Ama kızlar için bu sayı ne yazık ki yılda 0.
:(
umarım eleştiriye açıksındır... umarım söyleyeceklerimin hakaret olmayacağını anlarsın...
Birincisi; KABAHATTE İBADET DE GİZLİ YAPILIR...
İkincisi;
insan neyse arkadaşı da odur... insan nerede takılırsa orayı görür..
kedimden örnek vericem.. kalabalık bir grubumuz var her çarşamba günü saat 19:00'da buluşmalarımız var.. her zaman olduğu gibi olabildiğince zamanında gittim.. yaklaşık 20 kişi kadardık toplamda 3 kişi oruçluyduk...
eğer bende senin gibi düşünüyor olsam (yani gördüğümle yargılasam) bende "bu ne yaa insanlar oruç bile tutumuyorlar" derdim..
fakaaattt iftar vakti bir iftar çadırına gidecek olsam; ufff şuraya bak bütün İstanbul oruç tutuyormuş derdim..
Dünya gözümüzün gördüğü, çevremizde olan bitenden ibaret değil...
Çıkarın artık şu at gözlüklerinizi...
Gavurlara özenmek dahada işlerine geliyor çünkü islamın şartları kıçın başın açık gezmek her erkekle yatmak alkol içmek falan olsaydı mutlaka özenerek dahada yaparlardı
ben kiliyrm tipime tarzima bak acik biriyim sosyal biriyim ve her ortama grerim demezsin ki bu namaz kiliyr:) ama kiliyrum cok sukur. sukur icin kiliyorum. Allah bize cok sey veryor ve biz ona sukurde borcluyuz bence. yoldan gecen biri para verse etmedgnz tesekkur kalmaz ama Allahim verddgi onca seye bir kere sukretmek icin. basimizi. secdeye koymayiz. bos islerle. ugrasriz cnku bostur bu hayat inancsizsak
Kapansam daha iyi. tabi ama kiyafette duzgun olmya gayret edyrm bazen yapamasamda basimi kapatmaya nefsim şu an izin vermesede daha uzun kiyafet ve bol kiyaftler tercih etmye calisyem zaten namz insani hep duze cikrtir yani inancimizin geeregini bize yaptran bir ibadet
baş açık namaz kılınıyor mu , bilmediğimden soruyorum
arastir herseyi burdan bekleme ;)
tartışmalı bir konu fikrini alayım dedim
Kilinmaz
boynunda sürekli bir fular mı oluyor peki
off ne alaka
ne bileyim başörtüsü takmıyorsan cebinde taşıyacak halin yok sonuçta dışarıda kılman gerektiğinde falan üzerime vazife değil de başı açık camiye giren bayanları gördüm de napıyorlar öyle mi kılıyorlar içeride mi örtünüyorlar diye merak ettim sadece kusura bakma rahatsız ediyorsam:)
Bukadar bu. konuda cahil oldgunu dsnmuyorum:) dalga gecmeyi birak
yahu bence de kılınmaz da yeni bir din anlayışı getiriyorlar öyle bir dönemdeyiz ne bileyim olabilir yani :D
Camilerde mescitlerde etek başörtü bulunuyor
Esas mevzu bizim toplumumuzdaki din algısı yaşlanayım hacca giderim, yaşlanınca dine yönelme v. s
Benim çevremdede kapalı olup namaz kılmayan insanlar var bu yaşla alakalı ve bilinçle bir yerden sonra oturuyor sanırım bunun yanında açık olup namaz kılanlarda var. tam terside var...
Ama büyük çoğunluk dediğin gibi şekilci toplumuz maalesef esas yapması gerekenleri kimse yapmıyor bakarsan...
Ben zaten erkeklerin de genelde dindar olmadığını kabul ediyorum. Ama bu dindar olmama durumu, özellikle de namaza uzak olma durumu kızlarda daha fazla sanki, öyle gözlemledim.
