Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler

Stras

1. Yanlış: ''Noel, 31 Aralık'ta Kutlanır.''

Doğrusu: Bütün dinlerin ortak paydada kabul ettikleri belli başlı peygamberler vardır. Kitabı olan her din, kitabı olan diğer dinlerin peygamberlerini kabul eder ve bunu kitaplarında açıkça belirtir.Kabul edilen peygamberlerin biri de Hz. İsa'dır. Hz İsa, 25 Aralık'ta doğmuştur. 25 Aralık, Hristiyan aleminde Noel ismiyle kutlanır ve bazı yerlerde bu süre 24 Aralık - 26 Aralık arası kabul edilir, kutlamalar 3 gün sürer (24-25-26 Aralık)

Noel, 31 Aralık'ta değil, 25 (ya da 24-25-26) Aralık'ta kutlanır.

Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler

2. Yanlış: Noel, bir Hristiyan Geleneğidir

Doğrusu: Üstteki bilgilerden yola çıkarak, Hristiyanlarca, Yahudilerce ve Müslümanlarca kabul edilen peygamberler, dinlerin ortak peygamberleridir. ''Hz. İsa Hristiyanların peygamberi''dir demek ayrımcılık ve dinen doğru bir yaklaşım değildir. Hz. Muhammed'in doğumu Hristiyanlarca ve Yahudilerce, Hz. İsa'nın doğumu Müslümanlarca ve Yahudilerce, Hz. Davut'un doğumu ise Hristiyanlarca ve Müslümanlarca kutlanmalıdır, çünkü inançlı bir bireye göre her din, ilahi dindir, her din, Allah'ın dinidir ve bu dinler birbirini destekler niteliktedirler (İncil'de Hz. Muhammed'in isminin geçmesi gibi)

Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler

3. Yanlış: Sadece Noel'de ağaç süslenir.

Doğrusu: ''Başlık parası'' dediğimiz gelenek, eski zamanlarda erkek tarafından kadın tarafına değil, kadın tarafından erkek tarafına veriliyordu. Başka bir deyişle evlenmeye yetecek kadar parası olmayan kadın evlenemiyordu. Noel geleneğine göre, Antalya Demreli (bazı kaynaklarda Patara / Türkiye) Piskopos Nicolas / Klaus, evlenmek isteyen 3 genç kadının evlenmeye yetecek kadar paralarının olmadığını ve fuhuşun eşiğinde olduklarını görünce, genç kadınların evlerinin bacasından altın dolu 3 kese atar. Keseleri atanın Saint Nicolas olduğunu gören halk, onu Noel Baba olarak tanır. Baca hikayesi de buradan gelir.

Birbirimize vereceğimiz hediyeleri de bacadan atamayacağımız için, ağacın altına koymayı tercih ederiz. Kısaca, ağaç süsleme Noel geleneğidir ama bu özelliğinden sıyrılıp günümüzde inançla bir ilgisi kalmamıştır.

Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler

Bir başka inanca göre ise, Ortaçağda Adem ve Havva'yı canlandıran bir oyunun ana dekoru, cennet bahçesini temsil eden ve üzerinde elmaların bulunduğu bir çam ağacıydı. Adem ve Havva yortusunda (24 Aralık) Almanlar evlerine böyle bir cennet ağacı dikerler, üzerine Komünyon'daki kutsanmış ekmeği simgeleyen ince, hamursuz ekmek parçaları asarlardı; bunların yerini daha sonra değişik biçimlerdeki çörekler aldı. Ayrıca bazı yerlerde İsa'yı simgeleyen mumlar eklendi. Noel mevsiminde ağaçla aynı odada Noel piramidi de bulunurdu. 16. yüzyılda Noel piramidi ve cennet ağacı birleşerek Noel ağacını oluşturdu.

Bu inanca göre Noel ağacı, Adem'le Havva'ya dayanıyor.

Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler

4. Yanlış: 31 Aralık, Mekke'nin fethinin kutlamasıdır.

Doğrusu: Mekke, 11 Ocak 630 senesinde fethedilmiştir. Bu nedenle Mekke fethi kutlamaları 11 Ocak'ta yapılmaktadır ama bu kutlamalar yılbaşıyla birleştirilerek 31 Aralık'ta da kutlanmaktadır ama bu, Mekke'nin fethinin 11 Ocak'ta olduğu gerçeğini değiştirmemektedir.

Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler

Sevgiyle ve hoşgörüyle kalın :)

Noel ve Yılbaşı Hakkında Yanlış Bilinenler
5 Cevap