Toplumumuzda büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmak hâlâ ayıp mı?Toplum olarak kadın ya da erkek fark etmemeksizin büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmayı hâlâ ayıp sayanlar var. Ben buna dikkat ediyorum büyüklerimin yanında bacak bacak üstüne atmıyorum. Fakat benim yanimda benden küçükler bacak bacak üstüne atmış atmamış önemsemem ve ben bunu bana karsi saygisizlik olarak algılamıyorum.
Büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmak ayıp mı?
Kendimi gerçekten çok şanslı sayıyorum, çok zengin olmasa bile en azından bu tarz dogmaları ve saçmalıkları olmayan ve beni her zaman paranormale değil gerçeğe yönlendiren bir ailede büyüdüm. Küçüklükten beri bir çok ortamda ablam da ben de bacak bacak üstüne atmaktan tut bir çok toplumda saygısızlık görülen şeyleri yaptık ve ailemde, dedemler ve amcalar da kimse sesini çıkarmadı. Çünkü bunların saygısızlık olmadığını ve sadece kültürel bir saçmalık olduğunun farkındaydı. Maalesef ki etiketlere çok önem veren bir toplumuz. Saçları uzun küpe takan erkeklere, Saçları kısa piercing takan kadınlara, dövmesi olanlara, şort veya bu tarz giyen insanlara ve saymadığım bir çok şeye ön yargı deposuyuz. İnsanların kim olduklarına değil etiketlerine bakıyoruz. Ondan dolayı da bu şekilde gelişemiyoruz. Eğer ABD bizim kafada olsaydı, bu kadar beyin göçü alan bir merkez olmayacaktı. Ne alakası var demeyin, Almanyadan bir arkadaşım vardı, eskiden Türkiyeye gelmişti ve söylediği ilk söz. Türkiyede insanlar çok gereksiz kurallara takılıyor. Sokağa çöp atabiliyorsun ama ramazanda dışarıda yemek yiyemiyorsun demişti. Bence bunların hepsi aynı kökte birleşiyor.
Bu ve bunun gibi çoğu davranışlar millet olarak bizi biz yapan davranışlardır. Saygının insan olmanın gereğidir bana göre ve bunu kabül etmeyedebilirsiniz tabi💐 Eğerki günümüzde bakarsanız ne yaşlılara ne de anne babaya saygının kaldığını görürsünüz. Sizi zorlukla büyüten anne babaya bir bardak suyu bile çok görür de o telefonu 1dk bırakıp su getirmezsiniz, kalk kendin iç deriz. Böyle büyüklerimiz tarafından her kabül görmüş davranışların önemsenmemesi ileride anne baba evlat dede nene gibi kavramlarda saygıyı bitirir ve öldürür. İşte küçük yaşlarda verilen öğretilen görülen bu davranışlar büyüğün büyüklüğünü küçüğünde küçüklüğünü bilmesi gerektiğini gösterir. Taki bunu insan yaşlanınca anlar ama şimdi bu algının farkında değildir ve ayak ayak üstüne atmayla saygı mı olur denebilir. Konu uzar gider ama yeterli şimdilik😊 Bence ayıptır, saygı saygı saygı lütfen💐 Sağlıcakla kalınız🌼🌺🌹
Ben geniş bir ailede büyüdüm. Dede ve Babaanne ile yaşadığım için Bacak , Bacak üzerine atmayı ayıp bilirdik ve atmazdık onun haricinde uzanıyorsam odaya girerlerse kalkar toparlanırdım , oturduğun koltukta isem yine geldikleri zaman kalkar gel buyur buraya otur derdim. Tabi ki ben bunları severek yapıyorum ve saygıyı önemsiyorum ama benim karşımda böyle şeylerin yapılmasını beklemem bu benim için bir sorun değildir. :)
bence ayıp degil bu aile ile ne kadar senin samimi olduğunu belli eden faktör.. atamıyorsan zaten baskıcı bir baban var demektir.. çözümü ilk önce ailene bacak bacak üstüne atmakla saygı yapacaksam hiç olmasın deyin yani o normu zayıflatın onda sonra yavaş yavaş atın..
Gerçekten nolur bu artık ayıp olarak algılanmasın. Benimki tamamen alışkanlık. Öyle rahat ediyorum. Yani saygısızlık deseler de yapacağım bir şey yok. Annem saygısızlık olarak görür, babam görmez mesela.
Ama sağlık açısından bakarsak bacak bacak üstüne atmak zararlı. Bu bakımdan düzeltmek gereken bir şey.
Askere gitmek işte bu yüzden gerekli assini üstünü bileceksin düşün ki sen şu an ki işyerinde 5 senedir çalışıyorsun ise yeni gelen biri sana işi öğretmeye çalışıyor seni eş geçmeye çalışıyor olur mu buda buna benzer sen büyüğüne saygı göstereceksin küçüğüne saygıyı ogreteceksin yoksa işe girer kendinden önce çalışanları dinlemez işten kovulur bütün hayatı bokk olur hayatı boyunca kimse sevmez itilir kakilir anısıyla değil anasıyla anarlar arkasından konuşurlar yani saygı önemli.
Şimdiki nesilin büyükleri için önemli olmayabilir. Lakin bizden öncekiler büyükler için saygısızlık simgesidir. Ve ailesinin kendisini düzgün yetiştiremediğinin göstergesi kabul edilir.
Eski nesil buna dikkat ederdi. Edepten sayılıyordu. Şimdiler de bacak bacak üstüne atmaya rahmet okutacak cinsten özellikle erkekler, bacaklarını ayırarak oturuyorlar. Bunu otobüslerde bile rahatça yapabiliyorlar. Yani edep hak getire.
Bu o büyüğün nasıl yetiştiğine göre değişir. Mesela ben babamın yanında atabiliyorum babam bunu saygı çerçevesinde değerlendiren bir adam değildir. Ama dedemin yanında atamam hemen gözlerimin içine dik dik bakar😄
Aslında eskilerin adetlerine saygı duyuyor ve devam ettirmeye çalışıyorum. Protokol kuralları gereği Devlet Başkanlarıda aynen bunu uyguluyor. Bende karşımda olan ayak ayak üstüne atarsa bende atıyorum.
Aile yapısına göre bu tarz algıla da değişiklik gösterir.. Dedem benim karşımda bacak bacak üstüne atıp oturuyor bu durumda benim atmam da sorun olmuyor ama herkesinki farklı ortama uyum sağlamak zorundayız bazen
Bu bir oturuş şekli ve bana göre gayet de edepli bir oturuş, bacaklarımı yayarak oturmaktansa toplayıp bacak bacak üstüne atarak oturmayı yeğlerim büyüklere bir saygısızlık olduğunu düşünmüyorum
Şahsen saygının böyle bir şeyle ölçülmemesi taraftarıyım. Bu yüzden benim için karşımdaki yapmış yapmamış önemli değil. Ama toplumda kabul gördüğü için büyüklerimin yanında dikkat ederim.
ben 18 yıllık hayatımda saygısızlık olarak gördüğüm için büyüklerin yanında bacak bacak üstüne atmıyorum ama benden küçük arkadaşlarımdan bazıları saygının ne olduklarını fazla bilmedikleri için bu durum ileride değişecektir
Ayıp değil ama oradaki büyüklere karşı bu saygısızlık olur. Bize göre saygısızlıkla alakası olmayabilir ama ortamda bulunan büyüklere göre saygısızlık olabilir