Limon tuzu, sirke ve limon karışımıyla ocakta bekletiyordum kaynayana kadar ama esas olay suda kesinlikle. Arıtma su kullanmaya başladığımızdan beridir böyle bir sorun olmadı. Yani tek kalıcı çözüm arıtılmış şu kullanmak. 👍
Selam :<3 Çay seven birisi olarak günde 3 kez çay demlerim ve bu durumu çok sık yaşarım bunun için aldığım önlemleri kısaca sana hemencecik anlatacağım . :)
Çaydanlık kireci nasıl temizlenir?
Çaydanlık içindeki kireç nasıl temizlenir diye merak edenler için söyleyeyim, bunu çözmeye yarayan belli karışımla vardır, bunlar;
Limon Tuzu
Limon Tuzu
Çaydanlığın ya da su ısıtıcının alt yüzeyini tamamen kaplayacak kadar limon tuzunun üzerine su ekleyerek kısık ateşte kaynamaya bırak.
Kaynadıktan sonra da 15 - 20 dakika kadar ocakta tut. Ardından soğumaya bırak
Eğer çözülmemiş kireç lekeleri fark edersen içindeki karışımı dökmeden bir sünger ya da fırça yardımıyla ovala.
Limon tuzuyla temizlediğin çaydanlığı soğuk suyla durula.
Sıcak suda tuz durulanmış gibi görünse de, çaydanlık kuruduktan sonra leke kusabilir, soğuk suyla durulayarak bunun önüne geçmiş olursun.
Karbonat Ve Limon
Karbonat Ve Limon
Çaydanlık kireci nasıl temizlenir diye merak edenlerin en çok karşılaştığı ve uygulayıp memnun kaldığı yöntemler arasında karbonat ve limon yer alıyor. Uygulaması ise şu şekilde:
Çaydanlığın içine bir paket karbonat dök.
Bir limonun suyunu sık ve başka bir limonu da bütün olarak çaydanlığa at.
Daha sonra üzerine su ekle ve çaydanlığı kısık ateşte kaynamaya bırakın.
kireçlerin çabucak yumuşayıp çözüldüğünü fark ediceksin.
Sirke Ve Sofra Tuzu
Sirke Ve Sofra Tozu
1-2 yemek kaşığı tuz ve 1 çay kaşığı sirkeyi çaydanlığa ekledikten sonra üzerine su döküp birkaç saat beklet.
Bu sayede kireçler yumuşar ve çabucak çaydanlıktan çıkar. :)
Çaydanlıktaki kireç oluşumu nasıl önlenir?
Verdiğim doğal çözümler seni memnun etmediyse en önemli çözüm bence kireç çözücü bu sayede kireç oluşumu kısa sürede önlenir. Aynı şekilde çaydanlığı çok sık temizlemekte bunun önüne geçmekte. Uzun süre bekleyen çay kireç oluşumuna neden olabilir.
Kireç Sökücü
Birkaç damla kireç sökücüyü damlattıktan sonra sıcak suda güzelce beklet.
Ardından güzelce temizlediğinden emin olmak için bolca durula.
Çaydanlık kirecini hangi malzemeler geçirir?
Dediğim gibi çaydanlık kireci çıkmayacak bir leke değil kolayca çıkabilir. Bu lekeyi kimyasal sökücüler ile de çıkarabilirsin doğal çözümler ile de. Ama benim tavsiyem doğal yöntemlerden gitmen. Sağlık açısından en önemlisi bu. Diğer bir çözüm ise limona tuza bandırıp bir güzel çaydanlık içini temizlemektir.
kireç çözücü tercih etmiyorum ben doğal yollardan kireçlenmeyi önlemek ve kireci çıkartmak için bir dilim limon atıyorum suya. hem kireci önlüyor, hem çay yaparken aroma veriyor, hem de sağlıklı. kireci çıkarttıktan sonra temizleyip limonu yeniliyorum