Ki bu kadında namus arama olayı töre yeşilcam algısıdan öteye geçmez... pembe diziler...
Namus nedir neye göre ölçülür?
Ki bu kadında namus arama olayı töre yeşilcam algısıdan öteye geçmez... pembe diziler...

Namus, yaygın kullanımı açısından - etimolojik olarak - Arapça kökenli olmasının yanı sıra, toplum içerisinde onur, ahlak kurallarına gösterilen bağlılık, saygınlığı korumak anlamına gelir.
Bu noktada; onur nedir, saygınlık kimde ve ne şekildedir? Önce bu sorulara cevap verilmeli.
Yine Antik Yunan ve Roma döneminde kurucu yasa anlamına gelen nomos kelimesinden bize geldiği de söyleniyor. Nomos kelimesi ile ifade edilen cinsellik söyleminin - üreme ile beraber - sosyal hayattaki tüm kurallarını düzenlemek. Kısacası kadınlığı biyolojik bir cinsiyetten ziyade bir tür kişilik öznesi haline getirmek yapılan.
Bir çeşit kuvvetli biyo-politika aracı işte! Iki ayrı tanım üzerinden de yorumlayabilirim. Öncelikle Arapça kökeni ve anlamını ele alırsam konu Ahlak ve onun tanımı ile tamamen çok başka noktalarda bitecek ve belirtmeliyim ki her bir görüş açısından ele alacak donanıma da sahip değilim.
Kısaca benim fikrimce namus, kadın bedeninin istismar noktasına dönüşme sebebidir - belki de bunun sonucunda ortaya çıkmış bir ifade, her ikisi de mümkün. Biyolojik etmenler başlıca önemli haliyle.
Diğer açıdan da farklı değil aslında ortaya çıkan sonuç. Bir çeşit disiplinsel öğreti, bir dayatma. Her iki cins için dahi ele alınıyor olsa, bir başkasında - müdaheleci bir biçimde - hoşnutsuzluk uyandırmayan her fiil mübah benim nezdimde.
Namus kişinin "kendi" ahlaki değerlerine, prensiplerine, vicdanına bağlılığıdır.
Bir insan evlenmediği insanlarla seks yapmayı tercih edebilir. Bu onu namussuz yapmaz çünkü kendi tercihidir.
Namus kavramı sadece kadınlara ait bir kavrammış gibi davranılıyor ama erkeğinde namussuzu namuslusu vardır nasıl ki kadının varsa...
Namus kavramı insanın nefsini koruması (iffetli olması), hakka girmemesi, yolsuzluk yapmaması vb olaylarla mümkündür yani hak yiyende namussuzdur yolsuzluk yapanda adam öldürende. Namus önemli bir harçdır, her yiğitte/güzelde bulunmaz...
Düşüncelerinde namuslu/namussuz olan kişilerde vardır. Onlar ayrı bir camia.
Valla ben kimseye bişey demem herkse özgür ne yapmak isterlerse yapabilirler giyinebililer davranabilir bize ne bize mi kaldı hayatı biz mi onların hayatına bakacaz ya da yorum yaoacaz bizim yorum yapmamiza hakkımız bile yok onların kendi hayatı kendi ysamai onlara bizim yasamamimiz da bize dir nokta. Bu kadar yani herkse kendisine baksın namus muş da buymuşönce kendimize bakalım digerilerine boşver in
+1 keşke bunları namus kavramında olduğu gibi sosyal hayatlarında da insanlar birbirlerine gösterse ama malum çoğunluk alim olmuş birilerine ders verme peşinde neyi nasıl yapacaklarını öğretme peşinde
Bilakis instagram bunun en güzel örneğidir...
Onlar cahil gibiler ya sanki insanlarla onalr için geldiler bu dünyaya onları yargıları na yorumlarinami kalacak ben buna karşıyım ne bana laf soyletmem nede başkası soyletmem soylemem
Cevap
11Cevap
Namus denilen sey sadece iki bacak arasindaki zarla olmuyor namus insanlarin dusuncelerini yorumlariyla olusur tabiki bizim turk toplumu bunda cok geri kafali oldugu icin bizler namusu iki bacak arasinda arayan toplumuz sevmedigi halde o adaama zorla verilen bir kadinin esini aldatmaasi normal degilmidir bence normaldie erkek kadini aldattiginda ise erkektir yapar denilir biz bu konuda cok geciktik toplum olaraka hala geri kafaliyiz o yuzden burda namusu aciklamaya kalksam veya sesimi duyurmaya calissam bu kadin esinden bosanmis dul tek yasiyor bir kizi var ama or... pu denilir biz buyuz kadinlar sanki erkege mahkummus gibi bir algi var bizim toplumumuzda
Namus bence bir insanın davranislariyla çözülebilir. Ama insanların namusu sadece kendisini ilgilendirir. Malesef insanlar "çok namuslu" olduklarını savunduklari için başkalarının ayiplariyla ilgilenir ve ayıplar. Kimse , benim de başıma gelebilir, diye düşünmez. Çünkü onların başına hiç kötü bir şey gelmez. İki bacak arasında yaşanılan şeylerin içinde pişmanlıklar da vardır. Kimsenin anlatamadigi , sadece yasayanin bildiği pişmanlıklar... Ama ne yazık ki başkaları bunu anlamaz.
Bunu bir sorumda daha sormuştum insanlar neden kendi hatalarından çok başkalarının hataları yanlışları göze çarpar diye
Başkalarının hayatlarına bakmaktan kendi hayatlarımızı kaçırıyoruz.
“Nedenlerimi bilmiyorsan seçimlerimi yargılama.” - Bukowski
Kesinlikle çok doğru söylemiş. Üstelik nedenlerini bilse bile yargılamaya, yadirgamaya yine hakkı yok.
Namus beyinde biter
Namus beyinde kafada yoksa zaten vucud da da olmaz
Her türlü namus vardır haram yiyorsa namussuzdur
Başkasının eşine bakiyorsa namussuzdur
Birinerine iftiralar ayıp hayatını zora sokuyorsa namussuzdur
Vs. Vs. Vs. Sadece bacak arasında değil fakat en ağırı odur.
Bakınız: Sabah sabah nefret ettiğim kişiyi sapık diye göstersem toplum linç eder mi böyle bir iftira atsam diyen namussuz ile uğraşan ben... (5dk önce)
😂😂coook öylesi dünyanın kanunu bu
En acısı ne biliyor musun
Bu modeller ne yapsa yanına kalıyor biz ise tükeniyoruz
Namus Kavramı Sadece İki bacak arasında değil beyindedir namus konusu hep kızlara yüklenir böyle şerefsiz hasiyetsiz cahil bir toplum işte yahu nasıl bir zihniyete sahipsiniz? siz çatır çatır s*ks yaparken sıkıntı yok ama kadın yaptı diye hemen kaşar. sen yolda gördüğün her kadının içine düşüyorsun salyanı akıta akıta bakıyorsun o zaman niye sıkıntı yok. o kadınla bu denyo denyo yazıları yazan geri zekalıların tek farkı sııklerinde zar olmaması
Sapıklıktan (pedofili, ensest vs.) uzak MERHAMETli bir yürektir. Her türlü tecavüzden uzak SAYGIdır.
Saygı da namus bekçisi olmamaya girer. Kişisel alana tecavüzdür namus bekçiliği.
Herkes kendi özel hayatından kendi mesuldür bana göre. Namuslu olmak hiç el değmemekle bağdaştırılamaz.
Namusun sadece kadınlarda olduğunu düşünen zâtı muhteremlere sesleniyorum;
Eğer namus sadece kadına aitse Hz. Yusufun koruduğu neydi?
Dizisi çok güzeldi be. Güzel örnek.👏
namus sadece cinsel anlamda değildir haram yiyen hak çiğneyen hırsızlık yapan ahlaksızlık yapan insanlara zulm eden bunlar hep namussuzluktur
“Namussuz bir yoldan namuslu bir yere erişilmez.”
Namus evlenmeden önce bedenine ruhuna leke surmememsidir.
Ha bazıları yok bedende yok zihinde biter deyip kendi yaptığını temizleme peşinde.
Zihni kirli olmasaydı bedenine sicratmazdi!!!
Hani sözde modernler size ne2deyip modernliği savunuyorlar ya neden dincilere yobaz deyip sizde onlara karisyursunuz?
namus denilen şey bence karakterin insanlığındır seks ya da bir kadının sigara içip küfür etmesi değildir. şunu da çok garipserim ki namus diyince hep akıla kadın gelir ya da bir kadının namusu sanki hep erkeğe ait olmalıdır. 2019dayız bunları aşmak için geç kaldık bence. insanımız medeniyet seviyesine ulaşmalı artık...
namus evlenmeden ilşki yaşamamak çalmamak başkalarının hakkını yememek din üzerinden para kazanmamak yardım etmek felan burada sitede bir iki erkek var soruları iyileri onlarda olmaza beş para etmez sorular hep
Teşekkürler... Aslında karmaşık şeylerden çok basit şeyler daha önemli bir sorun.
Namusu olan namus hiç kimseye yan gözle bile bakmayan kendi ailesiyle ilgilenen her zaman kendi evini kendi cocuklarin dusunup onlari helal kazandigi parayla buyuten ve bu hayattaki eşinin ona tam bagliligidir kim desedeki namus yok boşa atiyor namuslu olan adamlar var çok az olsada var her zamanda olucak
Insanın namusu karakterine, iyiliğine, muhafazakârlığına, ahlakına bağlı. Bir bedene yahut elbiseye kumaşa bağlı değil
İşin özü zihnin süper ego bölümünde oluşmuş değer yargılarına göre namus kavramı oluşur. Nesiller boyunca oluşan kriteregöre ölçülür.
İsteyen istediğini yapabilir karışmam ben, ama kendi eşim, daha önce biriyle bir şeyler yaşamamış olmalı, çünkü ben yaşamadım.
namus her iki cinsiyete de ait bir sey erkekler anlasin artik
Bunu güncellemede belirttim. Ama işte...
İnsanın kendisi için mahrem gördüğü korumaya çalıştığı şeydir kısaca💫
Namus insanın kalbindedir, kimi zaman yaşama kimi zaman ölüm sebebi olsa da..
Önüne gelenle özelini paylaşmamandır namus. Herkesle yatmamandır mesela...
Dislike yapan kızın da işine gelmedi tabii
namuz konusu değerler içinde bulunduğu topluma hatta aileye göre bile değişiebilecek bir meseledir bence
Herkesin namus kavramı farkli
Öyledir lakin soru bireye hitap ediyor...
namus diye bir şey yoktur
Argümanın ne bu konuda?
Tamam.
Namus başkalarının hayatına karışmamaktır.
Empati kuran ve uygulayan kişiler namusludur
Namus sevdiğini kimseyle paylaşmamak
Namusdan bahsedenler en büyük namussuzdur.
Karakter
Doğru konuşan
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?
En İyi Cevaplar