Cevap
19Cevap
Ateizm Deizm Agnostizm vs goruşler islam dini çuruttu ama vehabilik işte onu çurutemedi malesef en buyuk tehlike bizim için vehabiliktir ben 24 yasındyım hiçbir zaman ateist vs olmadım bilimsel delillerle ve yıllar suren objektif araştırmalarımla islam dininin hak din oldugunu anladım bir ara mealci edip yuksele inandım 19 cular diyalog kanadına kaydım hadis inkarcısı oldum sadece kuran dedim sonra bunların yanlışlarını buldum hadislere de iman ettim diger dinlerin kutsal kitablarını okudum ve kuran da anlatılan degiştirilme olayına tanık oldum ateizmi ateisten daha iyi bilirim deizm de oyle agnostizm de oyle içimdeki adalet ve eşitlik aşkı once sosyalizm son evre olarak komunızme itti ondan onceleri faşist sagcı bir cahildim şehadet eden islamı hiç bilmeyen bir yobazdım ilk sagcılıktan vazgeçtim ulku ocagında buyudugum halde (MHP) solcu oldum sonra solunda yanlışlarını gordum vazgeçtim ki eski komunıst parti uyesiydim ki 3 ay onceye kadar allahın varlıgını bildigim halde islamın hak dogru din oldugunu peygamberimizim dogru soyledigini bildigim halde inkar eden allaha dine imana peygambere kufur eden alkolun dibine vuran uyuşturucu içen bolca seks yapan bir kafirdim hatta o kadar kibirliydim ki Allah benim diyen firavundan farkı olmayan biriydim Allah benim derdim kibrim gerek zekamdan gerek araştırıp ogrendiklerimden gerekse geçmişteki çok buyuk tecrubelerimden ve yaşadıgım her turlu zor sorunu mantıgımla halletmemden ve pes etmememden kaynaklıydı tabiki de yakışıklı olmamamın da etkisi az da olsa vardı çok kolay manıpule ederdim ikna ederdim insanları zekama hayran olmayan yoktu kafam herşeye basardı herkesi aşagılardım cahil çomar yobaz diye ;D cevramdaki erkekler bir kızı tavlamak için gotunu yırtardı bense onların gozunde ilahlaştırdıgı kızları agışalardım yine yanıma gelirlerdi en sonunda hadi ordan ederdim ;D peki sonun da ne oldu 3 ay once intaharın eşigindeydim yaşamak için mantıklı sebep bulamıyordum istediklerimi yapmıştım merak ettigim hiçbir şey yoktu herşeyi yaşamıştım bundan sonrası bana gore gereksizdi sonra ulan dedim son bir çare var bunu denemeden intahar etmeyecegim Kuranı Kerimi açtım gozlerimi kapadım sayfaları karıştırıyorum dedimki ilk gorucegim ayet benim için bir mesaj dikkate alıcagım ve gozumu açtım ilk gordugum ayet 'Dunyada biz size dusunup taşınasınız (İman edesiniz) diye yeterince omur vermedik mi' kafirlere ebedi cehhenme atılırken soylenecek ve benim tuyler diken diken olur ilkte şirk işledigim için saatlerce aglayıp tovbe ederim sonra şehadet ederim EŞHEDU EN LA İLAHE İLLALLAH VE EŞHEDU ENNE MUHAMMEMDEN ABDUHU VE RESULUH derim Allahın merhameti ve hidayeti sayesinde dine girip musluman olurum uyuşturucuya alkole zinaya her turlu buyuk gunaha tovbe edip kızlarla konuşmaya kadar hepsini bırakıp beş vakit namaza başlayıp su an 3 ay oldu elhamdulıllah ve bu ramazan geçen ramazan ayları gibi alkol içmeyle degil oruç tutmayla geçiriyorum yani ALLAH merhametli olmasa BEN=FİRAVUN bana merhamet edip dogru yolu gostermezdi benİ kafir olup ebedi cehhenme girmekten kurtarmazdı HADİ EYW
Bu arada Vehabilik turkıyede EBU HANZALA VE EBU HARİS TARAFINDAN yayılıyor herkesle tartışabilirim profesor oldugu halde ama basit bir vehabiyle tartışamam cok buyuk ilim sahibi olmam gerek bu yuzden şimdi butun araştırmalarım vehabilik uzerine kendime ucu bucagı olmayan bir meşgale buldum ;D
Kızlar namaz kılmıyorsalar şu sebepten olabilir:
1. Regl olmuş olabilirler. Malum ayda 10 gün muaflar.
2. Bilmiyor olabilirler.
3. O ortamda namaz için müsait elbise bulamayabilirler.
Hem kadınların WC'leri gibi mescidi ayrı olur. Senin yanında çişini yapmadığı gibi namazını da senin yanında kılacak değiller. Hem sen namazını kılıyor musun. Hem erkekler hangi oranda kılıyor ki?
Okuduğum üniversitenin mescidi vardı. Mescidin erkekler kısmına günün her anı sürekli giren çıkan olurken kadınlar kısmına pek kimsenin girip çıktığını göremiyordum. Arada birkaç cemaatçi kız girip çıkıyordu o kadar.
Ben bu konuya hiç katılmıyorum kendi adıma neden derseniz?
Erkeklerin kıldığı namaz daha çok neden? erkekler camiye gittiği için erkekler kılıyor gibi gözüküyor. mesela ben bir vesile ile suudi arabistan'a gittim, kutsal mekanları görüp ziyaret etme fırsatı buldum ve vakit namazı kılmaya başladım, ve ben suudi arabistan'a gitmeden önce partnerim namaz kılıyor idi. döndükten sonra ben vakit kaçırmamaya başladım ve partnerimde bana katılmaya başladı daha çok namaz kılma fırsatı böylelikle yakalamış olduk. hiçbir düşünce veya davranış biçimi namaz kılmaya karşı olarak gösterilemez bu inanç ile alakalı bir konu ve inananların kılma zorunluluğu vardır.
Bu nerden çıktı.. Hiçte öyle bişey yok veya varsada ben ve çevremde yok.. Ne demek ya Allahın huzuruna çıkma fırsatını görmezden mi ğelcez.. Veya neden kadınlara özgü dedin ki tüm erkeklerin namaz kıldığını sanmıyorum.. Herkes sandığı kadar değil yandığı kadar Rabbine yakındır.. Böyle şeyleri sizin yargılamanızda tuhaf..
