Selamlar..Sevilen yarışma programı Kim bir milyon ister soruları ile şaşırtıyorEkranların çok sevilen ve tek genel kültür, bilgi yarışması Kim Bir Milyon İster'de soruları hazırlayanları gerçekten tebrik ediyorum. Çünkü geçen akşam bir matematik sorusu 'Nasıl yani' dedirtti. Sayısal ağırlıklı bir üniversite mezunuyum. Açıkçası buna rağmen kafam karıştı.
Soru şöyle; "Bir çikolata ve bir sakızın toplam fiyatının 11 lira olduğu markette çikolata sakızdan 10 lira daha pahalıysa sakızın fiyatı nedir?"
Hemen 'Aman ne kolay soru' dediğinizi duyar gibiyim. Bende öyle dedim. Cevap 1 lira idi. Bir çoğumuza göre..
Yarışmacı da aynı düşünüp 1 lira yanıtını veriyor ve eleniyor.
Doğru yanıt; B-) 50 kuruş
Sunucu Murat Yıldırım'ın ise açıklamasını şu şekilde yapıyor.
"Eğer 1 lira olsaydı, 11 lira daha fazla ve 12 lira olurdu "
Bu soru sosyal medyada da çok tartışılıyor. Sosyal medya kullanıcılarının bir kısmı doğru yanıtın 1 lira olduğunu savunurken, bazıları ise 50 kuruş sonucunun nasıl çıktığını açıklamaya çalıştı.
Bende size sormak istedim. Neden 50 kuruş? Biri bize açıklasın lütfen. ama anlaşılır biçimde.. :)
Matematiğine güvenenler buraya! Kim Bir Milyon İster'de beyin yakan matematik sorusuna senin yanıtın ne olurdu?
İlk olarak Çikolata ve sakız'ı 1TL'den baz alalım. Daha sonra "Çikolata sakızdan 10TL daha fazla" eğer Çikolata 10TL olsaydı sakızdan 9TL fazla olacaktı. Bu sebeple 0,50Kuruş olduğu zaman; Çikolata 10,5 sakız 0,5 11TL tamamlanıyor. Ama 50 kuruşa sakız yok, sorudan davacıyım.
@1453_1453 paranteze aldı dikkat et sakızın fiyatından 10 fazla diyor soruda çikolata yerine sakız+10 lira yazıyor basit bir matematik formülü ben de cevabı yazdım benden de bakabilirsin
Şimdi de ben beyin yakan bir soru sorayım, Doğru yanıtı bilene tam bir milyon dolar veririm. (Olsa eğer) Bir kadının değeri 10 ise, neden değeri 9 olan erkeğe hiçe sayarak, Değeri ancak 000.1 olan bir erkeğe hayran kalıyor?
Bu soru kesinlikle milyoner yarışmasında sorulmalı gerçekten beyin yakiyo yanımda matematik profosoru var şaştı kaldı ve dediki bu adam bir dahi olmalı vay be soruya bak hizaya gel dedi hatta devreleri yaktı herkese benden comolokko dedi bende şaştım kaldım adamın tirlatmasina vaaayyy be ne dahiler var memlekette soruna gurban beeee:D
Cevabım Ters Orantı. Karşındakinin değeri düşünce kendi değerinin arttığı düşünüp onun sana Tanrıça misali davranmasını seven kesimden kaynaklı bir soru. :D
@Luthien_ Üzülme sen bir Hn. Efendi olarak değerin her zaman 10 dur, Hayatına sokabilecek değeri en az 7 olan bir erkek bul, Senin gerçek değerini bilsin, Sana nefes aldırsın, Seni içten mutlu etsin. O zaman dünyanın en zengin insanı olursun.
Benim değerim malesef 10 değil. Ama umarım siz kendi değerinizde bir insan bulursunuz veya bulmuşsunuzdur. Teşekkür ederim iyi dilekleriniz ve soru için.
@Luthien_ içtenlik barındıran ortaya konulmuş yorumların, okuyanı onurlandırır. Belli ki kendine alçak gönüllü kalmaya adamışsındır, Ve bu, Cesaret, bilgelik ve yenmiş tokatların izinden ortaya çıkar, Bir nevi, Duygusal kimliğin ortada, aferin Beni sorarsan eğer, Bulmuştum ya da bulduğumu sanmıştım, ama çok hızlı bir şekilde kendi değerini sıfıra düşerek, Değerleri 000.1 olanlara gitti ve şu an da çevresi 000.1 ler ile dolu. Biz de yuvamızda diz çöküp bekliyoruz bakalım ne olacak. Bakalım matematiği iyi olan birileri buralardan geçer mi?
