Sizce hangisi daha iyi komutan?
Atatürk
Cengiz han
Fatih Sultan Mehmet
Timur
Ragnar lodbrok?
Atatürk
Cengiz han
Fatih Sultan Mehmet
Timur
Ragnar lodbrok?
Hepsini birbiriyle kiyaslayamassin çünkü her biri farklı dönemlerde, farklı şartlarda ve farklı amaçlar uğruna, farklı teknolojiyle savaşmış insanlar.
Fatih Sultan Mehmet döneminde mesela ordu gayet güçlü, babadan dededen kalma miraslar ve ordular var, onun yanında Fatihte zaten çok akıllı bir adam oda ayrı bir konu fakat Fatih'in bulundugu şartlar böyle.
Timurlenk diyorsan, kendisinin tarihte en büyük başarısı 3-5 çapulcu Orta Asya kavmini dize getirmek, Altın Orduyu yıkmak ve Osmanlı'nın yönettiği Türkmen beylerini hile hurdayla, para gösterip manipüle ederek kendi tarafina çekmek ve Osmanlıyı yagmalamak. Adamın hayatında yaptigi en büyük şey Türk dünyasına zarar vermek, ve ordusunun kalabalikligi.
Cengiz Han'ın yönettiği %80 lik alan, medeniyet olmayan bomboş, değersiz Orta Asya bozkirlari oda ömrünün büyük kısmını taht kavgalariyla geçirmiş biri. Çin'e saldırıyor onunda yarisini alıyor zaten, tamamını alamıyor.. Avrupa'da ise bi Polonyaya karsi ve bazı Rus-Slav ülkelerine karşı savaşıyor, tamamen ilhak edemiyor oraları, Memluklere yeniliyor vs vs, çok abartilacak birşey yok bana sorarsan.
Ragnar barbarini zaten geç, o komutan bile değil vikingli bir yağmacı sadece. Vikingliler ordu duzeninde bile savasmazlar onlar "baskın yaparlar" en büyük basarilari asker bulundurulmayan savunmasız şehirlere gece baskınları yapıp yağmalamak, meydan muharebesi adamı değildir vikingliler çünkü "kara adamı değildirler" denizcidirler.
Mustafa Kemal Atatürkun durumu besbelli, ortada ordu yok, yenilen bir devlet var.. yabancı pislikler silahına askerine bile el koymuş, adam kelle koltukta zarzor insanları ayaklandirip, onlara liderlik edip ülke 4-5 e bolunmusken öyle mücadele veriyor. Mustafa Kemal Atatürk imkansızı başarıyor, Osmanlı bile Avrupa'nın köpeği olmayı kabul etmişken ve Sevr antlasmasini imzalamisken, Atatürk bu zor şartlarda bile bu duruma karşı çıkıyor ve yırtıp atıyor bu anlaşmayı, o böyle bir liderdi ne babadan kalma bir mirası vardı ne Timur gibi Cengizhan gibi nede Ragnar gibi istilacı idi, o "vatan savunması" yaptı bundan daha değerli ve üstün birşey mi vardı?
Peki senin mantığına göre bir şey soracağım.
Fatih Sultan Mehmet'ten beri 442 yıl geçmiş. bir padişahın devrinden sonra başka birileri tarafından toprak kaybedilmişse bunun suçu Fatih'te değil. ayrıca bazı topraklar da Lozan da kaybedilmedi mi?
97 yıl geçmiş daha eğer kaç yüz yıl sonra Türkiye toprakları azalırsa veya kaybedilirse o Zaman da Atatürk'ün mü suçu olacak.
Bu arada görüşlerine saygı duyarım. ama bence fazla duygusal yaklaşmışsın. Diğer komutanları adeta görmüşsün Atatürk'ü de kusursuz mükemmel biri olarak söylemişsin de bu mantığa aykırı bir durum gibi duruyor.
Lozanda toprak kaybetmedik, adalardan bahsediyorsan eğer 12 Adalar zaten 1912 yılında Osmanlı'nın İtalya ile arasında yaptığı "Usi Antlaşmasında" kaybedilmistir, sebebi ise Osmanlı'nın aynı zamanda Libya'da İtalyanlarla savaşması ve yenilmesi ve Balkanlar'dada Arnavutluk Isyaniyla başlayan 1. Balkan Savaşı sebebiyle Osmanlı 12 Adalardan vaz geçmek durumunda kalmış İtalya'ya devretmiştir bu adaları. Bugün bazı kendisine tarihçi diyen taraflı "tarihçi bozuntularinin" 12 Adalar Lozanda kaybedildi demesinin sebebi ise Usi Antlasmasininda Lozanda imzalanmış olmasıdır, fakat ona Usi antlaşması denmektedir. Cumhuriyetin zaferi olan Usi Antlaşması ise adaların kaybedilmesinden yaklaşık 12-13 yıl sonra imzalanmıştır yani yapılan tamamen bir algı oyunu ve Atatürk'e dusmanliktan ibarettir.
Lozan Antlaşması, özellikle Yunanistan için bir hezimettir Türkiye için ise bir kazanctir. Lozanda toprak kaybedilmedi yalnızca "Osmanlı'nın kaybettiği" topraklar geri alınmaya çalışıldı fakat ne yazikki bazıları alınamadı, bazıları ise alındı bunlardan biride Fatih Sultan Mehmet'in fet ettiği İstanbul idi.