Kadınların neden namazla arasının olmadığını merak ettim de ondan kadınlar diye sordum.
En alkol bağımlısı zina düşkünü adamın bile namaz kıldığını görmüşlüğüm var, sadece bayram namazı da olsa.
Ama ağzından Allah kitap laflarını düşürmeyen birçok kızı hiç namaz kılarken görmedim.
Senlen birlikte cuma namazı kılacak değil.. Bu bir ikinciside böyle bir genelleme yapmak doğru değil.. İnsanda iman varsa namazını kız erkek fark etmez kılar ALLAHa secde etmekten mahrum olanların huzurunu görmedim zaten ;)
Bunu sorgulamak sana düşmez hem.. Ben ne iman edenler gördüm hafızlığımı kenara koyup saatlerce dinleyip ağladığım.. Ki sen böyle bir ithamda bulunamazsın
hayır kılıyorlar. bakırköyde cami girişinde otururken dikkatimi çekti. tahmin edemeyeceğin kadınlar ve kızlar camiye girip namaz kılıyorlar namaz vaktinde. ben de şaşırmıştım, hem de dışarıda namaz kılmalarına
ayrıca kadınlar bayram namazı kılmazlar zaten. bunu bilmen gerekirdi. o yüzden bunun konu ile alakası yok
Biliyorum zaten onu. Neden bayram namazı kılmıyorlar demedim ki. Hiç namaz kılmayan erkeklerin çoğu bayram namazı sayesinde yılda 2 kere namaz kılabiliyor, ama kızlar bayram namazı kılmadığı için birçoğu koca bir yılı hiç namaz kılmadan geçiriyor demek istemiştim.
Abaza erkekler yüzünden kendini beğendirmeye çalışan iğrenç kızlar namaz kılamıyor çünkü siz ona namaz kılmayı değil yatakda güzel vakit geçirmeyi teklif ediyorsunuz
Yine biz suçlu olduk, te allaam. Abaza erkekleri dikkate almasınlar onlar da. Kimseyi abaza erkekleri dikkate almaya zorlayan yok.
O hale gelmesinler o zaman onlar da. Akılları yok mu onların, gelmeyen gelmiyor? Siz de özellikle şeyinin zevkinde olanların peşinde koşuyorsunuz, böyle bir gerçek de var. Olay çift taraflı. Suçu tamamen erkeklerin üzerine yıkamazsın.
Orasını burasını açma meraklısı kızlar yüzünden masum erkekler abaza oluyor. Hep siz suçlusunuz. Erkekler sizin yüzünüzden yoldan çıkıyor, namazı bırakıp kız peşinde koşmaya başlıyor.
Senin mantığını kullandım, neden bu kadar garip geldi sana. Senin erkekler için dediğini kızlara uyarladım sadece.
Kendi mantığına sen bile gülüyorsun.
Ben zaten öldürücü vuruşları arka arkaya yaptım, senin tüm tezlerini bir bir çürüttüm. Dolayısıyla ortada tartışılacak pek bir şey kalmadı.
Aman Allah'ım, ne kadar mükemmel tartışıyorum
"eleştirmiyceksin açık olacaksın"
Ben eleştirmeyeceğim ama eleştiriye açık olacağım. Bir başka deyişle sen eleştireceksin ama eleştiriye açık olmayacaksın. Bu kafaya nasıl ulaştın :) Ben zaten eleştiriye açığım, sen açık değilsin.
Düşüncelere katılmayabilirim, eleştirilebilirim. Karşımdakiyle aynı şeyi düşünüyorsam o halde tartışmanın ne anlamı kalır?
Eleştiriyle hakaret farklı kavramlardır. Kızlar bu 2 kavram arasındaki farkı algılayamıyor.
Göstere göstere yapmıyolar belki? Bende namaz kılıyorum. Ama arkadaş ortamında hiç ben namaz kılıyorum demiyorum. Şortda giyiyorum etekte. Belki benim namaz kıldığımı hiç düşünmüyolardır. Sende böyle bir genelleme yapmışsın. Çok yanlış
Fotoğraftaki gibi mi kiliyorsun namazi?
Ahaha güzel ayardı, süpersin Bahadır :))
Ah gerizekalılar ben değilim o serenay sarıkaya
bir ibadetimiz kaldı eleştirilmedik.. herhalde erkeklik hormonu az salgılanıyor bu yeni nesilde hep bir çekememezlik bir eleştirme çabası. sana ne ulan Allah ile kulu arasındakinden
Eleştirilecek şekilde davranmayın o zaman. Madem eleştirilmek istemiyorsunuz.
"Ama genelleme yapıyorsun", klasik Türk kızı kaçamak cevabı :))
Ben de zaten Müslümanım diyenlerin kılmamasını sorguluyorum.
Kılanlar anam bacım, onun yaşıtları ve ondan büyüklerden çıkıyor zaten. Kendi yaşıtım ve benden küçük kızları namaz kılarken hiç görmedim. Ama işiniz düştüğünde Allah kitap edebiyatı yapmayı erkeklerden iyi bilirsiniz. Zaten güzel bir kızı namaz kılarken düşünemiyorum bile.
