Bunlar doğru orantılı değişkenler değil ki. Sosyal bilimlerde değişkenler arasında stokastik ilişki vardır, yani bir e (hata terimi) olması gerekiyor. Bana kalırsa dindarlık hata terimi, zeka düzeyi bağımlı değişken, eğitim düzeyi bağımsız değişken olabilir. Tablodan örnek vermek gerekirse, Fransa'nın dindarlık seviyesi 11, zeka düzeyi 98, US'in de zeka düzeyi aynı olmasına rağmen dindarlık seviyesi 59... Bağımsız değişken olarak degerlendiremesek de anket ve IQ testleri yaparken orneklemin nasıl seçildiği de çok önemli bir etken. Her ülkede aynı yöntemle örneklem secemezsiniz. Mesela Fransa'da her yaştan ve her eğitim düzeyinden, statuden insan katılması için tabakalı örneklem yöntemi kullanılabilir. Ancak federal bir devlet olan US'te aynı yöntemle tarafsız ve doğru bir örneklem secemezsiniz..
Anket tam olarak zeka ortalamasını vermiyor gelişmişlik düzeyine göre eğitim seviyesini veriyor eğitimli bir insan tabiki bu gibi istatistiklerde daha önde olucak Türkiye Pakistan gibi yerlerde insanlar sefalet çekiyo eğitimi bırak normal yqni bunlar
Bu kadar geniş bir istatistiğin , ciddi bir makalede yayınlanması ve kullanılan araç ile test ve istatistik yönteminin de tartışmasız açık ve geçerli , sonunda da bilimsel yorumu olması gerekirdi.
Böyle bir sonuç tablosunun yarısı İngilizce yarısı Türkçe olamaz. Karşı tez çok kolay sürülebilir , zira sabitleme verisi yok.
Örnek : Din ile IQ düşüklüğü arasında bir korelasyon bu tabloya göre olamaz , ancak. Din ile SQ ( Sosyal zeka ) ile anlamlı bir düşük korelasyon bulunacaktır.
Sonra sebepleri sıralarsın : Kapalı çevre , kişisel tutum ve çekinceler, yaşam gereksinimlerinde yeter çıtası , özbenlik gelişimi vs vs
Zeka seviyesi din ile alakalı değil. tabi din bilime ve eğitime karşı olmadıkça veya öyle anlaşılırsa. bence eğitim beslenme düzeyi ile daha alakalı. Çoğu Afrika ülkesi yeterli gıda alamadığı için bu beynin gelişimini olumsuz etkileyebilir ve buda zekayı düşürür
Dünyada bana dindar birini göster yazılan ülkelerin dini insan elinden yazmış. Şeriat ile uonetilen Arabistan doğru mu da bizi bir tutuyorsun bana dinini yaşayan müslüman birilerimi getir ozaman ölç namaz kılmayan oric tutmayan sevgili yapan saçma insanlar ile aynikefeye koymayin
Ahahaha o kadar ülke siralamis sanki her bir insaninkini ölcmusler yalana bak ahahah sahsen ben Türkiye de yasiyom kimse su su anket olcak gel de ölçelim demediler. Bunlari yapan işsizler kiçlarindan uyduruyor sizde kanıyorsunuz yazik vallaha :D
Bana gelip kimse iq mu sormadı bu testleri kim yapiyo biz neden hic gormuyoruz 3 kisi salaksa teste onu aliyolarsa geride kalanlarin suçu ne ne kadar guvenilir bunlar? Inanmiyorum ben bu sonuclara
Bir tane bilim ve teknoloji için ürettikleri bir şey mi var? Kuran okunmuş fasulye daha hızlı büyümüşmüş. En iyi katkımız bu :) Onun da bilimsel sebepleri var kuranla ilgisi yok
@ATH3N4 işte kanıt bir eleştiri yapınca hemen Yok Osmanlı’daki dine bak, yok Atila dönemi banane kardeşim 2018deyim ben geçmişe inmeyin artık geleceğe bakın. Yüzyıllar öncesine takılıp kalmışsınız atalarımız böyleydi şöyleydi siz de kaldı mı gen kırıntısı kalmadı o zaman yapmayın muhabbetini
En İyi Cevaplar