Çocuklara ev temizliği nasıl aşılanır?

#gadası
#gadasından sevgilerle 🙃
Çocuklara ev temizliği nasıl aşılanır?

#gadası
#gadasından sevgilerle 🙃
Merhaba,
Biraz da içinden gelmesi gerekiyor. İstemiyorsa zorla yaptırılacak hali yok. Ama istekliyse ödül karşılığı temizlik gibi teşvik edici şeyler olabilir. Aksi takdirde yapmazlar çünkü. 🤣
Bu iş yaklasik 4-6 yaşta başlıyor. Ilk olarak örnek almali etraftan. Anne ve baba temizlige dikkat ediyorsa ve işleri cocugun gözü önünde anlatarak konusarak yapiyorlarsa, ufak tefek islere cocugu da dahil ediyorlarsa daha kolay oluyor. Zamanla sorumluluklari arttirilir, oyuncaklarini ilk önce bir büyükle birlikte sonra da kendisi toplamaya başlar, sonra sofra hazırlamaya yardim eder sonra ufak bir bez ile toz almaya baslar vs.. zaman içinde iste odasini toplama, yatagini toplama, kiyafetini kirliye atma ya da katlama gibi isler, sorumluluklar verilir. Büyüdükçe de yapmadigi zamanlarda cezadan ziyade, bedel ödetme uygulanır. Ama bunun icin normalde de tutarli ve sınırları net bir ebeveyn olmak gerekiyor. Ama ne yaparsak yapalim, ne öğretirsek öğretelim günün sonunda cocugun fıtratı ön plana çıkıyor.. bazıları icinden gelerek is yapmayi sever bazisi yemek yapmayı bazisi da sevmez. Bu durumda yapacak pek bir sey kalmıyor yine de güzellikle anlatmak lazim.
Çocuk temiz ortamı gördükçe kendisi temiz oluyo ve ortamın dağınık pis olduğunu fark edip der şimdiki çocuklar çok mu akıllı ben mi bilmiyorum bilemiyorum cevap bulamıyorum
Hepsi akıllı
Evet bencede yeni konuşmaya başlamış ama zeki
Birseyi anlatmak yerine yaparak örnek olmak en etkili yöntemdir.
Cevap
3Cevap
Bence zamanla alıştırılabilir yanların da temizlik yaparak ya da yardım ederek
Bir kenarda prens prenses gibi oturtursaniz o sizi izleyerek yapmaz. Aksine onu görevlendirmiş gerekiyor. Birşeyi dökünce, kirletince eline bezi verin silsin. Zamanla o bezi gidip almayi yıkamayı öğretirsiniz. Koca kız ve koca oğlan olduğunda sizin yaptiklarinizi yapmaz. Alismamistir çünkü iş yapmak çok zor gelir. Tembel olur. Pis olur.
benim oğlum bn evi siler supururken kendisi gelip yardım etmeye calisio kendisi silmeye supurmeye calisio. Bı yeri silerken o da bez alıp silmeye gelio yerim onu ya 😄💙
Küçüklükten ufak ufak sorumluluklar verilebilir örneğin odasını toplamak, yatağını toplamak. ya da tabağını mutfağa götürmek.
Aşılanmaz, aşılanmıyor. Sevmiyorlar çünkü. Ama mecburen odalarını topluyorlar 😄
çocuk annesini temizlik yaparken görürse aynısını yapar
Elinden telefonu almayla başlayabiliriz..
Anlatarak olmaz pratik yapmak lazım
Temizliğin sonunda para vererek alıştırılabilir.
Küçüklükten ufak işlere dahil ederek
Temizlik imandandır ondan
Birlikte ev temizliği yaparak.
Büyüdügü zaman
Kendi cevabını paylaşmak ister misin?