Biliyorsunuz şu an yaşayan 5 kuşak var. Yaşadıkları dönem de göz önünde bulundurulunca bazı karakter özelliklerini barındırıyorlar. Sessiz kuşak; savaş gören kuşak. Savaşı ve yokluğu yaşadıkları için daha iyi gelecek görmek istiyorlar ama sorunlarını paylaşmaktan kaçınıyorlar. Uyumlu, kanaatkar ve otoriteye saygılıdırlar. Mevcut düzeni değiştirmek veya karşı çıkmak yerine uyum sağlamayı tercih etmişlerdir. Bebek patlaması (baby boomers); 2. Dünya Savaşı'ndan sonraki doğum oranlarının artmasıyla bu kuşak ortaya çıkmış. Savaş sonrası dünyaya geldikleri için hem anne babalarına hem çocuklarına bakmak durumunda kalmışlar; dolayısıyla kuralcı, çalışkan ve başarı odaklıdırlar, çalışmak için yaşamışlar. X kuşağı; baby boomers ve y kuşağı sürekli çatışırken arada kalan X kuşağı tam ortanca çocuk. Bu yüzden de şüpheci, rekabetçi, otoriteye karşı kısmen saygılı bir kuşaktır. Aile fertleriyle büyümekten ziyade, arkadaşlarıyla birlikte büyümüşlerdir. Bu yüzden ailelerine olan bağlılıkları, önceki kuşaklara oranla daha azdır. Bankaya en çok borcu olan kuşak buymuş :) Y kuşağı; sokakta oyun oynayarak büyüyen son kuşak olarak geçiyor. Aynı zamanda teknolojinin de gelişimine denk geldikleri için iki farklı alanda da kendilerini geliştirebilmişlerdir. Sorgulayıcı, tatminsiz ve girişimci ruhlu bir kuşaktır. Otoriteye karşı saldırgandır, bu özellikleriyle önceki kuşaklardan keskin bir şekilde ayrılırlar. Z kuşağı; teknolojinin içine doğan kuşak, bazıları henüz çocuk olduğu için çok öngörülemese de diğer kuşaklara göre daha cesur, daha girişimci bir yapıları vardır.
Peki sen hangi kuşaksın?
1925-1945: Sessiz Kuşak
1946-1964: Bebek Patlaması
1965-1979: X Kuşağı
1980-1995: Y Kuşağı
1996-2020: Z Kuşağı
Yaşını ve cinsiyetini belirt, oyunu kullan:
Lütfen yaşını seç
Güncellemeler
+1 yıl
Bir de alfa kuşağı varmış, 2010 sonrası doğumlu olanlar. Siteye üye olamıyorlar gerçi ama yine de yazmışım farz edin🥲
sahip olduğu bilginin temelini kütüphaneye giderek falan değil, evdeki ansiklopedileri okuyarak atmıştır. kolay bilgi havuzuna erişimi sağlayan x kuşağıdır. y kuşağı önce bunun ekmeğini yemiş, sonra üstüne koymuştur.
z ile y arasındaki en belirgin fark internete karşı yaklaşımdır. y resmen cahiliye devrine doğup internet ile aydınlanmıştır, interneti yeni yeni ortaya çıktığı dönemlerde kullanmaya başladığı için en iyi şekilde yarar sağlamayı bilir ve internet ile kavuştuğu imkanların, tabiri caizse, kıymetini de bilir. z kuşağı internetin laps diye ortasına doğduğu için internete sıradan bir tüketimi hizmeti muamelesi yapar, dolayısıyla internetten azami verim almak gibi bir derdi de, becerisi de yoktur.
bana kalırsa x ve y kuşaklarının geleceğe bakarken kestiremedikleri gerçek de budur. biz (ben y'yim bu arada) internetle tanışıklığımızı ilerletirken çoğunlukla yeni nesille ilgili öngörülerimizde, yeni neslin fişek gibi, zımba gibi, bomba gibi geleceğini tahmin ederdik, çünkü bizim zaman içinde, azar azar ve zar zor ulaştığımız şeylere onlar çok daha kolay ve zahmetsiz ulaşabileceklerdi; böylece de kendilerinden önceki nesillerin hiçbirinde rastlanamayan bilgi düzeyine sahip apaydınlık bir nesil ortaya çıkacaktı. ama işte yukarıda bahsettiğim sebepten ötürü böyle olmadı.
2. paragraf çok doğru. Ben y kuşağına sonlardan girsem de yine de ansiklopedi ile araştırma yaptığım dönemdeydik ve internet kafelere ödev yapmaya gittiğimiz senelere geldiğimizde çok irdelerdik. Şu an z kuşağı gördüğü en ufak bilgiyi doğru kabul ediyor. Sosyal medya linçlerinin bu kadar yoğun olmasının nedeni de budur belki.
Şu Z kuşağını sürekli aşalıyan kişileri anlamıyorum zamanında aynı şeyler Y kuşağı için dendi.
Bir bekleyin şuanda çoğunluğu daha çocuk ve ergen olan bir kuşak 7-10 yıl sonra yaparsınız yorumunuzu. Z kuşağı başlangıcını 1996 alıcaksak en büyükleri 25 yaşında daha yeni iş, hayat sahibi olmuş kişiler. Eğer Z kuşağı başlangıcını 2000 alıcaksak en büyükleri bu sene 21 yaşına giricek, ergenlikten yeni çıkacaklar. Bırakın şu kuşağın peşini bir büyüsünler.
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
94
Cevap
98
Cevap
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Yaşasın Millenials! Varolsun Y Kuşağı! Çocukken misket, büyükken soccer stars oynayanlara selamlar olsun! Elinde bebeğiyle kapı önüne çıkıp, ekmek arası salça yiyen komşu çocuğuna "Üstüne damlatma sakın annen kızar" diye uyaran anne şefkatli güzel ruhlu hanımefendilerin, yokluktan kutu kolayı kendisine top yapıp mahalle aralarında maç yaparken kutu kolayı gerçek top zannedip kafaya orta yapan arkadaşının ortası boşa gitmesin diye kenarı jilet gibi keskinleşmiş kola tenekesine kafa vurup hayatının en acılı ama en unutulmaz kafa golünü atan asil ruhlu beylere selam olsun! Her insanı, her kuşağı seviyorum ama kendi kuşağıma bayılıyorum! Çok yaşa 90lar çok yaşasın bizim kuşak! 😊
Mahalle arasında dokuz taş veyahut domino veyahut saklambaç gibi gibi oynamakla geçti çocukluğum ve böyle tim mahalleyi saran akşam yemeği kokuları falan böyle.
Y kuşağıyım.. Çok oyunlar oynadık mahallemizde hiç unutmuyorum, ve şu anda otoritere karşıdır dediği aslında siyasal olarak değil ama gezebilme, rahat giyinebilme , rahat düşünce yorum parlaşma taraftarıyım. Kişi özgürlükleri kısıtlanmaması lazım diye düşünüyorum
Bizler güzel nesildik Akşama kadar sokakta oynar gece bile sokakta oynardık. Annelerimiz kapıda komşularla, otururken bizde sek sek, yakar top, dokuz taş oynardık Mustafa Sandal, Sibel Can, Tarkan, Yıldız Tilbe, Manga, Mor ve ötesi, Yalın, Kerem Cem Gökçe Kırgız'ın o damgaya vuran şarkısı hala dinlerim İrem'in hayalet sevgilim şarkısıni duyunca yüzümde buruk bir tebessüm, 😒 Günler zor Yıllar çabuk geçiyor Evet bende Y kuşağındanım, en güzel kuşak bana göre Y kuşağı.
Savaş dönemi kuşağı efsane insanlardır. 2 dedem de mükemmel adamlardı. Hani adam gibi adam yani.. Y kuşağı ki benim kuşağımdır, çocukluğunu, gençlik dönemini en efsane geçirmiş nesildir. Şuanki dünya düzeninden en fazla acıyı da heralde benim kuşağım çekiyordur.
Aslında ben y kuşağına da denk geliyor gibiyim Her ne kadar teknolojinin içinde son beş 6 yıldır olsam da sokaklarda 10 yaşına kadar oyun oynadım ama 2002 doğumluyum Ben şimdi ne oluyorum
Z kuşağıyım ama kendimi hiç Z olarak kabul etmiyorum. Daha çok Y kuşağı gibi duruyorum. Umarım başka bir sorunuzda veya bencenizde özellikleri ile birlkte paylaşırsınız kuşakları.
Her ne kadar bizim dönemimizde teknolojik gelişmeler hayatı kolaylaştıran unsurlar olmaktan uzak olsada o dönemde maneviyat daha güçlü, insanlar daha dürüst ve samimi idi ve bana göre daha yaşanılası bir dönemdi.
Ben 96 doğumluyum ama 95 öncesi doğanlardan bile fazlaca sokakta oyun oynayarak geçerdim. Bence Z kuşağı için 2000 sonrası baz alınmalı. Benim çevremdeki çoğu kişi dediğim gibi sokakta oynayarak büyüdü.
Y kuşağının gözünü seveyim.. Ben size sokakta top oynamayın demedim mi diyen bağıran teyzeler dedeler.. hadi lan ben acıktım diyerek komşuda yağlı ekmek yemeler.. toplu şekilde okuldan firar edip stada mac izlemeye gitmeler..
Yillara göre z gorunuyor. Sorsan y derim. Sabah 10-11 sokaga cikip aksam 7-8 girerdik eve. Annemiz ceza verirken sokaga cikmama cezasi verirdi pc oynamama cezasi degil
Burada Z kuşağı Y kuşağından daha fazla çıktı, nasıl? :D:D:D Kimi yerlerde iki bin ve üzeri Z kuşağı olarak geçiyor. ben Z kuşağı olduğumu düşünmüyorum çünkü sokaklarda büyüdüm. :d
Y ve azginim sebebi bu mu.. Eskiden hacker olan ben simdi cok geride kaldim.. Cunku android ve yeni yazilim dilleri cikti Sanirim emekliyim teknolojiden.. Bir y kusagi uykudan uyanirsa Teknolojiyi cökertecegine inaniyorum..
Ben 1998 doğumluyum Z kuşağı mi oluyorum teknolojinin içine dogmadım televizyon 8 yaşımda alındı radyo vardı radyo dinliyorduk telefon annemin tuşlu telefonu vardi tek başka da yoktu acaba biz mi çok fakirdik anlamadım 🤔
Z kusagiyim ama birçoğunu sevmiyorum boş işler peşinde koşuyorlar.
2
0 Yorumla
Gizli Üye
(30-35)
+1 yıl
Tam olarak 95 doğumluyum ama bence hem y kuşağı hem de z kuşağı içinde değerlendirilebilir. Ama şu anki kuşak (yeni kuşak) içinde asla değerlendirilemem diye düşünüyorum.
Z kuşağına giriyorum fakat kendimi y kuşağı olarak tanımlıyorum. Lise 3 ten sonra telefonum. Lise bittikten sonra da bilgisayarım oldu. Ve sokak oyunlarıyla geçti yıllarım.
Ailevi zorluklar yaşamış, alkole düşkün, Hitler hayranı kemalist zihniyetin en tehlikeli kesiminden olan kana susamış bir nesilden geliyorum. ırkçı ve saldırgan biriyim. Din kavramı yok.