Bugün yazasım üstümde, konu karışık ve çok budaklı, bi yerden başlayalım bakalım neler çıkacak... Hoş, henüz bu benceyi hangi konu başlığına atmam gerektiğinden bile emin değilim ya, bakalım...
Türkiye vatandaşları uzun yıllardır başka ülkelere çalışmak, yaşamak için "gurbete" gittiler, dedelerimizden tutun bugün çocuklarımız bile geleceklerini, ekonomik ve bazen bireysel özgülüklerini başka ülkelerde arıyorlar. Öncelikle bu durumunun sadece Türkiye ye özgü olduğunu düşünüyorsanız yanıldığınızı söyleyerek başlayayım.
İnsanoğlu yer değiştirmek konusunda kuşlar kadar özgür ve olanak sahibi değil ama buna rağmen istediğimiz her yere gidebilecek araç gerece sahibiz, ee bu durumda neden kendimizi daha iyi hissedeceğimiz bir yere gitmeyelim ki!
Ben pragmatik biriyim, bana "devlet, vatan, millet" söylemlerinde bulunan birine vereceğim en nazik cevap "karnımı bunlar doyurmuyor" olur. Vatan doğduyun yer midir yoksa doyduğun yer mi sorusunun cevabını size bırakıyorum, kendi cevaplarınız doğrultusunda hareket edin. Bir insan mutlu olmadığı bir yerde yaşamak istemez.
Genelde Avrupa ülkelerinin bir çoğunda aynı prosedür kullanılır ama ülkeden ülkeye irili, ufaklı farklılık söz konusudur.
Bir "Avrupa" ülkesine yerleşip orada yaşamaya karar verdiğinizi düşünelim: Bunu yapmanın 3 temel yolu var;
<ül>
- Bir ülkeye "işçi" olarak gidip yerleşmek
- İltica, bir ülkeye "sığınma" talebinde bulunarak o ülkeye yerleşmek
- Bir ülkede yaşayan ya da vatandaşı ile "evlilik" yaparak o ülkeye yerleşmek
Bunlar neredeyse bütün Avrupa ülkelerinde aynıdır, pek fazla seçenek yok hadi bunları biraz açalım;

Bilmeyen biri için biraz ürkütücü olabilir ama bilenler de zor olduğunu tayit edecektir. Bir ülkeye işçi satatüsünde girip o ülkede yaşayabilmeniz için gerçekten yaptığınız işte cook iyi olmanız kısaca "aranan işçi" olmanız gerekir, durumu şöyle özetlemek mümkün;
Söz konusu sektörde çalışacak insan gücüne gerçekten çok ama çok ihtiyaç duyuluyor olması gerekir, bazen bu bile yetmez, yaptığınız işi en iyi yapan olmanız beklenir.
Bu nedenle yaptığınız iş ne olursa olsun en iyi şekilde yapmaya çalışın bunu bir kural haline getirin, o sektörde sizden iyisi olmasın, böyle bir durumda zaten "aranan kişi" olacaksınız, sizin gitmenize gerek kalmaz çünkü teklif size gelir. Buna sıcak örnek bugün Almanya nın Türkiye deki doktorlara verdiği imtiazlardır.
Öyle biri olduğunuzu ve iş aradığınızı düşünürsek, yapmanız gereken; düzgün, itinayla hazırlanmış bir iş başvuru dosyası hazırlayıp, sektörnüzdeki firmalara mail ya da posta yoluyla ulaştırmak olacaktır. Sırasıyla, eğitim geçmişiniz, profesyonel hayatınız ve neden o şirket ile çalışmak istediğinizi açık bir şekilde yazdığınız yazıyı dosyanızdaki diploma, sertifika ve referanslarınızla gönderin.
Unutmayın, gelecekteki olası patronunuzun gözünde sadece bir dosyasınız, o dosyaya gösterdiğiniz özen size verilecek ilk nottur! Bu nedenle itinalı olun.

Bu tip bir talebin bazı kriterleri var, Avrupa ülkelerinin büyük bir kısmı her ilticayı, sığınma talebini ciddi bir şekilde değerlendirmek ZORUNDADIR. Bu bir insan hakları meselesidir ve bunu asla göz ardı edemezler. Fakat yukarıda bahsettiğim kriterler biraz detaya inildiğinde resmen "eğer yaşadığın yerde öleceksen gel" kıvamına geliyor. İnsancıl olamayan şekillerde suçlanma, adil olmayan yargılanma, nedensiz hüküm vb durumlarda bir başka ülkeye sığınma talebinde bulunabilirsiniz ama "ya burada yaşam şartları zor, çalışıyorum para kazanamıyorum" diye bir sığınma talebiniz olursa bunu ciddiye almalarını beklemeyin, size en kibar şekilde "dostum, öğren, kendini geliştir daha iyi kazanç sağlayabileceğin bir iş bul" diye cevap verirler.
Demem o ki bu seçenekte kolay bir yol değildir.
Yukarıda bahsettiğim iki durumda da İsviçre özelinde vatandaşlık işlemleri assağı yukarı aynıdır; ülkede en az 10 yıl kalmanız, herhangibi yasadışı, illegal bir tutum sergilememiş olmanız, resmi dili öğrenmiş, entegre olmuş ve 10 yıllık sürenin son 5 yılını aynı bölgede geçirmiş olmanı gerekir. Bu şartları yerine getirmiş olan kişilerin "vatandaşlık sınıvı" diye adlandırabileceğim bir prosedürden geçmesi durumunda vatandaşlık hakkına sahip olurlar. Geriye vatandaşlık yemini ve kimliğinizi almanız kalıyor ki başka bir çok detay var merak eden olursa konuyu yorumlarda açabilirim.