Soruyu yapanla cevapları koyan arasında bir anlaşmazlık var. Eğer 50 kuruş düşünmüşse cevabı soruda "bir çikolata" "bir sakız" ibresi belirtilmemeli. Eğer oraya 1 sakız 1 çikolata deyip biri diğerinden 10 lira pahalı toplamı 11 lira diyorsan orada sakız 0.5 olamaz. O zaman sorarlar neden 1 sakız yazıyorsun.
Matematikte cevapla soru şekillendirilmez. Soruya uygun cevap yazmalılar.
Soru örnek 1: Çikolata ve sakızın toplamı 11 lira. Çikolata sakızdan 10 lira pahalıysa sakızın fiyatı nedir? Cevap örnek 1: Sonsuz ihtimaller kümesi. Yani sakız 0.00000001 lira da olabilir. 0.5 lira da.
Soru örnek 2: Bir çikolata ile bir sakızın toplam fiyatı 11 lira. Çikolata sakızdan 10 lira pahalıysa sakız kaç liradır. Cevap örnek 2: Kesinlikle 1. Başka ihtimal yok. Çünkü soruda sadece 1 adetin fiyatı sorulmuş.
Şimdi diyebilirsiniz ki, matematik formulü olan X + (x+10) = 11 ile X = 0.5 alalım ama o zaman da 10 +0.5 = 10.5 oluyor. Yine sorunun cevabı olmuyor.
Soruya çeşitli açılardan bakmak bile olmuyor. Kısacası soruda mantık hatası var ve soru cevaba uygun yapılmış. Yani yapanlar önce doğru cevap olara 0.5'i belirleyip mantık hatalı bir soru yapmaya karar vermişler.
Selamlar. Aslında oldukça basit bir soru! Fakat bu soruyu sormalarındaki asıl amaç kişideki dikkat düzeyini ölçmektir. Bu soruya yanlış cevap verenler dikkat konusunda kendilerini daha fazla geliştirmelidir diye düşünüyorum.
Sorunun çözümüne gelince, artık ihtiyacınızın olduğunu sanmıyor o yüzden çözümü yazma gereği duymuyorum.
İlgi çekici bir konuya daha değinmişsin. Emeğine Sağlık.
Buna inatla 1 TL diyenlere özel ders öneriyorum. 10 Tl fazla diyor 11 den fazla olan 10 çıkarılınca geriye eşitlik kalır yani 1 TL ikiye bölünürse be kadar olduğu bulunur. Ki cebirsel olarak da x sakız fiyatı ise x+10 çikolata fiyatı. E ×+×+10=11 olur bu da aynı kapıya çıkar.
Açıklayayım. Çikolata= Ç olsun. Sakız= S olsun. Çikolata ve sakız 11 lira ise: Ç+S=11 olur. Çikolata sakızdan 10 lira pahalıysa. Ç=S+10 olur. Yukarıdaki Ç+S=11 denkleminde Ç gördüğümüz yere “S+10” yazarız. S+10+S=11 olur yani 2S+10=11 olur. Burada 10’u karşıya atarız. 2S=1 olur. S=1/2 den sonuç. 0.50 olur.
Çok basit bunun sonucu heyecandan gitmiştir. Çünkü çikolatanın fiyatına y dersen sakıza da x dersen açıklayıcı denklemi şudur. Y=x+10 yani şimdi eğer sakız 1 tl olsa çikolata 11 lira olır ve toplamı 12 tl olur. Ama 50 kuruş olursa 10.5olır ve 10.5+0.5yani x+y=11 tl yapar.
Cevap 50 kuruş olacak doğru ; cunki cukulat sakızdan 10 lira daha pahalı 50 kuruş olsa sakiz cukulatin 10 tl daha fazla olmasi icin cukulatinda 10.50 lira olması laizm.
