Cevabın nedir?
Çok Süper Cevap
+1 yılMerhaba. :)
Bulaşık makinesi düzenli aralıklarla temizlenmesi gereken bir beyaz eşyadır. Düzenli periyotlarla temizlenmezse; tıkanma, koku, düşük hijyen performansı gibi sorunlara yol açabilir. Bugün tam da bu konuda bazı tavsiyelerde bulunmak istiyorum. Ama öncesinde bazı bilgilendirmeler yapacağım. Umarım bilgiler işine yarar. Keyifli okumalar...Bulaşık Makinesi Neden Kokar?

Bulaşık makinesinin kötü kokması günlük hayatta sık sık karşılaşılan bir problemdir. Çözümü ise hiç de zor değildir. Öncelikle bunun sebebine değinmek istiyorum. Bulaşık makinesinin kötü kokmasının başlıca nedeni, genellikle bulaşık makinesi filtresinin donmuş yağ ve yemek kalıntılarıyla veya diğer objelerle tıkanması sonucu makinede kötü kokular oluşur. Dolayısıyla makineniz, filtreye takılan bu yiyecek atıkları sebebiyle makinenin tahliye etmesi gereken atık suyu gereğince tahliye edemeyebilir. Bunun sonucunda da yıkama performansından beklenen verim alınamaz ve bu da makinenin kötü kokmasına sebep olur. Bu yüzden makinenize daha temiz bir filtre bırakmak adına bulaşıklarınızda kalan yemek artıklarını sıyırarak makinenize yerleştirin.
Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Bulaşık makinesiyle ben de daha önce bu tarz sorunlar yaşadım. Piasada 6 ayda bir kullanıma uygun makine temizleyicileri var. Tek kullanımlım bu ürünlerin fiyatları da oldukça yüksek. Ben bizzat alıp denedim ve hiçbir sonuç alamadım. Çünkü makinemin filtresi o kadar yağlıydı ki bunu tenizlemeye gücü yetmedi. Makineyi açtıktan sonra temizlenmediği fark edince ufak çaplı bir hayal kırıklığına uğradım. Ne yapsam ne yapsam diye düşünürken bunun üzerine evde mevcut olan Vim sirkeli kireç çözücü aklıma geldi ve “neden olmasın?” diye düşünerek denemeye karar verdim. Ama temizliğe makinenin dışından başlamaya karar verdim.
Yöntem 1:
Öncelikle bulaşık makinesinin dışını beyaz sabunlu çok amaçlı temizleyiciyle bir güzel temizliyoruz. Bu arada byaz sabunun mis gibi kokusu bir güzel etrafımızı sarıyor. Makinenin dışı da resmen parlıyor bu yöntemle. Ardından bulaşık makinesini açıp kenarları ve silikonlu yerleri bir bez yardımıyla iyice työnteiyoruz. Sonrasında alttaki sepeti çıkarıp alıyoruz ve dipteki filtreyi temizlemeye girişiyiruz. Eğer sizin de filtrenizde yağ kalıntıları varsa ki ben bunun için sirkeli kirec çözücü kullandım, siz de bu yöntemi deneyebilirsiniz. Ardından bulaşık süngeriyle iyice temizliyoruz. Son olarak da sepeti yerine takip bulaşık makinesinin deterjan gözüne 1’er çay kaşığı elma sirkesi, limon tuzu ve karbonat ekleyip makineyi boş çalıştırıyoruz. Böylece makine kendi kendini temizliyor. Makinenin kapağıın açtığınızda da makineniz ayna gibi parlıyor ve yağ kalıntılarından eser kalmıyor.
Yöntem 2:
Şunu söylemek istiyorum: Bulaşık makinesi deterjanı olarak biz birçok markanın bulaşık makinesi deterjanını kullandık. Hem makinenin içini temizliyor hem de biz kadınlar için en önemli olan şey yağ filtresi olduğu için yağ filtresini pırıl pırıl yapıyor. Ayrıca bulaşıkları pırıl pırıl yapıyor parlatıyor hiçbir kalıntı bırakmıyor üzerinde. Ve biz bundan önce bulaşık makinesi tuzu ayrı alıyorduk, parlatıcısını ayrı alıyorduk. Artık hiçbir şeye gerek kalmıyor.
Yöntem 3:

Size bir yöntem daha söyleyeceğim ekonomik bir yöntemdir bu. Bulaşık makinesinin içini boşaltın, kapağına çamaşır suyundan bir miktar dökün. (Bir/ bir buçuk yemek kaşığı olabilir.) Makinenin kapağına dökün, makineyi boş şekilde çalıştırın. Makinenin hem içi hem de yağ filtresi tertemiz olacaktır. Kesinlikle sonuçtan çok memnun kalacaksınız. Biliyorsunuz çamaşır suyu hem makinenin içini temizliyor hem parlatıcı özelliği vardır hem de yağları temizleyip mikropları da öldürüyor. Çamaşır suyu döktükten sonra en uzun programa alın ve bir defa çalıştırın. Makinanız durduktan sonra bir defa da deterjansız çalıştırmanızı öneririm. Çünkü sizlerin de bildiği gibi çamaşır suyunun içerisinde yüksek miktarda kimyasal bulunmaktadır. Bu kimyasallar makineyi temizliyor pırıl pırıl yapıyor ancak iyice de durulanması gerekiyor.
Yöntem 4:

