25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü

_aeternitas_

Gerek coğrafyamızda, gerekse dünyanın birçok yerinde çeşitli nedenlerle çatışmalı süreçler yaşanmakta, bu çatışmalı ortamlarda ağır insan hakları ihlalleri gerçekleşmektedir. Her yaş, cinsiyet grubuna girerek bu durumu ayrı ayrı inceleyebiliriz fakat bugün sizler için 25 Kasımdan dolayı bu ihlallerden ve şiddetten çok fazla etkilenen gruplardan biri olan kadınlar üzerinde duracağım. Peki bugün tarih sayfalarına kendini nasıl ekletmiş?

31 yıl boyunca Dominik Cumhuriyeti'ni yönetmiş bir diktatör

25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü

Rafel Trujillo. Amerika kıtası tarihinin en kanlı diktatörlerinden birisi olarak anılmaktadır. Askeri darbe ile başa gelmiş, önce halk oylamasıyla devlet başkanlığı yapmış, sonrasındaysa tahtından ayrılmayı reddederek, askeri-politik lider olarak 31 yıl boyunca Dominik Cumhuriyeti’ni yönetmiş bir diktatördür.

ABD desteğiyle iktidarda kalmayı başarmış olduğu kaynaklarda yer almakta ve burjuva sınıfı tarafından oldukça destek adlığı belirtilmektedir.

Burjuva sınıfı ekonomik kaygılardan ötürü diktatörün işlediği tüm cinayetlere haksızlıklara susmuşlar. Bu da beraberinde yolsuzluğu getirmiş. Ayrıca kendisi aşırı narsistmiş ve dağların, şehirlerin ismini kendi adıyla değiştirmiş. Kendisine karşıt olanlara acımazmış. Trujillo, diktatörlüğü boyunca 50 bin kişinin ölümünden sorumlu..

Bu rejime karşı oluşturulan gizli örgütler

25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü

Halk arasında çeşitli gizli örgütler kurulurken bunlardan birisi de 3 cesur kadın olan Mirabel Kardeşlerin kurduğu "Kelebekler" imiş. Eşit insan hakları ve demokrasi için kendi canlarını kaybetme pahasına mücadele veren Mirabal kardeşler ve eşleri, Trujillo tarafından terörist ilan edilerek, vatan haini oldukları ve ülkenin bütünlüğüne zarar verecekleri gerekçesiyle defalarca kez tutuklanıp, salıverilmişler. Mal varlıklarına el konulmuş. Hatta Trujillo yaptığı bir halk konuşmasında: “Ülkenin en büyük iki sorunu Kilise ve Mirabal kardeşlerdir” diyerek onları hedef göstermiş.

Tarih 25 Kasım 1960: Mirabel kardeşlerin tecavüze uğrayarak vahşice öldürülmesi ve Dominik Cumhuriyeti tarihinde Trujillo’ya karşı ayaklanmaların başladığı gün

25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü

Trujillo’nun konuşmasından sadece 23 gün sonra, hapishanede olan eşlerini ziyaretten dönen Minerva, Maria ve Patria Mirabal’ın aracının “eli sopalı” Trujillo yandaşları tarafından durdurulduğu güne. Arabadan Arabadan indirilen 3 kadının, bu yandaşlar tarafından sopalarla dövülerek öldürüldüğü, cesetlerinin arabalarının arkasına konularak bir uçurumdan aşağı itildiği ve bu cinayetin devlet tarafından “trafik kazası” olarak adlandırıldığı güne.

Trujillo öldürttüğü binlerce insan gibi, Mirabal kardeşleri de öldürerek, karşısında duranı yok ederek, bu kadınların başlattığı akımı durdurabileceğini sanmıştır. Ancak bu cinayetten sonra artan ayaklanmalarla beraber, ABD Trujillo rejiminden taraftarlığını geri çekmiş ve 30 Mayıs 1961’de Trujillo bir suikast ile öldürülmüştür.

Geriye kalan 1 kardeş ve Dominik Cumhuriyeti'ndeki değişimler

25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü

25 Kasım 1960'ta Dominik Cumhuriyeti'nde diktatörlüğe karşı mücadele eden üç kız kardeş Patria, Minerva, Maria Mirabel'in cesetleri bir uçurumun dibinde bulundu. Mirabel kardeşlerin, tecavüz edilerek vahşice öldürüldüğü ortaya çıktı ve onlar diktatörlüğe karşı mücadelenin sembolü oldu.

Şubat 1963’de ise Dominik Cumhuriyeti yıllar sonra ilk defa demokratik bir sistemle, oy vererek hükümeti seçmiştir. Mirabal kardeşlerden, o gün o arabada olmadığı için ölmemiş olan Dedé Mirabal ise hayatını bu üç kadının kahramanlık hikâyesini anlatmaya harcamış. Mirabal Kardeşler Vakfını ve Mirabal Kardeşler Müzesini kurmuş.

Birleşmiş Milletler'in harekete geçmesi

25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü

Bütün dünyada yankı bulan bu gelişmeler karşısında Birleşmiş Milletler 17 Aralık 1999'da, 25 Kasım'ın "Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü" olarak benimsenmesine karar verildi.

Türkiye'de bu konuda durumumuz nedir?

2014 verilerinden alınan bir afiş. Şu anki durumumuz daha da kötü bir halde olabilir
2014 verilerinden alınan bir afiş. Şu anki durumumuz daha da kötü bir halde olabilir
Bu da 2017 verilerinden bulduğum kadarıyla kadın ölüm oranları
Bu da 2017 verilerinden bulduğum kadarıyla kadın ölüm oranları

Peki kadına yönelik şiddeti önlemek adına neler yapabiliriz?

Bu konuda ilk yapılması gereken bence kadına karşı şiddet konusunda toplumda bilinç geliştirilmesidir. Hala daha kadını birey olarak kabul etmeyen kesimler mevcut olduğuna şahit olmaktayız. Bu bilinç her şeyden önce kadının birey olduğunun kabulünü sağlayarak, toplumdaki zihniyeti değiştirici şekilde olması gerekmektedir.

Kadınların, eğitim ve iş hayatında desteklenmesine ve meslek sahibi olmalarına yönelik düzenlemeler yapılmalıdır. Bu durum özellikle ekonomik şiddet mağduru kadınlara yönelik önemli bir gelişme olacaktır.

Şiddete uğramış mağdur kadınlar için güvenli, kolayca ulaşılabilir, her zaman sığınabilecekleri kurumlar, gerekli tedbirler alınarak oluşturulmalıdır. Şiddet mağduru kadın bu sayede kendini güvende hissedeceği bir ortama kavuşacaktır.

Eksik ya da yanlış bir bilgim varsa lütfen düzeltiniz. Ben sadece sizler gibi okuyan, araştıran, çeşitli kaynakları inceleyen bir bireyim.

Okuduğunuz için teşekkür ederim..

#aeternitas

#25Kasım

#KadınaŞiddetiDurdur

25 Kasım 1960: 3 Kız Kardeşin Vahşi Ölümü
81 Cevap