Bak simdi durum soyle 11 lira toplam para cikolata ise 10lira fazla 10 lira fazlaligi kenara koyduk kalanini da iki parca urune bolduk bir parca 50kurus ikinci parca ise 10lira daha fazla ise 50kurus +10lira yani 10lira elli kurus cok da basitmis ama algi sorusu matematikten daha cok🤣
toplami = 11 lira cukulata sakizdan 10 tl pahali yani ikisinin toplamı 11 ve biri digerinden 10 tl fazla ise 10.5 + 0.5 = 11 yapar :) x ve y degeri verip de cok kolay bulunur ama kücük bir hesapla 0.5 kurus olur :) 1 tl diye düsünüldüğünde toplamı 10 +1 +1 = 12 tl yapar ki burdan da saglamasi yapilir yani soru aldatici gibi ama cevap açık bence :)))
Mantıklı sakız ve çikolata toplam 11 lira eğer çikolata 10 lira fazla ise ve siz sakiza 1 lira derseniz 1 liraya 10 ekle 11 çikolata 11 lira olur sakız ise 1 ve toplam 12 lira ödenir fakat 11 lira imiş 50 kurus olur buna 10 lira eklesersek 10.5 olur ve 10.5 ile 50 kurus olan sakızı toplarsak 11 lira eder
Sakızın fiyatına x diyelim, bu durumda çikolata sakızdan 10 lira daha pahalı olduğuna göre çikolatanın fiyatı x+10 olur. İkisine 11 lira fiyat verdiğine göre x ve x+10’u toplarsak 2x+10 olur ve bu 11 liraya eşittir. Yani 2x+10=11 buradan 2x=1 lira olur ve x=0,5 olur. X sakızın fiyatı olduğuna göre sakız 50 kuruştur. Umarım anlamışsındır. :)
sakız = x olsun çikolata = x+10 (10 lira daha fazla sakızdan) ikisinin toplamı da 11 lira yani 2x+10=11 2x=1 lira x=0,50 lira yani 50 kuruş bunda tartışılacak bişi yok
Çkolata 10.50 sakız 50 kuruştur. Bunu bilmek için matematik dahisi olmaya gerek yok basiy bşr denklem kur ×+y=11. X =çikokata Y=sakız X-y=10 Taraf tarafa toplarsak 2x=21 ×= 10.5. Burdan y de 0.5
Çikolataya x de sakıza y de (x+y=11) Çikolata sakızdan 10 lira fazla böylece x=y+10 X in yerine y+10'u koyarsan; y+10+y=11 2y=1 y=0.5(namıdiğer 50 kuruş)
Sakızın fiyati 50krs. Çikolata da ondan 10 lira fazla ise çikolatanın fiyati da 10.50 kuruş yapar. Bunların toplamı da 11 lira yapar. Şıkları deneyerek yapinca bile kolayca ortaya çıkıyor.
Şıklardan gidelim bence, şimdik çiklotun fiyatını sakızdan 10 lira fazla diye sorduğu in sakız+10= çiklot parasına eşit oluyor. Sakız+(sakız+10)=11 denklemi.
Bir lira olsa diğeri 10 lira daha pahalı yani 11 lira olurdu ikisini de 11 liraya alması imkansız olurdu zaten 😉 50 kuruş olursa 10 lira daha fazlası 10,5 lira olurdu ikisi de 11 lira ederdi 😜😂
Günlük hayatında matematik kullanmayan birisi olarak söylüyorum, soru zor değil. Bir ihtimal soru cümlesinde hata yapmış olabilirler, kafa karıştırıcı cümle kurmuş olabilirler.
Hadi canım? Hadi 1 lira diyelim diğeri bundan 10 lira pahalıysa 11 oluyor ikisinin toplamı 12. E hani 1 liraydı? Olmayan matematiğinizle bir de hak hukuk meselelerine girmeyin.
@LaFlore. İnsanlara olan matematiğinle ego kasmaya çalışman senin zeki olduğunu kanıtlamaz madem çok zekisin sana cevabı benden başka kimse de olmayan bir soru sorayım kendim hazırlayıp yarışmadaki gibi 5.10 dakikada değil sana 2 saat sğre vereyim cevabı bulursan gerçekten de oldukça zekiymiş bu kız ne dese haklı derim bilemezsen özür dilersin yaptığın yorumdan ötürü? Varmısın bayan zeki
Çikolata sakızdan 10 lira daha pahalı diyor sakızın fiyatına x dersek çikolatanın fiyatı x+10 olur ikisinin toplamı 2x+10=11 liradır yani denklem çözülürse x 50 kuruştur
İnan ben de anlamadım. Açıklamada 11 lira fazlası demiş ama soruda 10 lira fazlası diyor. Bu matematik bizi kandırıyor hocam. Zaten matematik ve mantık veya pratik uyuşmuyor.
hesabın yanlış sakız 1 lira ise çikolata 1+10=11 olurdu 11+1=12 lira iki ürün fiyatı olurdu doğru cevap sakız 0,50 lira çikolata da 0,50+10=10.50 lira 10,50+0,50= 11 lira iki ürün toplamı
Sakız 1 lira olsaydı çikolata 11 lira olurdu ve toplamları 12 yapardı ama bizden toplamı 11 lira olması isteniyor bunun için sakız 50 krş çikolata ise 10.50 tl olursa toplamları 11 lira yapar soru basit ama düşünülmesi gerekilen bir soru
En İyi Cevaplar