Mutfağın ocak tarafındaki duvarda kızartmalardan kalma hep yağ lekeleri var, sildim bezle ama geçmiyor bir türlü, duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar, bilen var mı?duvarda yağ lekesi
Yemek yaparken yağ lekeleri en sık rastlanılan ve başımıza der olan sorunlardan birisidir maalesef. Vereceğim marka evinizde olmayabilir onun için doğal şeyler sunacağım;
• KARBONAT 》 Bir bardak ılık su ile üç yemek kaşığı karbonat ile bir karışım yapın. Karışımı yağ lekesinin üzerine uygulayın biraz beklettikten sonra yağ lekesi olan bölgeyi ovalayarak temizleyin.
• ELMA SİRKESİ VE KARBONAT 》 Sıcak su ile elma sirkesi ve karbonatı karıştırıp lekeye uygulayın. Ardından nemli bir bez ile durulayın.
Yağ çözücüler de iş görür ama daha çok ocak ve benzeri yüzeyler için etkilidir onun için bu verdiğim tarifler daha çok işinize yarar. Kolay gelsin. 🙃🍀
Mutfak duvarları eğer fayans değilse sıçrayan yağ lekeleri gerçekten bir süre sonra can sıkıcı hale gelir. Hele de düzenli temizlenmezlerse kurumaları işi daha da zorlaştırır. Bu sebeple yağ lekesi gibi zorlu lekeleri çıkartmak için etkili yöntemlere ihtiyaç duyuyoruz. Ben de size bu konuda deneyimlerimden yola çıkarak yardımcı olmak istiyorum.
Duvardaki yağ lekeleri nasıl çıkarabilirim diyenler için birkaç tavsiyem olacak, hadi başlayalım!
Duvardaki yağ lekelerini nasıl çıkarabiliriz?
Mutfak duvarındaki yağ lekeleri sıçramalar özellikle kızartmalar ya da ufak mutfak kazaları yüzünden meydana gelir. Duvara sıçramış yağ lekesi nasıl çıkar diye endişe edenler için bildiğim ve uyguladığım yöntemler var, bunları paylaşmak istiyorum. Duvardaki lekeleri çıkartmak için;
Beyaz sirke
Bir barda beyaz sirkeyi bir bardak sıcak suyla karıştır. Karışımı bir sprey şişesine koyun. Direkt lekeler üzerine sıkıp kurumasına izin verin ve ardından temiz bir bezle silin. Aynı anda ufak alanlarda çalışın.
Karbonat
Karbonat ile duvardaki yağ lekesi nasıl çıkarılır diye düşünüyorsanız, 3 yemek kaşığı karbonatı bir bardak ılık su ile karıştırıp macun haline getirin. Yağ lekelerinin üzerine yayın ve süngerle ovalayın. Ardından temiz nemli bir bezle durulayın, lekelerin nasıl çıktığını kendiniz göreceksiniz.
Tuz
Tuzu çeyrek bardak saf alkol ile karıştırıp yağ lekelerine direkt sıkın. Ama dikkat edin yanıcıdır. Ardından biraz ovalayın ve leke gidene kadar silin. Ardından temiz ve nemli bezle durulayın.
Boraks
Boraks ile duvardaki yağ lekesi nasıl çıkar diyorsanız, toz hali satılan bu doğal temizleyiciyi, limon suyu ile karıştırıp bir macun yapın. Yağ lekeleri üzerine uygulayın, bir süngerle ovun ve ardından temiz bezle durulayın.
Yağ lekelerinin üzerine önceden yağ çöz sıkıp bekletmek işe yarıyor. Tabii yağ çözlerin de etkileri markalarına göre değişiyor.
Bu konuda iddialı bir çok marka ve firma var ama son günlerde sürekki reklamı yapılan Asperos Sarı Güç gerçekten etkili oluyor. Ama temizlemeden önce yine bir 5 dakika kadar bekletmek iyi olur.