Bugun Atatürk'ün yaptıklarına tüküren dinci bozuntulari, eğer Atatürk ve İnönün imzalanmış olduğu Lozan Antlaşması olmasaydı Fatih'in emaneti olan İstanbul bugün Konstantinopolis olacaktı, fakat olmadı çünkü Atatürk'ün onderliginde kazandık bu savaşı. Atatürk İstanbul'un 2. Fatihidir, eğer onun girisimleriyle Ingiliz dollerine İstanbul'dan tekme vurulmasaydi bugün ne 29 Mayıs 1453 un bir önemi olacaktı nede Osmanlı'nın zamanında ne kadar güçlü olduğunu. Benim değindiğim nokta budur, insanlar sanki bu ulke hiç işgal gormemis gibi Atatürk'ün ismini anmamislar bile :D Hainliktir bu, oysa hepsinin yeri ayrı olmalıdır. Diğer kumandanlar ile ilgili söylediğim şeylerin arkasındayım, yalnıs olan ne var sence?
Sağol bu arada görüşe saygı duymak öneml, yo benim görüşüme göre Atatürk zaten kusursuz bir kumandandır. Atatürkün gerek devrimlerinde yapmış olduğu ve yapmak zorunda olduğu idamlardan tut, giriştiği savaşlar ve verdiği emirlere göre Mustafa Kemal Atatürkün A dan Z ye arkasında ve her dediğinin savunucusuyum, bana göre ciddi anlamda yalnışı yok.. ha insan olarak, insan ilişkilerinde tabiki kimse kusursuz değildir fakat giriştiği askeri mücadelelerde veya yapmış olduğu reformlarda yapılması gerekeni yapmıştır kendisi.
Ben Fatih Sultan Mehmeti çok severim, odamda onun tablosunuda bizzat en baş köşelerde tutarım ve o benim için çok farklı bir liderdir. Fatih sırf Osmanlı padişahı değil benim için dünya liderleri arasındadır, aynı şekilde Atatürkte öyle fakat her ikisinin yaptığı işler bulundukları durumlar ''çok ayrı'' sen mesela kıyaslayacaksan Atatürk ile zamanın Yunan kumandanı olan Trikopisi kıyaslamalısın veya Fatih Sultan Mehmet ile Vlad Dracul III. ü kıyaslamalısın çünkü onlar aynı dönemlerin, teknolojinin ve şartların insanlarıdır.. 400-500 yıl öncesiyle sonrasını kıyaslarsan işin icinden cıkamassın bu durum abidik gubidik birşeye döner. Birisi toprak aldı birisi eldekini avuçtakini savunmaya çalıştı, aralarındaki fark budur.. birisi mirası devraldı birisi kos koca bir 0 dı ve öyle koca bir savaş, bağımsızlık savaştı.
Biz eğer bugün İstanbulun fethini kutlayabiliyor isek o tabiki önce Fatih sonra Atatürk sayesindedir, eğer İstanbul işgalden kurtarılmasaydı şu an Yunan toprağı olsaydı sen bugün İstanbul fethiyle övünebilirmiydin? Ben övünemezdim, çünkü başkentimiz başka bir ülkeye ait olmuş olurdu şuanda işte benim bahsettiğim şey budur, Atatürk şeref ve namus kurtarmıştır. Bugün Fatih Sultan Mehmet mezarından dirilse onun o sözde ''yolunda olan'' artıkları o adam sopayla kovalardı, Fatih çağının çok ilerisinde, 7-8 dil bilen, reformcu, hoşgörülü ve gayet modern padişah idi hatta tebaadaki bazı unsurlar Fatihe bu yüzden ''gavur padişah'' bile demiştir, Fatih tebaaya küs vefat etmiştir böyle ileri görüşlü bir padişah olduğu için.. onu bugün savunacaklar o cüppeler içerisindekiler değil ileri görüşlü, aydınlar olmaldıır.
Keşke anket yapsaydın. Ek olarak karşılaştırmak çok zor.
Biri herkes bitti dediğinde ülkeyi işgalcilerdem kurtarmış "Yarın Cumhuriyeti ilan edeceğiz!" demiş bir lider,
Diğeri dünyanın en büyük imparatorluklarından birini kurmuş adını duyan korkar olmuş bir kağan,
Diğeri Bizansı sonlandırmış İstanbulu feth etmiş çok zeki bir padişah,
Türk olsa bile cengiz hanın soyundan geldiğini düşünmüş ve onun için çalışmış dönemin süper güçlerinden,
Diğeri avrupaya kan kusturmuş Parisi bile kuşatmış baltalı çıplak savaşçıların lideri
Cevap
3Cevap
Hepsi kendilerince çok sevdiğim bildiğim komutanlar sadece sondakini bilmiyorum daha niceleri var Atillası Metehanı Uldızı Kutluk kağanı ama hiç biri birbiriyle kıyaslanamaz bence
Tartışmasız Fatih Sultan Mehmet
Hyr
Fatih Sultan Mehmet ve Atatürk
Atatürk
Fatih Sultan Mehmet
Eksileyen salaklar kim acaba
Malsın
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?