Son olarak bir yöntemim daha var. Karbonat, sirke ve tuz karışımıyla bulaşık makinenizi hem temizlersiniz hem yağ filtresini yağlardan arındırırsınız hem de makinenin içerisindeki kötü kokuları da bu şekilde yok etmiş olursunuz. Bu karışımın içeriği ise şöyle: 1 yemek kaşığı sirkenin içerisine bir çay kaşığı tuz ve bir çay kaşığı karbonat koyun, bunları makinenin deterjan bölümüne koyun, makinanızı çalıştırın, istediğiniz programa alabilirsiniz. Kısa veya uzun program orası size kalmış. Tuz, sirke ve karbonat karışımı söylediğim gibi yağ filtresini pırıl pırıl yapıyor. Ben bu yöntemi nereden bulduğumu da size açıklamak istiyorum: sizlerin de bildiği gibi kıyafetlerimize yağ döküldüğü zaman yağ çıkmayan bir lekedir ki ben de ben de çoğu kişiye bunu bu yöntemi öneriyorum. Kıyafetlerine yağ lekesi olan yeri ıslatıp bir miktar tuz döküp ovuşturmalarını söylüyorum. Hem bu sayede kıyafetteki yağ lekesi kayboluyor. Ben de bu yöntemden yola çıkarak karbonat sirke karışımına tuz ekleme fikrini buldum. Ve makinenin içi pırıl pırıl oldu. Hem ekonomik hem doğal yöntem isteyenlere ve makinesini kimyasalla temizlemek istemeyenler için çok uygun, eski, geleneksel ve etkili bir yöntemdir. Kimyasalsız temizlik isteyen insanlara öönerimdir. Bu yöntemlerden herhangi birini yapabilirsiniz. Hepsi de birbirinden etkili yöntemlerdir.
Bulaşık Makinesini Verimli Kullanmak İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

- Düzenli aralıklarla bulaşık makinenizin kontrollerini ve bakımını yaptırın.
- Bulaşıklarınızda kalan yemek artıklarını sıyırarak makinenize daha temiz bir filtre bırakın.
- Bulaşık makinenizin doldurun fakat maksimum kapasitesinden fazla yük yüklemeyin.
- Makinenizi çalıştırmadan önce püskürtme kollarının dönüşünü engelleyen bir cisim olmadığından emin olun.
- Düzenli aralıklarla makinenizi temizleyin, bilhassa filtrenin temizliğinden emin olun.
- Deterjan seçimi de çok önemli. Kullandığınız deterjanın üstün hijyen performansı sağladığından emin olun.

Tüm bu söylediklerime dikkat etmeniz durumunda tertemiz bir makine ve pırıl pırıl bulaşıklarla karşılaşacaksınız. Umarım faydası olmuştur. Okuduğunuz için teşekkürler. :)
.34 Yorumla- +1 yıl
eline sağlık kuşum, şahane doyuruculukta bir görüş olmuş <3
- +1 yıl
@KürkMantoluHayri çokk teşekkür ederim 😘❤❤
- +1 yıl
<3 <3
En İyi Cevaplar
+1 yılBulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir? Bulaşık Makinesi Temizlemenin Püf Noktaları!
Bulaşık makinemizin temiz olması diğer beyaz eşyalara göre çok daha önemli çünkü sağlığımızı doğrudan etkiliyor desek yanlış olmaz. Yaptığımız yemeklerin hijyenik olduğuna ne kadar dikkat ediyorsak o yemekleri koyduğumuz tabağın da temiz olmasına bir o kadar dikkat etmeliyiz.
Zamanla bulaşık makinesinin filtresinde ve içerisinde biriken yemek artıkları, yağ, çözünmemiş deterjan ve su ortaya hiç de hoş olmayan bir koku bırakır. Tabi bu sadece pis kokuyla kalsa iyi, yıkadığınız bulaşıklarda lekeler oluşmaya başlar ve makinenin içerisinde kalan yemek parçaları yemek takımınızı tekrardan kirletebilir. Kısacası, bulaşık makinenizi doğru bir şekilde temizlemezseniz, bulaşık makineniz görevini tam anlamıyla yerine getiremeyecek ve ilerleyen zamanlarda yiyecek parçaları vs. sebebiyle bulaşık makinenizin filtresi ve pompası ciddi şekilde zararlar görecektir. Bulaşık makinenizi doğru bir şekilde temizlememenizin sonucu da size pahalıya patlayacaktır.
Çoğu şeyde olduğu gibi, önceden önlemini almak tedavi etmekten çok daha iyidir. Kaliteli bir bulaşık makinesi deterjanı ve parlatıcı kullanmak, bulaşık makinenizin içinde oluşabilecek inatçı lekelerin azaltılmasına çok yardımcı olacaktır. Ayrıca, suyun kireçli olduğu bölgelerde yaşıyorsanız, ev tipi su yumuşatma cihazı kullanmak veya bulaşık makinenizin su yumuşatma sistemine rejenerasyon tuzu eklemek; tabak, bardak vs. gibi mutfak eşyalarınızda lekelenmeyi önlemeye yardımcı olur ve bulaşık makinenizde atık parça birikmesini engeller. Bulaşıklarınızı yıkadıktan sonra bulaşık makinesinin kapağını açık bırakmak, küf veya küf oluşumunu önlemeye ve bu kötü kokuları gidermeye yardımcı olur.Bulaşık makinenizi ne sıklıkla temizlemelisiniz?
Bulaşık makinesi kullanımınıza bağlı olarak, günlük, haftalık veya aylık olarak düzenli bir şekilde rutin bakımlar yapmanız gerekiyor. Örnek olarak kullanabileceğiniz bakım kılavuzu!
Günlük : Bulaşık makinenizin içerisinde kalan yiyecek parçalarını çıkarın.
Haftalık : Bulaşık makinesi kapağını, contayı silin ve filtreyi temizleyin.
Aylık : Bulaşık makinenizin iç kısmını derinlemesine temizleyin.
Gerekli olduğunda : Bulaşık makinenizin dışını temizleyin.
Bulaşık makinesi çamaşır suyu ile temizlenebilir mi?
Hayır, özellikle bulaşık makinenizin içi paslanmaz çelikse veya parçalar paslanmaz çelikse çamaşır suyu önermiyorum. Ayrıca sirke ile birlikte çamaşır suyu kullanmayın. İkisinin kombinasyonu çamaşır makinenize zarar verebilir.
Bulaşık makinenizi günlük, haftalık ve aylık olarak nasıl temizlersiniz?
Contayı, filtreyi, kapağı temizlemek için veya kötü kokulardan kurtulmak için bulaşık makinesini doğru şekilde nasıl temizleyeceğinizi öğrenebileceğiniz adım adım ayrıntılı klavuz hazırladım. Dilerseniz maddelerle devam edelim.
Günlük temizlemelerde mümkün olduğunca sirke kullanımına ağrılık vermenizi tavsiye ediyorum çünkü bulaşık makinezi tuzu/tozu cam bardakların matlaşmasına ve solmasına sebep olabiliyor. Bulaşık makinesinee kullanacağınız sirke koku yapmayacaktır bundan emin olabilirsiniz. Ayrıca bulaşık makinesi jeli veya tableti kullanacağınızdan koku sorunu hiç kalmayacak. Bulaşıkların akıttığı kir ve makinenin içi sirke ile günlük bakımdan geçmiş olacak.
Makine boşken günde bir defa yıkayabilirsiniz. Bunu gece yapmanızda fayda var. Makine tuzu veya makine içi temizleyici jellerden kullanarak giderleri ve makinenin görünmeyen yerlerindeki kiri ve yağı temiz hale getirecektir. Makinenizin ömrünün sağlıklı olması açısından bu işlemi haftada 3 kez yapmanız yeterli olacaktır.
Temel olarak mutfağınızdan eksik etmeyeceğiniz ilk gereç makine içi temizleyicisidir. Bunlar marketlerde de bulunmakta. Koku önlemek için de birkaç önereceğim yöntem olacak bunları da adımlarla takip edebilirsiniz. Yazının ilerleyen kısımlarında açıklayacağım.Bulaşık Makinesi Neden Koku Yapar? Ne Yapmak Gerekir?
Bulaşık makinesi yağları, bazen küçük de olsa yemek artıklarını sıcak su yardımı ile söküp atıyor. Peki bulaşıkları iyi bir şekilde temizleyen bulaşık makinesi kendini neden temizleyemiyor? Sebebi yağdır aslında. Siz rutin olarak bulaşık makinenizi temizlemeye özen göstermezseniz sadece bulaşık makineniz kokmayacak aynı zamanda bulaşıklarınız da eskisi gibi gıcır gıcır çıkmayacak, onlar da kokacak.
Bulaşık Makinesinde Neden Koku Oluşur?
- Ağır yağlı yemeklerin kaplarını yıkamadan yerleştirmek.
- Bulaşıkların kirini akıtmadan yerleştirmek
- Makine kokusu kullanmamak
- Rutin makine temizliği yapmamak
- Filtreleri sık sık yıkamamak
Bulaşık makinesinde koku sağlayan temel faktörler bunlardan oluşuyordu. Peki ne yapmak gerekir maddeler halinde verelşm o halde. İşte makinenizi eskisinde sağlam çalışır hale getirmeniz için, bulaşıkları gıcır gıcır çıkarmanız ve güzel koku yayması için yapmanız gerekenler!
Bulaşık Makinesini Temizleme Rehberi!
2 günde bir bulaşık makinesi içerisinde bulunan filtreyi çıkartıp yıkayın!

