Tüm dünyayı saran Veba Salgını sizce nasıl oluştu?Kara Ölüm İle Savaşan Kuş Adamlar;
14. yy'da (1347-1351) tüm dünya Büyük Veba Salgını nam-ı diğer Kara Ölüm'den kırılıyordu. Kasvetini vurgulamanın yanı sıra, Kara Ölüm denmesinin diğer sebebi de deri altı kanamalarından dolayı hastaların renginin karaya çalmasıydı. Çin'de başlayıp ticaret yollarıyla tüm Avrupa'ya yayılan veba salgını, toplamda yaklaşık 75 milyon kişinin ölümüne neden olmuştu...
Tıp bilimi ve din adamları çaresizdi. Halkın her şeye olan inancı kökten sarsılmıştı. Her yerde kaos hakimdi. Tedavi için çırpınan hekimler de vardı tabii. Charles de L’orme nam becerikli bir hekim salgına özel bir maske tasarlamıştı: "Veba Maskesi"
Ve aralarında Nostradamus'un da bulunduğu doktorlar bu özel kostümü giyerek tüm Avrupa'ya yayılmış, karga gagasına benzeyen ağızlık sebebiyle halk onlara Kuş Adam adını takmıştı ve bu ürkütücü kostümün nihai amacı içindeki doktoru hastalıktan korumaktı...
Kostümün deri şapkası, deri eldivenleri, deri botları vardı, uzun mantosu balmumuyla kaplanmıştı, gözleri camdandı, gagasının içinde ise doktoru koruyacağına inanılan çeşitli baharatlar vardı. Ayrıca gittikleri yerlerde, çaresiz halk iyi olmak umuduyla üzerlerine saldırdığından elinde insanları uzaklaştırmak için asası vardı. Hem korkunç, hem de biçare bir tablo...
Ancak bu kostüm doktorun hastayla olan temasını tamamen kestiği gibi hastalığın bulaşmasını da önleyemedi ve pek çok hekim salgında öldü...
Bir gaga boyu mesafe ve diğer çözümler hastalığa çare olamadı ancak şifacının maskesi o gün bugündür Kara Ölüm'ün simgesi olarak kaldı...
🎭 Sanatı da derinden etkileyerek pek çok romanda, filmde, şarkıda hatta festivallerde karşımıza çıkan maskenin trajik hikayesi budur...
Tüm dünyayı saran Veba Salgını sizce nasıl oluştu?
Nasıl oluştu; virüsler DNA ya da RNA ya sahip canlılar bunlar zamanla çevre etkileri hayvan etkileri ultraviyole ışınlar veya özel yöntemlerle şekil değiştiriyor bu değişimler sonucu insan üzerinde etkili olanları kırıp geçiriyor dünyayı kısaca böyle
Ahah. Ben de vebayla ilgili bir video izlemiştim geçenlerde, çok hoştu. Hristiyan bir din adamı kedileri sevmediği için işte haramdır, günahtır falan filan diyerek toplatıyor. Vebayı Avrupa'ya farelerin getirdiği söylenir, bilmiyorum ne kadar doğru... O kediler toplatilmasa dünya tarihi daha farklı olurdu içerikli bir video. Değişik ama hoş 😊