mohti misin? Lazca fiillerin ağırlıkta olduğu dilidir. Fiillerin başına konan 50`ye yakın fiil önek/öntakısı (prefix) vardır. Bazı fiil önekleri çok işlevli olmakla beraber bazılarının kullanım alanları oldukça azdır. Lazca`da; eylemin kendisi, eylemi yapan kişi eylemin kim ya da kimler için yapıldığı, eylemin zamanı, başladığı yer (sağ, sol, üst, alt vs.) ve eylemin yönü tek bir fiil yapısı içinde ifade edilir. Fiil kökü hiçbir şekilde değişmez. Eylem, üstünde cereyan ettiği yerin şekline göre biçim almakta ve buna göre şekillenmektedir.
ben mohti değilim :) bilmiyorumda dil ama mohtilerle çok yakındım mohti köyünde bulundum çok makaralar çok iyiler mohtiler başka milletten gelin almazlar özellikle dil bilmeyen laz kızlarını pek istemezler :) ama biz seni çok seviyoruz gel bizim gelin ol derlerdi :) çok iyi insanları saolunlar bana hatırlattınız :)
:) Ama Mohti denmesinden çok direk olarak Laz deseniz daha güzel olur. Bana biraz saçma geliyor. Keşke sizin gibi herkes bilse değerimizi ama bilen yok işte. :)
şimdi iyi tarafları varda olumsuz taraflarınıda sayabilirim isteseniz:) orada lazlar bir köy mohtiler bir köydü ama birbirlerine yapışık köy ayrı değil eskiden düşmanlarmış o yüzden mohti lazları mohti bize de derdi. dil bilmeyen lazlarda laz biziz derdi :) tamam ben mohti lazı diyim en iyisi
O ne biliyomusun şu an Kürtlere yapılan lazlarada yapılıyor bizide bölmeye çalışıyorlar. Arhavide onun temelini atmaya çalışıyorlar. Sen direk Lazde bence ilerde mohti lazı bilmem ne lazı ayıracaklar yine düşman edecekler birbirimize sonra...
allah korusun ya ama cidden bir bölünme vardı ben oraya gittim oradaki görevli kişi bana direk köyü anlattı şu mahalle laz şu mohti. değişik bilemem ama önemli olan insan olmak
Tabii öyle. Fakat bu bunun zemini işte. İlerde byle birşey olursa bilin ki bu bunun sebebidir. Oyüzden sizlerinde azda olsa bilmesi lazım. Bu arada Lazların hepsi aslında Türktür. Tam olarak hatırlamıyorum laz la başlıyan bir vilayette yaşamışlar eskiden. Ve laz olduk birden. Dilimizin %50 eski osmanlıcadır. Bire bir örtüşüyor. Geriye kalan %50 ise karışık. Yani uzun lafın kısası aslında biz Türküz. :)
zaten bu ülkede yaşayan herkes türk :) lazlar gürcistana yakın olduğu için gürcülerle dilleri benzeşiyor hani gürcü birini anlama oranı %50 civarı.. ama ben öğrenemedim ben kızıyordum benim yanımda konuşmayın canım sıkılıyor gülemiyorum sonra diyordum :) saolsun teyzeler hiç kırmazdı beni :)
He bilirum uşağım bilmez olirmiyum da :D Lazca, Türkiye'nin Doğu Karadeniz kıyı şeridinde Rize ilinin Pazar ilçesinde bulunan Melyat Deresi'nden itibaren ve Gürcistan'ın Türkiye ile paylaştığı Sarp köyüne kadar yaşayan Laz halkı tarafından konuşulan ve eski Kolhis dilinin devamı olduğu sanılan, Zanik bir Kafkas dilidir.
0
10 Yorumla
Soran
+1 yıl
Bizler böyle konuşmuyoruz ama... Onu konuşanlar Laz olmayıp Karadenizli olanlar konuşuyor. Bilmende fayda var sanırım. :)
Yok baba tarafım nevşehirli zaten doğal olarak halamda öyle halam ordulu biriyle evlenince bayağı senedir de orada dura dura kadın lazca konuşmaya başladı bizde duya duya öğrendik biraz.Ordunun bazı yerleri lazca konuşur
Xelaǩaoba.. Doğru Mu Yazdım? Laz halkının yerli olarak yaşadığı Ardeşen, Arhavi, Borçka, Fındıklı, Hopa, İkizdere (birkaç köy) ilçeleri ve Pazar'ın yanı sıra 1877-78 Osmanlı – Rus savaşı (93 harbi) ertesinde göç edilen Marmara bölgesinde Akçakoca, Bursa, Düzce, Gemlik, Gölcük, Hendek, İzmit, Karamürsel, Maşukiye, Samsun, Sapanca, Yalova kentlerine bağlı bazı köylerde de Lazca konuşulmaktadır.
çuriskani giğhodi, çılliga tenım alttaki de kürtçesi :P Lazca; Kafkas dilleri ailesinden olup Gürcüce, Megrelce ve Svanca ile birlikte Güney Kafkas dilleri koluna ait bir dildir. Bazı dil bilimciler, birbirine çok yakın olan Megrelce ve Lazcayı, Zan dili ya da Kolhis ya da Zan dili olarak tanımlamaktadırlar. Bu iki dili konuşan insanlar arasında karşılıklı anlaşma mümkündür.
Ahaha. Anayı karıştırma kardeşim. :) Nana=Ana :D Allah bilir hodi yi yazdığın gibi okuyosundur ğodi diye okunur. Birine küfür edersen bunu kullan mundi giğğodar. :D poponu... :D
Bak şimdi bende Orduluyum ama olay şu ki Büyük dedelerim Osmanlı-Rus harbi zamanında Laz eyaletinden göç etmişler. Büyük Dedem Batumda marangozmuş. Önce Trabzona orda da toprak olmayınca güvenli diye Orduya gelmişler. Bu dünyada göç diye bir şey var. Türkün ne işi var o zaman Almanya'da ya da başka ülkelerde. Biraz yazarken mantıksız oluyo yaptıklarınız. Giresunda Laz yok yok Orduda Laz yok. Göç diye bir olgu var dünyada.
En İyi Cevaplar