Geçmişle bağımızın kopması sorunsa İslamı kabul etmekte geçmişle bağımızı kopardı bu noktaya da parmak basalım isterseniz?
Gelişimi geçmişle bağın kopması olarak algılamak benim fikrim genelde geçmişe saplantılı insanlarda olur. Yenilikleri ve gelişmeyi sevmeyen insanlarda. Arap herflerini kullanıyor olsaydık iyiydi hoştu diyorsunuz.
Neye göre kime göre diyorum.
Latin harflerini kullanmak beni de tatmin etmiyor ama bu şekilde dünya da yenilikleri geliştiren milletlerin dillerine hızla erişim sağlayabiliyor dillerini kolayca öğrenebiliyorum. Onlarda aynı şekilde bana daha kolay ulaşıyor. Japoncayı düşünün bakalım veya rusçayı. Bu dilleri öğrenmek istediğinizde ilk engel alfabe sorunsalıdır.
Ha diyecekseniz ki araplar din kardeşimiz felan onlarla daha çok iletişimimiz olmalı bence size yüzlerce cevap yapıştıracağım. Başlangıç olarak birinci dünya savaşında vahabileri hatırlatayım. Ara sıcak olarak Soma faciasında arap ülkelerinin tutumundan bahsedeyim. Ana yemeği merak ediyosanız pekala, PKK illetini Esadların uzun yıllar koynuna aldığını hatırladınız mı?
Bana din kardeşliğinden bahsetmeyin yani. Bana kültür kardeşliğinden bahsedebilirsiniz. Mesela Azerbaycan veya Kosova. Hadi yukarı çıkalım çok yakın olmasa da Macaristan (Türk Şenliklerinde KKTC bayrağını da diğer ülke bayrakları ile birlikte göndere çektiler. Hangi arap yapar bunu?).
Neyse izninizle devam ediyorum. Yazıda denmiş ki "bin yıllık İslami bir irfan ve medeniyet"
Pekala dostum. İslamın irfan ve medeniyetin sancağını taşıdığı yıllar bundan yüzlerce yıl öncesinde bitiyor. Nefret ettiğim acı bir gerçek bu. 100 yıl önce latin alfabesine geçerek şimdi biz irfan ve medeniyetten mi uzaklaştık?
Neyse konuyu daha fazla uzatmayım bu gittikçe gider.23 Yorumla- +1 yıl
helallll
En İyi Cevaplar
Kesinlikle öyledir. Çünkü insanlar okuma yazma öğrensin, kültür ve bilim seviyesi artsın dediler ancak bugün kahvede pişti oynayan adam dahi okuma yazma biliyor da ne oluyor? ABD, Japonya'ya Atom bombası attı. Japonlar kalkıp da " biz amma geri kalmışız, gelin şu alfabeyi değiştirelim batı gibi olalım " mı dediler yoksa Batı'nın suratını tükürüp kendi kültürlerini korudular mı? Bugün Japonya'nın 3 tane alfabesi toplam da da 2000 civarı harf vardır. Onlar da okuma-yazma çok mu kolay sanki? O halde Türklere yeni alfabe katmak kesinlikle hem geçmişi silmek, hem de Müslümanları Kur'anı Kerim'in Arapçasını anlamakta zorlaştırıp insanları dinden soğutmak idi. Başka bir şeyi asla kabul etmiyoruz !
24 Yorumla- +1 yıl
Mesele kültürü korumaksa Arapça ve Farsça karışımı olan Osmanlıca alfabesini korumak değil, Göktürkçe alfabesini getirmektir. Laf edeceksen buna et, zira biz ne Arap de değiliz Fars da değiliz...
Hem İslam sadece Araplara inmemiştir. Bu bilgisizliği çocuklarımızı teslim ettiğimiz bir öğretmenin yapıyor olması üzücü. - +1 yıl
Haklısınız güzel açıklamalarda bulunmuşsunuz.Kabe'i şerife gidiyorsunuz herkes birbirinden bihaberler.Gerçi gönül dili evrenseldir ama , dil insanı kaynaştırır tanıştırır diye düşünüyorum süvari arkadaşım.
- +1 yıl
japonca da sadece günlük bir gazeteyi okumak için 5000 kanji alfabesi gereklidir. bunun dışında hiragana normal dilidir. dışardan gelmiş yabancı kelimeleri kullanabilmek içinse sonradan katagana uydurulmuştur. Japoncayı bilerek söylüyorum yani bunları... Ayrıca osmanlıca bir dil değildi. Osmanlı kurulduğunda ve daha öncesi türk tarihlerinde kullanılan dil hep türkçeydi. Ülkenin konuştuğu dilde türkçeydi ama resmi dil arapça farsça karışımı olan sonradan çıkarılma bir dil olan osmanlıcaydı. osmanlıca bilinmediğinden yola çıkarak bir örnekle açıklayayım. Türkiye şayet Türkçe konuşup İtalyanca İngilizce karışımı bir dil uydurup türkçe konuştuğunu bu uydurma dille yazmaya okumaya çalışsaydı ne olurdu biraz hayal edelim? edemedik değilmi? İşte o zamanda durum aynen buydu. hadi bunu da şikayet edelim :)
latin harflerinin öğrenilmesini sağlayan olanaklar arap harflerine verilseydi daha kısa sürede daha fazla oranla okuma yazma öğrenilirdi, bazırları latin harflerini okumak daha kolay demiş, ne yazık daha neyin en olduğunu bilmiyorlar, ve tarih okuyoruz diyorlar.
Amaç ortak dil ve kültürde nesiller yetiştirmektir ve bunu İsmet İnönü zaten eserlerinde yazmıştır ayrıca latin alfabesinin nasıl kabule dildiğini araştırırsanız ne kadar bilinçsizce ve tek düze olduğunu anlarsınız.
Türkiye de yapılan inkılaplar şiddette dayalı ve hiçbir şekilde hazırlık dönemi olmayan sabah 9 da meclise sunulan ve beş çayına yetiştirlilen yasalardan kanunlardan oluşur, hep biri takriri sukunun eseridir, diktatör deyince kızıyorlar gerçi.216 Yorumla- +1 yıl
Osmanlının Konuştuğu dil nedir pek bilen bayan? Türkçe. Peki osmanlıcanın ne olduğunu biliyormusunuz? araşrımıyorsunuz diye insanlara bok atıyorsunuz ya, osmanlıcanızı bir test edelimmi ne dersiniz? adama sorarlar madem kolaydı neden okuma yazma oranı düşüktü? o da mı cumhuriyetin suçuydu? Osmanlıca Arapça ve farsça karıştırılarak hazırlanmış kullanımı son derece zor ve karışıklıklara neden olan bir karma dildir. Yine siz çok araştıran boş bayan arabistanda arapça ve iranda farsça öğrenmek için kaç sene okumak gerektiğini araştırdınızmı hiç? bizim gibi 6 ay da okumayı yazmayı söktüklerini sanıyorsunuz sanırım :D cehalet ne kadar kötü değilmi. hele birde sizin gibi bilmeden biliyormuş ağzıyla konuşan cahiller :D bugün günümüzde yetişkin bir bireyin bile osmanlıca öğrenmesi için ne kadar zamana ihtiyacı var bunu biliyormusunuz peki?
- +1 yıl
Diktatörlük senin şimdi oy verdiğin adamlara deniyor bu arada. Bilmiyorsan biraz araştır dünyayı!!! Ayrıca senin oy verip bu hainleri seçmene izin veren, kadın olduğun için sana seçme ve seçi, lme hakkı veren. seni mal olarak görmeyip ( gerçi görse daha iyiymiş sanırım siz gibiler) ayrılmada ve mirasta eşit hak veren diktatör öylemi :D
- +1 yıl
Harf devrimine ithafen Prof. Dr. İlber Ortaylı "Latin harfi ile Türkçe daha iyi yazılıp okunuyor. Bu kadar basit bu. 8 tane seslisi olan bir dili Arapça harflerle yazamazsınız." demiş. Sen ise latin harflerini okumanın daha basit olduğu görüşünü bilgisizlikle suçluyorsun :) Ne yani, şimdi 18 Dil bilen Türkiye'nin en büyük tarihçilerinden İlber Ortaylı'yı bilgisizlikle (!) mi suçluyorsun :)
Ayrıca senin diktatör dediğin adamı Unesco şöyle tanımlamıştır
Atatürk kimdir; Atatürk ululararası anlayış, işbirliği, barış yolunda çaba göstermiş üstün kişi, olağanüstü devrimler gerçekleştirmiş bir inkilapçı, sömürgecilik ve yayılmacılığa karşı savaşan ilk önder, insan haklarına saygılı, dünya barışının öncüsü, bütün yaşamı boyunca insanlar arasında renk, dil, din, ırk ayırımı göstermeyen, eşi olmayan devlet adamı, Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu” - +1 yıl
Yurtta Sulh Cihanda Sulh ( Mustafa Kemal Atatürk)
Van Münüt ( hahahah bilin kim )
üstteki diktatör alttaki dünya lideri uzun adam öylemi :D - +1 yıl
Genelde bu ülkenin hainleride vatan severleride belli bölgelerden çıkar. Sanırım o yüzden yazdıklarmız birbiriyle uyumlu ve gerçek kardeşim :)
- +1 yıl
nilimben müfredattan ayrılın diye çemkiriyorsun da ben sana Unesco'dan örnek verdim. Hem müfredatı İlber Ortaylı değil MEB hazırlıyor :)
Bak Unesco'nun Atatürk hakkındaki orijinal metni aşağıdaki gibidir.
Atatürk is: An outstanding person who devoted himself for the development of international understanding cooperation and peace a revolutionist who realized extraordinary reforms the first Leader who fought against imperialism and colonialism. A unique Statesman respectful to human rights pioneer of worldwide peace who never discriminated people according to their color religion or race through out his life founder of Turkish Republic.
UNESCO (United Nations Educational Scientific and Culture Organizations) - +1 yıl
director85'e tarih konusunda aramızda uçurum var demişsiniz mütevaziliğinizi koruyarak. Peki ben merak ettim Tarih bölümü mezunu musunuz acaba? Yahut bu alanda bir doktoranız filan mı var. Hiç zannetmiyorum, zira bu alanda bir niteliğe sahip olsanız Atatürk'e diktatör deme bilgisizliğini göstermezdiniz.
- +1 yıl
Diktatöre bakın hele :D https://i.hizliresim.com/P37Qa5.jpg
- +1 yıl
siz neyin kafasını yaşıyosunuz ya. yapılan inkilaplarda hazırlık dönemi yokmuş. eee yoktu tabii ki. fırsat mı vardı.ülke savaştan çıkmış. ülkede para yok. koyun gibi ortada kalmış milliyetçilik duygusu olmayan bir halk. ben sanatıma bakarım adetler gereği gibi yapılsın diyen bir padişah var. sen bir yandan ülkeyi yabancı devletler tanısın diye uğraşıosun. bir yandan reformlar yapıosun. ülke zaten geri kalmış. fabrika yok. bu adam bunların hepsi için hazırlık aşaması oluştursaydı biz hala bu sorunlarla uğraşıyorduk. arap harflerinin öğretilmesine olanak verilseydi demişsin. ülkede öğretmen mi kaldı diye sorarlar. lise talebelerimiz savaşta yok oldular. sen gelmiş burada biraz daha olanak verilseydi diosun. sorun olan her şeyi kökünden kesti atatürk. hepsiyle ayrı ayrı uğraşamazdı zaten. uğraşacak olanaklar yoktu. bak sende olanak var bugün kürt sorununu çözebiliyormusun.hazırlık aşamasından geçirdin noldu. kaç yıl oldu. çözüm yok. eğer kökten çözülmeseydi sorunlar sarkardı
- Aile & Toplum konusunda 2,8b cevap paylaştı.
+1 yılKesinlikle bu konuda katılıyorum sana ve çok güzel yazılmış yazı da. Gerçekten de bir gecede tüm ülkenin okuma yazma oranını sıfıra indirgemek değil de ne bu? ki koskoca Osmanlı'nın bir dili kalmıştı zaten gözlerine batmayan. Ya da öyle sanılıyordu. Her ne hikmetse o da gözlerine batmış da devrim yapılmış. Şu şapka kanunundan sonra şapka takmayanları katletmekten farksız bir nevi bu insanların dilini katletmek.
115 Yorumla- +1 yıl
Okuma yazma orani kacti da 0 oldu yuzde 100 mu :)
- +1 yıl
sizofrenkarinca, biz Türk isek Türkçe konuşmamızdan daha doğal ne olabilir? Konu hakkında bilgin olmadan fikrin olması ve dahası provakasyona kapılman üzücü... https://i.hizliresim.com/8n61pQ.jpg
https://i.hizliresim.com/8n61pQ.jpg - +1 yıl
antuan95 tabiki türkçe konuşmalıyız. Ancak latin alfabesi ile mi?
- +1 yıl
Memlekette okuma yazma oranı yüzde %10 bile değil o dönemde. latin alfabesine geçtikten sonra bırakın okur yazar oranını okumuş tahsilli oranı ne kadar artmış önce bir onu araştırın. Ayrıca geçmişle nasıl kopuyorki o bağ hala biliyoruz tarihimizi?
- +1 yıl
Dilin Türkçe Resmi dilin arapça farsça karışımı Osmanlıca. Okuma yazma oranın %10dan az. sonrada çıkıp diyorsunuz ki geçmişimizi unutturmak.
- +1 yıl
Açıkcası çokta kaale almadığım için sizi uzatmaya değmeyeceğini düşünüyorum. Zira bilgimi konuşturmuş olsam kaçacak yer ararsınız. Kendi çapınızda kendinizi haklı görmeye devam edin siz.
- +1 yıl
Dili degismedi alfabe degisdi. 600 sene boyunca Osmanlida ortalama okuma yazma orana 2%- 5% arasidi.
Nedense Osmanli hayranlari gelip Osmanli bize neden 600 sene boyunca okuma yazma ögretmedi demiyor.
Halk zaten okuma yazma bilmiyordu. Latin alfabesineln bu 15 senede 25% cikti.
Siz Müslümanlar cok cahilsiniz keske ölseniz. - +1 yıl
Latin alfabesi mi daha kolay yoksa Arap alfabesi mi?
Araplarin alfabesi bizi baglamiyor.
Latin alfabeside bizi baglamiyor ama araplarinkinden iki üstünlügü var.
1. Gelismis Eknomik ülkelerin alfabesi Latin.
2. Türkce Diline daha uygun ve ögrenilmesi daha kolay.
Sonuclar ortada. Toplumu Müslüman olan ülkeler arasi Türkiye en gelismis olani. Bu Türklerin süper zekasina dayanmiyor. Bunu nedeni Atatürkün yaptigi devrimler bunun arasindada Alfabeyi'de degistirmek var evet. - +1 yıl
Burada başbakanı savunan kim ve alakası nedir yani? Başbakanı savunmuş olsam bunu demiş olman normal derim de neyse.
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
14Cevap
harf inkilabı mecburen yapılmıştır.osmanlı çöktüğünde cumhuriyet kurulduğunda İstanbul'da konuşulan dil ile anadolu da konuşulan dil birbirini tutmuyordu. yani İstanbul da çıkan gazeteyi anadolu daki halk zor okurdu. bunun nedeni de osmanlı padişahlarının osmanlıcanın içine pek çok arapça ve farsça kelime sokmuş olmasıdır. padişahın kullandığı kelimeleri çevreside kullanmış ve İstanbul'da karışık bir dil kullanılmaya başlanmıştır. yani harf inkilabı yapılmasaydı halk arasında iletişim problemi olurdu. halk zaten cahildi. bu konuda bir inkilap zaten gerekliydi. temel den değiştirilerek sorun kökünden çözülmüştür.
30 Yorumla1300 Yıllık Gök-Türkçe
Aslı (Irk-Bitig'den alıntı)
Boz bulıt yorudı
Boyun üze yagdı
Kara bulıt yorudı
Kamıg üze yagdı
(kamıg=kamu=herşey)
Tercümesi (Gerek var mı?)
Boz bulut yürüdü
Boyların üzerine yağdı
Kara bulut yürüdü
Herşeyin üzerine yağdı
100 Yıllık Osmanlı Türkçesi
Amed-i medid ve ahd-i ba'iddir ki daniş-gah-ı istifadede nihade-i zanu-yı taleb etmekle arzu-yı kesb-i edeb kılıp.
"Hocalarımızı, hafızlarımızı ilkolkul çağına indirdiler"
DİYENLERE İTHAF OLUNUR...
https://i.hizliresim.com/8n61pQ.jpg53 Yorumlabiz arap değiliz arap alfabesi kullanmamız saçma olur Türk tarihi demek sadece arap alfabesinin kullanıldığı zaman demek değildir bizim binlerce yıllık tarihimiz vardır ve sadece bir kısmında arap alfabesini kullanmışızdır bizim asıl alfabemiz göktürk alfabesidir eğer latin alfabesi kullanmassak arap değil türk alfabesi kullanmalıyız bir farklı milletleriz türkler kuzey asya (sibirya) kökenlidir araplar g.asya kökenlidir yani çok farklıyız sadece müslümanız diye onların alfabesinimi kullancaz, şu an gelişmiş dünyanın ortak alfabesi latincedir o yüzden latince kullanıyoruz en mantıklı olanıda bu ama latin alfabesi kullanmasaydık göktürk alfabesi kullanmalıydık
30 Yorumla
+1 yılMemlekette okuma yazma oranı yüzde %10 bile değil o dönemde. latin alfabesine geçtikten sonra bırakın okur yazar oranını okumuş tahsilli oranı ne kadar artmış önce bir onu araştırın. Direk olarak Mustafa Kemal Atatürk'e dil uzatamayan kurtuluş savaşı verilirken ülkesine hainlik etmişlerin ataların eniklerinin yazdıklarını birde utanmadan ispat gibi sunuyorsunuz. Gerçek okumuş bir halk işinize gelmez. Çünkü okumuş halk bu yazıyı yazmış olanlara sorar dinin ne? madem Müslümansın senin Kuran-ı Kerim yerine neden Risale okutuyorsun? Daha neler neler sorarda işte neyse. İnternette her gördüğünüze inanıp copy paste yapmadan önce Mustafa Kemal Atatürk sayesinde sahip olduğunuz özgürlüğün tadını çıkararak biraz araştırın.
24 Yorumla- +1 yıl
Ayrıca hacı hocalara gitmek yerine mesela gidip araştırsaydınız Mustafa Kemal Atatürkün bizzat hazırlattığı ve okullarda ders olarak okutulan tarih dersi ve kitaplarında Osmanlının övüldüğünü gerileyip köle olup yıkılmasının nedenlerini çok güzel açıkladığını görürdünüz. Geçmişi unutturmak isteyenler geçmişi ve osmanlıyı överek anlatırmı?
- +1 yıl
cahilliğinizi yeterince belli etmişsiniz zaten, öncelikle siz okuyup öğrenin ne olmuş ne bitmiş, özgürlük neymiş, yasa neymiş, nasıl hazırlanmış falan bir öğrenin..sonra gelip gülücükler koyarak (seviyesizliğin belirtisi) yorumlar yapın.hatta yapmayın.ben ne anlatırsam anlatayım anlayacağınız sadece bildiğiniz olacak çünkü tarih konusunda aramızda o derece uçurum var.
- +1 yıl
Hayatında kaç tane dil bilimi ile iglili ve tarihle ilgili kitap okudun? bana bir isimlerini yazarmısın? gülücük koymam bile seni çok hırpalamış senin adına üzüldüm. sorduğum hiç bir soruya cevap vermemişsin klasik bir iktidar mantığıyla boş kelimelerle sallamışsın. Bak çok değil türkiye'nin en çok gezilen müzesi anıtkabre git. sen sevmezsin oraları ama oranın müzesinde hatta TBMM arşivinde oku bir araştır bakalım nasılmış işin aslı. Ak-it gazetesi falan okumakla ya da ataları hain olan bugünde oğullarının devam ettirdiği hainlerin yazdıkları makale ya da kitaplarla araştırma yapılmaz. Önce resmi tarihe bakılır. Sonra ele geçen her makale ve kitap okunur. İlber oltaylı ne güzel demiş. Çok cahilsiniz yaa :D
Bir şeylerin gelişmesi ve Araplardan sıyrılmamız gerekiyordu. Harf inkılabı ve devrimlere bakın, Türkiye'ye bakın sonra Arap devletlerine bakın ve neler sağlandığını anlayın. Bu şekilde bakacak olursak Osmanlı'da Göktürkçe alfabesi ve dilini kullanmalıydı özümüz sonuçta en başta bir hata varsa ki bence yok, budur.
20 YorumlaAsıl geçmişle bağın kopması Arapça ve Farsça sözcüklerin dilimize sokulup öz Türkçeden uzaklaşmak olmuştu.
41 Yorumlao dönemde halk sanki dedesinin mezarını okuyabiliyordu da şimdi diyorsunuz dedemizin mezarını okuyamıyoruz diye. Okumak isteyen şimdi bile gider osmanlıca öğrenir okur. O dönemde sadece ilim adamları ve bilgili kesim osmanlıca biliyordu...
10 Yorumla
+1 yılTabii ya, atomu parçalıyorduk; taa ki harf inkılabı gelene kadar.
İşte bu kafirler bizi dinimizden, milli benliğimizden uzaklaştırdı.40 Yorumla
Gizli Üye(30-35)+1 yılBence harf devrimi olarak tek bir noktadan bakmamak gerek her İnkılap kendi başına mantıklıdır bu yüzden gerekli görülmüş fakat bu inkilaplarin hepsi art arda geldiğinde o zaman geçmişle bağ kopmustur işte bu inkilaplar daha çok zamana yayilsaydi sindire sindire olsaydı geçmişle bagimizi sürdürerek inkilaplara da ayak uydurabilirdik birden olduğu zaman halk gökten inme bir batılılaşmayi kabul edemedi edenler de koptu görüşüm budur
00 Yorumla
+1 yılBen arap değilim arap alfabeside harfide tanımam.İlla kültürünüzle dayalı bir alfabe öğrenmek istiyorsanız Göktür alfabesini öğrenceksiniz.
11 Yorumlaaynen öyle..bu konuyu açmıştım zaten dil olarak sordum 3-4 gün önce...vesayetçi , gerici , örümcek zihniyet anlamadı
00 YorumlaZamaninda Rusyanin balkanlardaki Türk topluluklarına yaptığını biz kendi kendimize yaptık..
00 Yorumla- Aile & Toplum konusunda 7,1b cevap paylaştı.
+1 yılevet geçmişim araptı benim.sanırsın göktürk alfabesi kullanılıodu *
00 Yorumla
+1 yılLatin harflerini öğrenmek çok daha kolay. O yüzden bence iyi olmuş.
30 YorumlaFakirler uğraşır bunla biz zenginiz her harf uyar bize çok ZengiNiz
10 YorumlaOsmanlı'da okuma oranı yüzde üçtür.Cumhuriyet döneminde yüzde altmışlara kadar çıkmıştır.Lütfen biraz tarihten haberiniz olsun.Ayrıca yüzde üç ilerleseydi bile gözümde hiçbir değeri olmayacaktı.
25 Yorumla- +1 yıl
1909 yilindaki okul ve öğrenci sayısı
1960 yılında ancak yakalanabildi.
Kim demiş Okur yazar oranı sadece % 3 diye?
Kaynak:
haremden mektebe songül keçeci kurt - +1 yıl
seyyahhavuc'n bahsettiği bilgiler sahte ve çarpıtmadır. Osmanlı hayranı atası hain olan bir adamın yazdıklarıdır ki, bahsedilen okul ve öğrenci sayıları Amerikan, fransız, ermeni, yahudi okullarıdır. hepsi misyoner ve hain yetiştirmiş ve Ataları gibi kurtuluş savaşında hainliklerinin bedelini hayvanlar gibi ölerek ödemişlerdir...
+1 yılDegildir
00 Yorumla
Detaylı bilgi
Bu paylaşımı beğenmene sevindik!
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne