metafizik ne demek diye merak etmiştim ben de. metafizik nedir kısaca, Metafizik, felsefenin ana dallarından biridir. Gerçeklerin gerçekliğini, varlığını ve normal ya da görünmez doğanın ötesinde olan gerçek dünyayı tartışır. Bu kavram, ismini Aristoteles'in eski doğa eserine atıfta bulunan μετά ve φυσικά, “doğanın” Yunanca sözcüklerinden alır. Metafizik, aşağıdaki gibi sorulara odaklanır:
▪ Gerçekliğin doğası nedir? ▪ İnsanlığın dünyadaki yeri neresidir? ▪ Nesnel mi, öznel renkler mi? ▪ Dünya zihin dışında var mı?
TDK, doğa ötesi olarak tanımlıyor metafiziği. Metafizik Mendel’in belirttiğine göre durağanlıktır ve bunun zıddı da diyalektik’tir. Diyalektik de her şeyin değiştiğini savunan bir felsefi akımdır. Hegel’in tanımında metafizik ilkelerini de oluşturmuştur.
Varlıklar var olan boyutundadır, değiştirilemezler. Üç varlık vardır, üç boyut vardır ama biz insan oğlu sadece kendi boyutumuz ölçüsünde durabiliriz. Başka boyutlara giremeyiz de, başka boyutları göremeyiz de.
Metafizik, ''şey''lerin doğaüstü ya da düşünsel yolla tanımlandığı ancak çok küçük parçalarıyla duyusal bağ kurabildiğimiz kuramdır. Yani yok ya asla olmaz dediğin bir şey olduğunda, metafiziğe bağlıyorlar. Bize gerçekliği açıklamak, insanın evrendeki yeri nedir gibi sorulara yanıt aramak üzere çalışan felsefe dalıdır.
Metafizik Nedir? tanımı felcefecilere göre şöyledir:
- Paideia / bir özgürleşme sürecidir. - “Gerçekten saf olmayan biri için saf olanı kavramak imkânsızdır” Platon - Heidegger: Varolanın özü varoluşundadır. - Plotinos: Gözün güneşi görebilmesi için güneş gibi olması gerekir, buranın ötesi susulması gereken eşiktir.
Metafizik ' VARLIK' a genel olarak bir bakıştır. 'varlık1 henüz bir elbiseye bürünmemîşse, bir şekil almamışsa, her hangi bir kalıba girmemişse, çıplak ve renksizse neyin konusu olacak? işte bundan haber verecek olan METAFİZİK'tir. Metafızik'in en önemli meseleleri olarak şunları sıralayabiliriz:
- Varlığın kaynağı (ALLAH) -Varlığın gayesi -Varlığın egemenlik alanı (madde ve madde dışı) -Değişebilirliğin kökeni -Nedensellik (sebep-sonuç ilişkisi) -Doğru, yanlış, bilgi -Varlığın değişik bölümleri arasındaki ilişki * Allah-evren * Ruh-beden v.b.
1
0 Yorumla
En İyi Cevaplar
Gizli Üye
(36-45)
+1 yıl
Koca bir ders bu soruya ayrılıyor : ) Metafizik,kelime itibariyle fizik ötesi demek.Ama felsefede birçok karşılığı anlamı var.İlk felsefe olarak da geçer.Metafizik, varlık felsefesiyle yakından ilişkilidir ve varlığın var olup olmadığını,varsa ne cinsten var olduğunu araştırır.Tanrı var mıdır yok mudur,özgür irade var mıdır yok mudur gibi kanıtlanması güç bazı konuları ele alır.Metafizik günümüzde,epistemolojinin gelişmesi yüzünden artık bilinemeyen her şeyin gönderildiği disiplin haline gelmiştir,Tanrının varlığı konusunda agnostik tavır takınırsan eğer metafiziksel seçim yapmış olursun,ateistsen de eğer.Kanıtlanamayan şeyler konusunda takıntığımız tavır metafiziksel bir tavırdır. Ayrıca Tanrı varsa,aşkın mıdır içkin midir, zaman sonlu mudur sonsuz mudur,nasıl bir şeydir sorularıyla da ilgilenir.Mucize problemini bile ele alır.Dogmatizm ise, kesinkes tavır takınan bir felsefi anlayıştır. Dogmatikler,belli konuda belli katı görüşe sahip insanlara deniyor.Metafizikle taban tabana zıt anlayışlardır yani:)
2
4 Yorumla
Cevap sahibi
+1 yıl
Metafizik dogmatik değil,tam tersine belirsiz olduğu için dogmatizme karşıdır.alttaki arkadaş yanlış söylüyor.
