Aldatan anneye velayet verilir mi?

Arkadaşlar merhaba. Öncelikle yazdığım soruya lütfen hukuksal bilgisi olanlar, hukuk okuyanlar ya da avukat olanlar öncelikli olarak cevap versin. Çünkü ciddi bi yoruma ihtiyacım var. Annemle babam boşanma sürecindeler. 2 yıldır dava devam etmekte. 1 ay sonra duruşma var. Annem babamı aldattı. Evi terketti.13 yaşında bi kardeşim var. Mahkeme de kardeşim söz hakkına sahip mi? Ona fikri sorulacak mi? Hakim sormadı bugüne kadar. Avukatımız çocuk kimi isterse ona verilir dedi. Ama içim rahat değil. Kardeşim babamı istemiyor. Zira istenecek bi adam değil zaten. Şimdi annen çok mu öyle diceksiniz haklısınız. Annemin yaptığını hiç bi zaman savunamam. Unutmayın bende onun çocuğuyum ve en çok ben kızdım ben nefret ettim ondan. Ama hiç bişey görüldüğü gibi değildir. Yaşandığı gibidir. Babam sorumsuz bir adam. Davaya gelmedi. Hadi gelmesin 2 yıldır bizi sadece 2 kez aradı. Bi kez bile görmeye gelmedi. Görüşmek istedim kabul etmedi. Biliyorum bunları mahkemeye anlatamam dinlemezler. Asıl merak ettiğim 13 yaşındaki bir çocuğun isteği önemli değil mi? Aldatan anneye velayet kesinlikle verilmez diyebilir miyiz? Kardeşim hiç iyi durumda değil. Sürekli ağlıyor korkuyor. Babama gitmek istemiyor. Hakim de süreyi kaçırdığımız için bizi dinlemedi. Şahitlik yapmamıza izin verilmedi. Şimdi 2 sorum var. 1. Olarak şahitlikle çocuğun velayeti için çocuğun fikrinin alınması ayrı şeyler mi? Yani istersek cocugu dinletebilir miyiz? Ve ne kadar yararlı olur çocuğun fikri?
2. Olarak sosyal hizmetler eve geldi çocuğun annesine verilmesini uygun gördü. Psikologla konuştu kardeşim o da annesini verilmesini uygun gördü. Bunlar önemli mi? Babama zaten ulaşamamışlar.
Annemin babamı aldatması evet belki durumu olumsuz etkiler ama çocuk 13 yaşında ve kendi kararlarını kendi verebilecek yaşta bence. Kimle mutsuz olucanı kiminle mutlu olucanı bilir. Ve bana kalırsa önemli olan çocuğun mutluluğu. Siz ne düşünüyorsunuz?
Aldatan anneye velayet verilir mi?