Amcalarim kuzenlerim hep son model arabalarla gelirlerdi. Hepsi köyden gitme gurbetci. Ben de cok zenginler diye dusunurdum. Sonra okudum yukseklisansa yurtdisina gittim. sonrasinda Avrupanin ulkelerinde 10 senem gecti. suanda 34 yasindayim. Gordumki orada fakir durumda cogu. turkiyeye gelirken tum yil yaz icin para biriktirip bir tane son model araba kiralayip geliyorlar. Gercekten cogu avrupada yoksul sayilacak hayat suruyorlar. Son model arabayla gelen kuzenlerim sosyal yardimla 1+1evde yasiyor. veya toplanmislqr 80 metrekare evde 3 aile yasiyorlar. Ama bu neyin havasi? yuzlerine de vurdum. turkiyede boyle davranma nedenleri ne
AI Persona’ya Sor
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
En İyi Cevap(eic) Oranı
Detaylı bilgi
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
2Cevap
kusura bakmayın ama siz avrupa diye afrikaya felan mı gittiniz
hic avrupada 1 ulkeye gittin mi
evet erasmusla gittim ordada yaşadım arkadaşlarım da var avrupa vatandaşı bi insan Türkiyeden daha kolay iş bulduğu ve alım gücünün Türkiyenin 5 6 katı olduğunu biliyorum 30000 krona yani 3000 euroya burda 60000 liralık arabayı alabilirsin kiralık ev fiyatları yüksek biraz evet karşılaştırıyoruz ya Türkiyenin tek artısı sağlık hizmeti diğer konularda orada yaşamak üni okuduktan sonra iş bulmak çok kolay
kron dedigine gore isvec norvec danimarka.. hangisinde yasadin? ben norvecte kaldim 3 sene. 1 sene isvecte. iş bulmak universite mezunu olsan da kolay degil oranin dilini anadilin gibi konusamiyorsan. Cok sıginmaci var ve kendi halki artik esmer irk gormek istemiyor.
Universite demissiniz ya bizim turkiyeden giden gurbetcilerden universite bitiren cok az...
gidenler genelde norvecte temizlik sektorunde calisiyorlar.
genelde pizza ve diğer işlerde çalışıyor giden gurbetçiler varsayalım asgari ücret ile çalışıyor zaten daha düşük bi ücretle çalışamazsın orada 18000 24000 kron arası değişiyor bu net eline geçen ücret yani 1800 2400 euro arası en düşük ücret senin burada 500 tlye aldığın ayakkabı ya da kıyafet 50 60 100 euro en fazla araba mı burda bi asgari ücretlinin ikinci elden alamayacağı fiyattaki bi ikinci el araç orda en düşük ücretlinin 2 ayda çalışması ile alabiliyor gelelim krediye sen burda 30000 tl çekersin 60000 ödersin orda çekersin 30000 euro max ödeyeceğin 5 bin euro faiz olur yaşam kaliten yüksek olarak yaşarsın her türlü her şekilde evet ayrımcılık yaptıkları doğru ama yine de Türkiyede bi Türk olarak iş bulmak orda bi yabancı olarak bulmaktan zor
norvecteki icin konustum. temizlik sektoru gurbetciler. ben orada calistim. Gukseklisans olmama ragmen iş bulamadigim icin asgari ucretle restoranda calistim. Aldigim maas 17000 krondu. 1+1 ev kirasina 12000 kron odedim. Elektrik 1500 kron 1000 kron sehir ici ulasima ( otobus) veriyordum her ay.. yiyecek? giysi? eglenme? hepsine 1 ayda sadece 2500 kron kaliyorki o da emin ol sadece kit kanaat yemegine harcaniyor. zengin hayat nerde? disarida bir rstoranda hamburgee bile yiyemiyorsun. orada calisan turkelerinde cogu asgari ucretle calisiyor.
gittiğiniz zaman ne zamanlardı yanlış anlamayın kaldığınız ev nasıl bi evdi evlerin küçük olması normal ama siz de bilirsinizki bölge bölge değişir orda kiralar 600 700 euroyada ev var yani asgari ücretle çalışıp o kadar vermenize gerek yok benim yaşadığım yerde böyleydi yükseklisansı hangi bölüm üzerine ve nerde yapmıştınız ayrıca
6500 kron civari mi diyorsunuz.. yok ya imkansiz oyle bir ev bulmak norvecte. benim oturdugum ev ortalama bi fiyatti pahali bi sempt degil. daha gecen sene ordaydim.
6500 krona ancak ev arkadasi olabilirsiniz.
isterseniz özelden atabilirim
görüntülü evleri isveçte ya da almanyada
burdan atin merak ettim..