"Bizi eleştirmek için kusursuz olmak gerekir" Vay be, kızdaki egoya bak :))
Hem ben kusursuzum demiyorum ki zaten. Hadi "bizi şu konuda eleştirmek için o konuda bizden iyi olman gerekir" desen anlarım.
Eleştirmek için daha iyi olmak gerekir mantığına sahip olan sensin, ben değilim. Ben zaten senin en son yazdığını savunuyorum.
Ama eleştirince "sen de kusursuz değilsin tamam mı" demekle "daha iyi değilsen eleştiremezsin" aynı kapıya çıkıyor. Çünkü burada eleştiriye duyulan bir rahatsızlık söz konusu ve de eleştiri yapanın kusursuz olmadığı için eleştiri yapmaya hakkı yokmuş gibi bir anlam var.
Genellemenin tanımını aşağıda yaptım, tekrar yaptırtma şimdi :)
Evet farkındayım. Sen kusursuz musun da bizi eleştiriyorsun, bizi eleştirebilmek için senin kusursuz olman gerekir demektir. Sonra da zaten beni öyle düşünmekle suçlamışsın. Dediklerinin hiçbir tutarlı ve mantıklı yanı yok. Zaten daha eleştiriyle hakaret kavramlarını birbirinden ayıramıyorsunuz.
Her neyse, sonuçta haklıyım. Eleştirilmek istemeyen davranışlarına dikkat etmeli.
benim çevremde de hiç namaz kılan yok. zorunlu tutulmuyoruz diye herhalde
bu araplar arasında zorunlu gibi bir şey ama onlar da sağa sola bakarak namaz kılıyorlar. en azından içinden gelen kılsın bizde
Bir insan Müslümansa namaz kılmak ona farzdır. Namaz Müslümanlar için optional bir durum değildir. Yani İslam'da "bugün hiç içimden gelmiyor namaz kılmayayım" durumu yoktur.
"Dinde zorlama yoktur" ayetini yanlış yorumlayıp durmayın. Millet olarak bu ayeti işimize geldiği gibi yorumluyoruz. Zorlama olmaması Müslüman olup olmama konusundadır.
yanlış anladınız, ben dış bir kuvvet tarafından sorunlu tutulmadığımızı kastetmiştim. arap ülkelerinde namaz vakti elinizi kolunuzu sallaya sallaya gezemezsiniz. ayrıyetten toplumsal olarak da büyük baskı vardır. oysa bizim ülkemiz bu konuda rahat eh rahatlık olunca da demek insanların namazı kılası gelmiyormuş
Birileri teşvik ederse daha güzel olur mesela benim bir çok tanıdığım kılmak istio ama birisi teşvik etmez ise gidip kılmıyo şeytan rahat bırakmıyo. Tabi kılmak istemeyen yine kılmak istemez ama ailenin en baştan din eğitimini en baştan vermesi gerekir o zaman sorunlar ortadan kalkar sanırım istememe gibi durum nadir olur o zmn
teşvik etmek ayrı yukarıdan bir otoritenin heeeey kılsanıza diye tepende durması, herkesin seni baskılaması başka...
din vicdan işidir, benim vicdanım böyle rahatsa sen beni baskılamamalısın. diğer türlü lütfen mescitlerde arap çocukların kıldıgı namaza bakın esniyorlar sağa sola bakıyorlar tuhaf tuhaf hareketler yapıyorlar belli ki orada olmak gibi bir niyetleri yok. bizde direk isteyen kılıyor istemeyen kılmıyor. demek ki çoğu kişi de istemiyor
Dine inanıp inanmamak insanın kendisinin bileceği iştir. Her dinin belli sabit kuralları vardır, onları kimse kafasına göre değiştiremez.
Arapların din anlayışı şekilcilik üzerine kurulu, gerisini fazla önemsemiyorlar. Türklerin de "ibadet etmesem de olur, önemli olan insanın içi" şeklinde. İkisi de yanlış bence.
Evet, ilk yazdığınızı da yanlış anlamışım, belirteyim.
valla ikincisi ilkinden iyidir... de bence esas sorun kimsenin o kadar müslüman olmaması. çünkü adam içki içecek kız arkadaşıyla öpüşecek takılacak sonra gidip namaz mı kılacak? hacı ne ayaksın sen derler ki ben de derim. türkiye pek çok konuda batıya kaydıgından bu din işi pek çok türk için allaha inanıyorum ayarındadır.
Ben deist olduğum için kılmıyorum, kılmam. Ama müslüman olduğunu söyleyen bir insanın elbette ibadetlerini yerine getirmesi gerek, çakma müslümanlığın alemi yok, haklısın.
Anladım. Mantıklı bir yorum. Bu konuda seninle hemfikirim.
