Daha sevgililik aşamasında "eltim şöyle yaptı üfff" diyorlar. 1, nereden eltin oldu daha 1 ayda? 2, keşke bir bekleyeydin anında taraf almadan önce. Sanki adı var diye birçok insanın bunu sürdürdüğünü düşünüyorum. Elbette itici kaynanalar, şeytan gelinler yok değil ama kaynana lafı duyunca suratı ekşiyen insanların da bunu bilerek yaptığını düşünmeye başladım.
Kaynana-gelin ve elti savaşlarının sebepleri neler?
Bu konu ciddi anlamda tartışmaya çok müsait bir konu bence. Yani bunun bir sebebi değil birden fazla sebebi var. Mesela gelin - kaynana atışmasının başlıca sebebi bazı annelerin oğlunu paylaşmak istememesi, diğer bir neden ise gelin hanımın eşini annesinden uzaklaştırmaya çalışması. Her iki durum da bana çok saçma ve bencilce geliyor. Zaten aklı başında bir erkek için annesinin yeri ayrı, eşinin yeri ayrı olur. Yani sevgi konusunda 'kimi daha çok seviyorsun' tartışması çok anlamsız.
Gelin - elti atışmasına gelince bazı gelinler çomak olmadan baş yarmaya çalışıyor, daha eve gelmeden onun yerine geçmek gibi. Ya da bazı eltiler yeni gelin geldiğinde pabucunun dama atılacağını düşünüp daha tam anlamıyla tanımadan taraf alıyor.
Tabi ki genelleme yapmak yanlış fakat birçoğu bu şekilde.
Evlenmeden disardan bakip konuşanlar olarak baya boş konuşuluyor. Aileye yeni katılmış bir kadin kalkip "dur kaynanama eltime bulaşayim da kocamla huzurum bozulsun" demez. Kaynanayla yaşanan sorunlar eşle olan ilişkiyi de az veya çok gerebiliyor.
Gelinler melektir diyemem ama sorun çikaranlar buyuk ölçüde kaynanalar oluyor. Bunun altinda sebep kultur yapimizdan kaynakli, kaynana hizmet bekliyor, oğlunun kendisinden koparilacagini dusunuyor, kimisi oglunu kocasi yerine koyuyor, kimisi ayni evde yaşamak istiyor uzar gider.
Ama ruh hastasi değilse kimse melek gibi kaynanaya dur eziyet edeyim demez.
Baştan sınırları çekmeye ben de tamamım, normal ve olması gereken de bu zaten, sadece kaynana ve elti oldukları için değil sınır çizilmediğinde hayatına salça olmaya hak kazanacakları için, herkes için geçerli o da. Dediğim şeyler gerçekten sırf adı var diye yapılan şeyler ama dediğin gibi ben dıştan bakıyorum içte farklı şeyler var demek ki :)
Bir çok arkadaşim, kuzenim evli. Kendim de evliyim. Durduk yere kaynanaya bulaşanını görmedim ben, bir elin parmaklarini geçmez öyleleri.
Benim kaynanam insan içindd çok iyidir komse kotu demez. Milletin icinde beni över, guzel gelinim der ama mutfakta filan yalniz kalinca bu ne boyle biraz kilo al demişliği var. 😂😂 Gel anlat millete şimdi. Kimsenin aile içi bilinmez aslinda bakarsan. Kolay kolay kimse durduk yere evliliginde huzursuzluk istemez. 🙄
Amcamın karısı annemi çekemiyor. Kıskançlık desen master yapmış. Annem bugun patlıcan yemeği yapsın diğer gün yapıp bize getiriyor. Çocuk düşünüyoruz dedik direk bu da çocuk yapmak istedi. Sınır tanımıyor.
öyle derin sosyolojik bir çözümleme yapmaya gerek yok. basit bir kuşak çatışması işte. kaynananın ve gelinin değer yargıları, geleneğe bakışları birbiri ile uyuşmuyor belli ki.
kayın baba damat arasında yaşanıyor. ilk tanışacağı zaman kayınbabaile. damat kendini sevdirmek için onun değer yargılaraına benzer bir çizgiye çeker kendini. kadınlar böyle yapmaz , erkeklerden daha omurgalıdır kadınlar. o nedenle kadınlar arası çatışma erkekler arası çatışmadan daha şiddetlidir. cinsiyetlerin aynı oluşu etkiyi hızlandırıyor.
Onun sebebini soruyorum işte. Kaynananın düzeni var da kızın ailesinin düzeni yok mu mesela, onun da bozuluyor ama damat - kaynana kavgasına ben denk gelmedim açıkçası.
Kızın ailesinin var kızın yok. Kız annesinin yanında sığıntı şekilde zaten bu sebeplede öz annesiyle çok kavgalar eder xD Evlendiğinde kendi görgüsüne göre bir düzen kurmayı ister bunun hayaliyle evlenir daha çok lakin bu düzeni kurdurmak istemeyen kendi düzeininde deam etmesini isteyen kaynana ile kültürel ve çıkarsal kavga başlar
Lakin aynı bölgeden aynı şekilde yaşayan hatta benzer yemekleri seven ve yiyen bir aile yaşamlarına sahiplerse hiç sorun çıkmaz. birde köy hayatı gibi sürekli sabahtan akşama kadar alınan gelin çalıştırılırsa yine kavga çıkmaz kavga etmeye mecali olmaz herşeye eywallah der xD
bızım ış cıkışı servıste rusen teyze aklıma geldı yanındakı kadının adını bılmıyom arka koltuktan onları dınlıyom yok gelın cayı koymadı yok haberım yokmusta evde ekmek bıtmıs almamısım servıs ten ınene kadar dedıkodu bı gun dıcem madem sevmıyoddun gelınını yuzune soylesene burda konusuyon d
şu an annem kaynana-elti-görümce üçlüsü arasında mutfakta yemek konusunda bile ufak laf sokmalar oluyor😂 ama hiç biri şu şunu dedi veya yüz asma olayı olmadı.
Her konu olabilir etten puftan çekirdek alıp izlerim :D
1
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Sebebi hepinizin kadın olması.. damatla kayinpeder arasinda sorun oluyor mu.. olmuyor.. neden.. çünkü biz erkegiz.. medenice akilca konusup anlasiyoruz.. ama siz kadinlar birbirinizi bir kaşık suda bogmaya calisiyorsunuz.. bye
Tabiki de birden çok sebebi olabilir ama asıl sebebin kıskançlık olduğunu düşünüyorum. Kaynana ve görümce, gelinin açığını arar bazen. Günümüzde hâlâ öyleleri var mı bilmiyorum ama geçmişte çok bunun örneği