Filtre temizliği bulaşıkların lekesiz çıkması ve koku açısından önemlidir.
Bulaşık makinesi boşken makine temizleyici toz/jel kullanın ve kısa programda çalıştırın.

Kısa programda makine temizleyicisi ile yıkayın.
Makinenizin kokusunun hoş olması için meyve aromalı sabunlar ve makine içi koku tableti kullanın.

Makinenizde bulaşıklar varken yaklaşık 1 yemek kaşığı sirkeyi makine temizleyici bölüme boşaltın.

Bulaşıklarınızı yerleştirmeden önce ağır yağlarından ve fazlalık yemek kırıntılarından arındırdığınızdan emin olun.

Bulaşık Makinesi Temizliğinde Başvurmanız Gereken Ürünler!
Bulaşık Makinesi Tableti!

Bulaşık Makinesi Tableti Tablet olarak pek çok seçenek bulunmaktadır. Dilerseniz jel de kullanabilirsiniz. Esintisi ve ferahlığı açısından limon aromalılara yönelmenizi tavsiye ederim.
Bulaşık Makinesi Kokusu!

Bulaşık Makinesi Kokusu Uzun süre kullanıma sahip makine kokuları oldukça kullanışlı. Hemen hemen her markette bulabilirsiniz. Makinenizin herhangi bir iskeletine sabitliyorsunuz ve her yıkamada kokusu yayılıyor.
Bulaşık Makinesi Parlatıcısı!

Bulaşık Makinesi Parlatıcısı Bunu makine parlatıcı bölüme boşaltarak uygulayacaksınız. Bardaklarınızda matlaşma varsa bilakis bunu kullanmanızı öneririz.
Bulaşık Makinesi Temizleyicisi!

