Restoranlarda, kafelerde; garsonlara, otoparkta valelere, otellerde bellboylara ne kadar bahşiş verilmesi gerektiği tartışılır durur... Genel kanı restoranlarda hesabın yüzde 10'u şeklinde olmasına rağmen, ben bunun biraz az olduğunu düşünüyorum, bu konuda yorumlarınız nedir?
ben de bu bahşiş beklentisini anlamıyorum arkadaş neden verilmesi gerekiyor ekstra bir hizmet mi verdin, bana özel bir şey mi kattın standart hizmetini verdin neden bu beklenti bu resmen işverenin çalışanın maaşını müşteriye yükleme kültüründen başka birşey değil ben başka bir sektörde işimi layıkı ile yaptığımda neden bahşiş almıyorum öğretmene dersi güzel anlattın diye ders veriyor muyuz, belediye işçisine sokağı güzel temizledin diye bahşiş veriyor muyuz, eczacı kalfasına istediğin ilacı sana verdi diye bahşiş veriyor muyuz nedir yani bunun mantığı? hayır cimri olduğumdan falan da değil tüm bu eleştirileri yapmama rağmen duruma göre %15 kadar bahşiş bırakırım genelde ama bu beklenti bana saçma geliyor muhtemelen yemek yenen yerlere insanlar eşiyle sevgilisi ile gittiğinde gösteriş malzemesi olarak verilen bahşiş miktarı prestij aracı olmuş ve bunu da işverenler kullanıyor bence
Avrupa ülkelerinde ortalama %10 olarak düşünülüyor. Bu oran Türkiye'de %8 olacak şekilde değişiyor. Bence Hizmetten memnun kaldıysan %10 yeterli daha fazla bırakmak parayı saçmaktır. Tabi hiç bırakmadan ayrılmak da, çalışanın size verdiği değeri görmezlikten gelmekte, çalışanın sizin üzerinizde ki düşüncesini değiştirecektir. Bahşiş garsona para üstü olacak şekilde değil para üstünü alıp gelen kutuya bahşiş bırakılıp teslim edilmesidir. para üstü olarak verilen para ya kasaya girer ya da işletme giderleri için kullanılır.
Ben bahşiş vermem Cunku tamamen ego icin yapılan bir hareket 300 lira yedin 50 lira bahsis verince gorgulu olmuyorsun Enayi oluyorsun Adamlar zaten sana tum masraflari icinde o fiyati veriyorlar Sense sirf ben daha zengin gosteriyorum derdin de oldugun icin bahsis birakiyorsun Ondan sonra da bahsis vrrmeyince kizan garsonlarla dolu ortalik
Bahşiş bırakacağıma gider o parayla evsiz bir çocuğu doyururum daha iyi. Çalışan maaş kazanan bir insana durup dururken sırf hava veya nezaket olsun diye para verme olayı bana hep saçma gelmiştir. O kadar gönlünüzden kopuyorsa gidin bir fakire yardım edin.
Bahşiş bizde para üstünü bırakmak gibi görgüsüzlük olayıdır. Yoksa bahşiş olması gerekenden daha iyi bir hizmet sunulduğu zaman bırakılır. Cafede çay içtiysen zaten masaya servis ücrete tabidir. Ama sen çayı az daha açık ister geri yollarsan ve istediğini kibarca yapıp getirirse bunu yaptığı işe özenden dolayı odullendirirsin, bahşiş bu durumda verilir.
O cafeye veyra restorana tekrar gidince özel ilgi gösterildiğinde paraya degiyor diyorsun. _Sonucta dunya para ile dönüyor. Bende ozel ilgi seven biriyim acikcasi ayakta karsilanmak özel hizmet edilmesi hosuma gidiyor. Egoistlik var biraz :)
Ülkeye göre değişir. Bazı ülkelerde hoş karşılanmıyor. Ayrıca her mekanda bahşiş bırakılmaz. Alınan hizmet ne olursa olsun, farklı personel aynı rutini uyguluyorsa bahşiş doğru tercih olmaz, benimle ilgilenen personele bahşiş bırakma fikri daha mantıklı. Ayrıca verilen yüzde değişir. Otelde farklı, restaurantta farklı, araç tesliminde farklı.1,7 k hesap ödediğim bir restaurantta garson bahşişini doğrudan istemişti , O beyefendiye de buradan selamlar.
Japonyo'da bahşiş hakaret demektir. Biz bu kafaya ne zaman gelicez anlamıyorum. Hiç bir öğretmene polise valiye falan bahşiş verildiğini duydunuz mu? Hayır. Neden? Çünki onlar büyük insan. Garson küçük insan mı?
eger calisan kisi arkadasinizsa ya da tanidiginizsa bahsis verilmes... ayiptir. bunun disinda, bazi yerlerde harcamanin %10'u bazi yerlerde ise %15'ini bahsis olarak birakmak standarttir. ama siz servisten cok memnun kalmissinizdir daha fazla birakicam dersiniz size kimse karismaz.
Bahşiş vermek güzel bişey, zaten boşuna vermiyoruz, çalışanlar işini düzgün yapsın ya da en azından gülümsesinler diye ama bazılarının bahşiş vermemiz için gözümüze soka soka yaptığı hareketler tiksindiriyor beni kuruş bırakmak istemiyorum o zaman.
Ne o vaale male.. kaldirimlar işkal ediyorlar ,, iki cay iciyon 8-10 tl veriyon valeye 5-10 tl bir mantigi var mı .. cok sacma birsey.. park yapmayi bilmiyen arabaya binmesin.. eskiden deynekciler vardi şimdi valeciler...
Hizmete göre değişir. Hizmetin bedeli kadar bahşiş bıraktığım da oldu, hiç vermediğim de. Bu biraz hizmet edenin samimiyetine ve ekstra gayretine bağlı.
Aldığım hizmete göre değişir. Asık suratlı, ilgisiz ya da antipatik birine tek kuruş bahşiş vermem. Ama ilgili ve sempatik biriyse kesenin ağzını açarım 😜
Sadece kuryelere veriyorum yani yemek siparişi olur su olur bide kuaför çırağı boş gondermiyorum bunlara 5 Allah sevdiğine kavuştursun diyen teyzeleride boş geçmiyorum 😂 eve geleni boş çevirmek olmaz
Gittigin yerin konumu , verdigi hizmet ve memmnuyete gore degisir. Memnun kalmissam,10 20 tl birakirim. Kalmamissam. Bahsis vermem. Oncelik her zaman musteri memnuniyetidir.
Bizde yağ değişimine 500₺ veriyoruz. Niye? Yağ değişimini işini bilenler daha iyi bir şekilde yapsın ve motorumuzun sağlığı bozulmasın diye. 🙄 Sen adamın gönlünü yapmışsın ama motorunu riske atmışsın. Acaba hangi yağdan koydu? Motor yağlarında sadece marka değil numarası da önemli. Küçücük ayağın varken 38 numara ayakkabı giyersin, 45 numara ile yürüyemezsin.
Bunu yuzdelikle yapamasın, bu bir gönul işi, adamin cebinde 110 tl vaesa, 100 tl yemek yedi 10 tl vale denen sacma birşey ona ayirdi garsona kalmadi şimdi bu adam o yüzde 10 vermese evine gidemiyecekmi?
Iyi de bayim bu bir mecburiyet de degil ki zaten. Soz konusu durumda yanindakilerden destek alinabilir, en olmadi tesekkur edilip cikilabilir, yanlis mi?
Yuzde 10/20 denince ben hemen öyle hesaplarim..35 yil yurtdişinda cok ülkelerde yaşadim böyle bir kural yok..50 euroluk yemek yedinmi istesen 1 euro istersen 2 euro birakirsin on defa teşekür ederler.. oralardada bizim sonrada görme vatandaşlarimiz 10,20 euro atarlar 50 euroluk yemege..
Yurtdisinda iken bizim gurbetcilerden "Corba parasi" demeyi ogrenmis bir garsona denk gelmis, gulmustum epey.😊 Haklisiniz isler bizim ulkemizde ve disarida farkli isliyor.
@YalnızSincap haha😂 evet maddi durumum iyi ama bununla kimseyi ezmiyorum hicbir zamanda ovunmedim bununla. 5-10 tl bahsiste olmaz ki cok az simdi hicbirsey alamazsin onunla neredeyse hic verme daha iyi ama verecksende adam gibi ver diye dusunuyorum
En İyi Cevaplar