ben de zıt anlayışlar olarak biliyordum ama zıt değilmiş. o yüzden anlayamadım durumu zaten . dogmatikle metafiziğin bağlantısı varmış, wikipide okudum hatta bir paragrafını yazayım ; Özellikle metafizik öğretilerin tümü inakçı (dogmatik) öğretilerdir. Deney alanının dışında kalan bütün savlar inakçı olmak zorundadır. Zaten bir başka izah ile dogmatizm, aklın kesin ve mutlak bir değere sahip olduğunu böylece mutlak bilgi ve varlığa (hakikate) ulaşılabileceğini ve bunun sonucu olarak da bilginin
Dogmatizm ile metafizik bağlantısız demedim, zıtlar dedim.Spesifik olarak ele alındığı zaman ortak olabilirler,ama genel pencereden bakarsan zıt anlayışlardır.İyi akşamlar.Wikiye de pek tamah etmezseniz sizin daha iyiliğinize.
metafizik, fiziğin ötesinde anlamına gelir, örneğin insan bedeni fiziki özellik içerirken aynı fiziğin yaşlanması metafiziktir. zira zamanın ilerlediğini ifade eder. ya da milyarlarca ışık yılı uzaklıktaki bir yıldızın patlaması fiziki bir olay iken, onu milyarlarca yıl sonra dünyadan izlememiz metafiziktir. zira ışık yılı olarak uzakta olması o kadar süre içinde görüntünün dünyaya ulaşması demektir ki bu da zaman okunun yönünü ve kavramını içermektedir.
dogmatik ise mutlak doğruluk demektir. yani bilim dünyasında aksi ıspatlanamayacak bilgilere veilen isimdir. örneğin 2x2 = 4 deriz ama 2.yi karekök olarak ele alırsak ve o iki karekök değeri birbirleriyle çarparsak sonuç 3.957498 gibi mikron bir hataya dönüşecektir. öyleyse bu örnekte dogmayı göremeyiz ama 1x1=1 diyorsak bu dogmadır. zira aksini ıspatlayacak hiç bir şey yoktur.
ikisinin arasındaki bağlantıya gelince, fiziksel olarak ele alamadıklarımızı metafizik olarak değerlendirirsek ve bu metafiziklerin geçersizliğini ıspatlayamıyorsak o zaman aralarında bağ olduğunu kabul edebiliriz. az önce uzay ve zaman kavramından bahsetmiştim. güneş ışığının dünyayı aydınlatması fiziki olgdur ama 8 dakikada dünyaya ulaşması metafizik olgusudur. önemli olan dünyanın gerçekten güneş tarafından aydınlatılmasıdır. bu da dogmatiktir. başka bir örnek te, çiçeğin büyümesi ve açması fizikidir, ama bunun zaman içinde olması metafiziktir. çünkü zamanı tutamıyoruz, durduramıyoruz. ama gerekli koşullar sağlanışsa çiçeğin açması büyümesi solması dogmatiktir. zira sonucunda kaçamayız. biz insanlar da doğduğumuzda bebktik, büyüdük, yaşlandık, ve öldük :) olayların tamamı fiziki, evrimleşmesi metafiziki ve olayların gerçekleşmesi ise dogmatiktir...
yaşlanma fiziksel bir olaydır, örnekleme yanlış değil. ne demişim, olayların tamamı fiziki, evrimleşmesi metafiziki, olayların gerçekleşemesi dogmatikdir. yaşlanmayı engelleye bilir misin? zamanı durdura bilir misin. uzay zaman kavramını başka hangi örnekle gösterebilirsin? örnekleri gösterebilirsen o zaman hatalı olduğumu iddia edebilirsin.
Zaman'ın metafizik bir konu olup olmadığı tartışılabilir, felsefe de girer işin içine onu ayrı tutuyorum o yüzden. Ama yaşlanma olayının kendisi fiziksel bir olaydır. Gözlenir, ölçülür hatta yavaşlatılabilir bile.
Benim zamanı durduramamla metafiziğin ne alakası var hem? Metazifik kullanıldığı yerlerde farklı anlamlar kazanmakla birlikte temelde fiziğin ilgi alanına girmeyen, giremeyen olgu ve kavramlar demektir. Ruh gibi, Tanrı gibi, Cennet gibi...
Aboo şöyle bir daha gözden geçirdim de, dogmatik tanımlamanda yanlış hocam senin. Dogmatik mutlak doğruluk mu demektir? Hemde bilim dünyasında? Yapmayın ne olur bu kadar yanlış bilgi vermeyin insanlara.
