Küçük kızım 2. sınıfta izcilik kulübündeydi. Malum pandemi koşullarında, doğaya ilgisini kaybetmesin istiyorum. Bilinçli doğayı seven, çevreyi koruyan bir birey olarak yetiştirmeye çalışıyorum.
Önümüzdeki hafta doğa gözlemi yapalım diyorum, nelere dikkat etmeliyim?
Önümüzdeki hafta doğa gözlemi yapalım diyorum, nelere dikkat etmeliyim?
Merhabalar,
Doğa gözlemi oldukça geniş bir kavramdır. Farklı türler için özel gözlem teknikleri vardır. Bunun için bir eğitim alınabileceği gibi bir tür grubunu belirleyip yavaş yavaş gözleme başlayabilirsiniz.
Doğa gözlemine başlamak için kuşlar en çok tercih edilen ve gözlemi de oldukça keyif veren türler arasında yer alır. Eğer yakınınızda bir dere, nehir, deniz veya göl var ise önce su kuşlarından başlamanızı tavsiye ederim. Ama öncesinde mutlaka görebileceğiniz türler hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Böylece doğada ne aradığınızı bildiğiniz için gözleminiz oldukça verimli geçecektir. Bunun için Trakuş web sitesini, ve Doğadabuan kitabını rehber olarak kulllanabilirsiniz.
Elbette kuşların dışında diğer türlerin gözlemi de oldukça keyiflidir.
Yaz bahar aylarında fotoğraf makinesi, cep telefonu veya tablet kullanarak kelebek fotoğrafçılığı deneyebilirsiniz. Burada tek ihtiyacınız sabırlı olmak ve olabildiğince yavaş hareket etmektir. Sonrasında çektiğiniz kelebek türlerini rehber kitap veya web sitelerinden öğrenebilirsiniz.
Bu arada doğa gözlemi sadece tür öğrenmek üzere bir hobi değildir. Mevsim mevsim doğadaki değişimleri izleyebilirsiniz. Bunun için belirli bir park veya doğal alanı düzenli olarak izleyebilirsiniz. Özellikle şubat, mart ayları bu gözleme başlamak için idealdir. İlkbahar ile birlikte müthiş bir değişime şahit olabilirsiniz.
Tüm bunların yanında canlıların (mesela yaklaşan fırtına öncesi) değişen davranışlarını gözlemleyebilirsiniz.
Son olarak eklemeyi unuttuğum bir şey var. O da kuş sesleri. En yaygın şehir kuşlarının sesini öğrenerek onları seslerinden ayırabilirsiniz.