Ben de sorsan Müslümanım diyenlerin kılmamasını eleştiriyorum. Sorsan Müslümanın diyen Türk kızları lafa gelince Allah kitap edebiyatı yapmayı biz erkeklerden iyi biliyorlar ama iş ibadete gelince neredeyse hiçbirinden tık yok.
ibadet Allah ile kul arasındadır yanlız ben ibadetimi yapamıyorum... AMA...
benim kalbim temiz ben kimseye incitmiyorum kimsenin kuyusunu kazmıyorum felan bunlar boş şeyler arkadaşlar. ibadet ediyosanda sana etmiyosanda o yüzden kimse kimseyi hakir görmesin herkes kendine baksın
yooo çok şükür beş vakit namaz kılıyorum yıllardır zaten imanı olan kızlar bir sürü tanımadığı erkeğin bulunduğu ortamda olmaz (iş veya mecburi durumlar hariç) bir erkekle kanka felan olmaz bulunduğun ortamda görmemen gayet doğal o yüzden
Belki deisttir beli ateisttir türk diye müslüman mı olmak gerekiyormuş :D
Kendini Müslüman olarak görmeyen kızlara sormuyorum zaten.
Namaz kılmayan kızların çoğu kendine Müslüman diyor. Lafa gelince çok güzel din iman edebiyatı yapmasını biliyorlar.
Ben müslüman değilim sorun yok o zaman hafi eyw :D
3 ay önce 5 vakit olarak kılıyordum devamlı ama ygs+lys işin içinde olunca kılamadım ara vermek zorunda kaldım çok stresliydim şimdi de yaz geldi havalar sıcak üstümde bir tembellik kılamıyorum çok pişmanım umarım bir an önce tekrar başlarım :(
#Kadınlar ortam içinde namaz kılmazlar cemaat yapmaları önemsizdir bir erkek cemaatle kıldığı namazdan tek kıldığına oranla 27 kat daha fazla sevab alır kadın için sabittir görememen kılmadıkları anlamına geşmez
orta yerde namaz mı kılsın. hem yaptığın ibadeti söylememek doğru olandır. ben şunu yapıyorum diye ortada dolanmanın söylemenin bir sevabı da kalmaz. herkes ibadetlerini yerine getiriyordur bilmek zorunda değilsin ki.
İslam'a göre gösteriş diğer insanların yanında namaz kılmak değildir. Namaz kılıyorum diye hava atmaktır gösteriş.
insanların ibadetleri ne zamandan beri seni ilgilendiriyor?
Hayır ilgilenmiyorum.
"Türk kızlarının kıldığı namaz", var mı böyle bir şey? Bir şeyle ilgilenmem için önce onun var olması gerekir. Var olmayan bir şeyle nasıl ilgileneyim?
Çok üzdün
Tam da 15 yaşındaki bir çocuktan beklediğim tarzda bir cevap.
Anlamalıydım, karşımdaki liseye yeni geçmiş bir ergen, daha hayatı tanımıyor, cevap vermeye tenezzül dahi etmemeliydim.
Bu yaşta bu tip konular hakkında nasıl ahkam kesmeye kalkışabiliyorsunuz, bu nasıl bir özgüvendir?
15 yaş :D? kimsenin namaz kılıp kılmaması seni ilgilendirmez kimseyi bu yuzden eleştiremezsin
Türk kızı şöyle türk kızı böyle beğenmiyorsan * başka ülkeye açık ve net.
Giderim, benim için hiç sorun değil.
Deme öyle kahroluyorum bak. s
Asıl sen beğenmiyorsan * deme, o zaman da ben kahroluyorum :(
Yazık kıyamam sana =P
Asıl benim sana kahroluyorum bak demem lazımdı, senin bana değil. Çünkü bize muhtaçsınız demeye çalışan sensin, ben değilim.
Türk kızları, azıcık mantık, lütfen. Neden Türk kızları mantıklı düşünme özürlüsü diye soru sordurtmayın bana.
ya bir git ya oruç başına vurmuş bu iş ırka bakmaz beyfendi orda klavye artisliği yapma bu iş genellemeye bakmaz senin karşına çıkanlar böyleymiş demekki çokça imanlı namaz kılan dinini tam yaşayan kız gördüm ben aynı zamanda kapalı kaşarda gördüm sonra ne biliyim din saygısından bahsetmişsin kendi adıma konuşcak olursam hiç kimseyi diniyle yargılamam umrumda olmaz herkesin ibadeti kendine üç beş çevrende gördüğünle buraya nihat hatipoğlu kesilme !
Ama ben haklıyım.
Hem ırka bakar da demedim ki.
neren haklı senin yaa bozuk bişey yemişsin kafana vurmuş herkesi etrafındakiler gibi sanma
Hepsi burada din filzoftu iş namaza gelince yok
Eski çıktığım namazları hiç aksatmazdı fakat beni aldatmayıda ihmal etmedi demek istediğim namaz allahbiçin
Tabiki öyle
namaz kılan erkek te görmüyorum pek
/ kadının kıldıgı en hayırlı namaz evinde kıldıgı namazdır hadis
Ben de namaz kılan erkek görmüyorum pek. Ama Türkiye'de erkeklerin yüzde 90'ı yılda en az 2 kere namaz kılıyor, bayram namazı sayesinde de olsa. Kızlarda bu da yok, yani bütün bir seneyi hiç namaz kılmadan geçiriyorlar.