Bu en kolayıdır desem yeridir, her Avrupa ülkesinde birbirine yakın şekilde işler. Bir ülkede oturma izini olan ya da vatandaşlığı olan biri ile evlenirsiniz, "aile birleşmesi / birleştirilmesi" diye özetleyebileceğim bir prosedür başlatırsınız ve eşler aynı yerde yaşamaya başlayabilirler. Bununda öncesinde izlenmesi gereken bir iki yol var, örneğin; evlilik sözleşmesi, bu evliliğin gerçek bir evlilik olduğuna dair tahutname vb bir iki prosedürü yerine getirmek şart ama her durumda 3 olasılık arasında en kolayı diyebilirim.
İsviçre özelinde, evlilik yoluyla ülkeye girmiş birinin 5 yıl evli kalması halinde vatansaslık için başvurmaya hakkı oluyor ki yukarıda bahsettiğim "vatandaşlık sınavı" diye vurguladığım dümene girmesine de gerek kalmyior.
Yine amma uzun yazdım ya :D
Konu hakkında açmamı istediğiniz parantez olursa yorumlara seettirin elimden geldiği, bildiğim kadarıyala anlatmaya çalışırım.
Yazıyı baştan sona bi okudum da vatan, millet naralarını şimdiden duyar gibiyim ama gavura vurur gibi vurmayın, az acıyın olma mı?? :D
Admin'e not: Bence'yi "diğer" konu başlığına atıyorum sen uygun bir yere çekersin artık :)
Aşk İlişkileri
YKS2026
Gündem
Dünya Kupası
Güzellik & Bakım
Alışveriş & Hediyeler
Kızlar Bir Adım Öne
Tatil & Seyahat
Arabalar
Astroloji & Burçlar
Eğitim & Kariyer
Gamer
Moda & Stil
Spor
Evcil Hayvanlar
Müzik & Etkinlik
Kültür & Sanat
Para & Ekonomi
Magazin
Diziler & Filmler
Cilt Bakım
Kişilik & Karakter
Saç Bakım
Çocuk & Ebeveyn
Yeme & İçme
Cinsel Yaşam
İnternet & Teknoloji
Ev & Yaşam
Özel Günler & Hijyen
Aile & Toplum
Diyet & Beslenme
Sağlık
Diğer
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
Cevap
7Cevap
Güzel bir bence olmuş
Beyin göçüne ihtiyaç var. Herkes nerede olmak istiyorsa orada hayat bulur. Çalışırsın çabalarsın olmazsa toprağının başka bir yer olduğunu gösterir bu..
Emeğinize sağlık güzel bir konu. 🎐👌
Yetenekli, becerikli insanlarin sayisi azaldikca, haliyle talep atiyor (piyasa kuralidir).
Genelde memleket icin "dogdugun mu, doydudugun mu" derler ama artik dunya eskisi kadar buyuk degil galiba, haliyle artik bunu ulkeler icin soyler olduk...
Tesekkurler...
Ekonomik bakımdan yeterli hale getiren ülkeler olmalı hayallerde. Rica ediyorum. 🙏🏻
Hayallerde her zaman daha fazlasi var ama gercekler her zaman en azi sanki;
Hayaller Paris, gercekler Şanlıurfa :D
Gerci Urfa ya da bayilirim...
Bu arada senin iki aylik bencelerine dadandim bildirim alirsan sasirma :)
iltica korkunç bir süreç gidenlerin deneyimleri çok kötü gerçekten diğer tercihler için de bakıp öteki süreçler dikkate alınmalı
Ben istesem yurt dışına çıkarım sadece dil ogrenmeme bakar ama cikamiyieum işte o ayri
elinee saglık sanırım hayalerim gercek oluyorrr almaya ya gidicem galiba davetin gelmesini beklemek birazcık sıkıcı :( 6 ay :(
Güzel bence olmuş emeğine sağlık
Emeğinize sağlık iyi bence
bizde gidebilirmiyiz acaba
Herkes gitmek istiyor
Emeğine saglık