Mutfak ve banyo gibi nemin ve su kullanımının yoğun olduğu noktalarda elbette musluklarda pas lekeleri bir süre oluşmaktadır. Özellikle banyodaki pas lekesi nasıl çıkar diye çok araştırırız fakat fazla uğraştığımızı fark ederiz. İşte ben de sizi zahmetten kurtarmak için daha pratik ve işe yarar yöntemlerden bahsedeceğim.
Bugün seninle pas lekesi nasıl geçer, pas lekesini nasıl çıkar konularına dair bilgilerimi paylaşmak istiyorum. Hadi başlayalım o zaman ;)
Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Pas lekesi nasıl çıkar gibi bir soruda en önemli konu, pasın oluştuğu yüzeyin ne tür olduğudur. Bu yüzden farklı yüzeylerden pas lekesinin nasıl çıkarılacağına dair detaylı bir anlatım daha sağlıklı olacaktır.
Lavabodaki, Banyodaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Girişte de belirttiğim gibi; banyolar pasın en yoğun ortaya çıktığı noktalardır. Eğer banyo ve lavabonun belirli noktalarında pas lekeleri varsa bunlar çıkartmak için 2 yol önereceğim. Lavabodaki pas lekesi nasıl çıkarılır diye merak edenler bu malzemeleri deneyebilir.
Ponza taşı
Öncelikle alanın kuru olduğundan emin ol
Ardından bir parça ponza taşını yüzeye bastırarak uygula.
Ardından temiz ve nemli bir bezle sil. Bu pas lekesini çıkartacaktır.
Zımpara kağıdı
Özellikle girintili çıkıntılı bir yüzeyde pas lekesi çıkartmaya çalışacaksan zımpara kağıdı çok daha efektif olacaktır.
Mutlaka yüzeyi önceden kurula.
Zımpara kağıdından ufak bir parça alarak pas lekesi çıkana kadar yüzeye uygula
Uygulama sonrasında mutlaka nemli bezle yüzeyi temizle
Musluktaki Pas Lekesi Nasıl Çıkarılır?
Musluklar üzerindeki pas lekelerini çıkartmak için ise birden fazla yol vardır. Eğer musluktaki pas lekesi nasıl çıkar diye merak ediyorsanız size birkaç ipucu vermek istiyorum, işinize yarayacağına eminim.
Beyaz sirke
Karbonat + su ile yapılan macun
Tuz ve limon
Anlatacağım yöntem ise pas lekeleri üzerinde çok daha etkili doğal bir tekniktir.
Ketçap ile pas lekesi nasıl çıkartılır?
Bu pas lekesi çıkarıcı tarif için gerekenler;
Ketçap ( bol miktarda)
Çamaşır sodası ( marketlerde kolayca bulabilirsin)
Su
Boş sprey şişesi
Sprey şişede ketçap dışındaki malzemeleri karıştır. Kullanım öncesi iyice çalkala ve pas lekeleri üzerine bol miktarda uygula. Sonra, sıktığın karışım üzerine ketçap dök :) Bir kaç saat bu karışımın pasa işlemesine izin ver. Ardından durula ve mutlaka KURULA.
Fayanstaki Pas Lekesi Nasıl Çıkar?
Sadece musluklarda, metal aksamlarda değil pas lekeleri fayanslar üzerinde de sıklıkla görünebilir. Bu yüzden aşağıdaki reçete bir kenarda dursun belki lazım olur :) İhtiyacın olanlar
Limon
Eski bir diş fırçası
Sünger
Tuz
Limonun suyunu sıkıp direkt lekeler üzerine dök ve beş dakika kadar bırak. Kurumasına asla izin veme ve diş fırçası ile ovalayarak lekeleri çıkartmaya çalış. Pas lekesi hala oradaysa üzerini tuz ile kaplayıp bir kaç saat beklet. Tekrar diş fırçası ile ovalayıp ardından durula.
Çıkarsan dahi tekrar hızla paslanacaktır çünkü bu zamana kadar pası tutan üzerindeki kaplamaydı lakin o kaplama kalkmış deforme olmuş En makul ve mantıklı olan yeni bir musluk almaktır