buraya atılmıyo
ben norvec evleri uzerinden konustum. isvecte biraz daha farkli... ama her sekilde de bizim turklerin cogu emin olun asgari ucret ile calisiyor. benim gozlemim bu yonde. ve asgari ucretle ancak zar zor hayatlarini devam ettirebiliyorlar. ben orada iken borc parayla araba kiralayip turkiyeye gideni de gordum. hic restoranda et yemeyip bana " et yeme hakkimi turkiyeye sakliyorum yazin bol bol yerim" diyeni de gordum. benim anlatmak istedigim bu aslinda
demek istediğinizi anlıyorum eğer gerçekten anlattığınız gibiyse trden farkı yok yine de yani trdede aynı şeyleri yaşıyo insan ama benim bildiğim yaşam kalitesi norveçte iyi insanlar mutlu
ama en azindan orada kadin haklari cok gelismis.. bunu da takdir ediyorum.. ben bile sirf bu sebeple norvecte kalmayi dusundum ciddi anlamda. bir kadin yalniz basina dag evinin bahcesinde bikiniyle guneslenebiliyorsa ve asla bir kisi bile taciz edemiyorsa.. veya cocuklar okula tek basina daha 8 yasindan itibaren kilometrelerce yuruyebiliyorsa ve kimse asla rahatsiz edemiyorsa kadina ve cocuga dokunulmazlik varsa diyecek o bakimdan pek bir soz yok sanirim.. pek cok turk de pahali ama en azindan kadin haklari gelismis diye belkide yasamaya devam ediyor.. bir de dogal guzellikleri hic bozulmamis.
ama benim anlayamadigim yillarca kendilerini zengin gibi tanitan gurbetci akrabalarimin neden buna gereksinim duyduklari. bmw ile gelen kuzenlerimim sosyal yardimla gecindiklerini gorunce hele iyice sasirmistim.
bmw de kiralik buarada dedigim gibi.. ama. ne gerek vardi bunĺara.. nasil bi psikoloji...
belkide aile kalabalıktır araçla gittiğinde daha uygun olarak gidiyosundur
ben oradayken kendileri konusuyorlardi, adam kredi cekmis , bmw kiralamis onunla gidecek diye. aralarinda da ( kendi gerceklerini bildikleri icin) dalga geciyorlardi.
hahahah doğrudur gösteriş bizim Türklerde var sadece işte
aynen.. norvece ilk gittigimde bi turk adamla tanistim. kendini bir ovuyor bi övüyor anlatamam. maasim şu kadar yuksek, vs diye. iyi tamam. karnim acikti hadi birseyler yiyelim dedim. adam 3 restorana girip menusune bakip cikti. guya zenginim diye övünüyor ama durum bu. neyse en sonunda oturduk. yedik kalktik.. ben bi otele yrrlestim. ben şoyle zenginim boyle zenginim diyen adam 1+1 evde kaliyormus. ve kira. ustelik 1 odasini da baskasina kiralamis. iyi dedim. beni ilgilendirmiyor sonucta. adam bana dedi 1 kizim var..17 yasinda, ee dedim, tip okuyor okul birincisi dedi.. neyse.. iyi sevindim adina dedim. nerde kaliyor dedim. ben ona ev aldim orda kaliyor annesiyle dedi. sonradan hepsinin palavra oldugu anlasildi. konusurken cift vatandasliktan konu acildi.. adam " benim kizim 4 vatandasli" demezmj.. nasil dedim.. ispanya polonya norvec turkiye.. ben de kanunu biliyorum norvec cift vatandasliliga bile daha yeni izin verdi.. nasil oluyor bu is dedim.. benim kiz ozel bi kiz. gibi birseyler dedi.. yani attikca atiyor attikca atiyor.. hayallerini palavralarini anlatiyor.. en son dayanamadim. ya 1+1 evde kaliyorsun kirayi odeyemiyorsun bir de kirsyi kiraya vermissin dedim biraz gercekci olsak dedim. ama ben bu zihniyeti anlayamiyorum. nasil psikoloji..
sonra biriyle tanistim.. adam norvecli anneden evi olan bir kiza kapagi atmis. kizin ve annesinjn evinde yasiyor. kadinin arabasini kullaniyor. kadin cocuk yapmis bundan. o da diyor zenginim. kadinin parasiyla hava atiyor. guya onun karisi da doktormus ( sonrada tezgahtarlik yaptigini ogrendim), zenginim diyen adam, ortak cocuklqrina 4000 kron nafaka odemeyi reddettigi icin kadindan ayrilmiyor. kadinin arkasindan is ceviriyor. stresten heryeri sakildamis. yine de kinamiyorum.
baska bir turk ailesi bir ev almislar. 100 metrekare. 25 yil odeyecekler. ama ayni evde 3 aile yasiyor. yani 100 metrekarede. herkes asgwri ucrrle temizlik, şoforluk vs calisiyorlar. ancak ucu ucuna yetirebiliyorlar parayi.
biri daha var, adam nerde luks araba gorse onunde fotograf cektiriyor.. kendinin gibi. norvec adini duyan ozellikle turkiyedeki kadinlarla dalga geciyordu.. bir de arkalarindan konusuyorlqrdi. internet avcilari vs diye... adamin ne evi ne arabasi hicbirseyi yok... turkiyeye giderken ama norvecten geliyorum diye bi havalar bi havalar.
senin de ne çok flörtün varmış be hiç aksamıyo
pardon da hicbiri benim flörtum degildi.. nerden cikardiniz?
onlar ekstra para harcamamak için bazı şeylerden feragat ederek yaşıyorlar orada
tutumları yanlış ama senin tespitlerin 2 kat yanlış bizden en az 5 kat daha refah içindeler her konuda
avrupa eski avrupa degil artik, cogu insanlar yoksuluk icinde yasiyorlar. bati da ekonomi cokus icinde. herkes bunu farkinda. gecinme zorlulugu var. ayrica kimse hava atigi yok kendin oyle kafana gore algi yapma.