Avize temizlemek çok zordur. eski avizeler olur annem bana temizletırdi kocaman taşları vardı tek tek çıkarıp yıkar ve kurulayıp takardım ârtik cânım tak etti bayram geliyor ya temizlenecek avizeye ipi taktım o kadar sağlamlı salıncak gibi resmen sallantınızdan kırılıyordu aşağıya indi ve ben avizeler kurtuldum bunu ilk buraya yazdım kimse bilmiyor🤣🤣
Alışveriş & Hediyeler konusunda 424 cevap paylaştı.
Avizeler evimizin havasını değiştirmede çok etkili, şekil ve renk olarak çeşitli avizelerin varlığı ayrı bir dekorasyon unsuru. Fakat konu avize temizliği olunca orada bize çok iş düşüyor. Şayet evinizdeki avizeler nasıl temizlenir diye merak ediyorsanız, size önerilerde bulunarak yardımcı olacağım.
Avize Nasıl Temizlenir?
Avizeler çok çeşitli ve detaylı olduğundan, temizlikleri de değişkenlik gösterebiliyor. Modern avizeler ile kristal avizelerin temizliği, kullanılacak ürünler açısından aynı olsa da efor konusunda birbirinden ayrılıyorlar. Ben de evlerimizde sık bulunan materyallerdeki avizelerin temizliğinden bahsedeceğim.
1- Pirinç Avize Temizliği
pirinç avize
Pirinç avizelerin temizliği kristal avizelere göre daha kolaydır:
Pirinç avizeleri temizlerken önceden toz almanıza gerek yok.
Bir kovaya su ve sirke ekleyin. Sirke, pirinç avizeleri parlatmada oldukça etkilidir.
Bezinizi sirkeli suda nemlendirin ve avizenizi silmeye başlayın.
Silme işlemi tamamladıktan sonra kuru bir bez ile avizenizi kurulayın.
Merdivene çıkmadan önce avizenin altına bir örtü örtmenizde fayda var. Bu sayede yerleri kirletmemiş olacaksınız.
Pamuklu olmayan bir bez ile avizenizi temizleyebilirsiniz. Pamuklu bezler avizenizin kristallerine takılabilir.
Avizeyi temizlemek için bir kovaya su ve sirke ekleyin.
Hazırladığınız suya bezi batırın ve sıkın. Bezin ıslak kalmamasına dikkat edin. Islak kalan bez avizenizde leke bırakabilir.
Silmeye avizenizin iç kısmından başlayın. Yukarıdan aşağıya doğru temizlemeye devam edin.
İç yüzeyin temizliği bittikten sonra dış kısım için de aynı işlemleri tekrarlayın.
Avize Temizlerken Nelere Dikkat Edilmeli?
Avizelerinizi temizlerken taşlarda leke kalmaması için kurulama işlemini unutmamalısınız.
Avize temizliğini en üstten aşağıya doğru yapmalısınız.
Avizenizin taşlarını tek tek çıkarmakla uğraşmak istemiyorsanız bir sprey şişesine su ve sirke ekleyip taşlara sıkabilirsiniz. Ardından kuru bir bez ile kurulayabilirsiniz.
Eğer avizeniz kumaş veya plastik kaplıysa sabunlu bir bez yardımıyla temizleyebilirsiniz.
Avize temizliğine başlamadan önce elektrik bağlantısının kesildiğinden emin olun.
En İyi Avize Temizleme Ürünleri Nelerdir?
Avize temizliği konusunda çeşitli yöntem ve ürünlere başvuruyor olsak da bunlar arasından en etkili olanları tercih etmek bizim elimizde. Gerek marketten edinebileceğimiz, gerekse evdeki ürünlerle doğal olarak yapabileceğimiz temizleyici ürünler mevcut ve ben bunlardan bahsetmek istiyorum.
1- Silikonlu Temizleyici Sprey
Silikonlu Temizleyici sprey, avizelerin temizliğinde son derece etkili bir üründür ve severek kullanıyorum. Özelliklerini merak edecek olursanız şöyle anlatayım:
Sirkeli su, temizliğin her alanında olduğu gibi avize temizliğinde de oldukça etkili. Eğer doğal bir temizlik önerisi istiyorsanız, sirkeli suyu öneririm.
3 bardak su.
1 bardak beyaz sirke.
Avizenin taşlarını sirkeli suya batırın, kurutun ve ovalayıp parlatın. Bir fısfıs sprey şişesinin içerisinde karışımı doldurarak avize temizleme spreyi de elde edebilirsiniz.
3- Sabun
sabun
İster kalıp sabun isterseniz de sıvı sabun kullanarak avize temizliği yapabilirsiniz. Adımlar da şu şekilde;
2-3 bardak suru suyu bir kaba alıyorsunuz.
Sıvı sabun ise direkt, katı sabun ise suyun içerisinde çözünecek kadarını aktarıyorsunuz ve temizliğe başlıyorsunuz.
Sabun uygulamasının ardından durulama ve kurulama yapmayı unutmayın.
Rahmetli halamın evinde bu avizelerden vardır. Merdivene çıkıp ılık su ile deterjan kullanmadan teker teker siliyorduk. Çıkıyorsa onları yine temiz suda yıkayıp kurulayıp takmak daha pratik elbette
Gideceksin avize temizleme spreyi alacaksın altına bitane leğen koyacaksın sıkacaksın üstten alttan akacak 1 dcakika içinde kendi kendine kuruyacak bu bilgileri kendi mesleğim olduğu için detaylı biliyorum
Evdeki avizeler resimdeki gibi çok taşlı, detaylı ise yerinden sökülüp tek tek silinmesi gerekiyor. Normal bildiğimiz modern avizelerdense o zaman yerinde nemli bezle silmek yeterli olacaktır.
0
0 Yorumla
Gizli Üye
(25-29)
+1 yıl
Ya tek tek ıslak bezle silip takıcaksın, ya da hepten çıkarıp su dolu leğende yıkayıp kurulayıp takıcaksın. Hangisi kolayına gelirse.
Avize elektrostatik boya ile boyanmış ise camsil deterjan çamaşır suyu karışımı ile silinebilir ıslak bez ile.. Eğer krom, eskitme, pirinç, bronz kaplama ise sadece enemli bez ile.. Kristal taşlar ise komple sokulup sıcak suya sıvı sabun koyulup bekleyilmeli ve tazyikli su ile silinmeli.. Bizim evimizde o işler bende 😘