Bulaşık Makinesi Temizleyici Genel makine temizleme programlarınızda makine temizleyicisini kullanacaksınız. Filtre ve giderlerdeki yağlardan bu şekilde arındıracaksınız.
Bulaşık makinesi kullanımı oldukça önemlidir. Hijyen açısından daha çok dikkat etmek gerekiyor. Temiz olmayan giderler bulaşıklarda sabun, yağ lekesi bırakabilir ve pis çıkarabilir. Bunlarla ağız yoluyla temas ediyoruz ve hiç hijyenik değildir bu. Bu sebeple giderlerin temizliğine ağırlık vermeniz önemle rica olunur. İyi okumalar.31 Yorumla- +1 yıl
Dolu dolu şahane bir görüş <3
+1 yıl
1880 yılında bulaşık makinesinin patenti Joel Houghton tarafından alınmıştır.
Bulaşıkların temizlenmesini deterjanlardaki kir ve leke çözücü enzimler sağlamaktadır. Bu enzimlerin çalışabilmesi için makineye ihtiyaç olduğundan ötürü bulaşık makinesini ise 1880'li yıllarda Josephine Cochrane icat etmiştir.
Geçmişten günümüze kadar aşama aşama ilerleyerek mutfaklarımızda yerini almıştır bulaşık makineleri ve hayatımızı kolaylaştırmaktadır..
Hemen hemen herkesin evinde bulunan vazgeçilmez bir keşiftir.. Bulaşık makinesi sayesinde zamandan tasarruf edip diğer işlerimizle meşgul oluyoruz ve fazla su harcamıyoruz.
Özellikle de kalabalık misafirlerimiz olduğu zaman bulaşık makinemiz bizim kurtarıcımız oluyor..
Bulaşık makinesi de tıpkı çamaşır makinesi gibi bir zamanlar lükstü, herkesin evinde bulunmuyordu ama şimdi herkes için bir ihtiyaç bulaşık makinesinin varlığı..
Bulaşıkları yıkarken (eğer fazlaysa tabi yıkayacağımız bulaşıklar ve bulaşık makinesi yoksa) belimiz ağrıyor, yoruluyoruz, ayakta uzun süre duruyoruz, bulaşıkları yıkamak için ekstra su kaynatıyoruz ve bulaşık makinesinin varlığı bizi bu dertlerden kurtarıyor ve ellerimizde çatlamıyor bulaşık makineleri sayesinde 🙂
Bulaşık makineleri bizim elimiz, ayağımız gibi bir şey oldu.. Öyle ki teyzem bulaşık makinesine hep "kızım" der 🌸
Varlığına şükrettiğimiz bir icattır bu makinesi.. Eminim sizlerde hayatınızın bir döneminde "Allah bulaşık makinesini icat edenden razı olsun"demişsinizdir.
Hayatımızı kolaylaştıran bu icadın temizliğini, bakımını da ihmal etmemeliyiz.Bulaşık makinesinin bölümleri nelerdir?

🌸 Görselde de görüldüğü üzere bulaşık makinesinin bölümleri bu şekildedir.
Bulaşık makinesinin kötü kokmasının sebebi nedir?

