Malum yaz geldi belediyeler yine ilaçlama yapmaya başlayacak. Pahalı ama etkisiz ve bir o kadar zararlı olan bu yöntemleri nasıl değerlendiriyorsunuz? Öncelikle yanlışın en büyüğü duman ya da ulv (sisleme) ile yapılan ilaçlamadır, gündüz saatlerinde sineklere ulaşamadığı gibi rüzgar ve uygun olmayan sartlarda sadece parayı havaya atmak anlamına gelir en uygun oramda bile sineğe zararı yüzde 4 iken insan ve canlı sağlığına % 100 zarar verir...
Kullanılan ilaç solunduğunda ani ölümlere yol aça bilmektedir.
“Yazın sokak sokak gezilerek yapılan ilaçlama kansere yol açıyor”
Çünkü doğaya atılan ilaç doğada kaybolmuyor... İlaçtan ölen sigeği kurbaga yer kurağayı kuş yer kuşu başka canlı yer ve ilaç hiç kaybolmadan doğada gezer, topraga ve sebze meyvelere karışır. Kanserojen maddeler ihtiva eden İnsektisit bu anlamda doğayı sürekli bozar.
havaya atılan ilaç rüzgarsız ortamda 6 saate kadar havada asılı kalır.
Buda o bölgeden gecen her canlının bu ilacı soluması anlamına gelir ilaçsız olarak havaya sadece su sıkılmış olsaydı bile özellikle solunum yolu hastalıkları olanlar sıkıntı çekerdi. Ayrıca havada uçan ilaçlar cevredeki materyellere tutunur. ÖRNEĞİN çocuk parkındaki oyuncaklara yapışır cocuklarımızın ellerine vucuduna bulaşır ve sonunda vucuttan hiç atılamadıgı için karaciğerinde sürekli kanserojen çalışma yapan ajanlara dönüşür.
Sinek İlaçlaması Çalışmalarını Doğru Buluyor Musunuz?
Sahil bölgesinde çok çektik sivrisinekten. Yumurtlama/larva dönemlerinde yapılan ilaçlama sonucunda yaz boyu neredeyse sineksiz bir sezon yaşıyorduk. Tesadüf mü bilmiyorum ama ilaçlama yapıldığı günün gecesinde daha rahat uyuduğumuzu hatırlıyorum. Bu kadar zararlı olduğunu bilmiyordum. Insanların ilaç içeri de girsin diye kapı pencere açtığını görüyordum.
Oncelikle bu sineklerin neden arttiginin cozumu olmali bence. Duzgun bakim ve sulama yaoilsa ve temiz tutulsa olmaz degilmi.. tabiki en azindan bir caba var taktir etmek lazim ama yontem bu mu olmali tartisilir. Artik dunya kaynaktarini tukendigi icin dogal yasama gonulmeye calisan bir cagda boyle kimyasallari burgumuza agzimiza gozumuze sokmalarin sebbebi cahilliktir.. iste burada da egitim sart sorunu cikiyor kurtaramiyoruz yakamizi zincirin halkalari gibi 🌺🌺
balkonda bırakacağınız bir bardak suda üreyebilir bu sivrisinek o kadar geniş alanda üreme sansı var akarsuda olmuyor aşırı sıcak ya da soguk suda olmuyor. rüzgarlı ortamı sevmiyor bunun dışında neredeyse her inşaatın içinde ürüyorlar göletler tarlalar vs vs
Anım geldi aklıma kuccukken sinek ilacı arabası gezerken tum cocuklar ve ben arabanın arkasından koşup duman içine girip kaybolurduk cok hoşumuza giderdi
Kötü birşey evet birşey ama bizim buralarda başlanmadi sinek şeyi bence ya gece böyle şey yapmalılar o ilaçtan yani kimse yokken falan ya da yapmasinlar herkes kendi tedbiriilni alsın
Internette biraz baktım ama detaylı bilgi bulamadım. Ben daha önce gezdiğim bazı ülkelerde, sivrisinekle mücadelede doğal bir yöntem olarak, şehirlere turunçgil ağaçlarının dikildiğini görmüştüm. Hatta Tunus'ta hemen her dükkanın önünde, merkezi caddelerde sepet sepet portakal, mandalina görünce nedenini sorduğumda, sivrisineklerin turunçgil kokusundan kaçtığını söylemişlerdi. Ama dediğim gibi nette böyle bir bilgiye rastlamadım. İspanya, Fas, Cezayir, Tunus, ve İtalyanın güneyinde birçok şehirde bu durum aynı.
En etkili yol bataklığı kurutmak temiz sularda balıklar ve kurbağalar, kirli suları da ortadan kaldırmak. Mesela kışın kanalizasyonlara bu sis dumanını basıyoruz içerden kaçan sinek dışarıda ölüyor ama ilaçsız sonuç ta o suda doğaya karışıyor. Ama en etkilisi larva döneminde suyu zararsız maddelerle ilâçlamam ya da suyu tahliye etmek. İğne yapraklı ağaçlardan kaçmazlar sivrisinek geniş yapraklardan beslendiği için o ağaçlara gitmiyor. Ama o ağaçlar sineği uzaklaştırmaz
En İyi Cevaplar