Bkz; Namaz kılan insanları görüyoruz fitne fesat ee ben namaz kılıyorum ulen sen 500 yıl namaz kılsan ne olur fitne fesat olduktan sonra bre gafil namazda oructa bitmez iş KALP'te biter
Ahaha :) Namaz kılmıyorum ama kalbim temiz diyen biri daha :) Sen olayı çok yanlış anlamışsın dostum.
Müslümansan İslam'da namaz kılmamanın yerini kalp temizliğinin doldurmadığını bilmeliydin. İslam'a göre ikisi birbirinin alternatifi değil, ikisinin yeri de ayrı.
Seni çok yanlış yetirmişler be üstad :( Kalbin temiz olmadıktan sonra oruç tutsan 7/24 namaz kılsan neye yarar adam namaz kılıyor oruc tutuyor ama küfürlü konuşuyor, karıya kıza bakıyor, fitne fesatlık yapıyor ee ama olsun namaz kılıyor oruc tutuyor de get işine hadi Allah Kalbe bakar senin yaptığın ibadetlere değil görüyoruz ibadet yapanları
Hocam İslam'a göre ikisi bir bütündür. Hem ibadet edeceksin hem de kalbin temiz olacak. Namaz kılmıyorum ama kalbim temiz anlayışı da, ibadet ediyorum gerisi önemli değil anlayışı da yanlış. Bu benim kişisel fikrim değil, bunu Kuran söylüyor. Bu tip konuları gayet iyi araştırmış biri olarak bunları söylüyorum.
Namaz kılıp her türlü pisliği yapan adam yine namazının sevabını alır ama yaptığı pisliklerden kazandığı günahlar aldığı sevapları sıfırlar. Diğer adam da iyiliklerinden sevap alır ama yapmadığı ibadetlerin günahı yüzünden o da zarardadır.
Cümlenin devamını oku, işine gelen kısmını alıp da gerisini kesip atma. Ne demişim devamında, "ama aldığı sevaplar sıfırlanır" demişim. +5 ile -10'u toplarsan sonucun -5 olması ile aynı mantık.
Dini daha iyi ve daha doğru bilen benim, sen değilsin. Din hakkında bilgisiz olup bilmediği konuda ahkam kesen de sensin, ben değilim. Türk insanının bilmediği konularda ahkam kesme huyunu oldum olası hiç sevmemişimdir.
Hocam sana birkaç sorum var: Sen dini bana mı öğretiyorsun? Sen dini mi bana öğretiyorsun? Sen mi dini bana öğretiyorsun? Ben bu konuları uzun uzun araştırmış biriyim.
Her neyse, iyi akşamlar.
Niye genelleme yapıyorsun tüm kızları denedin mi?
delizekalı seni.
Genelleme yapmıyorum ki ben. "Türk kızları namaz kılmıyor" genelleme değildir, "Hiçbir Türk kızı namaz kılmıyor" genellemedir.
Ama cidden hayatımda namaz kılan tek bir kız bile görmedim. Genelleme yapmadım ama genellenecek kadar ortada her şey.
Türklükle alakalı değil bu durum.
Erkek dosdoğru olursa eşi de ona göre yönlenecektir.
Ben de "Türk kızlarının namaz kılmama sebebi Türk olmamalarıdır" gibi bir şey demedim ki zaten.
Kadın erkeğe bağımlı bir canlı değil, erkekten bağımsız ayrı bir insan. Namaz kılmaya yönlenmesi için illa eşinin yönlendirmesini beklemek zorunda da değil. Sorumluluğu eşine atmasına hiç gerek yok.
Türk kızları diyerek ırklaştırıyorsun ama farkında değilsin.
yönlendirilmeye gerek yok tabi ama evlilikte teşvik olması gereken bir durum.
Türk olmalarıdır diyecektim yanlış yazmışım.
Namaz kılmayan kızlar Türk kızlarıdır deseydim ırklaştırmış olacaktım. Çünkü bu cümlede Türk kelimesine vurgu var, diğerinde değil.
hayır bu cümlede de ırklaştırıyorsun. gayet de namazında istikrarlı olan çok kişi tanıyorum. neyse dua et eşin namazında istikrarlı olsun o zaman...
dindar olup olmadıklarına sen karar veremessin insanların içini nerden biliceksin sadece namaz değil her şey
İslam'a göre namaz kılmayan insan dindar değildir. Bunu Allah ve Hz. Muhammed söylüyor.
Hem bu insanın içiyle ilgili bir mesele değil. Namaz kılmamanın yerini kalbinin temiz olması doldurmaz.
sanane sanane milletin namazı sanamı kaldı. sen ibadetini yap. böyle reklam verır gıbı ne lan bu ymn ederım gereksiz insanlarsınız
Ne biliyosun kılmadığını ya şöyle genelleme yapmayın sinir oluyorum
Kıldıklarını hiç görmedim çünkü.
Herkesin imani kendinedir bence ben kiliorsam digerleri beni ilgilendirmior
Sanane? Kılmıyorsa günahı sanamı geliyor? ya da kılıyorsa sevabı?