Bulaşık makinesinin kötü koku vermesinin en başlıca sebebi filtrenin tıkalı olmasıdır.
Filtreye takılan yiyecek parçalarından ötürü makine atık suyu boşaltamayabilir ve bu durumda bulaşık makinesinin kötü kokmasına sebep olur. Bu yüzden bulaşıklar akıtılıp bulaşık makinesine yerleştirilmelidir..Bulaşık makinesi nasıl temizlenmelidir?
Bulaşık makinesinin temizliği asla ihmal edilmemeli. Şayet bulaşık makinesi belli aralıklarla temizlenmezse yemeklerden arta kalan atıklar makinenin içinde birikir ve bu durum makinenin tıkanmasına sebebiyet verir. Üstelik biriken yemek artıklarından ötürü makinenin borularının değiştirilmesi ve temizliğinin yapılması gerekir. Daha da kötüsü bulaşık makinesinin temizliği ihmal edilirse, hiç yapılmazsa bulaşık makinesi çalışırken bir anda arızalanır ve bulaşık makinesinin içindeki kirli su mutfağı da kirletir ve mutfağı da temizlemek gerekir. Bunun için bulaşık makinesinin temizliği asla ihmal edilmemelidir.
Bulaşık makinesi düzenli olarak temizlenmediği zaman makine kireçlenir. Makine kireçlendiği zaman ise oluşan kireç birikerek makinenin içinde ve giderlerinde tıkanıklık olmasına sebep olur.
Bulaşık makinesi temizliği hakkında bilgi vereceğim..
1) Bulaşık makinenizi boş bir şekilde çalıştırın..Kullanım sıklığınıza bağlı olarak 4 ila 6 ayda bir boş bir şekilde çalıştırın.
Makinenizi boş bir şekilde çalıştırmanız makinenin içindeki kötü kokunun gitmesini sağlar.
2) Bulaşık makinenizin filtresini temizleyin.
Makinenin filtresini temizlemek için makinenin alt kısmında yer alan hazneyi açın.. Filtreyi dışarı çıkarın. Filtreyi çıkarınca bulaşık deterjanıyla temizleyin ve yıkayın. Filtre temizliği yüzeysel bir şekilde yapılmamalı, filtrede yemek kalıntıları kalmamalı. Makinenizin filtresini temizleyerek bulaşık makinenizin ömrünü uzatabilirsiniz..
Filtre bölümünü temizledikten sonra kendi haznesine yerleştirin, takın.
Bulaşık makinenizin filtresini temizlemezse bulaşık makinesinin tabanında su birikir ve bu biriken kirli sudan dolayı makinedeki bulaşıklar kirli çıkar, bunun için filtre temizliği mühimdir.
3) Arap sabunuyla bulaşık makinenizi temizleyin..
💚 Islak bir beze Arap sabununu dökün. Makinenin içinde yer alan tüm parçaları sabunlu bezle silmeniz kâfidir. Sonrasında ise bulaşık makinesini sabundan arındırmak için bezle kurulmanız yeterli olacaktır. Böylelikle bulaşık makinesindeki kötü koku son bulacak.
https://youtu.be/kJ31R-ndTzA
4) Bulaşık makinenizin pervanesini temizleyin
🌸Bulaşık makinesinin içinde yer alan pervane bölümü çalışırken hep suyun içinde kaldığından ötürü bulaşık makinesinin pervanesi kireçlenir. Pervane kısmında meydana gelen kireçlenmeden ötürü bulaşıklar makineden kirli çıkar. Bunun için bulaşık makinesinin pervanesi temizlenmelidir. Pervanenizi temizlerken Arap sabunu, karbonat, bulaşık deterjanı, Sirke gibi temizleyicileri diş fırçasına sürmeniz ve fırçayla pervaneki tüm boşlukları temizlemeniz kafi olacaktır. Pervaneyi bu şekilde bu temizleyicilerle ve fırçayla temizledikten sonra suyla yıkayıp durulayın. 5) Bulaşık makinenizi limon 🍋 ve sirkeyle temizleyin. Limon kireçlerin temizlenmesinde faydalı olur, sirke ise bulaşık makinesini tüm kirlerden arındırır.. Bir kabın içine 2 bardak sirke boşaltın..2 yemek kaşığı limonu sirkeyle karıştırın. Bu karışımı makinenizin içine dökün. Makineniz boş olmalı ve makinenizi en yüksek sıcaklık programında çalıştırın..6) Bulaşık makinenizin deterjan bölmesinin temizleyin.. Bulaşık makinelerinin kapağının iç kısmında deterjan koymak için ayrı bir bölme bulunmaktadır.
Bulaşık makinesini toz ve tablet deterjanlarla kullanırken, çalıştırırken bu bölmede zamanla deterjan kalıntıları oluşur, birikir. Bu bölmenin temizliği genellikle ihmal edilmektedir.
Deterjan gözünü temizlemek için nemli bir beze elma sirkesi damlatın ve bezle deterjan gözünü silin.
Umarım yardımcı olabilmişimdir 🌷
Bulaşık makinesi temizliğiyle ilgili bir video paylaşmak istiyorum, link olarak bırakıyorum..46 Yorumla- +1 yıl
Bulaşık makinesi nasıl temizlenmelidir 5 ve 6 yi koyu bir şekilde yazamadım
- +1 yıl
cok emek vermişsin şimdi bende bu soruya böyle cevap versem ödül için seni geçme olasılıgım var o zaman ben yarısa hiç girmiyim senin emegini begendim
- +1 yıl
@biradetmehmet Yarışa girin bence, ve her zaman diyorum hakeden kazansın. Teşekkür ederim yorumunuz için
- +1 yıl
zaten üşeniyordum :))
- +1 yıl
- +1 yıl
evet kaliteli yazan herkes kazanabilir <3 @biradetmehmet kaçırma derim bu fırsatları :)
Merhabalarr
Bilindiği gibi bulaşık makineleri, evlerde bulaşıkları daha hızlı ve ekonomik olarak yıkamak için icat edildi. Ülkemizde 90’lı yıllardan itibaren günümüze kadar kullanılmaktadır :)
Pandemi döneminde bulaşık makinesinin önemi daha da arttı denebilir çünkü yüksek sıcaklıkta bulaşıkları yıkayıp daha hijyenik bulaşıklar bizlere sunar. Geleceğimiz için su tasarrufu sağlar, ekonomiktir. Bu sebepten her evde bulunmalıdır...Bulaşık Makinesi Neden Kötü Kokar?

? Eğer bulaşık makinenizi yeni aldıysanız ilk birkaç yıkamada kötü koku yayabilir fakat bu durum geçicidir. Ancak uzun süreli kullanımın ardından gelen kötü koku filtrenin tıkalı olmasından, yiyecek artıklarından, biriken tortu ve yağ artıklarından olabilir
Bulaşıklarınızı uzun süre makinede bekletiyorsanız kötü koku oluşabilir
Kokuyu engellemek için bulaşıkları fazla bekletmeden yıkayabilirsiniz. Ayrıca filtreyi çok tıkatmamak adına bulaşıkları, yemek artıklarından iyice temizleyip makinenize yerleştirin. Bu sayede kötü kokunun gelmesini engellemiş olursunuz..Bulaşık Makinesi Nasıl Temizlenir?

Arap Sabunu <3 - Bulaşık makinesinin içini iyice kontrol ediniz. Gidere sıkışmış yemek artıkları olabilir
- Makinenin tabanında bulunan filtreyi talimatlara uyup çıkarın ve ardından akan suda sabunla yıkayabilirsiniz veya filtreyi sirkeli limonlu karbonatlı suda bekletebilirsiniz.
- Bulaşık makinesinin raflarını çıkarıp bir bezle silebilir veya yıkayabilirsiniz.
- Bulaşık makinesinin kenarlarını silikonlu yerleri iyice temizleyiniz
Tüm bu aşamaları yaparken Vim Arap Sabunu çok amaçlı temizleyici spreyle temizleyebilirsiniz. Arap sabunu kötü kokuyu engeller.
Karbonatla Temizlik

Karbonat <3 Karbonat temizlikte işe yarayan bir yöntemdir. Karbonat antibakteriyel özelliğe sahiptir bu sebepten yukarıda yazdığım temizlik aşamaları yaptıktan sonra makinenin içerisine bir miktar karbonat atıp yüksek sıcaklıkta çalıştırıp makinenin temizliğini sağlayabilirsiniz
Karbonat ve Sirkeyle Temizlik

Karbonat <3 Sirke Sirkenin kendisi kötü bir kokuya sahiptir fakat içindeki asit kötü kokuya engel olur. Sirke doğal yollarla kullanılan en iyi temizlik ürünüdür.
2 yemek kaşığı karbonat ile 2 su bardağı beyaz sirkeyi karıştırıp makinenin içine atınız ve sıcak derecede makineyi çalıştırınız.Kabartma Tozu ve Karbonatla Temizlik

Kabartma Tozu <3 Karbonat Bulaşık makinenizin en alt kısmına bir miktar kabartma tozu ve karbonat ekleyip yüksek ısıda makineyi boş bir şekilde çalıştırın. Kabartma tozu kötü kokuyu giderip lekeleri temizler. Karbonat ise antibakteriyel özelliği sayesinde derinlemesine temizlik sağlar. İkisini birlikte ekleyip güçlü bir temizlik sağlayabilirsiniz.
Limon Tuzuyla Temizlik

Limon Tuzu <3 Sirke Bir kabın içine 2 yemek kaşığı limon tuzu ve 2 su bardağı beyaz sirkeyi karıştırın. Limon tuzu eridikten sonra makinenin içine dökün ve yüksek ısıda makineyi boş çalıştırın. Limon tuzu kireçleri önler ve kötü kokuyu giderir..
https://www.youtube.com/embed/JG97enrCoqs
Tüm bunlara ek olarak makinenin tuzunu düzenli olarak ekleyin
Uzun süreli makine kullanımının ardından kötü koku gibi sorunlarla karşılaşabiliriz. Bu yazımda kötü koku için temizlik önerilerinde bulundum umarım faydalı olmuştur.
Son olarak yukarıda yazdığım yöntemler dışında farklı bir temizlik önerisi içeren bir video da sizler için ekleyeceğim.Yazımı buraya kadar okuduğunuz için teşekkür ederim. Sağlıklı günleerr <3
41 Yorumla- +1 yıl
döktürmüşüz bebek <3
AI Persona’ya Sor
Mistik Biri
Tarot falına bakmamı ister misin? Astroloji ve Burçlar konularında yardımcı olabilirim.
Fragmatik
Bugün ne izlemek istiyorsun? Senin için film ve dizi önerileri verebilirim.
Merto
Yeni bir tarz mı arıyorsun? Moda ve stil konusunda yanındayım.
Rehber İpek
Üniversite tercih yolculuğunda yanındayım! Bana soruların neler? 🎓
Şöyle Böyle
Sıra dışı konulara yeni bir soluk getirmek için buradayız.
Ayberk
2026 Dünya Kupası gecelerinde maç coşkusunu birlikte yaşayacak bir futbol buddy’si arıyorsan...
Aşko Kuşko
Kafası karışık bir aşıksan ilişkilere dair önerilerimle yanındayım.
Hilal
2026 FİFA Dünya Kupası coşkusunu birlikte yaşayacak, maç sonu sohbetleri yapacak birini...
Oyuna Geldik
Oyunlarla ilgili konuşmaya ne dersin? En yakın oyun arkadaşın olabilirim.
Şef Orçun
Bugün ne pişirmek istersin? Türk ve Dünya mutfağı konularında yardımcı olabilirim.
Ezgi Geziyor
Tatilini birlikte planlayalım mı? Tatil ve seyahat konularında sana yardımcı olabilirim.
Fit Meli
Diyet ve sağlıklı beslenmeye dair önerilerimle yanındayım.
KSCansu 💜
KızlarSoruyor kullanımına dair desteğe mi ihtiyacın var? Hemen sor!
İremolog
Genelde nasıl hissediyorsun? Kişilik ve karakter konularında sorularını yanıtlamaya hazırım.
Kediliçe
Patili dostuna ne iyi gelir? Evcil hayvanlar konularında bana sorularını sorabilirsin.
Hep Parla ⭐
Kariyer hayatında nasıl bir adım öne çıkarsın? Eğitim ve kariyer konularında sana destek olabilirim.
Eko Bey
Bütçeni yönetebiliyor musun? Para ve ekonomi konularında yanındayım.
Bir İnci
Bugün nasıl görünüyorsun? Dış görünüşünle ilgili her şeyi bana sorabilirsin.
Smaçella
Egzersiz planın hazır mı? Fit kalmakla ilgili endişelerin varsa sorularını sorabilirsin.
O-Pera
Şehrinde hangi etkinlikler var? Kültür ve sanat etkinliklerini bana sor!
Profesör Bilgin
Eğitim ve iş hayatında her şey yolunda mı? Desteğe ihtiyacın varsa buradayım.
Baharizma
Bugün gündemde neler var? Trend gelişmeleri birlikte yorumlayabiliriz.
Luna
Regl dönemlerinde iyi hissetmek mümkün mü? Tavsiyelere ihtiyacın varsa buradayım.
Fikri Harika
Hediye seçimi ve alışveriş ipuçları konusunda desteğe ihtiyacın var mı? Bana sorularını...
Flaş Batu
Magazin konuşmayı sever misin? Ünlüler nerede, ne yapıyor gel konuşalım!
Driver Baby
Yola çıkmaya hazır mısın? Araba ve motorlarla ilgili yardımcı olabilirim.
Hayat
Aile ya da arkadaşlarınla ilişkilerin nasıl? Kafana takılan her konuda yanındayım!
Dijital Zeka
Teknolojik cihazların sana mı kafa tutuyor? İnternet & Teknoloji konularında desteğe hazırım.
Doğa Anne
Çocuk bakımıyla ilgili destek mi arıyorsun? Ebeveynlik konusunda tavsiyelerimle yanındayım
Ne-She
Güzellik ipuçları ister misin? Güzellik ve bakım konularında sorularını yanıtlayabilirim?
Kızlar & Erkekler Ne Diyor?
37
Cevap
32Cevap
+1 yılSirke karbonatlı suyu ve süngeri alıp raflarini çıkarıp girin süzgeçleri de bı güzel çıkarıp temizleyin, emin olamiyorsaniz özel temizleyicilerden bir kısım döküp çalıştırın, daha temiz olmasını sağlayabilecek yöntem yok. Koku için arta kakan limonları kullanabilirsiniz. Bulaşıkları yıkarken iyi durulamayi da unutmazsaniz herhangi bir sorun çıkmaz Allah'ın izniylr.:)
10 Yorumla
+1 yılMerhaba
Bulaşık makinanızı boş bir şekilde sirkeyle çalıştırmanız bu sorununuzu ortadan kaldıracaktır. Bu sayede sorununuzdan kurtulabilirsiniz.
Bir diğer yöntem de karbonat ve limon suyu ikilisi. Deterjan bölümüne her ikisinden de koyun. Bu şekilde makinanız daha temiz ve kokusuz olacaktır.
Kolay gelsin.10 Yorumla
+1 yılMakina nın drenaş kısmında filtre temisse makina kokmaz, drenaj ve giderinde su tutucu yoksa pimaşlardan koku makina nın içine teper ters hava ile birlikte Bi tesisatçıya durumu iletmenizi öneririm. Makina ız da Bi sorun yoksa drenaj kısmına su tutucu Bi aparat takar sonuçta drenajda pompa vasıtasıyla suyu atıyor Bi sorun olmaz ve makine kullandığınız kimyasallardan dolayı zaten tertemiz kokar
00 Yorumla
+1 yıl01 Yorumla- +1 yıl
su urunu kullanin temizliyor o
Bulaşık makinesi filtre temizliği kesinlikle çok önemli ben her hafta bir kez filtreyi yıkıyorum basit bir uygulama onun dışında sirke , limon vs şeyler ömrünü kısaltır ve kullanıcı hatası olarak gösterilir garantide. Bulaşık makine temizleyici marketlerde ürünler var onları düzenli kullanır iseniz sorun kalkar. Ve yemek artıklarını temizlemek önemli.
10 Yorumla
+1 yılÖncelikle filtreyi kontrol et, kirliyse temizle. Lavaboda çeşme yardımıyla yıkayabilirsin. Filtre işini çözdükten sonra makinenin parlatıcısı ya da tuzu bitmiş mi kontrol et. Onu da hallettikten sonra Finish markasının makine temizleyicisi var onunla makineyi boşken çalıştır sorunun çözülecektir. Şimdiden kolay gelsin.
00 Yorumla
+1 yılBulaşık makineleri için özel üretilen makine temizleyiciler var 2,3 ayda bir bir kutu ondan alıp kullanabilirsiniz. Birde yarım limonu bardakların olduğu kısma takarsanız kötü koku olmaz.
00 Yorumla
+1 yılBulaşık Makinesi nin önce alttaki filtreyi çıkartın onları kaynar suyun içine koyun beklesin sonra yağ çözücü CIF ya da artık elinizde hangi temizleme malzemesi varsa temizleyin sonra filtreyi takip bulaşık makinesi temizleyicisi var onu koyup çalıştırın sonra içi dışı mis ayrıca fair markasından da başka marka önermem gayet güzel yıkar koku içinde bulaşık makinesi koku ürünleri var onlardan alın. koku sanırım herkes te oluyo
00 Yorumla
+1 yılParlatıcıyı doldur makina temizleyici var marketlerde ama önce filitreyi çıkartıp temizlemen lazım temizleyiciyi koy boş çalıştır cam bardak gibi olur birazda çamaşır suyu
00 Yorumla
+1 yılBulaşık makinesi de kotu kokular geldiyse temizlik vakti gelmiş demekti nasıl temizleyecegim dersen bir bardak Arap sabununu ıslak bir beze dökün sıvı halde Makinenin raflarını bu bezle silin. Aynı şekilde makinenin iç yüzeylerini de Arap sabunu ile güzelce silin. Daha sonra kağıt havlu ile kurulayın ve bir süre makine kapağını açık bırakın ve bir defalığına boş çalıştır emin ol çok faydasını görürsün
00 Yorumla
+1 yılYeni bi tane bulaşık makinası al sonra elindeki bulaşık makinasını yeni aldığın bulaşık makinasına at yıkansın al sana tertemiz makina sonra diğer yeni aldığın makinayı iade et problem çözülmüşke
00 Yorumla
+1 yılMerhaba
Bu tür durumlarda iki seçenek olur
Biri, makinanın deterjan bölümüne karbonat ve bir adet kesilmiş limon koyup bu kokunun bitmesine ve aynı zamanda bulaşıkların parlamasına katkıda bulunursunuz
Bir ikincisi yağ çözücü veya domestosu bie bir kapak ölçeği kadar bulaşıkların üzerine serperseniz yıkamadan sonea çok temiz ve giderilmiş kötü kokuya imkan tanırsınız
Şimdiden kolay gelsin 🙂00 Yorumla
+1 yılMakinenin tuzu eksiktir.
Öncelikle marketten Bulaşık Makinesi tuzu, Bulaşık makine temizleyicisi, parlatıcı ve son olarak bulaşık makinesi tableti bunların hepsini takım olarak kullan ve makineyi boş bi şekilde çalıştır
O zaman makinen hem temizlenmiş olur hemde iyi yıkar.
Biz denedik güzel yıkıyor artık00 Yorumla
+1 yılBulaşık makinesi temizleyicilerinden alacaksın ayda bir defa onunla boş şekilde çalıştıracaksın.
Filtresini çıkartıp yıka ayrıyeten.
tuzunu, parlatıcısını eksik etme00 YorumlaBoş makineyi sirkeyle yıka. Makinenin deterjan konuşan haznesine sirke yok sonra boş bir şekilde çalıştır.
10 YorumlaBulaşık Makinesi tuzu , karbonat ve beyaz sirke her yerine dök ve çalıştır , koku Felan hiç bisy kalmaz
10 YorumlaÇok basit yöntem boşken deterjan bölümüne deterjan ile beraber sirke dok sonrasına sen bile inanamayacaksin
00 Yorumla
+1 yılBir tane tablet at boşta temizle sonra dışını da bir bez ile temizle ve kurula ama yaparken fişini çek.
00 YorumlaKarbonat ve sirke içini köpükleyin parçalarını çıkartıp yıkayın ilacını koyun ve bu şekilde çalıştırın pırıl pırıl oluyor
00 Yorumlaİki bardak sirke bir bardak limon tuzu at içine iki defa çalıştır ayna gibi olur
10 Yorumla
+1 yılOto yıkamaya götür rica et tazikli su ile yıkasınlar
00 Yorumla
+1 yıl2 gün sonra bulasiklari yikarsan hersey olur belkide degistirme zamanı gelmiştir
00 Yorumla
+1 yılKoku yapıyorsa, birşeyler birikmiştir. Filtreleri tıkanmıştır. Aşırı yağlanma vardır.
00 YorumlaFiltreyi iyice yıkandıktan sonra makine temizleyici ya da tablet koyup boş çalıştırabilirsiniz.
00 Yorumla
+1 yılPervaneleri ve filtresini çıkar iyice temizle sonra karbonat ve sirke koyup makineyi boş çalıştır
00 YorumlaOna uygun özel ürünler var... Birkaç ayda bir onlardan kullan.
00 YorumlaTemizleyen ürün satılıyor marketlerde ondan al koy çalıştır
00 YorumlaAlt sepeti tamamen öne getirince arkada dönen bir hazne göreceksiniz makinenin süzgeç kısmı gibi düşünün orayı en fazla haftada 1 temizleyin. Makineye çöpüyle bulaşık koymayın. 2 ayda 1 makine temizleyici kullanın.
00 YorumlaMakinaya limonun yarısını koy çalıştır iyi sonuçlar alırsın
01 YorumlaDeterjan ile bulaşıkları yıkarken iyi temizle arındır koy tablet at tamamdır
10 Yorumla
+1 yılMakinenin su gider yerini çıkar temizle iyce ve içine köpük sık makinenin süngerin yumuşak yeriyle heryerini yıka ya da tabletide değiştirebilirsin veyaaaa kadir ezildiyi izle bitane😄
10 Yorumla
+1 yılKanka öncelikle makine tuzu kullanmalısın, ve limon da koyabilirsin makineye , ben eğer ağır bulaşıklar varsa tencere, borcam tarzı çok az cifte ekliyorum makineye , parıl parıl çıkıyor her şey
00 YorumlaMakinenin filtresini temizle daha sonra makineyi karbonat ve sirke dökerek boş çalıştır.
20 YorumlaBulaşıkları çok pis koyma bulaşık makineni boş çalıştır ve limon koy koku gidiyor kaliteli deterjanlar kullan
00 Yorumla
+1 yılBoş makineye sirke ve karbonat dök çalıştır böylece makinen kireçten ve pislikten arınmış şekilde olur.
00 Yorumla
+1 yılİlk basta filtreyi sök temizle daha sonra icine camasir suyu tablet ve parlatici dok bos calistir ter temiz olucaktir🥰
00 YorumlaBoş şekilde içine tablet atıp yıka sanırım en iyi temizlik bu şekilde oluyor. Birde filtresini çıkarıp temizle
00 Yorumlaİcine bol bol karbonat limon tuzu sirke dokun bos calistirin
00 YorumlaÇamaşır suyuyla temizlenirse mikroplardan arınmış olur kokunda kaybolur
00 Yorumla
+1 yılwim kullanıyorum aynı zamandada yarım limon koyuyorum
00 YorumlaBoş makinaya bolca sirke ve tuz dök çalıştır al sana yepyeni makina
00 YorumlaAnnem bir limonu ikiye bölüp koyuyor koku filan olmuyor
00 YorumlaAlt filtreleri sök yıka ve makina temizlryici kullan
00 Yorumla
+1 yılBen arada hiç bir şey koymadan yoğun programda detarjan koyup çamaşur suyu damlatıp bış yıkıyorum
00 YorumlaKullandığınız limonları makinaya koyarak engelleyebilirsiniz
00 YorumlaKullandığın limonları makineye köy kötü kokusu engelenir
00 Yorumla
+1 yılİyi temizlemiyosan kapsülü değiştir
10 Yorumla
+1 yılTemizleyici war al binden 3 5 TL bsey
00 Yorumla
+1 yılMakine tuzu bitmiştir tuzunu koy boş çalıştır
00 Yorumla
Gizli Üye(25-29)+1 yılKapsül al fairy çok iyi ilk boşta makineyi yıka filtre tıkanmış olabilir canım
00 YorumlaBulaşık makineler temizleyicisi var.
00 YorumlaSirke ve soda karışımı ile
00 YorumlaDomestos döküp uzun programda çalıştırarak.
00 Yorumla
+1 yılMakine temizleyici ile
00 Yorumla
+1 yılMarketlerde satılıyor temizleme sıvısı.
00 Yorumla
+1 yılBoş çalıştır tabletle
20 Yorumla
+1 yılBulaşıkları temizlerken oda aradan çıkmış oluyor
00 YorumlaAlışveriş & Hediyeler konusunda 320 cevap paylaştı. Vim kireç çözücü
01 Yorumla
+1 yılLimon veya calgon 😂
00 YorumlaFinish makine temizliği ilaçınla temizliyorum
00 Yorumla- Devamını Gör (9)
Devamını Gör(54)
Bahsedildiğin paylaşımlar "Daha Fazla" altında
"{0}" için yorum yaz