Ağız kısmı dar bir termosum var 750 ml. olanlardan, biberon fırçasıyla temizlemeyi denedim ama sütlü kahve, sıcak çikolata falan koyuyordum diye dibindeki süt kalıntılarını bir türlü temizleyemedim. Acaba termosu temizlemek için neler kullanmalıyım, önerisi olan var mı?
Alışveriş & Hediyeler konusunda 424 cevap paylaştı.
Termos Temizliği
Bulaşık Deterjanıyla Termos Temizliği:
Termosun içine 1 yemek kaşığı kadar sıvı bulaşık deterjanı dökün.
Üzerine yarım su bardağı kadar sıcak su koyun.
Termos kapağını kapatın ve iyice çalkalayın.
Sodayla Termos Temizliği:
Termosların içinde leke varsa diğer önerimize geçelim.
Termosun içine yemek sodasından bir kaşık koyun ve üzerine su koyarak ağzını kapatın.
5 dakika çalkalayın.
O halde 1 gün boyunca bekletin.
Ertesi gün içini boşaltıp su ile durulayın.
Pirinçle Termos Temizliği:
Eğer demirse bir bardak pirinç koyun ve üzerine 1 bardak sıcak su koyup termosun ağzını kapatarak, leke çıkarana kadar çalkalayın.
Tuzla Termos Temizliği:
Termosun içi demirse başka bir yol daha var. Termosun içine yarısından az olacak şekilde buz parçaları koyun ve üzerine 2 yemek kaşığı tuz koyup ağzını kapatıp çalkalayın.
Sirkeyle Termos Temizliği:
Termosun içi camsa, içine yarım su bardağı sirke koyun ve üzerine ılık su koyarak ağzını kapatın ve 5 dk iyice çalkalayın. Bir gün boyunca bekletin. Sonrasında durulayıp kullanabilirsiniz.
Termosta Oluşan Kötü Kokuları Gidermek İçin:
Termos kokularından kurtulmak için 1 su bardağı tuzu termosun içine koyun ve öylece 1 gün bekletin
Çay, kahve, sütlü kahve derken termosların temizliği sadece gün içinde kullanıldıklarında bile zorlaşır. Ancak kolay, güvenli ve sağlıklı bir temizlik yöntemi var elbette. Eğer termos temizleme yöntemlerini merak ediyorsan, okumaya devam et ;)
Termos Nasıl Temizlenir?
Termos temizlemek için kullanılabilecek en sağlıklı ve kokusuz yöntem oksijenli sudur. Termosu temizlemekle kalmaz dezenfekte eder eder ve lekeleri de çıkartır. Termos temizliği veya termos kapağı temizleme konusunda endişelerin varsa, daha önce denediğin yöntemlerden sonuç alamadıysan, senin için uyguladığım kendi yöntemimi paylaşmak istiyorum. İşte termosunu temizlemek için adımlar...
1. Adım: Termosu ön temizlikten geçir.
Termosu boşaltarak ağzına kadar su ile doldur. Yaklaşık 5 dakika kadar suyu beklet ki dibindeki kalıntılar yumuşasın da kolayca çıkabilsin. Sonra bir miktar sıvı bulaşık deterjanı ekleyerek biberon fırçası ile dibi ve duvarlarını ovalayarak temizle. Böylece büyük kalıntılardan ilk adımda kurtulmuş olacaksın.
2. Adım: Lekelerden kurtul.
Eğer termostaki lekelerden rahatsız isen ki kahve söz konusu olunca leke olmaması imkansız; yıkadığın termosun dibine önce birkaç kaşık karbonat üzerine ise bir çay bardağı kadar oksijenli su ekle. Oksijenli su yoksa beyaz sirke veya elma sirkesi de olur. Ve üzerini kaynar su ile tamamla. Mümkünse birkaç saat ya da bir gece beklet. Çünkü ekleyeceğin malzemeler zamanla etki eder ve uygulamadan sonra etkili sonuçlar verir. Eğer derinlemesine bir termos temizliği istiyorsan, sabırlı olmalısın.
3. Adım: Son olarak derinlemesine yıka.
Beklettiğin karışım termosun içerisindeki tüm lekeleri yok etti. Bir biberon fırçası ile son defa ovalayarak, akan su altında birkaç kere çalkalayıp kalıntı kalmayana kadar durula. Termosun içi pırıl pırıl bir hale gelmiş olacak. Şayet biberon fırçası yoksa, büyük marketlerde satılan bardak, şişe temizleyici olarak satılan ince ve uzun fırçalardan satın alarak aynı işlemi yapabilirsin.
Biberon fırçasıyla termosun içini temizlemek aslında iyi bir yöntem, fakat bazı biberon fırçalarının uçları yumuşak sünger olurken bazıları da direkt fırçanın devamı şeklinde olur. Eğer yumuşak süngerli olmayan bir biberon fırçası alırsan o zaman kolayca termosu temizleyebilirsin. Bir de Vim'in yağ çözücü spreyini sene fırçayla beraber, çabucak süt kalıntıları çıkacaktır.