Herkezin inancı kendinedir kimseyi ilgilendirmez.
bunu yazan kendisi namaz kılıyor mu ne saçma bir soru. Bunun için hesap vermek zorunda değiller hesap öbür tarafta
İbadettin gizlisi makbul, görmene gerek yok, bence.
Gizlisini çok yapıyorsunuz sanki
Bunu bilemezsin
Evet, bilemeyiz. Görmedik ki bilelim.
Neden illa ibadet ederken bir kızı görmek istiyorsun ki? Bence sen yanlış ortamlarda takılıyorsun, benim çevremde o kadar çok namaz kılan kız var ki. Ama dışarda bunu dile getirmiyorlar.
Hacı genele vurman yanlış olmuş bu konu uzar gider bende yataym artk yarın cuma.
Namaz allahla kul arasındadır bir insanın kalbi temiz olmasıda yeterlidir bence
Genelleme yapman çok cahilce olmuş, yapmamalısın. İbadetin gizlisi makbuldür. Bilemezsin.
türkiyede müslüman olmak herşeye ragmen müslümanlığın en iyi şartlarıdır düşünmemek lazım fazla
Dediğine katılmıyorum. Türkiye İslam'ın en kötü yaşandığı ülkelerden biri. Türkiye'de Müslümanım diyenlerin çoğu inandığı dini bilmiyor, dindar insana da önyargıyla yaklaşıyor. Hatta namaz kılıyorum diyen insan ortamlarda alay konusu bile olabiliyor, birkaç kere karşılaştım da böyle alay konusu olan insanlarla.
Örnek vereyim. Uzun bir süre İngiltere'de bulunmuş biri olarak orada Müslüman olmanın Türkiye'de Müslüman olmaktan çok daha rahat olduğunu söyleyebilirim. Müslüman olmamalarına rağmen insanlarının çoğu İslam'a bizden daha saygılı. Saygısız ırkçı vs kesim azınlıkta. Senin ibadet etmenle de etmemenle de ilgilenmiyorlar. Bizim takıldığımız birçok şeyi çoktan aşmışlar. Bunu görünce de ülkemiz adına gerçekten üzüldüm.
kılmıorm ewet zor geliyor. ama kimsenin kuyusunda kazmıorm fesatlığım yok. onlar dşünsün
İslam öyle demiyor ama. Müslümansan namaz kılmıyorum ama kalbim temiz diye düşünemezsin.
ewt dgru yarı müslümanım o zmn ne diyim.
O ki şeytan insanlara gelir ve fısıldar senin kalbin temiz kimsenin kuuyusunu kazmiyorsunki der namaza ihtiyacın yok der haşa işte oda şeytan dan zaten yapmaman gereken bişey o senin sevap kazanmiyosun yani yapmamakla ama yapmakla günah islersin Namaz kil Allah rızası için kil Şeytan dan kurtul
benim aklıma bişe takılıyor. allah nie namaz kılmamızı istiyor çözemiyorum bunu. hergün hatrlmamızı istiosa zaten hergün aklımda hiç unuttuğum yok şükretmesinide biliorm her türü skıntıda. ama nie namaz kılın diyor çözemedim.
evlerine mi giriyorsun? evlerinde kılarlar senin yanında niye kılsın
Benim çevremdeki tüm kızlar namaz kılıyor neredeyse günde 1 kere de olsa :)
Şu genellemeleri yapmayın. Ben de Türk kızıyım? Birçok dindar kız tanıdım ben. Size denk gelmemiş.
Herkesin inancı kendine be kardesim ne sacma sorular bunlar yahu.
Neden herkesin inancı kendine?
Tanrı ile kul arasına mı giriyorsun?
Ezberlenmiş 2-3 cevabı ısıtıp ısıtıp önüme sunmayın benim.
körsn çünkü gözünle görmüyorsn ki götünle görüyorsn..
Kesin rus kızları kılıyordur. Oraya bakınız.
Yabancı kızlar en azından Türk kızları kadar İslam düşmanı değil. İnanmasa bile saygı duyuyor çoğu.
Zamanında Erasmus'a gidip birçok milletten kızla tanışmış biri olarak bunu gözlemledim.
Ee yani? Saygı duymak zaten insani bir davranış olması gereken bir şey için fazla imrenmişsin bence. Turkiyede çoğu insanda Hristiyanlara saygı duyar. Kimsenin inancı beni irgalamaz.
Türk kızları sadece İslam dışındaki dinlere saygı duyar. Saygı İslam dahil her dine duyulmalıdır.
Çoğu Türk kızı aslında Hristiyanlığı cool ve karizmatik bir din olarak gördüğü için Hristiyanlığa esnek davranır, saygı duyduğundan değil. Çünkü Türk kızı her ne konuda olursa olsun, saygı kavramından bihaberdir.
Yabancı kızların çoğu İslam dahil her dinden insana saygı duyuyor, ve sırf saygı duymak için saygı duyuyor. İslam'ı sevmeyenleri İslam'ı terörizm olarak yanlış tanıdığı için sevmiyor, bizim Türk kızları da sırf özentilikten İslam'ı sevmiyor.
Ya genellemenin dibine vurmuşsun. Başım ağrıyor böyle deli sacması konu uzerine ucuz bir münaşakaya girmek istemiyorum. Trollük yapmayınız lütfen...
"Ama genelleme yapıyorsun", "Sana denk gelmemiştir", "Ama erkekler de bla bla". Türk kızlarının tartışmada haklı çıkamayacağını anladığında verdiği klişe, kaçamak ve mantıksız sıyrılma cevapları. Türk kızları, cidden hepiniz aynısınız :))
Rus kızları Müslüman değil. Ama Türk kızlarına sorsan çoğu Müslüman. O halde namaz kılmıyor eleştirisini tabi ki Türk kızlarına yapacağım.
Ee yapma kardeşim o zaman? Dürtüyorlarmı bir tarafinı? Ben çıkıp Türk erkekleri namaz kılmıyor desem , bir kişi bile kiliyorsa ona haksızlık olmaz mi?
Her boku eleştirdiniz takmadım geçtim de saçmalığın sinirlarini zorlamaliyim diye bir taraflarınızı yirtiyorsunuz. Sanane milletin namazından , bizene yabancı kızları ne bok yediginden...
Hayır haksızlık olmaz. Açıklayayım.
"Türk erkekleri namaz kılmıyor." bir genelleme değildir. "Hiçbir Türk erkeği namaz kılmıyor" bir genellemedir. "Türk erkekleri" derken bir topluluğun özelliklerini belirtirsin, "Hiçbir Türk erkeği" ya da "Bütün Türk erkekleri" derken de Türk erkeği sayılabilecek bütün bireyleri. Yani "Türk erkeği" ifadesi her bireyi tek tek bağlamaz, topluluğu bağlar.
Diyelim ki "Türk erkekleri şöyle kötü" tarzında bir cümle kurdun. Ben bu cümleden alınmam. Öyleyse öyledir, gerçeği değiştiremezsin. Öyleysem evet öyleyim derim. Değilsem de üstüme alınmam. Erkeklerin çoğu da benim gibi düşünür.
Ama kızlar böyle değil. Biri Türk kızlarının olumsuz bir özelliğini eleştirdiğinde neredeyse bütün kızlar ayaklanıp çemkirmeye başlıyor. Hem eleştiriyi kabullenemiyorlar, hem de üstlerine alınıyorlar. Çelişkinin alası.
Bu durumun mantıklı ve gerçekçi açıklaması bu. Kabul etmeyebilirsin. Ama kabul etmemen bu durumun mantıklılığını ve gerçekçiliğini değiştirmeyecek.
Hiç bir zaman bu sorularda çemkirmedim çünkü gerçekten öyle düşündüklerini dusunmedim. Sadece bu denli saçmalayanlara yazasım geliyor.
Ayrıca bir sorum vardı 450 tarafından cevaplandı. Tesadüf 400 ü çemkirdi... Sazan avlamak hoş şey eğleniyor insan.
Seninde trolluk yaptığına eminim ve kim olduğunuda tahmin ettim sanirsam...
*450 erkek
Maneviyat eksikligi :((
çünkü bizim dini inancımız pek yok ondan
göstere göstere kılmak zaten iyi değil
Göstermeye göstermeye kılın o zaman.
Kılıyorum demenin nesi kötü, ya da kıldığını göstermenin. Yani senin mantığına göre cumaya gidenler aslında gösteriş yapıyor. Çünkü namaz kıldıklarını birbirlerine gösteriyorlar.
çünkü hepsinin kalbi temiz.
Bunu bir ironi olarak kabul ediyorum. İroni olarak kabul ettiğim takdirde güzel cevap.
Kimsenin içini bilemezsin boşver.
İyi de bu içiyle ilgili bir mesele değil ki. Namaz kılmamanın yerini kalbinin temiz olmasını doldurmaz.
Namaz kılanları vardır canım, günahlarına girme.
Bu isin türk mu var sanki
Namaz kılmamalarının sebebi Türk olmalarıdır demiyorum ki
Türk kizlari demen çok çirkin. Ayrıca kiliyoruz çok sukur
Genel konuşma. bir o kadar da kılan var
Bu yaşıma kadar hiç görmedim ama, ciddiyim. Başörtülü kızların bile birçoğu hiç namaz kılmıyor. Sadece orta yaşlı ve yaşlı teyzeler namaz kılıyor.
:) Denk gelmemişsin
Hep aynı bahane, bahane konusunda biraz daha yaratıcı olun.
Farketmesen de az önce denk geldin. sorunu bence biraz kendinde ara
Bence bunu bilemezsin.
Bilinecek bir durum değil ki, gördüm çünkü.
herkes kendine müslüman :D
kılan var ama az
onlar erkek ayartma derdindeler
hepsi avrupa özentisi hepsi lafda modern insanlar
çok genel konuştun
Kiliyordum biraktim
Sanane😂
Bunu yazmak için kaç saat düşündün, bayağı düşünmüşsün sanırım.
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar