Avrupa'nın yıllarda Afrika'yı hem madden hem de insanen sömürmesi, zencileri ikinci sınıf vatandaş yerine koyması gibi sebeplerle toplumlarda yükselmiş bir ırkçılık karşıtlığı var. Biliyorsunuz şimdi bir mevzu var, vay efendim zenciye zenci demeyin ırkçılıktır; siyahi deyin. Yani siyahi deyince ırka atıfta bulunmuş olmuyorum ama zenci deyince onu aşağılamış mı oluyorum? İyi de, bizim toplumda Afrika insanına karşı böyle bir aşağı görme, ötekileştirme, onları yok sayma yok ki! Bir insana siyahi demek bana ayıp geliyor. Zenciyi de kötü niyetle kullanan birini duymadım hiç Yani bizim kültürümüzde zenci bir hakaret sözcüğü değildir.
Şimdi siz zenciye zenci dediğinizde, neden aşağılamış sayılıyorsunuz? Sorum bu aslında. Bizim kültürümüzde olmayan şeyleri, bize sokuşturup g*tünden duyar kasanlara dönmeyelim lütfen. Gereksiz bir durum.
Üffff duyarcılar takıyor buna. Bir dönem dikkat etmeye çalıştım da, bizim toplumda hakaret değil ki bu! Bize ne foşik avrupa'nın ötekileştirme kullanımından? Ki onlar zenci falan demiyor, negro, nigger falan diyorlar. Onların geçmişlerinden dolayı utanıp söylem değiştirme çabası bizi germesin bence de.
Siyahi daha kötü. Ben de beyazi miyim yani neyim? Neyiz biz? Adamlar zenciyse zenci yani, Allah mutlu etsin. Biz de değilsek değiliz; biz de mutlu olalım. Hani o bir aşağılama söylemi değil çünkü. Foşik avrupa'nın köle zihniyeti bizde yok; böyle şeylere takılmaya gerek yok. Severiz biz Afrika kökenli insanları.
Afrika'nın çoğu yerinde zenci ifadesi alaşağıcı tabirle kullanılır ve asla söylettirmezler o kelimeyi. Orada yaşan arap kesiminden tutun da çoğu halk siyahi diye adlandırır. Saygısından... Tabi ne derece ötekileştirme doğrudur bilemiyorum, o halkla yaşayınca onlar ne derse o kelimeyi kullanıyorsun mecburen.
Kürt birisine kürt demek ırkçılık mı Laz birisine sen lazsınndemek ırkçılık mı Alevi birisine sen alevisin demek ırkçılık mı Sinni birisine sen sunnisin demek ırkçılık mı Arap birisine sen arapsın demek Amerikaya amerikalısın Japona japonsun demek ırkçılık mı
Tabiki hayır ya da insan ayırma mı buda değil. Eee zenciler neden ırkçılık olarak algılıyor bunu inan anlamış değilim. Neymiş siyahi demek lazımmış hayır sen zencisin neden geçmişini reddediyorsun ki? Aynı şey kapıcıya apartman görevlisi demek köre görme engelli demek korumaya özel güvenlik demek kadar saçma.
Her siyahi afrikalı mı? Amerikada doğan büyüyenler türkiyede doğan büyüyenler ne olacak veya anne siyahi baba türk 40 nesil geçmiş türk türkle evlenmiş yine çocuk siyahi bu durumda hayır sen amerikalı değilsin afrikalısın mı demek lazım. Tabiki saçmalık olur bunlar. Siyahi birisi zenci kelimesinden gocunmamalıdır.
Amerika da doğan bir siyahi de ben Afrikalıyım diyebiliyor bunu da unutmamak gerekir. Afrika da bir kökense Afrikalı demek bence daha mantıklı yazdığın şeyle düşüncen çok farklı
Kızım sende mi sorun var bende mi inan anlamadım. Türkiyeye yerleşmiş ve yıllardır yaşayan afrikalılar var aynı şey diğer ülkeler içinde geçerli. Şimdi adam türk ile evlendi çocuk siyahi doğdu oda türk nüfusunda iken evlendi türkle diyerek 40 nesil geçti diyelim. Çocuklardan birisi veyaz diğeri siyahi doğuyorsa şimdi onlar türk kabul edilmiyor mu evet ediliyor.
O bizdeki ZENCİ muhabbetinden gelmiyor İngilizce NEGRO ya da NIGGER sözcüğündeki aşağılayıcı durumdan bahsediliyor. Yoksa senin kendi dilindeki zenci aşağılamak manasında değil. Şimdi çok bilmiş muhalifler atayacak lakin olsun. Türkçe'de Afrika kökenli siyahi insanlara İngilizce'de olduğu gibi ZENCİ kelimesinden farklı olarak bir çok hitap şekli bulunmamaktadır. O yüzden ben bir ırkçılık söylemi çağrıştırdığını düşünmüyorum. Ama suratına da hey zenci baksana denmez, aynen karadenizli birisine "Laz baksana " denmediği gibi ya da kürt denmediği gibi..
Bu "zenci" nin hakaret gibi algılanmasının tek nedeni film/dizi dublajlarıdır.
İspanyollar zencilere negro derlerdi "kara" anlamında. Amerika kıtasında bu ingilizceye "nigger" diye geçmiş. Amerikadaki plantasyonda çalıştırılan köle zencilere böyle hitap ederlerdi. Şimdi amerikan filmlerinde buna atıf yaparlar "hey nigga" derler, zenci de alınır. Bizde de tam karşılığı olmadığı için "hey zenci" diye çevirirler.
Oysa zenci kelimesi, Arapçadan gelmiş. Onlar da Afrika'daki Zanzibar denen bölgenin isminden almışlar. Zanzibr, zanzi, zenci olmuş.
Yani zenci diyebilirsiniz. Hiç bir ırkçılık falan yok. Ayrıca zencilere karşı ırkçılık batılıların yediği pok. Bizde yok
Zenci Farsça Arapça karışık siyahi demek.. Lakin ki kimseyi görünüşü ile cagirmak doğru değildir.. Çekik göz.. köse herif.. Kırmızı sürat.. Biz de sarışına sarı kafa desen Esmere kara kız desen Kizmiyor muyuz.. Sarı pipi... Kara vattira.. Çilli zeki.. Koca kafa..
Sonradan hakaret olarak algılanmaya başlamış bir kelime. Gündelik yaşamımızda her yerde karşımıza çıkıyor zaten bu gibi durumlar. Sekreter yerine yönetici asistanı, kapıcı yerine bina görevlisi, dişçi yerine diş hekimi vs. ya da en bilindik bayan yerine kadın. Kelimelerde sıkıntı yok biz dertsiz başımıza dert arıyoruz sanırım
Evet zenci demek bizim dilimizde ve kültürümüzde aşağılama değil. Ama aşağılama kelimesinin çevirisi. Kötü niyet olmadan kullanıldığının farkındayım ama sonuçta orijinalinde aşağılama olduğu için o kelimeye karşılık gelen kelimeyi kullanmayı yanlış buluyorum.
Bu olayın sebebi eski amerikan filmlerinde nigga sözcüğünün yani onların aşşağılamak için kullandığı kelime yerine türkçe çeviride zenci denmesi. Biz de söylediğin gibi bu aşşağılama kelimesinin hiç bir karşılığı yok o yüzden siyahi falan diye zırvalık atıyolar ortaya biz aşşağılamıyoz bir özellik belirten kelime bizde sadece zenci. Katılıyorum
Saçma zaten ha zenci demişsin o halde ha siyahi her hâlükârda ötekileştiriyosun kimsenin veya çoğu insanın demek daha doğru olur ayrımcılık manasında kullandığını düşünmüyorum doğuluya doğulu diyorlar batılıya batılı çekik gözlüye japon çinli diyorlar almanlara sarışın diyorlar ırkların en gözde özellikleri ile tanımlamak ırkçılık oluyorsa herkes herkese her salise ırkçılık yapıyor o halde 😁
Türkiye' de zenci denmesi onlara karşı aşağılama, ırkçılık anlamında yapılacağını sanmıyorum. Kötü niyetle de demezler. Adamları aşağılamadığımız, hor görmediğimiz sürece o kelimeyi kullanmada sakınca olduğunu sanmıyorum. Ama yine de isteyen siyahi de der. Kimisi alingan olabilir. Kimisi kendiyle barışık.
Benim Afrikalı arkadaşlarım var onlar zenci kelimesinden çok rahatsız oluyordu. Siyahi, kara bile deseler anlarım falan diyorlar. Evet bizim insanımız zenciyi kötü anlamda demiyor ama onlar da sevmiyor bu kelimeyi. 😇💕
Irkçılık ifade eden söz "nigger" denen sözdür.. bizde karşılığı zencidir.. nigger hakaret amaçlı denmiştir ama zenci o amaçla söylenmemiştir.. zenci demek ırkçılık değildir.. siyahi kelimesinden bir farkı yoktur
Hayır ırkçılık değildir. Tabi ki herkesin bir ten rengi oldiğu gibi ten rengine zenci demek doğrudur. Ayrıca insan olarak aramıza alabiliyorsak bu ırkçılık değildir. Ayrım yapıyorsak biz insan değilizdir.
Afrika kökenli demek sanki bu işi çözer diye dusundum ben arkadasimin bir arkadasi var bu sekilde söyluyorum bazen Ismi hassan cok efendi bir adam ama adini demedigim zamanlar afrika kokenli diyorum
Bunu zencilere (siyahilere) sormak lazım. Eğer onlar için bir hakaret ise kullanılmamalı. Nasıl ki kadınlar bayan denmesine karşı ise belki onlar da zenci denmesine karşıdır.
BU durumu bende hiç düşünmedim doğrusu Lakin. zenci birisine zenci ya da siyahi demek aşağılamak olduğunu düşünmüyorum Türk e Türk Kürd e kürt Laz a laz denince mutlu olur hani
Banada saçma geliyor bu durum ha zenci demişsin ha siyahi hiç bir fark yok her koşulda ötekileştirmiş oluyorsun aksine zenci demek siyah demekten daha ırkçı değil
Onlara afro veya afrika kökenli denir. Onların bize white pig demeye ne kadar hakkı varsa bizim onlara zenci ya da negro demeye o kadar hakkımız var. Allah rızası için adalet, merhamet, insaniyet!
fotodaki abla gold premium zencimi kanka ilk defa bu kadar siyah zenci görüyorum 😄 ben zenci diyorum ya zenci kankam da var doğru dedin duyar kasmaya gerek yok biz zencileri ezmek için zenci demiyoruz sonuçta önemli olan taşıdığın zihniyet
Türkiye'de siyahilere ırkçılık yapanına rastlamadım henüz. yurt dışında nigga demek belki öyledir ama bizdeki zenci kötü niyetle kullanılmıyor. bundan rahatsız olan siyahi de görmedim
Zenci kelimesi farsçada siyahi demek. Arada fark yok. Bizim göt görmedikler nigger kelimesini zenci olarak çevirdiği için ırkçılık olarak algılıyorlar. Halbuki nigger farklı bir olay.
Bizim ülkemizde siyahi insanlar sevilir. Şahsen ben beyazlardan çok daha güzel olduklarını düşünüyorum. Siyahi kelimesi daha narin. Zenci birazcık argo gibi.
Cildindeki rengi ifade etmek için kullanırım. Kendi adıma, ırk ayrımı için bu veya başka bir kelimeyi kullanmak aklıma gelmez. İnsan rengi ile değil niteliği ile insandır.
Bu çikolata çocuklar çok belaya karışıyor bazıları hak ediyor ama genelleme yapamam beyazlarda da sarılarda da çok pislik var kısacası insanin her türlüsüne nefretim var ayrım yok
Türkiye'de amerika ve avrupadaki gibi afrika kökenliler için aşağılıcı bir kelime yok. Sanılanın aksine zenci kelimesi aşağılayıcı bir söz değildir. (farsça afrika kökenli manasında) Bunu yumutşamanın bir gereği yok.
Hayır aslında bizim kültürümüzle alakası yok. Onlara "zenci" lafı yüzünden ırkçılık yapılınca onlar da o lafı duyduğunda otomatikmen ırkçılığa maruz bırakıldığına şartlanmış artık. Bu sebeple denmemesi gerektiğini düşünüyor insanlar.
Zenciye zenci denildiğinde ırkçılık olmaz diğer adıda siyahidir yalnız köle denilirse veya kullanılırsa ırkçılık olur ne siyahın beyaza nede beyazın siyaha üstünlüğü yoktur üstünlük takvada dır demiş hz muhammet
Bence değildir. Sarışına sarışın demek, esmere esmer demek, kıvırcığa kıvırcık demek nasıl ayrıştırıcılık değilse. Zenciye zenci demek de aynı şekilde ayrıştırıcılık değildir. Sadece dış görünüşü ifade eder
"Zenci" bir ten renginin ismi değil ki! Zenci durduk yere bir insana bir sıfat yapiştirmak, kişiyi etiketlemek gibi geliyor bana. Ben bir siyahiyim. siyahi kelimesi bile gereksiz. neden bunu belirtme ihtiyaci duyuyoruz?
Onlar yanlış anliyorlarsa belki ondan zenci kelimesinin kullanılmasını istemiyorlardır.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Evet ırkçılıktır. Bazıları bilem şuralarda şu aksanda zenci gibi anlaşılmıyor dense bile bence ırkçılıktır. Onlar siyahidir zenci değil. Ne diyem Mahmut mu diyem? olmaz bunda.
Bizim Türkler sevmedikleri için zenci demezler ki, bizde ağız alışkanlığı olmuş ondan
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Zencilerin icinde de bu en koyu irktaki kadinlar acaip guzel oluyorlar. (belli bir ulkedekiler boyle oluyordu ama unuttum simdi). Gorseldekiler supermis gercekten.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
İkisinin de anlamı aynı. Tek fark, biri Arapçadan (zenci), diğeri Farsçadan geliyor. Irkçılık olduğunu düşünmüyorum.
Türk insanı zencileri asla aşağılama köle gibi görme vs davranışlarda bulunmamıştır hatta cogumuz sempati duyarız. zenci demek ırkcılık olmaz ama karşındakinin ne anladıgına bağlı.
Ne desekki kara desek daha kaba olurdu. zenci oldukları için zenci diyoruz ama renkliri ile dalga geçmiyoruz tabiki. onlarda bizim rengimizden korkuyor tuhaf karşılıyorlar.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(45 üstü)
+1 yıl
Zenci kelimesi Arapçadan geçme "siyah" anlamına geliyor, İngilizcede ki "negger" ile bir alakası yok. Irkçılık da değildir. Nokta.
En İyi Cevaplar