İnsanları giyimine göre yargılamaya ne zaman son vereceğiz?

2019'a gireceğiz ama insanları hâlâ giyimine göre yargılamaya ve kategorize etmeye devam ediyoruz. Bir kadın şort, etek, tayt giydiği için aşağılanabiliyor. Yargılanabiliyor. Hatta ve hatta tecavüzcü bir erkek için savunma hakkı dahi olabiliyor. O da etek giymesin, tecavüzü hak etmiş denebiliyor.
Bir haberin başlığı bile File çoraplı kadın ölü bulundu olabiliyor. Oysaki file aksesuar denecek bir çorap. Bu kadar yozlaşmak, çarpık düşünce benim midemi bulandırıyor.

Bu önyargı, aşağılama, kategorize etme sadece açık kadınlara yapılmıyor.
Bir kadın sırf dinine bağlı olduğu için, kapalı olduğu için geri kafalı, yobaz ilan edilebiliyor. Sırf kapalı olduğu için Atatürk düşmanı, şeriatçı ilan edilebiliyor. Oysaki ne kadar yanlış. Kapalı olup senden benden Atatürk'ün hayatını, şanlı tarihimizi A'dan Z'ye bilen kadınlar var.

Mevlana'nın çok güzel bir sözü var. Nice insanlar gördüm, üzerinde elbisesi yok. Nice elbiseler gördüm, içinde insan yok. "İnsanlık para ile mal, mülk ve elbise ile ölçülmez. İnsanlık kişinin davranışları ve diğer insanlarla olan ilişkilerinde gösterdiği tutum ile ölçülür."

Sadece kadınlar değil, erkek içinde benzer şeyler yapılıyor. Küpe taktığı için, pembe veya mor giysiler tercih ettiği için, babet çorabı giydiği için; Trans, kadınsı, bu erkek/adam değil gibi damgalara maruz kalabiliyor.

Ne erkekler tanıdım; küpe takıp, pembe tişört giyip adam gibi adam olan.