamaz.
Bı gün kız arkadaşımın yanında attım sonra onu yerden aldı bı başladı ötmeye 15 dk susmadı o günden sonra bi daha atmadım hele onun yanında çevredeki pislikleri topluyorum😅😅
Çöpü çöp kutusuna atarım çöp kutusu yoksa ya çantama cebime atarım ya da etrafta çöp kutusu atarım. Yerde gördüğüm çöpü bile alıp çöp kutusuna atarım normalde. Ama pandemiden dolayı dışarıda çoğu şeye dokunmayı tercih etmiyorum
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(18-24)
+1 yıl
Merhaba, Atmıyorum, çöpe cam vb. Atacağım zamanda gazeteye sararak atıyorum.(kedilerin patileri kesilmesin diye)
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Çöpümü cebimde taşıyım eve gelene kadar atmayacak kadar titiz davranıyorum