örneklemelerimde kavrayamadığın kısmı açıklayayım kardeşim. az önce de söylediğim gibi verdiğim tüm örnekler fizikidir. yani elle tutulabilecek olaylardır. ama görüntü elle tutulamaz. felsefi kısmını da söyleyeyim. descartes ne diyordu, düşünüyorum o halde varım. bunu neye bağlamıştı? üç töze. cansız nesne, düşünen güç, yaratıcı güç. şimdi bir yıldızın patlamasını ele alalım. yıldız patlıyor ve 2 milyar yıl sonra biz o yıldızın patlamasını dünyadan seyrediyoruz. pekii o yıldız orada mı?
tabii ki orada değil. öyleyse gördüğümüz her şey gerçek mi? burada gördüğümüz patlamayı yalanlama hakkına sahibiz ama görüntü önümüzde duruyor. bu kavramı tartıştıkça russel paradoksuna düşeriz. kendin diyorsun, gözlenir... kısacası, gerçekte olmuş bir olayı uzay zaman döngüsünden dolayı geç seyrediyoruz ve bu gerçekten fizik ötesi bir şeydir. görüntüyü elle tutamazsın. son olarak dogma skolastik bir anlayıştır ve ortaçağdan beri hep aynı felsefe ve anlayışla kabul edilmiştir. mutlak duğrudur..
Hocam fiziği elle tutma noktasına indirmişsiniz ya artık ben birşey diyemiyorum. Havayı, atomları da elle tutamıyoruz onlarda mı metafizik? Seste ele gelmiyor o da metafizik o zaman? Işığı görüyorsun işte daha ne kadar fiziksel olsun? Patlamanın ne zaman olduğunun ne önemli var, ışık var mı yok mu, görüyor musun görmüyor musun? Yıldırımın da sesini gördükten saniyeler sonra duyuyoruz mesafeye bağlı olarak, yıldırım da metafizik o zaman. Neyse dogmayı biraz olsun düzeltmişsin.
Dogma içinde; bilim dünyasında değil de, "bilimsel yöntemlerle doğruluğu ya da yanlışlığı ispatlanamayacak olan ve olduğu biçimiyle doğru kabul edilen bilgiler" desen doğru olacak.
biraz araştırmanı tavsiye ederim. zira anlattıklarımın hiç birisini değeriyle tartıp ölçmemişsin. doğal olarak ne anlatsam beyhude. söyleyebileceğim tek şey ARAŞTIR...
dogma dediğin şey öyle bir şey değil hocam. 1+1= 2 her yerde böyledir dersin bu dogma olur çünkü tartışmasız kabul edersin. ama sorgularsan bu felsefedir. kesinlikten çok sorguya kapalıdır dogma!
söylediğimi biraz daha faklı dile getirmişsin jagermeister11. zaten dogma tartışmasız kabul edilendir. en başta dini inançlardan çıkmıştır. bugün yaratıcının varlığını tartışan bir din var mıdır! :-D
metafizik öğretilerin tümü dogmatik öğretilerdir. deney alanının dışında kalan bütün savlar dogmatik olmak zorundadır.
saten bir başka izah ile dogmatizm aklın kesin ve mutlak bir değere sahip olduğunu böylece mutlak bilgi ve varlığa hakikate ulaşılabileceğini ve bunun sonucu olarak da bilginin metafiziğinin mümkün olduğunu ileri süren felsefi akımdır.
Hani İngilizce she kız demek ya oradan bir göderme yaptm :D kızlar da meta(fizik). :) önemli değil felsefem iyidir. Soru'n olursa bana,beni ekleyebilirsiniz:) :)
Aslında pek bir alakası yok. Dogmatik düşünce sorgulanamayan düşünce . Doğruluğu ve yanlışlığı sorgulanamaz. Metafizikle arasında ortak kısım şu ikisi de zihinle açıklanan konuları içeriyor mesela tanrı soyuttur ve metadır. Fizikötesidir. Ama dogma olması için eleştiriye kapalı olması gerekir fakat metafizikte öyle değil eleştiril yapılabilir. Bir pi sayısı metafiziktir. Gözle görülmez zihnlle kavranır.
fizikten ötesine metafizik diyoruz.kanıtlayamıyoruz.metafizik dogmatiktir.dogmatik düşünce,öne sürüleni kanıt aramaksızın,eleştirmeksizin kabul etmektir.Allahın varlığı gibi :)
fizik dışı demektir. fizik neyse onun zıttıdır. yani gerçek değildir. yani yoktur. " 459gsk " gibi bir kelime var mıdır? o da meta fizik kadar vardır. budur.
bana göre metafizik matematiğe dili dönmediği için metamatik diyen birinin bunu fizikle birleştirip ortaya "metafizik" diye çıkardığı enteresan bir kavramdır :))
En İyi Cevaplar