Yılbaşı Polemiğine Noktayı Koyuyoruz!

Evet arkadaşlar bilindiği üzere her yıl bir yılbaşı polemiği yaşanır. Bu tartışmalara son getirmek için bu Bence'yi yazma ihtiyacı duydum.

Noel ile yılbaşı aynı değildir!

Noel Hıristiyanlar tarafından 25 Aralık'ta Hz. İsa'nın doğuşunun kutlandığı adettir. Tarih olarak yılbaşına yakın olması sebebiyle karıştırılır.

Ağaç süslemek Türk geleneğidir!

Ünlü sümerolog Muazzez İlmiye Çığ'ın araştırmaları sonucu Orta Asya Türklerinin Akçaçam ağaçlarını süsleyerek "Nardugan Bayramı"nı kutladıkları ortaya çıkmıştır. Bu bayram da Noel ve yılbaşına yakın tarihlerde kutlanırdı. Günümüzde Hıristiyanlar ağacı noel zamanından önce süslerler ve adına 'noel ağacı' derler. Ülkemizde ise bu ağaçlar biraz daha geç süslenir ve adına 'yılbaşı ağacı' denir. Ancak farklı kültürlerdeki farklı kullanım ve benimsemeler olayın özünü değiştirmez. Yani "Ağaç süslemek Hıristiyanların geleneğidir." tezi de böylece çürütülmüştür.

Yılbaşı Polemiğine Noktayı Koyuyoruz!

Sözün özü:

Tabii ki herkes kendi düşüncesini ve inancını yaşamakta özgürdür. Ancak şu bir gerçektir ki: Yılbaşı dinlerden ve inanışlardan bağımsız olarak kutlanan yeni bir yıla geçme, eski yılı geride bırakma olayıdır. Hala karşı çıkanlara da şu soruyu soruyorum: "Siz en basidinden nevruzu kutlamıyor musunuz? Hatta onu geçtim doğum gününüzü kutlamıyor musunuz? Peki yılbaşının bu gibi yıl devirlerinden farkı ne ki yılbaşını dışlıyorsunuz?"

Not: Nardugan bayramı ile ilgili birkaç kaynağı buraya bırakıyorum merak edenler bakabilirler.

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Nardugan

https://www.odaksevgi.biz/2012/index.php/konuk-yazarlar/124-karma-yazilar/786-narduganiniz-kutlu-olsun

Yılbaşı Polemiğine Noktayı Koyuyoruz!
Cevapla